Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

070. Wspaniała wizja dla miasta czy puste słowa, które mają przynieść jedynie poparcie społeczeństwa? Rozmowa z Albertem Walkerem na temat jego wizji na nasze miasto!

przekadzia

Rekomendowane odpowiedzi

DjVClPb.png

BY GABRIELLE MILLS | 24.02.2023

**Na wszystkich oficjalnych stronach Self Radio pojawił się kolejny materiał. Jak zawsze, każdy kto zajrzał do nowego materiału mógł zobaczyć nagranie wraz z transkrypcją. Tym razem program poświęcony był polityce. Gabrielle Mills przeprowadziła rozmowę z Przewodniczącym Partii Republikańskiej - Albertem Walkerem.**

Gabrielle Mills: Witam Los Santos! Nazywam się Gabrielle Mills i dzisiaj mam przyjemnsngine_61e479c409dd06a76350b554190eecec.thumb.webp.0c01d48337afee0a9e955683fcb937b3.webpość gościć personę jakiej jeszcze nigdy nie było u nas w studiu. Zazwyczaj gościmy piosenkarzy lub producentów muzycznych. Dzisiaj jednak mam przyjemność poprowadzić rozmowę z człowiek ze szczeblów władzy. Miło mi powitać Ppzewodniczącego Partii Republikańskiej Pana Albera Walkera! Witam serdecznie. Proszę powiedzieć jak dzisiejszy dzień? Czy był owocny jeżeli chodzi o pracę na rzecz miasta?

Albert Walker: Dobry wieczór Pani, dobry wieczór Państwu. Dzisiejszy dzień zacząłem jak zawsze od śniadania przygotowanego z amerykańskich produktów i ruszyłem do pracy. Czy był owocny jeżeli chodzi o działania na rzecz Los Santos? Sądzę, że każdy taki jest.

Gabrielle Mills: Każdy dzień przybliża do poprawy funkcjonowania naszego pięknego miasta. A proszę nam powiedzieć skąd ogólnie zamiłowanie do Republikanów? Czy według Pana Demokraci mają inną wizję na nasze miasto i na nasz kraj?

Albert Walker: Partia Republikańska opiera się na wartościach tworzących fundament naszego społeczeństwa - na demokracji, wolności i rodzinie. Dzisiaj wydaje mi się, że jedyne co Partia Demokratyczna ma wspólnego z samą demokracją, to jej nazwa. Wizja, cóż - jestem absolutnie przekonany, że w polityce zawsze musimy szukać wspólnych punktów. Tych punktów, które nas łączą, a nie dzielą. Nie mniej demokraci mają to do siebie, że zamiast skupiać się na prawdziwych potrzebach mieszkańców tak Los Santos, jak i naszego kraju, to skupiają się na wojnach opartych o ideologie. Dzisiaj zaś potrzebujemy konkretów, a nie sloganów.

Gabrielle Mills: Tylko czy to nie jest tak że każdy polityk potrzebuje chwytliwych sloganów aby zdobyć posłuch ludzi? Panie przewodniczący bądźmy szczerzy kampanie wyborcze to maszynka do robienia sprytnych ruchów PR'owych i obiecaniu kto da więcej. Republikanie według Pana tak nie robią?

Albert Walker: Pani redaktor - kampania, jak zresztą Pani podkreśliła, włada się swoimi prawami. Nie mniej teraz nie trwa - zakończyła się, a my musimy skupić się na pracy i realizacji punktów programowych. I oczywiście #OurFuture to również hasło. I wie Pani w czym leży różnica?

Gabrielle Mills: Chętnie poznam tą różnice.

**W tym momencie kamery uchwyciły jak polityk uśmiechnął się w stronę kobiety, po czym skierował wzrok wprost na kamerę. Palec wskazujący skierował w stronę kamery i rzucił głośniej**

Albert Walker: Pod tym hasłem kryją się realne działania. Przeznaczyliśmy dwa miliony dolarów na walkę z niepłodnością - a to dopiero pierwszy z trzech kroków na ścieżce realizacji naszego marzenia, by demografia w naszym wspaniałym mieście wyszła na plus.

