Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

017. Śmiertelny wypadek na autostradzie La Puerta! Nie żyje Kingsley Lacazette!

Vesa

Rekomendowane odpowiedzi

logo21.png

W godzinach nocnych dnia 06/12/2021 doszło do tragicznego incydentu drogowego na drodze ekspresowej prowadzącej przez La Puerta w kierunku międzynarodowego lotniska zlokalizowanego w centralnej części Los Santos. Incydent ten był niebezpieczny, a jego skutki widoczne są dla każdego gołym okiem. Ofiarą śmiertelną w wyniku wypadku samochodowego okazał się Kingsley Lacazette. Były zawodnik gali VFF, znany ze swojej kontrowersji, opuścił nasz świat tragiczną śmiercią. O konsekwencjach tego wypadku poinformowały nas różne portale, a inne korporacje i osoby prywatne okazały wsparcie dla rodziny i fanów zawodnika poprzez składanie memorialów czy posty w mediach.

Napisano przez Ted Heartman dla DAILY GLOBE, 07/12/2021

sngine_4dafc7d7e7140dbb4fcb45500932c816.pngDnia 06/12/2021 w późnych godzinach nocnych na jednej z najbardziej aktywnych dróg ekspresowych w La Puerta, która prowadzi m.in. do międzynarodowego portu lotniczego doszło do tragicznego wypadku. Cały, bardzo przykry incydent został spowodowany poprzez wpadnięcie w poślizg, a wedle relacji uzyskanych od świadków incydentu kierowca niebieskiego pojazdu marki Kreiger stracił panowanie nad prowadzonym pojazdem co poskutkowało rozbiciem wozu oraz zapłonem ognia, który okazał się śmiertleny dla ofiary, Nagłe wezwanie złożone na linie ratunkową 911 w którym podano wszelkie, niezbędne informacje mogące przyczynić się do ocalenia życia tragicznie zmarłej ofiary, Kingsley Lacazette.

Szybka reakcja lokalnych służb miasta Los Santos pozwoliła na opanowanie sytuacji, zanim doszło do poważnego karambolu komunikacyjnego, zagrażającego większej ilości osób. Pojawia się jedno, ważne i zasadnicze pytanie: dlaczego? Spalanie pojazdu, w tym m.in. benzyny, prowadzi do zatrucia środowiska i może skutkować rozpowszechnieniem się ognia na inne pojazdy i pobliskie obiekty. Sekcja zwłok dokonana przez koronera wskazała, że bezpośrednią przyczyną zgonu mężczyzny było zwęglenie ciała. Heroiczna próba uratowania życia nie została oznaczona jako udana, a przedstawiciele departamentu ognia do dnia dzisiejszego nie mogą otrząsnąć się po tej tragicznej akcji ratunkowej.

Na miejscu nie pojawiła się możliwość uzyskania informacji odnośnie wypadku komunikacyjnego ze skutkiem śmiertelny ze względu na brak obecności przedstawiciela prasowego lokalnego departamentu policji miasta Los Santos. Dziennikarze uzyskali jedynie rażące, nagłe informacje w sposób nieoficjalny. Podane poniżej dane i informacje zostały zweryfikowane na stacji departamentu policji podczas oficjalnej konferencji prasowej.

Dziennikarze DAILY GLOBE, poza samym wzięciem udziału w oficjalnej konferencji prasowej odbyli indywidualne spotkania z przedstawicielami prasowymi departamentu ognia oraz policji. Przyczyny wypadku drogowego nie są znane: prawdopodobnie za śmierć Kingsley Lacazette odpowiadają warunki atmosferyczne poprzez które doszło do utraty kontroli. W wypadku, poza Kingsley Lacazette, ucierpiała jedna osoba, która została przetransportowana do lokalnego oddziału medycznego. Po analizie nagrań z kamer CCTV stwierdzono też złamanie przepisów drogowych przez kierowcę, co może odpowiadać za spowodowany wypadek. Odmówiono publikacji nagrań z kamer miejskich, jednak po kilku godzinach nagrania te znalazły się w sieci. 

