Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

VisualV na Alt:v z Rockstar Games Launcher

theProdiger

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wiele osób ma problem z instalowaniem modów graficznych na Alciku z RGL, w tym ja (nie działała metoda innych graczy pt. "u mnie działa"). Nie działała u mnie nic ani z forum, z discorda vibe ani z discorda alta (gdzie w sumie developerzy tylko tłumaczą, że "jednym działa, drugim nie działa, my nie wspieramy modów", a alt potrafi się nie właczyć bo wykrywa pliki z jakiegoś moda, no ale nie znam sie).

JAK TO ZROBIĆ

1. pobranie VisualV - pobieramy sobie visuala stąd https://pl.gta5-mods.com/misc/visualv
2. włączamy openIV z uprawnieniami administratora (!!), wybranie ścieżki do gta jeśli to pierwszy raz bla bla bla
3. Tools > Package Installer > wybieramy Visual.oiv który mamy w folderze z Visualem
4. Instalujemy moda do FOLDERU Z GRĄ. Instalacja do folderu "mods" nie ma sensu, bo ani alt ani rgl tego nie zobaczą
5. pobieramy https://cdn.discordapp.com/attachments/237446761441001475/237446813928521728/ArchiveFix.7z - link z tematu na worldzie, jeśli boicie się linka to sobie sami znajdźcie "ArchiveFix"
6. Wypakowujemy Archivefixa, wchodzimy w ten folder, w drugim oknie otwieramy ścieżkę folder Grand Theft Auto\update

image.png.eb6215391371a5e5fcd60747c2e43f71.png
image.png.bc4ba962f62fe6d80bc879447e94fc66.png

7. Szybkie czary mary, łapiemy update.rpf i przeciągamy go nad archivefix.exe, dzieje się magia
image.gif.10612f6bcd9a6a8b70bf7a295169279f.gif

Wyskakuje nam cmd, które po dosłownie paru sekundach powinno wywalić komunikat o tym, że pomyslnie udało się ogarnąć archiwum - u mnie akurat komunikat mówi, że już jest zrobione.
image.png.4e98788c1798402b43e5399a17c013ce.png

UWAGA Przy instalowaniu visuala, trzeba tak samo potraktować plik update.rpf oraz update2.rpf !!

Teraz należy znaleźć folder instalacyjny Alta - wcześniej miałem go w innym miejscu, ale potem zainstalowałem go w domyślnej ścieżce, która powinna wyglądać tak:
Dysk C\Użytkownicy\twoja nazwa image.png.e6a611be96661b0b525f780dc44e1bcf.png
namierzamy tam plik altv.toml, edytujemy go (ja go edytowałem za pomocą notepad++). Interesują nas trzy linie:
autoBackup = false

skipLauncherPatches = true

useSharedTextures = false

W pierwszej kolejności sprawdź, czy nie masz już takich linijek w tym pliku - jeśli masz, po prostu zmień "false" na "true" i na odwrót. Te linie muszą wyglądać tak, jak podałem to powyżej. Zapisujemy plik, folder alta można wyłączyć. Teraz czas na odpalenie gry. Robi się to trochę dziwnie, ale to jedyny sposób, który u mnie zadziałał.

1. Ściągasz https://pl.gta5-mods.com/tools/no-gtavlauncher - ja używam akurat wersji 0.9, na 1.0 i 2.0 nic się nie działo
2. Kopiujesz pliki z folderu (nogtalauncher.exe + nosc.dll) do folderu z grą - tu zaznaczam, że nie wiem, czy to jest wymagane, ale ja tak zrobiłem. Nie zmieniałem nazw, po prostu skopiowałem.

3. Włączasz sobie menedżer zadań (ctrl+alt+delete, bądź prawym przyciskiem na pasek zadań i "Menedżer zadań")
4. Odpalasz alta normalnie 

5. Przełączasz od razu na menedżer zadań i jak tylko pojawi się proces RGL - zaznaczasz go myszką i ubijasz klawiszem "Delete", tak żeby zniknął proces.
6. szybciutko odpalasz nogtalauncher.exe który wcześniej skopiowałeś do folderu z grą
7. Alt się włącza, próbujesz połączyć się z klimacikiem
8. Po chwili Social Club wywala błąd (wyskakuje z góry okienko Sociala jak w GTAO)

image.png.4e563a78f4d8be526dc3867878710d26.png

9. Wtedy minimalizujesz grę/przełączasz się na drugi monitor i włączasz bezpośrednio Rockstar Games Launcher
10. po chwili komunikat zmienia się na

image.png.acbb250042d33ea265a488a88a5a1dbb.png
11. ???
12. Klimacik działa image.gif.7adbdda3313daa521e58a0c58338606a.gif

image.png.5a1491ef521c9a5baf38d3c16cd4a1da.png

Jak na razie udało mi się zainstalować tak tylko VisualV. Po instalacji reshade, albo enb alt nie chce się odpalić na żaden sposób, wywalając błąd, żeby usunąć dxgi.dll od reshade albo d3d9.dll od enb, więc tego na razie nie przeskoczyłem.
Zaznaczam - U MNIE DZIAŁA. Proces jest dziwny, ale jak na razie to jedyny sposób, jaki u mnie zadziałał, więc stwierdziłem, że podzielę się nim z myślą o tych, u których też nic nie działa.

Rudyy, zuraa, snuff i 1 inny lubią to

• 4 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 6 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...