Gabrielle Mills: Panie przewodniczący bardzo się cieszę że poruszył Pan ten temat. Jest to wasza inicjatywa, która ostatnio była obradowana. Jednak to nie jedyne co planuje Pana partia. Jaką macie wizję na rozwój miasta?

Albert Walker: W najbliższym pakiecie legislacyjnym zamierzamy złożyć dwa kolejne projekty. Pierwszy z nich, to systemowe wsparcie edukacji przedszkolnej w Los Santos. Rodziców do założenia rodziny. Zachęci możliwość odebrania dziecka w godzinach późniejszych niż trzecia czy czwarta PM. Elastyczność, Pani Redaktor, to fundament. Jest to też rzecz jasna element walki z wykluczeniem zawodowym wśród kobiet. Każda z Was czuje to na swoim karku - dziecko czy kariera? My chcemy dać jedno i drugie. I damy. Jednak to wszystko nie byłoby możliwe bez nowych "własnych czterech kątów". Dlatego dopłaty - nie chcę jeszcze mówić na jakiej zasadzie będzie to działać - wzmocnią mieszkalnictwo. Tak pod kątem zachęcenia deweloperów do nowych inwestycji, jak i naszych mieszkańców do tego, by się na nie skusić. Dzisiaj dla wielu młodych par własne mieszkanie jest jedynie snem... ziścimy ten sen. Zrobi to Partia Republikańska. Wierzę, że wraz z burmistrzem Ronaldem Ackleyem.

Gabrielle Mills: Spore obietnice. Szczególnie jeżeli chodzi o młodych ludzi. I przy tym bym chciała się na moment zatrzymać. Stawiacie na młodych, a jak Pan wraz z Pana kolegami chcą zażegnać problemy wykluczenia młodzieży, ich problemy z rówieśnikami oraz strzelaniny w szkołach. Czy i na te problemy macie jakieś rozwiązanie?

Albert Walker: Wykluczenie młodzieży? Obawiam się, że dzisiaj młodzież mierzy się z problemami, o których nasze pokolenie może nawet nie mieć pojęcia. Hejt w mediach społecznościowych, depresja, odosobnienie, wykluczenie, a w końcu podatność na trendy, które wcale nie muszą być dla nich dobre! Edukacja - wszystko leży u podstaw. Przed nami ciężka praca. Musimy stawiać na zaufanie do służb.

Gabrielle Mills: Widocznie musimy poczekać aby zobaczyć efekty waszej polityki w tym temacie. A teraz troszeczkę cięższe tematy. Nasze miasto jest pełne kontrastów. Z jednej strony Rockford a z drugiej Davis. Czy obecna władza zajmie się problemami tamtejszej społeczności żeby mieli szansę na inne życie a nie ciągle straszeni przez gangi?

Albert Walker: Powtórzę - wiele zależy tutaj od departamentów. Na ostatnim posiedzeniu Rady złożyłem projekt uchwały będący swego rodzaju laurką dla ich ciężkiej pracy. Jednak to nie wszystko. Zadeklarowałem, że zwiększymy finansowanie płynące do nich z budżetu miasta - tak na wynagrodzenia, szkolenia czy sprzęt. Statystyki pokazują, że z roku na rok przestępczość w Hrabstwie spada. Nie są to wyraźne i mocne skoki, ale za to jak najbardziej konsekwentne. Służby rozbijają zorganizowaną przestępczość. Wierzę im i apeluję o te zaufanie do społeczeństwa.

Gabrielle Mills: Świetnie że Pan wspomniał o tym że tym razem bierzecie pod uwagę, że departamenty potrzebują odpowiedniego sprzętu aby móc wykonywać swoją pracę. Czy już rozmawialiście mniej więcej o kwocie jaka będzie szła na sprzęt dla nich?

