Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

[06.08] Właściciel rozpłynął się razem ze wspominanym wynagrodzeniem..- Lorenzo Montero w podcaście Starcast!

ka6i

Rekomendowane odpowiedzi

**Dnia 06.08 o godzinie 15:00 pojawił się drugi odcinek z serii podcastów Starcast. Gościem programu został Lorenzo Montero - CFO w LLOYD. Prowadzącą programu jest sama Malia Yo Parris z serią przygotowanych pytań, sama rozmowa jednak utrzymuję się dość na naturalnych ramach zwyczajnych dopytywań o różne wymienione elementy, utrzymując klimat oraz zaciekawienie - podcast mógł szczegółowo trafić do odbiorców grupy zaciekawionej biznesami oraz chcących wejść w podobny świat. Dodatkowymi goścmi samego programu zostali: Sireen Bazzi (Arabic Photography) oraz Spencer Lloyd (LLOYD). W ramach całej rozmowy zostały poruszone takie postacie oraz przedsiębiorstwa jak: Spencer i Lucius reprezentując LLOYD, BLOOM, Escalera, GWC, ULSA**

43fSgjx.png

WBwGPlq.png**Malia Yo Parris spogląda na kamerę machając podczas swoich pierwszych słów w stronę - jak wspomina o Lorenzo kamera obraca się bardziej w jego stronę.**

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Witam wszystkich słuchaczy programu Starcast! Jestem Malia Yo Parris a moim dzisiejszym gościem jest Lorenzo Montero - buisnessman o wysokim doświadczeniu w dziale finansów. Lorenzo - dziękuję za przybycie oraz cieszę się, że zgodziłeś się porozmawiać i podzielić się swoja wiedzą oraz poglądami na sprawy oraz przede wszystkim samym doświadczeniem z naszymi słuchaczami. Jak się dzisiaj czujesz?

**Malia Yo Parris pokazuję delikatnie ręką na Lorenzo sygnalizując, że zakończyła swoją wypowiedź, spogląda kątem oka na Sireen pokazując również kciuk w górę.**

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Hej, raz jeszcze dziękuję za zaproszenie. Witam wszystkich słuchaczy, zarówno tych na żywo, jak i tych, którzy odsłuchają tej rozmowy online. Jak się dziś mam? świetnie. Dzisiejsza pogoda sprzyja owocnym rozmowom!

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Tak jest! Więc przechodźmy do początkowego pytania w naszej rozmowie. Lorenzo, jakbyś miał sam się opisać - jakim jesteś człowiekiem w biznesie, co pomogło Ci w tej drodzę do pozycji, w której aktualnie się znajdujesz?

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Co pomogło mi, aby dostać się w miejsce, w którym jestem teraz? Przede wszystkim ciężka praca. Swoje pierwsze poważne kroki stawiałem będąc jeszcze na ULSA, jednocześnie pracując dla największej wypożyczalni aut w kraju - ESCALERA. Zostałem tam również po skończeniu college. Finalnie obejmując dowodzenie nad oddziałem ulokowanym w bliskim sąsiedztwie LSX. To był początek mojej kariery jako menadżer... Następnie były wzloty i upadki - mniejsze lub większe, które nauczyły mnie nad czym powinienem popracować i co poprawić, przed następną próbą. Krótki epizod w Bloom Cosmetics nauczył mnie również, że coś może skończyć się z dnia na dzień, dając człowiekowi porcję życiowych lekcji.

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Wspomniałeś o wzlotach i upadkach, według Ciebie upadek jest potrzebny, żeby z czasem móc mieć wzlot i wrócić z podwójną siłą na wyższe miejsce niż byłeś? Posiadasz jakąś metodę, która po upadkach pozwala mieć wyższy wzlot?

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Osobiście uważam, że osiągnięcie sukcesu bez jakiegokolwiek potknięcia jest niemożliwe. Nie przewidzimy wielu przeszkód, które mogą pojawić się na naszej drodze, tworząc ścianę nie do przejścia - więc tak, uważam że niepowodzenia są jak najbardziej wskazane, w każdej dziedzinie. Odpowiadając na drugą część Twojego pytania - nie ma złotego środka. Niektórzy potrzebują przerwy, inni biorą się od razu do pracy. Ja zaliczam się do tych pierwszych - po porażce zazwyczaj potrzebuję dłuższej przerwy, czasu w którym mogę zebrać myśli do kupy.

