Skocz do zawartości
Gracze online

 

 

www.daoming.chinesecuisine.blog.com


Valtoro

Rekomendowane odpowiedzi

**W Internecie pojawił się nowy blog, na który było można trafić przeglądając blogi poświęcone tematyce kulinarnej.**

 

5FHNX19.png

 

JAKA JEST KUCHNIA CHIŃSKA?

Kuchnia chińska jest jedną z najbardziej bogatych i różnorodnych, a niekiedy mówi się nawet, że jest jedną z najtrudniejszych kuchni świata. Gotowanie jest sztuką, a kuchnia chińska jest harmonią smaków i aromatów, gdzie połączenie słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, słonego oraz ostrego stanowi podstawę każdego dania. 

Drogi czytelniku, chciałbym Cię serdecznie powitać na moim blogu. Nazywam się Daoming Si i pochodzę z Shanghaju, w Chinach. Na swoim blogu chciałbym dzielić się z Wami różnego rodzaju ciekawostkami o kuchni chińskiej, ale przede wszystkim publikować pyszne przepisy. Zdarzało mi się usłyszeć kilka razy, że chińszczyzny nie robi się samemu w domu, bo to za trudne i zbyt wymagające, przecież od tego są restauracje. Oczywiście, to samo tyczy się każdej innej kuchni, jeżeli ktoś jest leniwy. Jednak o ile np. kuchnia włoska jest popularna w zwykłych domach, tak chińska nie gości zbyt często na domowych stołach, nie pochodzące z dowozu. Mój cel jest prosty. Chcę zachęcić Was do spróbowania swoich sił w tej kuchni i sprawić, byście ją pokochali.

 

Pierwsze przepisy i ciekawostki JUŻ WKRÓTCE!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7ER61lw.png

SKŁADNIKI:

Spoiler
  • pierś z kurczaka..................................................500 gramów

  • grzyby Mun..........................................................6 sztuk

  • fix przypraw do kuchni chińskiej.........................1 opakowanie

  • liście kapusty pekińskiej.....................................5 sztuk

  • cukinia...................................................................0.5 sztuki 

  • cebula....................................................................1 sztuka

  • ząbek czosnku......................................................3 sztuki

  • kiełki sojowe..........................................................1 opakowanie

  • jajko........................................................................1 sztuka

  • przecier pomidorowy.............................................2 łyżki

  • papier ryżowy.........................................................18 sztuk

  • sos sojowy..............................................................2 łyżki

  • olej..........................................................................500 mililitrów

 

 

Sajgonki (春卷) mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym i zazwyczaj podawane są jako przystawka z różnego rodzaju sosami i dipami, przed podaniem dania głównego. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań, gdyż są one popularnym daniem, nie tylko w Chinach, ale również w innych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Zazwyczaj się je smaży, ale można je podawać również na zimno. Te smażone, zazwyczaj mają mniejsze rozmiary. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto, ale najczęściej jest to papier ryżowy. 

 

PRZYGOTOWANIE:

W pierwszej kolejności namocz grzyby w gorącej wodzie na około 30 minut, a następnie odciśnij je i pokrój na paseczki. Kurczaka pokrój w kosteczkę, cukinię na słupki, cebulę posiekaj, kapustę poszatkuj, a czosnek zmiażdż. Przygotuj sobie garnek, a następnie dodaj dodaj łyżeczkę oleju i rozgrzej, a gdy będzie on już rozgrzany dodaj cebulę oraz czosnek - podsmaż. Następnie dodaj mięso, cukinię, kapustę i odsączone grzyby. Weź jakiś półmisek, szklankę lub inne niewielkich rozmiarów naczynie i uzupełnij je niezbyt dużą ilością wody. Następnie wsyp do niego mieszankę przypraw do potraw kuchni chińskiej, dodaj sos sojowy oraz przecier pomidorowy - wymieszaj, a następnie dodaj do warzyw. Całość należy powoli dusić, aż wszystko będzie miękkie. Gdy to nastąpi dodaj kiełki i wbij do środka jedno jajko. Teraz zwiększ nieco ogień i zacznij całość podsmażać, mieszając. Gdy farsz będzie odpowiednio zwarty, odstaw go do ostygnięcia. Następnym krokiem jest namoczenie papieru ryżowego w letniej wodzie, a następnie nałożenie na niego farszu i zwinięcie w rulon. Jeżeli chcesz je zjeść na zimno, smacznego! Natomiast jeżeli wolisz cieplejsze dania, należy je usmażyć w głębokim oleju, który przed wrzuceniem sajgonek powinien być rozgrzany. Kiedy sajgonki nabiorą już szlachetnego złotego koloru, wyciągnij je z oleju i odsącz z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Danie podawaj z sosem słodko kwaśnym lub sosem sojowym. Pasuje do nich bardzo dobrze ryż. Smacznego!

GeocsqO.png

CIEKAWOSTKA: Czy wiedziałeś, że grzyby Mun tak naprawdę są bardzo neutralne w smaku, ale za to posiadają niesamowitą zdolność do jego wchłaniania? Jeżeli zjecie surowe grzyby, prawdopodobnie stwierdzicie, że są mdłe i ni jakie. Jednak jeżeli skosztujesz takiego jednego grzyba, który był smażony, bądź gotowany z innymi składnikami i przyprawami, w twoich ustach eksploduje bomba smaków.