Albert Walker: Jesteśmy na etapie konsultacji. Po zgłoszeniu zapotrzebowania zweryfikujemy w jak dużym stopniu będziemy w stanie je pokryć. Szczegóły przedstawię na konferencji prasowej - rzecz jasna zapraszam na nią, Pani Redaktor.

polityk4.png.e403b36ea3d1a00f6bafd1952089498c.pngGabrielle Mills: Zapewne skorzystamy z tego zaproszenia *skłoniła głowę w stronę polityka* Jeszcze jednak skoro jesteśmy przy temacie służb to bardzo mnie ciekawi jak nowa władza będzie podchodzić do kwestii bezpieczeństwa mieszkańców. Będziecie mówić jak jest faktycznie? Czy w swoim zwyczaju będziecie wmawiać ludziom, że wszystko jest dobrze i stosować instrumentalizację strachu.

Albert Walker: W żadnym wypadku! Media i społeczeństwo mają prawo wiedzieć co dzieje się w przestrzeni publicznej. Nie ma niedomówień, nie ma kłamstw. Wszystko przedstawię zawsze takim jakie jest - deklaruję.

Gabrielle Mills: Trzymamy za słowo Panie Przewodniczący. I w tym wypadku myślę że możemy zejść na trochę lżejsze tematy. Władza nie tylko jest w Los Santos ale również decydujecie o całym Hrabstwie w tym również o takich miasteczkach jak Sandy czy Paleto. Inne potrzeby tamtejszych mieszkańców i inne problemy. Czy i oni zyskają u was większe zainteresowanie oraz czy władza ma pomysł jak sprawić by ludzie stamtąd nie byli wykluczeni u nas w mieście ze względu skąd pochodzą?

Albert Walker: Jak sama Pani powiedziała, Pani Mills, są to "inne" problemy. Rzecz w tym, że nie są one mniej ważne. Ludność tych miast często pracuje w Los Santos, ale z różnych względów osiedla się na terenach mniej zurbanizowanych. W jaki sposób możemy im pomóc? Stawiając na dostępną i tanią komunikację oraz jakościową infrastrukturę. Wiem, że nakłady finansowe niezbędne do zrealizowania tych celów są znaczące, ale czyż nie tego oczekują od nas podatnicy?

Gabrielle Mills: Ludzie mają wiele oczekiwań. I wiele spodziewają się po obecnej władzy. Czy to są jedne z tych projektów infrastrukturalnych, które zapowiadał Pan na swoim przemówieniu po zaprzysiężeniu?

Albert Walker: Ma Pani świetą pamięć. Potwierdza ona tylko, że jeśli coś obiecam, to z tego nie rezygnuję. Konsekwentnie zmierzam do realizacji postawionych przede mną i moją partią celów.

Gabrielle Mills: A co z dostępem do odnwialnych źródeł energii? Czy w tym kierunku też Rada będzie coś działać? W końcu to również jest ważny element infrastruktury.

Albert Walker: Obecny kryzys energetyczny doskonale pokazuje jak ważny jest odpowiedzialny rozwój. Ceny paliw kopalnych poszły w górę, a prąd pochodzący z OZE pozostaje na nienaruszonym poziomie. Stawiamy na zieloną energię, ale  z rozsądkiem. Transformacja jest konieczna, lecz nie może odbywać się kosztem społeczeństwa. Za tym kryją się miejsca pracy, pieniądze i rodzinne budżety.

Gabrielle Mills: Tak więc stawiacie na rozważny rozwój, wolicie ewolucje niż rewolucje jeżeli chodzi o zieloną energię. I czekacie na dzień kiedy stanie się ona dla społeczeństwa czymś normalnym?

Albert Walker: Wszystko przychodzi z czasem. Zrównoważony rozwój to podstawa zdrowej gospodarki. Jednak bądźmy uczciwi - przyszłość stanowi OZE.

Gabrielle Mills: Oczywiście. Panie przewodniczący jak zapewne Pan wie w czasie kampanii lub też chwilę po niej gdy zaczyna się piastować dany urząd na światło dzienne wychodzi jeden temat, który zawsze pobudza społeczeństwo. I również ja chcę temat wyciągnąć na światło dzienne. Jak wiemy nasz kraj ma zarówno zwolenników jak i przeciwników zarówno co do dostępu do broni palnej jak i na temat aborcji. Jakie jest Pana stanowisko w tych dwóch tematach?