* Poniżej załączono przerywniki w postaci opcjonalnych nagrań w formie podcastów złączonych z treścią artykułu. To rozmowa ze strażakiem podczas incydentu, jak i w trakcie oficjalnej rozmowy z mężczyzną jako przedstawicielem departamentu ognia.

Cytat

Ted Heartman mówi (mikrofon): Witamy, z tej strony Daily Globe, a ja jestem Ted Heartman. Jesteśmy z jednym z strażaków który jest aktualnie na miejscu. Może się pan przedstawić?
Daniel Calvert mówi (mikrofon): Jestem Daniel Calvert, z jednostki numer siedem departamentu ognia.
Ted Heartman mówi (mikrofon): Dobrze, w takim razie panie Calvert. Może pan przekazać nam, co się stało tutaj na autostradzie. Jak doszło do wypadku, oraz kto był za niego odpowiedzialny?
Daniel Calvert mówi (mikrofon): Ciężko jest nam określić przyczyny wypadku. Dostaliśmy wezwanie na La Puerta Freeway do płonącego samochodu. Po przyjeździe, samochód stał cały w ogniu. Rozpoczęliśmy ugaszanie i wydobywanie. Podczas wydobywania ciała musieliśmy wyciąć go z samochodu. Sprawą zajmują się jednostki CORONER.
Ted Heartman mówi (mikrofon): Czyli na ten moment, identyfikujecie ciało. Czy może jest jakiś zapis z monitoringu całej sytuacji, albo można jakoś dowiedzieć się do kogo należało auto? Czyli na ten moment, identyfikujecie ciało. Czy może jest jakiś zapis z monitoringu całej sytuacji, albo można jakoś dowiedzieć się do kogo należało auto?
Ted Heartman mówi (mikrofon): Jasne. Spróbujemy z nim porozmawiać. Pytanie, czy ten wypadek i usuniecie auta oraz szczątków z jezdni będzie wielkim problemem? Jak długiej blokady ruchu można się spodziewać?
Daniel Calvert mówi (mikrofon): Aktualnie, pożar jest już pod kontrolą. Jak wspomniałem wcześniej, CORONER zajmuje się resztą. Zostało nam uprzątniecie jezdni i przygotowanie jej do ponownego otworzenia. Utrudnienia powinny trwać do.. Około trzydziestu minut.
Ted Heartman mówi (mikrofon): Dobrze że można polegać na departamentach w Los Santos, gdyby nie szybka reakcja i pełna gotowość, mogło by dojść do większej katastrofy. My serdecznie dziękujemy za informacje od pana, i poczekamy na komentarz od oficera.
Daniel Calvert mówi (mikrofon): Dziękuję bardzo. Bezpiecznej nocy.
Ted Heartman mówi (mikrofon): Dziękujemy, i życzymy dalszej udanej pracy. A my za ten czas, spróbujemy dowiedzieć się czegoś więcej od Oficera.