Edytowane przez Valtoro
Bart420, Mjud i ElderGoose lubią to
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

GFeBbaj.png

SKŁADNIKI:

Spoiler
  • chiński makaron jajeczny.................................200 gramów

  • cebula dymka........................................................2 sztuki

  • fix przypraw do kuchni chińskiej..........................1 opakowanie

  • ziarna sezamu.......................................................1 łyżeczka

  • czarny sezam........................................................1 łyżeczka

  • olej sezamowy.......................................................2 łyżki

  • limonka..................................................................1 sztuka

  • ząbki czosnku........................................................2 sztuki

  • jajka........................................................................2 sztuki

 

Makaron jajeczny (雞蛋麵) posiada piękny smak oraz kolor. Zazwyczaj jest to pszenny makaron z dodatkiem jajka. Bardzo popularny w kuchni chińskiej.

 

PRZYGOTOWANIE:

W pierwszej kolejności przygotuj garnek i napełnij go wodą, mniej więcej do połowy. Będziesz musiał ugotować w nim makaron i wyciągnąć, a następnie odcedzić, gdy tylko zmięknie. Białą część dymki należy pokroić w kostkę, szczypior w paski, a czosnek drobno posiekać. Gdy już to zrobisz nagrzej patelnię z 2 łyżeczkami oleju sezamowego, a następnie wrzuć na nią pokrojoną dymkę, szczypior oraz posiekany czosnek. Po chwili smażenia dodaj makaron, czarny sezam oraz nasiona sezamu - zamieszaj. Jeżeli lubisz ten smak i chcesz by stał się wyraźniejszy, możesz zwiększyć proporcję o jedną łyżeczkę, ale nie przesadź by nie zaburzyć smaku samego makaronu. Następnie przesuń go na jeden bok patelni, a w drugi wbij jajko - zamieszaj tylko jajko, a gdy się zaczną ścinać, połącz je z resztą dania, mieszając. W między czasie przygotuj 50 ml wody w salaterce lub szklance i wymieszaj w niej mieszankę przypraw do kuchni chińskiej, a następnie wlej na patelnię. Całość smaż jeszcze chwilę, mieszając. Po wyłożeniu makaronu na talerz, koniecznie skrop go po wierzchu sokiem z cytryny, by zbalansować charakterystyczny smak sezamu. Dodatkowo możesz go podać posypując szczypiorem oraz dodając, całe kawałki limonki.

 

KfoGcwH.png

 

CIEKAWOSTKA: Powszechnie za ojczyznę makaronu uważa się Włochy, jednak na ślady najstarszego makaronu, datowanego na 4000 lat, natrafiono w Chinach. Jest to najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Do Europy makaron został przywieziony przez Weneckiego podróżnika Marco Polo.

 

Edytowane przez Valtoro
ElderGoose, Bart420 i Mjud lubią to
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

qvon8m8.png

SKŁADNIKI:

Spoiler
  • skrzydełka z kurczaka..........................................1 kilogram

  • Przyprawa do złotego kurczaka...........................4 łyżki

  • miód........................................................................2 łyżki

  • mleko kokosowe...................................................200 mililitrów

  • wiórki kokosowe....................................................80 gramów

  • sos sojowy..............................................................2 łyżki

  • świeża kolendra.....................................................1 pęczek

  • łodyga trawy cytrynowej........................................2 sztuki

PRZYGOTOWANIE:

W pierwszej kolejności musisz umyć i osuszyć skrzydełka, po czym obciąć lotki (końcówki). Przyprawę wymieszaj z mlekiem kokosowym i wiórkami kokosowymi. Następnie dodaj miód, sos sojowy i posiekaną trawę cytrynową. To będzie Twoja marynata. Dodaj do niej skrzydełka i całość dokładnie wymieszaj. Jeżeli masz taką możliwość to możesz odstawić je na dłuższą chwilę, by się lepiej zamarynowały. Następnie całość umieść w woreczku do pieczenia mięsa, nie zapominając szczelnie go zamknąć - piecz w 180°C przez 40 minut. Po tym czasie, rozerwij woreczek i przełóż skrzydełka do półmisków, posypując posiekaną kolendrą. To danie świetnie się sprawdza, będąc podawanym na ryżu oblanym sosem, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa. To zapewni mu niesamowity smak. 

Ki3xoDT.png

Mjud lubi to
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

bBMpj91.png

SKŁADNIKI:

Spoiler
  • udka kurczaka.........................................................8 sztuk

  • mąka ziemniaczana................................................1 łyżeczka

  • ananas świeży lub z puszki.....................................1 sztuka

  • sos sojowy...............................................................100 mililitrów

  • sok z ananasa..........................................................100 mililitrów

  • miód........................................................................3 łyżki

  • starty imbir.............................................................2 łyżki

  • szalotka..................................................................1 sztuka

  • ząbki czosnku.........................................................2 sztuki

  • papryczka chilli......................................................1 sztuka

  • olej sezamowy........................................................3 łyżki

  • olej rzepakowy.......................................................2 łyżki

  • ziarna sezamu.......................................................1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Na początku należy przygotować udka, poprzez ich umycie i osuszenie, a następnie oprósz mąką ziemniaczaną. Przygotuj glazurę. W garnku na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż posiekaną szalotkę, czosnek i chili. Całość zalej sokiem z ananasa, sosem sojowym i miodem. Dodaj świeżo stary imbir. Sos gotuj około 10 minut aż zgęstnieje. Glazurę podziel na dwie części. Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie zanurz je w jednej części marynaty i grilluj kolejne 20 minut aż będą upieczone, cały czas przekręcając je i smarując kolejna warstwą glazury. Pod koniec grillowania zanurz w marynacie pokrojonego na ćwiartki ananasa. Owoc grilluj bezpośrednio na ruszcie. Udka podawaj z kawałki ananasa oprószone z wierzchu sezamem.

pjsBQs0.png

Edytowane przez Valtoro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin