Skocz do zawartości
Gracze online

 

 

[Biznes/Gastronomia] Tatsu-ya.


Logan

Rekomendowane odpowiedzi

spacer.png
spacer.png

Tatsu-ya - To sieć ekskluzywnych, japońskich, renomowanych restauracji, posiadająca wykształconych i szkolonych kelnerów, barmanów, a także najlepszych kucharzy, działająca głównie w Japonii, miastach takich jak Tokyo, Miyazaki, Osaka, czy Kobe, znana ze swojej jakości oraz sumienności, posiadająca dobrą opinie wśród Japończyków, bez znaczenia, iż założycielem owej sieci restauracji jest wysoko postawiony członek jednego z odłamów Yakuzy - Satoshi Miyagawa, który wszystkie oszczędności pokładał w rozbudowę sławy oraz jakości firmy, a także poszerzanie jej działalności.

spacer.png

Firma gastronomiczna po udanym i owocnym starcie w kraju kwitnącej wiśni, nie zaprzestała brnąć w rozrost, a jedynie zaczęła poszerzać swoje możliwości o kolejne znaczące państwa, tj. Wielka Brytania, Francja, Niemcy. Lokale zarządzane były głównie przełożonymi właściciela Miyagawy, a on sporadycznie przyjeżdżał sprawdzać ogólne działanie gastronomi oraz robiąc przy okazji małą niespodziankę aktualnym klientom, podchodząc do stolików, pytając o to, jak dany posiłek smakuje, czy są zadowoleni z wizyty. Satoshi w tych miejscach znany jest z głównie z pozytywnego i przyjaznego nastawienia do klientów, przez co sami mawiają, że grzechem jest nie odwiedzić miejsca drugi raz, czekając z niecierpliwością na tajemniczego gościa.

spacer.png

Pod koniec 2022 roku Satoshi Miyagawa postanowił wybrać kolejnych z wybrańców, którzy zajmą miejsce współwłaścicieli i pełnić będą role administracyjną nad wszystkimi placówkami w Japonii, a on sam wybrał się w podróż do Stanów Zjednoczonych - dokładnie stanu San Andreas, miasta Los Santos, gdzie osobiście działać zaczął pod otwarcie kolejnej odnogi Tatsu-ya.  Wybrał on miejsce zlokalizowane nieopodal Małego Seoulu - serca miasta dla żyjącej, azjatyckiej społeczności Santos, oraz Centrum Vespucci - najbardziej zaludnionej części miasta. Sam budynek mocno wyróżnia się na tle innych, z racji na swój niecodzienny styl budowniczy, przez co wygląda jakoby żywcem wyjęty został z krainy wschodzącego słońca. Zewnątrz budzi nie mały podziw, środek zaś potrafi wprowadzać klientów w osłupienie. Po przekroczeniu progów, odczuwać zaczynają prawdziwy i nie zastąpiony klimat Japonii skomponowany z pięknym zapachem dobiegającym z kuchni, a także zapachem kwiatów wiśni, a jest to zasługa najlepszych w tym mieście architektów, którzy sumiennie przyłożyli się do budowy wnętrza, oraz wyszkolonych kucharzy, przez których woń przygotowywanych dań wzbudza w klientach wilczy apetyt.

spacer.png

Sushi

Gotowa potrawa japońska złożona z gotowanego, zaprawionego w occie ryżu, oraz różnych dodatków, tj. Owoce morza, ryby, warzywa.