Cytat

Ted Heartman mówi (mikrofon): Witam Los Santos, z tej strony Ted Heartman, z nami jest jeden z strażaków z wczorajszej akcji ratowniczej. Pan Calvert.
Daniel Calvert mówi (mikrofon): Dobry wieczór, drodzy słuchacze. Daniel Calvert, ze stacji numer siedem.
Ted Heartman mówi (mikrofon): A więc, panie Calvert. Czy udało się ocalić innych poszkodowanych w wypadku drogowym? Z tego co wiemy, dwie osoby zostały poważnie poszkodowane, a jedna śmiertelnie. Czy udało się zabezpieczyć drogę na czas, by uniknąć więcej incydentów w tym czasie?
Daniel Calvert mówi (mikrofon): Uhm.. Innymi poszkodowanymi zajęły się jednostki ze stacji numer pięć. Nie wiem, czy udało im się uratować tamte osoby. Miałem jedno zadanie, aby ugasić pojazd i wydobyć osobę ze środka samochodu. - Jeżeli dobrze się orientuję, klinika Eugenics, ambulans z kliniki, będąc bardziej precyzyjnym.. Zabrała kogoś do szpitala. Lecz tutaj też nie mam pewności, jak mówiłem, byłem skupiony na innym zadaniu. - Jeżeli chodzi o zabezpieczenie drogi, oficerowie z departamentu policji bardzo sprawnie zabezpieczyli drogę i zapobiegli najeżdżaniu na wypadek.
Ted Heartman mówi (mikrofon): Czyli po inaczej. Świetna organizacja, i szybka reakcja departamentu. W każdym razie, czy zagrożenie było ogromne? Jak wiemy, pojazd zapalił się w trakcie wypadku, czy ugaszenie płomieni było trudne?
Daniel Calvert mówi (mikrofon): Jak to bywa w samochodach z silnikiem benzynowym. Ciężkie jest ugaszenie takiego samochodu i trzeba wykonać je sprawnie, ze względu na bak paliwowy. W przypadku wybuchu takiego baku, wyciągnięcie żywego petenta wówczas jest praktycznie.. Niemożliwe. Niestety. Po dojeździe, usłyszeliśmy kilka wybuchów i zobaczyliśmy wręcz kulę ognia. To zasugerowało nam, że doszło do czynienia z wybuchem baku z paliwem.
Ted Heartman mówi (mikrofon): Groźna sytuacja, opanowana przez lokalne służby. Panie Calvert, czy wiadome jest może panu jak doszło do wypadku? Były widoczne jakieś zdarcia opon czy coś podobnego? Może się pan udzielić na ten temat?
Daniel Calvert mówi (mikrofon): Niestety, ciężko jest mi ustalić przyczyny tego wypadku. Musicie się kierować z tym pytaniem do lokalnego departamentu Policji. Nie mniej jednak, samochód był pokiereszowany. Totalnie zmasakrowany. Można przypuścić, że to była nadmierna prędkość, ale jak wspomniałem wcześniej. Takie pytania musicie kierować w stronę departamentu policji. Zajeliśmy się gaszeniem i wydobyciem. Oficerowie też zrobili swoją pracę.
Ted Heartman mówi (mikrofon): Rozumiem panie Calvert. Proszę zdać swoją opinie, czy fakt że droga prowadziła na długi most pogorszyła sytuacje, czy to nie był poważniejszy problem? Jak wiemy, były tam tylko dwa pasy.
Daniel Calvert mówi (mikrofon): To był wieczór, nie było wielkiego natężenia ruchu, ze względu na padający śnieg. Niestety, gorsza widoczność, mniejsza przyczepność, więc turyści i obywatele najzwyczajniej przełożyli swoje podróże. Jak wspomniałem, główną rolę odegrał oficer z departamentu policji, który sprawnie zablokował pas ruchu. Dojazd nie był większym problemem. Po pewnej chwili droga była zatłoczona, aczkolwiek, jak uprzątnęliśmy drogę, wszystko wróciło do normy.
Ted Heartman mówi (mikrofon): W takim razie, panie Calvert. Ostatnie pytanie, Co zamierza zrobić Fire Department, albo jakie ma wskazówki dla innych odnośnie ruchu drogowego i bezpieczeństwa, by uniknąć ów incydentów? 
Daniel Calvert mówi (mikrofon): Mamy śnieg w Los Santos. Niebywałe... Nie do końca. Chciałbym zwrócić się z apelem do wszystkich kierowców. Uważajcie na drodze. Jest ślisko, jest gorsza widoczność. Droga hamowania znacząco się wydłuża. Lepiej zobaczyć bliską, bądź ukochaną osobę dwadzieścia minut później, dłużej.. Niżeli zobaczyć Nas. Departament Ognia, który próbuje Was wydobyć z roztrzaskanego samochodu. Pomyślcie o sobie, pomyślcie o innych. Nie jesteś sam na drodze.
Ted Heartman mówi (mikrofon): Świetne słowa od lokalnego departamentu. My składamy kondolencje dla rodziny i bliskich ów osoby, oraz dziękujemy departamentom za szybkość i pełną gotowość w takich sytuacjach. 
Daniel Calvert mówi (mikrofon): Dziękuje bardzo. Pozostańcie bezpieczni, drodzy słuchacze.
Ted Heartman mówi (mikrofon): My kończymy tym akcentem, miłej i spokojnej nocy. Bądźcie bezpieczni, i uważajcie. Mówił dla was, Ted Heartman. A naszym gościem był strażak Daniel Calvert.

unknown.png

Jak już wiemy, poszkodowany śmiertelnie to lokalny celebryta Kingsley Lacazette. Mężczyzna tracąc panowanie nad pojazdem przy szybkiej prędkości, wpadł w poślizg. Wyjeżdżając na drugą stronę autostrady ścinając przejazd pojazdom poruszającym się zgodnie z prawidłowym kierunkiem. Przerażeni kierowcy, prawdopodobnie cudem jak przedstawiono na nagraniu, ominęli pojazd pozwalając mu na swobodne rozbicie się bez angażu osób niezależnych w ten tragiczny incydent. Poważne obrażenia doznała jednak dwójka osób, która nieszczęśliwie zjeżdżając na pobocze w celu udzielenia pomocy mężczyźnie, uderzyła o betonowe balustrady z kontrolowaną, niską prędkością. Te osoby udało się uratować i przebywają teraz w centrum medycznym pod ścisłą opieką lekarską. 

DAILY GLOBE składa kondolencje rodzinie, bliskim oraz fanom Kingsley Lacazette i przekaże $50.000 w ręce rodziny Kingsley Lacazette w związku z ostatnim incydentem w życiu mężczyzny. CEO DAILY GLOBE, Ada Grimes-Ferreira, w opublikowanym przed śmiercią mężczyzny postem zadeklarowała pomoc. DAILY GLOBE okaże też wsparcie dla rodziny Kingsley Lacazette, pomagając w kwestiach organizacyjnych.

* Poniżej załączono przerywniki w postaci opcjonalnych nagrań w formie podcastów złączonych z treścią artykułu. To rozmowa z innym zawodnikiem VFF, Paulo Rodrigues, zawodnikiem VFF na temat śmierci i relacji z Kingsley Lacazette.