Albert Walker: Dostęp do broni palnej jest naszym świętym prawem. Doskonale zdaje sobie sprawę, że w ten sposób generuje się wiele problemów, ale też wielu z nim zapobiega. Stawiając na efektywne służby stawiamy na bezpieczeństwo, jednocześnie szanując prawa wszystkich naszych obywateli. Co zaś się tyczy aborcji - jak doskonale zdaje sobie Pani sprawę jest ona w naszym Stanie w pełni legalna. Powracanie do tego tematu uważam za całkowicie zbędne pompowanie ideologicznego balonika. Zresztą proszę zwrócić uwagę na orzeczenie Sądu Najwyższego w tej sprawie. Reakcja społeczeństwa mówi sama za siebie.

Gabrielle Mills: Sam Pan rozumie że musiałam. Społeczeństwo ma prawo wiedzieć jakie zdanie na dość wrażliwe tematy ma ich reprezentant. Ale cieszę się, że postawił Pan sprawę jasno. Tak jak tu rozmawiamy i mówi Pan o waszych planach, to rodzi mi się pytanie czy te wszystkie działania o których Pan wspomniał mają sprawić że nasze miasto stanie się perłą zachodniego świata. To również Pana słowa.

Albert Walker: Pragnę zwrócić jeszcze uwagę, że jest to moje zdanie - Partia Republikańska jest zróżnicowana. Podobnie jak nasi polityczni oponenci mamy szerokie skrzydła.  Los Santos jako perła zachodniego świata, to z jednej strony to co mamy tu i teraz, ale z drugiej strony obietnica, że pozostanie ono w dalszym ciągu klejnotem Stanów Zjednoczonych. Myślę w perspektywie pokolenia, a nie kadencji. Nic nie jest dane raz na zawsze. Tylko ciężka praca zapewni nam dobrobyt, którego wszyscy w końcu pragniemy.Grand_Theft_Auto_V_Screenshot_2023_02.24_-_12_35_16_77.png.7467a2cc73fa3b359b1b87931c5fc525.png

Gabrielle Mills: Wizja piękna, lecz może zostać zburzona przez zachłanną władzę. Kwestia czy Pan i Pana koledzy z Rady będą umieli powstrzymać chęć zysku dla siebie i za każdym razem podczas waszych prac mieszkańcy miasta będą stawiani na pierwszym miejscu?

Albert Walker: Nie ma dla mnie nic ważniejszego ponad dobro mieszkańców Los Santos.

Gabrielle Mills: Jak dla każdego polityka Panie Przewodniczący. A teraz tak na sam koniec chciałabym poznać Pana opinię o naszym burmistrzu. Według Pana to odpowiedni człowiek na odpowiednim miejscu?

Albert Walker: Ronald Ackley to wspaniały człowiek - ojciec, mąż, syn. Takich ludzi w polityce właśnie potrzebujemy.

Gabrielle Mills: Po tych słowach zapewne uspokoił Pan wielu. No ale cóż wszystko co dobre kiedyś się kończy tak samo jak nasz program. W tym momencie daje Panu wolną rękę. Może Pan apelować, pozdrawiać. Pana czas zaczyna się właśnie teraz.

Albert Walker: Wszystko co wartościowe już powiedziałem. Nie lubię skupiać się na sobie - w końcu to zawsze chodzi o naszych mieszkańców, a nie o własne ambicje. Dziękuję za dzisiejszą rozmowę, a wszystkim odbiorcom życzę spokojnej nocy.

Gabrielle Mills: Ja również Panu dziękuje za rozmowę. A Państwu przed ekranami przypominam że moim gościem był Przewodniczący Partii Republikańskiej- Albert Walker! A na zakończenie życzę wszystkim wszystkiego dobrego. Żegna się z wami Gabrielle Mills. Do następnego razu!

**W tym momencie obraz zanikł i pojawiło się logo Self Radio, a chwilę później zaczęły lecieć imiona i nazwiska członków ekipy realizującej dany program.**

buttonselfradio.png

Edytowane przez przekadzia

• 3 tygodnie później...
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin