Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

136. Lunaire Porta D'Oro - powiew luksusu w samym sercu zatoki

Rekomendowane odpowiedzi

PJ2Zt7i.png

Written by Journalist- 06/01/2026

Od ostatniej recenzji z ramienia działu What In Buisness minęło już nieco czasu. Pomimo braku publikacji w minionym okresie, nasze czujne oko wciąż patrzy, wciąż widzi  a przede wszystkim - wciąż ocenia. A przynajmniej ja oceniam - możliwie najrzetelniej. Zacznijmy jednak w odpowiedniej kolejności. Aby nakreślić lepiej kontekst historyczny, przypomnę że moim ostatnim celem recenzyjnym był lokal Fuzzy Bites z Małego Seulu - jeśli byliście na bieżąco, a tym samym zdążyliście już przeczytać tamten wiekowy już tekst, z pewnością wiecie że wspomn3QaD04Q.pngiane Fuzzy Bites, to naprawdę dobry fast food. Przyjemny, całkiem smaczny a przede wszystkim w przystępnych cenach. Choć wstępnie tematem dzisiejszego artykułu miało być coś innego niż gastronomia, to jednak chęć wyciągnięcia kontrastu najzwyczajniej w świecie wygrała. Dlaczego kontrastu? Ponieważ dziś opowiemy o restauracji skrajnie innej, różniącej się od Fuzzy Bites o sto osiemdziesiąt stopni. Przejdźmy zatem do tematu… Lunaire Porta D’Oro.

Jak z pewnością zdążyliście się domyślić, w Lunaire Porta D’Oro jako przeciwieństwie fast foodów - będzie smacznie, jakościowo, ekskluzywnie i drogo. O tym czy faktycznie tak jest, powiemy sobie w poniższym tekście. Jednak w pierwszej kolejności, wedle tradycji… Lokalizacja. La Puerta, teren graniczący z dokiem wykorzystywanym przez prywatne jachty. Nie jest to może serce Rockford Hills, niemniej jednak budzi to niewątpliwy urok. Jest tam ładnie, ekskluzywnie, z istnie wakacyjnym klimatem. Po przekroczeniu progu wejściowego do restauracji, zostaniemy powitani przez obsługę restauracji. A przynajmniej tak było podczas mojej ostatniej wizyty - wszystko odbywało się miło, uprzejmie, ale i bardzo profesjonalnie. Miałem o tyle dużo szczęścia, że udało mi się dostać stolik dla dwóch osób bez wcześniejszej rezerwacji. Choć zakładam, że nie powinno być to problemem również w innych dniach tygodnia, bo sama sala jest dość przestrzenna.

A więc idąc za ciosem, powiedzmy sobie o sercu każdej restauracji, a przynajmniej z perspektywy konsumenta - czyli głównej sali. Jak zdążyłem wspomnieć wcześniej, jest ona dość duża, co z pewnością jest dużą dawką komfortu fizycznego. Dlaczego komfortu? Ponieważ idąc do restauracji z kategorii luksusowych, na bank nie nastawiamy się na ciągłe odbijanie się od ludzi, prawda? Choć przy małej ilości gości, może generować to u niektórych dość dziwne uczucie - duże, lecz pustawe pomieszczenie. Temat obsługi raczej wydaje się do przewidzenia - uprzejma, troskliwa oraz profesjonalnie gościnna. Każda z osób pracujących tam, podchodzi do klientów z należytym szacunkiem i uwagą. Chętnie tłumaczy pozycje wymienione w karcie dań, a w razie takiej potrzeby - pomoże również z wyborem adekwatnych dań oraz napitków do okazji.

IEiA9BW.png

I znów trafiamy do sedna istnienia każdego lokalu gastronomicznego, a więc jego kuchni. O ile na temat jakości Lunaire Porta D’Oro wiele może powiedzieć jakość obsługi, o tyle o jakości kuchni tego miejsca, mówi już sama karta dań. Wbrew pozorom, wybór pozycji nie jest absurdalnie duży - jednak są to dania nietuzinkowe, często zaawansowane oraz naprawdę niespotykane. Co to oznacza? Przede wszystkim to, że już sam tekst na tekturze zwanej kartą dań pokazuje nam, że Lunaire Porta D’Oro specjalizuje się w kierunku dań ciekawszych, mniej oczywistych oraz uznawanych za dość ekskluzywne. Choć opinii na ten temat może być wiele, osobiście sądzę że wyspecjalizowanie się w kilku konkretnych posiłkach jest pewnym zadatkiem jakości, którego nie uzyskamy robiąc wszystko i nic jednocześnie. Czy zderzenie tejże tezy ze strawą podaną na talerzu stanowi jedność? Myślę że tak. Na podstawie swojego zamówienia, które składało się z dania głównego oraz przystawki, jestem w stanie uznać że… Lunaire Porta D’Oro obroniła się swoją kuchnią. Podana na przystawkę Bruschetta obroniła się smakiem, ale przede wszystkim jakością użytych do jej przygotowania produktów. Wszystko było świeże - a każdy składnik przekąski był świetnie wyczuwalny. Filet mignon - a więc danie główne tamtejszego wieczoru, ukazało swoją jakość równie dobrze - zarówno względem składników, jak i przygotowania.

Czas więc przejść do krótkiego podsumowania, jednak zanim stanie się to tak… Docelowo, powiedzmy sobie o jeszcze jednej rzeczy - cenach. Jak z pewnością się spodziewacie, nie należą one do niskich. Chcąc udać się do Lunaire Porta D’Oro na pełnowymiarową kolację (zawierającą; przystawkę, danie główne oraz napitek) będziemy musieli liczyć się z kosztem zaczynającym się od blisko $500 za osobę, choć to i tak przy niższej linii oporu. Czy jest do dużo? Jak pewnie się spodziewacie - zależy. W przypadku ogólnikowego spojrzenia na wyżywienie, z pewnością tak. Biorąc natomiast pod uwagę klimat miejsca, jakość obsługi oraz możliwe doświadczenia kulinarne, jest to warte swojej ceny. Upraszając to możliwie jak najmocniej - bez dwóch zdań nie jest to miejsce w którym większość z nas będzie stołować się na co dzień, natomiast jest to lokal do którego warto się udać. Na randkę, w ramach uczczenia wyjątkowej okazji, czy nawet z powodu zwykłej, ludzkiej ciekawości. Pamiętajcie jednak, że są to jedynie moje doświadczenia oraz moja opinia - być może Wasza jest inna. Trzymajcie się ciepło!

yrOzCm7.png

Edytowane przez kierownikmojito
Sesh, shurolation i puvtxr lubią to