Cytat

Ted Heartman mówi (mikrofon): Witamy, z tej strony Ted Heartman. Naszym gościem jest jeden z debiutujących zawodników, Paulo Rodrigues który trochę znał Kingsleya.
Paulo Rodrigues mówi (mikrofon): Witam serdecznie wszystkich słuchaczy... Debiutujący... Można powiedzieć, że jest już dawno za mną. *zaśmiał się chwilowo* Co do Kingsley'a to racja; znaliśmy się - może nie byliśmy aż tak blisko, lecz coś o sobie wiedzieliśmy
Ted Heartman mówi (mikrofon): Paulo, czy był byś w stanie powiedzieć nam, jakim człowiekiem był Kingsley, nie chcemy wiedzieć jakie prowadził generalnie media, tylko bardziej życie poza nimi.
Paulo Rodrigues mówi (mikrofon): Jeżeli chodzi o moją relacje z Kingsley'em to nie wiedziałem i do tej pory nie wiem co się działo w jego życiu prywatnym - zapewnie mało osób to wie... Wiem jaki był w stosunku do mnie, czy moich znajomych; czasem zjawił się w naszym klubie w trakcie swojej kontuzji - bez prośby nikogo potrafił przyjść i doradzić młodym zawodnikom co, z czym się je. Będąc mistrzem, mając pas w federacji VFF w moim gronie powtarzał... "Stary, ten pas nic tak naprawdę nie znaczy...". Mimo swoich przepychanek w sieci Kingsley był normalnym, porządnym facetem, który miał swoje zasady... To na jakiego się kreował w sieci to jedno, a przebywanie z nim prywatnie to druga sprawa - był zupełnie inny...
Ted Heartman mówi(mikrofon): Wiadomo, jedni kryją dwie twarze. Tą w sieci, i tą poza nią. Paulo, jak się poczułeś jak dowiedziałeś się o incydencie twojego idola? 
Paulo Rodrigues mówi (mikrofon): Hmm... Nad ranem wróciłem z jednostki do mieszkania - podczas gdy chciałem położyć się spać spojrzałem w telefon, miałem pełno powiadomień... Wszystkie z nich dotyczyły wypadku Kingsley'a, nie mogłem w to uwierzyć. Po tej informacji obdzwoniłem swoich znajomych, dopytałem o szczegóły - okazało się, że to prawda... Nie chciałem dalej w to uwierzyć, byłem dosyć zszokowany - nie ma co ukrywać... Mimo, że znaliśmy się tylko poprzez sporty walk to i tak postanowiłem się do odnieść na swoim profilu... Kingsley miał pod sobą sporą rzesze fanów, był i jest mistrzem - mimo swojego stylu życia i podejścia do niego... Najbardziej zawiodłem się gdy zobaczyłem krytykujące posty dotyczące jego śmierci...
Ted Heartman mówi (mikrofon): Czyli zarówno są osoby które specjalnie go nie lubiły, wiadomo. Mimo to, w czasie śmierci nie powinno się wyśmiewać ani drwić. To cios poniżej pasa, w każdym razie. Znałeś inne osoby które były jego dobrymi znajomymi? 
Paulo Rodrigues mówi (mikrofon): Pojęcie "znajomy" dla mnie to oklepane określenie... W przypadku Kingsley'a mógł mieć ich wielu, sam wiesz jak to jest w przypadku znanych osób... Jestem w stanie Ci powiedzieć, że w trakcie jego kontuzji widywałem go często z Ariana; dziewczyną którą widywałem w trakcie jego wizyt w klinice... Widziałem jak jego pilnowała; chociażby po bójce z West'em przyjechała z nim do kliniki - miał zapewne u niej poparcie; u niej jak i swoich bliskich...
Ted Heartman mówi (mikrofon): Właśnie próbowaliśmy się z nią skontaktować, ale nie chce odpowiadać. My to rozumiemy. Powiedz, jak oceniasz postawę Violent Fighting Federation w tej sytuacji?
Paulo Rodrigues mówi (mikrofon): Nie mam zamiaru wypowiadać się w imieniu innych zawodników... Sami widzieliśmy posty niektórych z nich... Zapewne zarząd federacji wspomoże bliskim Kingsley'a w tak ciężkim okresie, zresztą sami mogliśmy zobaczyć ołtarz pod biurem federacji który jest ogromny; pełno zniczy, pamiątek... Jak mówiłem - mimo, że był kontrowersyjną osobą był oryginalny w tym co robił... Był i będzie przykładem dla wielu osób...
Ted Heartman mówi (mikrofon): Paulo, czy ty zarówno chciałbyś powiedzieć jakieś miłe słowa na pożegnanie naszego celebryty, przed końcem?
Paulo Rodrigues mówi (mikrofon): Odniosłem się do tego na swoim profilu... "You are born a champion, you die as a champion" - tego nie zmieni już nikt! Powinniście być dumni z takiej osoby, która prezentowała tak wysoki poziom sportowy; na miejscu niektórych bym się wstydził opisywać w negatywny sposób dawne osiągnięcia Kingsley'a - w sposób tragiczny jego życie się zakończyło i nie powinniśmy go krytykować...
Ted Heartman mówi (mikrofon): Rozumiemy. My jak już mówiliśmy, składamy kondolencje najbliższym Kingsley'a. Oraz dziękujemy za kilka słów od ciebie Paulo. 
Paulo Rodrigues mówi (mikrofon): Przykro mi, że spotkaliśmy się w takich a nie innych okolicznościach; trzymajcie się!

Zalecamy poruszanie się wedle zasad ruchu drogowego. To uchroni nas od kolejnych incydentów tego typu, które mogą być o wiele gorsze w skutkach i spowodować inną skale zagrożenia. Informowanie oddziałów Los Santos Police Department oraz Los Santos Fire Department przez numer 911 w razie zauważonego zagrożenia, z szczegółowymi informacjami to nasz moralny obowiązek.

CTtq88Dh.jpg

Edytowane przez KUBV

Znienawidzony przez społeczność od 2021 roku.