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Okay - to dość wyczerpująca odpowiedź na moje pytania. Lorenzo, według Ciebie istnieją wcześniej wspomniane ściany nie do przejścia? Czy jednak każdą ścianę da się obejść tylko wystarczy skupić się na celu?

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Zawsze istnieje rozwiązanie, w przypadku kontaktu ze ścianą. Pytanie tylko, czy jesteś w stanie zrobić krok w przód, czy jednak musisz zdecydować się na krok wstecz. Spotkałem się z tym niejednokrotnie na swojej ścieżce zawodowej. Czasami po prostu problem jest na tyle skomplikowany i zawiły, ze musisz zwyczajnie odpuścić albo przebudować swoją koncepcję.

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Czyli najważniejsze jest, aby wiedzieć kiedy się wycofać po zobaczeniu tej wielkiej ściany, to dość zrozumiałe.. Lorenzo, wspomniałes wcześniej o wypożyczalni ESCALERA, jak wyglądała tam twoja praca, jak ją wspominasz, co dokładnie należało do twoich obowiązków?

3yPL6rh.pngLorenzo Montero mówi (mikrofon): ESCALERA, ough.. to był cudowny okres w mojej karierze. Zatem - zaczynałem jako jeden z agentów, którego zadaniem było dostarczanie usług do klientów na terenie całego miasta. Prezentowałem nasz asortyment podczas spotkań, pozyskiwałem nowych klientów i tak dalej, i tak dalej. W późniejszych latach awansowałem na stanowiska menadżera. Mój zakres obowiązków uległ diametralnej zmianie - doszło do tego międzyinnymi zarządzanie flotą, jaką mogliśmy dysponować oraz wszelkie sprawy organizacyjne, dotyczące naszej placówki. Dobrze wspominam ten czas, mimo problemów z jakimi się mierzyliśmy.

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Czyli można stwierdzić, że dzięki ESCALERA byłeś w stanie zdobyć doświadczenie w byciu menadżerem na własnej skórze w życiu służbowym.. jakiego typu były problemy, z którymi się mierzyliście?

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Myślę, że nabrałem tam sporo doświadczenia, ale wychodzę z założenia, że człowiek uczy się przez całe życie. Co do problemów - mierzyliśmy się niejednokrotnie z nieuczciwymi chwytami ze strony konkurencji, kradzieżami naszych aut, ale także problemami finansowymi, z powodu ogromnego przesytu na rynku wypożyczalni aut. Wyciągnęliśmy z tego cenne lekcje, w pewnym momencie uzyskując monopol w południowej części miasta. Mieliśmy też kilka rozwiązań komercyjnych, skierowanych do przedsiębiorców i kontraktorów.

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Okay.. konkurencja w każdym biznesie jest jednym z największych problemów. Wcześniej wspomniałeś o Bloom Cosmetics - jak wyglądała tam twoja praca oraz co twoim zdaniem było przyczyną nagłego i niespodziewanego zamknięcia działalności, która według mnie była na coraz lepszej drodze do sukcesu.

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Niewiele mogę powiedzieć na temat Bloom, nie miałem okazji rozwinąć tam skrzydeł, ale... od początku. Zaoferowano mi tam posadę dyrektora, do spraw rozwoju marki. I tak jak wspomniałem - nim na dobre rozpocząłem pracę, firma ogłosiła upadłość. To właśnie ten moment, kiedy potrzebny był krok wstecz.

**Malia Yo Parris spogląda na kamerę, chwyta za szklankę biorąc łyka.**

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Czyli pracownicy, którzy zajmowali kluczowe miejsce w działaniu nie zostali poinformowali wcześniej o upadku? Jak myślisz, został on spowodowany.. brakiem środków na dalsze projekty, czy to bardziej szybkie zamknięcie firmy po otrzymaniu wynagrodzenia za wcześniejsze kolekcje, jak myślisz, Lorenzo?

**Lorenzo Montero podrzuca barkami.**

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Mnóstwo ewentualności przychodzi mi na myśl, aczkolwiek żadna z nich raczej nie będzie trafna. Nigdy się tego nie dowiemy, bo właściciel rozpłynął się razem ze wspominanym wynagrodzeniem.

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Czyli szansa, że to zwykły skok na kasę wciąż istnieje.. jest to naprawdę ciekawy temat jednak tak jak mówisz, raczej nie jesteśmy w stanie go jakkolwiek wyjaśnić. Zacznijmy więc temat teraźniejszości, Lorenzo. Opowiesz nam jak wygląda twoja praca dla LLOYD, jaką pełnisz tam funkcję, na jakim jesteś stanowisku, jaki jest nakład twoich obowiązków?

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Niewiele mogę zdradzić, bo mój CEO siedzi na przeciwko (śmiech), ale jeśli chodzi o mój zakres obowiązków na ten moment... To odpowiadam za departament finansów w firmie. Dbam o to, abyśmy nie utopili znacznej ilości pieniędzy w nietrafionych inwestycja. Ale również o pozyskiwanie środków, na rozbudowę naszego imperium - moje stanowisko niekoniecznie pokrywa się z moimi obowiązkami, bo często - niestety - wtrącam się w cudze obowiązki, ale z pozytywnym skutkiem!

ka5FT0O.png**Kamera prawdopodobnie została obrócona na Spencer oraz Sireen w momencie wspomnienia o samym S.Lloyd.**

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Czyli to dość odpowiedzialna praca, jaki był twój początek w imperium zapoczątkowanym przez samego Spencera LLoyda? Jakie kluczowe momenty pozwoliły Ci na uzyskanie tak wielkiego zaufania, które dopuściło do podwyższenia twojego stanowiska?

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Poznaliśmy się podczas współpracy na polu golfowym. Wtedy rozpoczęła się nasza znajomość - zarówno prywatna jak i biznesowa. Pełniłem.. w zasadzie nadal pełnię, tylko mniej aktywnie - funkcje w zarządzie GWC. W LLOYD znalazłem się, można powiedzieć że przez przypadek. Byłem wtedy związany z inną firmą, która podzieliła losy mojego wcześniejszego pracodawcy i ogłosiła bankructwo. Spencer wyszedł z propozycją, że w zasadzie to ma wolny wakat. A warto wspomnieć, że o Lloyd jeszcze wtedy nikt nie słyszał!

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Czyli można powiedzieć, że ryzykowałeś z samego początku wejściem w niepewny biznes na tamte czasy i zaufałeś Spencerowi? Czy już od samego początku podejrzewałeś, że to co tworzy Spencer wraz z bratem - Luciusem ma potencjał na zajęcie jednego z najwyższych miejsc na początkową skalę miasta przechodząc na coraz większą ekspansję marki na miarę USA.

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Nigdy nie nastawiam się na sukces od samego początku, jestem z reguły pesymistą. Zaryzykował, jak to mam w zwyczaju. Jeśli nie zrobiłbym tego kilka miesięcy temu, dziś mógłbym pluć sobie w brodę i jedynie żałować. Co by mi pozostało? Sity Burges, dwanaście godzin dziennie?

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Czyli preferujesz i jesteś z tych, którzy wolą zaryzykować nawet jeżeli sprawa nie jest prosta i klarowna? Wcześniej wspominałes o wzlotach i upadkach - jeżeli zaryzykujesz, możesz mieć albo wzlot albo upadek, czy działa to w jakiś inny sposób?

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Nie ma innego wyjścia. Albo się uda, albo nie. Nie ma... nie ma czegoś po środku.

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Dobrze.. więc przejdźmy do serii przygotowanych pytań dotyczących finansów na ogół. W jaki sposób balansujesz generowanie zysku z odpowiedzialnością biznesu, bywają sytuację, w której te dwa cele są sprzeczne, że sobą?

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Wielokrotnie dochodzi do takich sytuacji, aczkolwiek w większości przypadków znajdujemy dla tego odpowiednie rozwiązanie. Nie zapominaj, że nie jestem "jednoosobowym" stanowiskiem. Stoi za nam sztab ludzi, których głowy wręcz pękają od branżowej wiedzy. Każda z naszych decyzji jest skrupulatnie weryfikowana, przez ekspertów z danej dziedziny. O strategie na każdą ewentualność powinniśmy zwrócić się do nich!

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Wiadomo, trzeba wspomnieć o tym, że nie jest to jednoosobowa ekipa. Jak oceniasz swoją pracę.. w tym pytaniu również warto zaznaczyć o dolary - czy jesteś zadowolony z otrzymywanego wynagrodzenia na swoim stanowisku? Czy może uważasz, że jest to zbyt duża, bądź mała kwota?

**Malia Yo Parris zaznacza o zazwyczaj najciekawszy temat, dotyczący zarobków, pieniędzy.**

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Ough... zawsze mógłbym zarabiać więcej (śmiech), ale poza samymi pieniędzmi mam wszystko to czego potrzebuję do efektywnej i komfortowej pracy. Pamiętaj, że wciąż jestem tylko pracownikiem LLOYD, nie prezesem - gdybym marzył o milionach dochodu, potrzebowałbym zmiany stanowiska!

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Spencer jest z nami obecny w studio..- niech zastanowi się nad jednym z najwyższych już awansów! (śmiech).

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Dobrze, wracajmy do pytań! Tym razem zadam Ci pytanie, które na bank zaciekawi młode osoby, starujące z własnymi projektami. Jakie rady miałbyś dla osób, które chcą rozpocząć swoją karierę w finansach.

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Odpowiem w ten sposób, troszeczkę przebudowując pytanie - jeśli chcesz rozpocząć karierę w ŚWIECIE BIZNESU, przede wszystkim potrzebujesz pracodawcy, któremu możesz zaufać. I takiego, który pozwoli Ci na rozwój, nie blokując Twoich decyzji i posunięć. Jeśli twoje relacje z Twoim szefem są niezdrowe, nie rozwiniesz skrzydeł. W pewnym momencie, ktoś lub coś Cię zablokuje. Dlatego potrzebujesz miejsca, które będzie otwarte na Twoje śmiałe pomysły.

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Więc z tej wypowiedzi można wywnioskować, że Spencer jest dobrym pracodawcą według Ciebie! Zadam pytanie bardziej o życie prywatne. Jak udaje Ci się łączyć intensywną pracę zawodową z życiem prywatnym? Czy masz jakieś hobby, które pomaga Ci się zrelaksować? W jaki sposób spędzasz swój czas wolny?

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Gram w golfa, choć ostatnio coraz rzadziej. Lubię całodniowe wypady nad wodę, jetski, rowery. Ogólnie rzecz biorąc, wolny czas spędzam aktywnie. Czasami nawet pokuszę się na jogę!

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Okay - aktywny sposób według mnie jest bardziej odpowiedni dla pracy jaką wykonujesz! Przejdźmy więc do pytań wyborów. Wolisz pracować w środowisku, gdzie priorytetem jest innowacja czy stabilność? Co jest Twoim zdaniem kluczowe dla sukcesu firmy i całego przedsiębiorstwa?

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Stabilność. Na sukces całego przedsiębiorstwa składa się wiele czynników, zależnych od wielu ludzi. Przede wszystkim jest to dobrze dobrany i funkcjonujący zespół specjalistów.

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Czyli można nie bać się stwierdzenia, że tam gdzie jest bardzo zgrana ekipa, która po prostu potrafi umiejętnie ze sobą współpracować, to można wynieść sam projekt bardzo wysoko?

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Racja. Można nie bać się takiego stwierdzenia, ale pamiętaj, że to jeden z elementów składowych, w drodze na szczyt.

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Zadajmy więc kolejne pytanie wyboru.. Wolisz długie, ale intensywne godziny pracy, które pozwalają na długie urlopy, czy stałe, regularne godziny pracy bez dłuższych przerw? Jak wpływa to na Twoją produktywność?

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Długie i intensywne. Nie lubię rozbijać czegoś na atomy - wolę zacząć i skończyć coś, najlepiej tego samego dnia. Jestem najbardziej produktywny, jeśli skupiam się nad jednym zadaniem od A do Z.

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Czy uważasz, że jest to lepszym sposobem niż na przykład rozbicie pracy na dwa dni.. aby wyspać się i usiąść nad czymś ze świeżą i wypoczętą głową?

eTDlFpw.pngLorenzo Montero mówi (mikrofon): Wychodzę z założenia, że później przyjdzie czas na realizację. Zazwyczaj jeśli już coś rozpoczynam, staram się pociągnąć to do samego końca, w jak najkrótszym czasie. Potem co prawda śpię przez pół dnia, ale Sireen mi chyba wybacza!

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Co do Sireen, jest również z nami w studio - zapraszamy Cię na drugie miejsce centralnie obok Lorenzo! Opowiesz nam co nie co o waszym funkcjonowaniu tym bardziej domowym, zapraszamy!

Sireen Bazzi mówi (mikrofon): Hej, dobry wieczór. Witam wszystkich słuchaczy, którzy wciąż trwają podczas słuchania podcastu! Co prawda nie spodziewałam się, że zajmę miejsce obok Lorenzo (śmiech).

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Wspaniale, że z nami jesteś - mam do Ciebie pytanie, jak wygląda na codzień dostępność Lorenzo? Uważasz, że jest go zdecydowanie za mało w domu i za dużo pracuję? Czy właśnie praca wam się pokrywa czasowo i dajecie radę trafiać o tych samych godzinach do domu?

Sireen Bazzi mówi (mikrofon): Nasza codzienność wygląda w ten sposób, że mamy dla siebie masę czasu, choć czasami trafiają się sytuacje przez które zarywamy wieczory, ale nie nigdy nie mamy sobie tego za złe - oboje chcemy się rozwijać zawodowo.

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Czyli można powiedzieć, że raczej mimo cięższej i bardziej napiętej pracy cały czas znajdujecie czas dla Siebie - to najważniejsze. Lorenzo - wrócę do Ciebie, masz jakieś plany na swoją osobę, które chciałbyś zrealizować w niedalekiej przyszłości?

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Wrócić do regularnej gry w golfa, bo czuję, że całkiem wypadłem z formy. Zawodowo rozwijam się znakomicie, czas bym poświecił trochę czasu dla "siebie".

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): Dobijamy szybszym krokiem do końca naszej rozmowy, czy jest coś, co chcielibyście dodać od Siebie, motywacja, jakiś pogląd czy nawet rada na przyszłość?

Lorenzo Montero mówi (mikrofon): Wydaje mi się, że wszystko już omówiliśmy. Motywacja? Ciężka praca pozwala osiągnąć sukces.

Sireen Bazzi mówi (mikrofon): Ja dodam od siebie, żeby nigdy nie przestawać dążyć do swoich marzeń i być wytrwałym - nawet w obliczu trudności, które mogą nas spotkać.

Malia Yo Parris mówi (mikrofon): To bardzo słuszne, co mówicie - słowem końca ode mnie. Dziękuję wszystkim, którzy słuchają teraz naszej audycji na żywo, dziękuję wszystkim, którzy obejrzą finalny podcast na wszystkich platformach streamingowych - dziękuje Daily Globe, za zasilenie medialne projektu Starcast. Oraz dziękuję wam - Lorenzo, Sireen.. oraz już nieobecnego w studio Spencerowi za przybycie do studia, mogliśmy się wiele nauczyć i dowiedzieć jak to wszystko wygląda od kuchni, jeszcze raz dziękuję za obecność.

**Malia Yo Parris macha do kamery uśmiechając się do niej.**

**Sireen Bazzi pomachała do kamerki.**

Spoiler

WYDATKI: n/a

PROMOCJA MATERIAŁU:

PROMOCJA POSTACI:

ROZGRYWKA:

• Całość została odegrana na serwerze., audycja na pasku Daily Globe.

INFORMACJE:

Imię i nazwisko postaci: Malia Yo Parris
Numer konta postaci: 5258800349

Edytowane przez ka6i