  • Nigiri - Najpopularniejszy kawałek sushi, zrobiony z ręcznie formowanego ryżu, na który nałożony zostaje plasterek ryby, kalmara, ośmiornicy.
  • Maki Sushi - Maki z japońskiego znaczy "Rolować" Co odnosi się do tego rodzaju sushi. Jest to rolka sushi owinięta wodorostami nori. Wypełnienie stanowią ryby, owoce morza bądź warzywa.
  • Hosomaki - Jest to jednoskładnikowa wersja Maki, w której oprócz ryżu oraz wodorostów nori znajdziemy jedynie kawałek ryby, owoców morza, bądź warzyw.
  • Kappa Maki - Hosomaki z ogórkiem.
  • Futo Maki - Bogatsza wersja Hosomaki, w której znajdują się co najmniej cztery składniki. Średnica rolki to zwykle 4-6 cm.
  • Uramaki - Ura z japońskiego znaczy odwrócone. Ten rodzaj to nic innego jak odwrócona wersja innych rolek, gdzie ryż znajduje się na zewnątrz, a wodorosty wewnątrz.
  • Date Maki - Rolki w których zamiast wodorostów używa się Omletu.
  • Tempura Maki - delikatne rolki owinięte tempurą, czyli specjalnym, japońskim ciastem.
  • Sashimi - specjalnie wykrojony kawałek ryby - sushi bez ryżu.

Tonkatsu

Tonkatsu to popularna, japońska wersja kotleta, panierowanego oraz smażonego na głębokim tłuszczu, a następnie podawanego na liściu sałaty, z obecnością miski ryżu.

Głównie spotykane wersje to:

  • Tonkatsu wieprzowe - z mięsa wieprzowego. 
  • Tonkatsu Drobiowe - z mięsa drobiowego.

Ramen

Zupa japońska, składająca się z makaronu, bulionu oraz składników, tj. Mięso, Jaja, Warzywa, Naruto.

  • Shio Ramen - Najbardziej przypominające chińskie wydanie zupy. Najczęściej podawane jest z pędami bambusa, rybami, mięsem kurczaka, cebulą.
  • Tonkotsu Ramen - Tłusty wywar przygotowywany na kościach wieprzowych, podawany z mięsem oraz warzywami.
  • Shoyu Ramen - Bulion przygotowywany z mięsa drobiowego oraz dużej ilości sosu sojowego. Najczęsciej podawane jest z Jajkiem ugotowanym na twardo, Pędami bambusa czy wodorosotami. Dość Pikantny.
  • Miso Ramen - rodzaj ten posiada najwiecej cech japońskiej kuchni. Wywar robiony jest z mięsa drobiowego oraz z ryb, a następnie stopniowo dodawane zostają różnego rodzaju kiełki, kapusta, oraz pasta miso.

Matcha

Japońska, sproszkowana zielona herbata.

  • Tradycyjna Matcha - Tradycyjna herbata zaparzona  ze sproszkowanej, zielonej herbaty. Zwykle  znajduje się na stolikach, można ją popijać w nieograniczonej ilości.
  • Matcha latte - połączenie sproszkowanej zielonej herbaty oraz spienionego mleka.
  • Lody Matcha - lody zrobione z Matchy

Desery

Japońskie desery cieszą się sława niemal na całym świecie, poprzez swój cudowny smak, a także niecodzienny  wygląd

  • Mochi - Lody sorbetowe oblepione ciastem ryżowym. Deser zachwycający swoją konsystencją. 
  • Dorayaki - małe, pulchne, zlepione ze sobą naleśniki, wypełnione pomiędzy masą, np. czekoladową.
  • Ichigo Daifuku - Deser podobny do Mochi, zaś w środku znajduje się owoc, przeważnie truskawka. Z japońskiego nazwa znaczy tyle co "Wielkie szczęście"

Oraz wszelkiej maści ciasta!

spacer.png

Znajdujemy się pomiędzy Little Seoul, a Vespucci, w budynku żywcem wziętym z Japonii. Nie da się nas przegapić! 

spacer.png

spacer.png

Hej. Wpadam z pomysłem na grę restauracji z bogatą historią w kilku państwach. Zdaje sobie sprawę, iż jest aktualnie "nadmiar" biznesów gastronomicznych, zaś mimo wszystko wpakowałem w tą apkę dużo serca, chcąc stworzyć w końcu coś nowego, klimatycznego. Nie jest to projekt stricte pod trzepanie kasy, mimo, iż ceny będą wyższe, z racji na dobrą renomę oraz poziom pracowników, więc w zamian za te ceny oferujemy dodatkowo spektakularną grę IC, oraz mnóstwo interakcji. Mam nadzieje, że zobaczymy się w grze! ZAPRASZAMY,  TANOSHIMU!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin