Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

Rekomendowane odpowiedzi

1jxviqp.png

Gray zone.

Branża jubilerska w USA jest silnie regulowana - nielegalny handel diamentami i złotem pozostaje poważnym problemem szczególnie w szarej strefie. Procesy takie jak przetapianie skradzionej biżuterii i fałszowanie dokumentacji pozwalają wprowadzać nielegalne surowce na rynek. Diamenty, szmaragdy czy rubiny to jedne z najbardziej pożądanych kamieni szlachetnych, co czyni je cennym towarem zarówno na legalnym rynku jak i w szarej strefie. Kamienie z nielegalnych źródeł, szczególnie z obszarów konfliktowych gdzie ich sprzedaż finansuje zbrojna rebelia, często trafiają na światowe rynki mimo międzynarodowych regulacji. Jednym z głównych problemów jest fałszowanie certyfikatów potwierdzających legalność pochodzenia kamieni, takich jak dokumenty zgodne z procesem Kimberley. Kamienie te bywają również przewożone przez kraje o słabszych systemach kontroli, gdzie ich pochodzenie zostaje „oczyszczone”.
Kolejnym wyzwaniem jest brak zaawansowanych technologii śledzenia w wielu regionach, co pozwala przestępcom na wprowadzenie diamentów do legalnego obrotu bez większego ryzyka wykrycia. W celu zamaskowania nielegalnego pochodzenia, kamienie szlachetne często poddawane są dodatkowej obróbce takiej jak cięcie, polerowanie czy zmiana ich klasyfikacji. Dzięki temu wyglądają jak zupełnie nowe, a ich historia staje się praktycznie niemożliwa do ustalenia.

How we do it?

Złoto, podobnie jak kamienie szlachetne jest wyjątkowo trudne do śledzenia zwłaszcza gdy zostało przetworzone. Skradziona biżuteria zanim trafi na rynek jest często przetapiana co całkowicie zaciera jej pierwotne pochodzenie. Proces przetapiania odbywa się w niewielkich warsztatach jubilerskich lub nielegalnych hutach, gdzie złoto jest topione i odlewane w nowe formy takie jak sztabki lub kruszce z których później tworzone są nowe produkty. Taki surowiec trafia następnie do rafinerii które nieświadome jego przeszłości  wprowadzają go do obrotu jako legalny materiał. Po przetworzeniu złoto jest praktycznie niemożliwe do odróżnienia od tego pochodzącego z legalnych źródeł, dzięki temu procederowi siatki przestępcze mogą czerpać ogromne zyski ukrywając ślady nielegalnego pochodzenia surowca.

Spoiler

OOC: Hejo, chciałbym pod szyldem biznesu Vankhov który pozwolono mi prowadzić wprowadzić trochę dodatkowej rozgrywki pod rozbudowanie biznesu pod przyszłego jubilera i moc przerobową do prania sporej ilości gotówki. Sam biznes jest na razie upadłym jubilerem na którym powstał lombard z takowym zapleczem. Chciałbym w tym projekcie postawić na skupowanie, pozyskiwanie oraz sprzedawanie nielegalnie pozyskanych kamieni szlachetnych poprzez fałszowanie dokumentacji oraz tworzenie swoich autorskich lub nie rzeczy dzięki możliwości biznesu który posiada legalne predyspozycje do tego. Myślę, że większość gry będzie opierać się na interakcjach z crime support na początkowym etapie projektu, lecz zagwarantuję również miejsce do gry ludziom spod organizacji w której gram Berezovsky OPG poprzez zlecanie im przeróżnych zadań kradzieży i innych rzeczy w celu pozyskania jak największej ilości surowca który moja postać wraz z pomocą przerobi na rzeczy które będzie można legalnie bez problemów sprzedać dalej czy to innym projektom/biznesom lub crime support wraz z event teamem.

Edytowane przez venisves

Idk5rIG.png

Spoiler

OOC: Przez pocztę pantoflową Liu Mao dowiedział się, że Kaia szuka sprzętu jubilerskiego bez odpowiednich papierów i zezwoleń - Spotkali się i dobili targu w sprawie sprzętu z drugiej ręki. Za odpowiednią opłatą Liu Mao przekazał jej pierwsze informacje skąd może zdobyć pierwszy łup na przepał. Powodzenie tego zadania będzie mieć realny wpływ na dalszą współprace pomiędzy nimi oraz to czy powoli zacznie zdobywać jego zaufanie.

Koszta: Wyposażenie warsztatu - 22.000$
 Pozyskanie pierwszej informacji - 9.000$

COrAElb.png
rhJjK9S.png
OH2ZcVS.png
X3tqLTG.png
VNvtbEt.png

Spoiler

OOC: Cały cynk okazał się być testem lub bardziej pułapką, granie na naszą niekorzyść osiągło szczytowy poziom, brak łupu przez paniczną próbę ratowania życia, dwójka trupów ochroniarzy i problemy z departamentem - dwójka włamywaczy została złapana przez szeryfów w szpitalu bo uznaliśmy, że tak poważne obrażenia muszą być opatrzone przez profesjonalistów i postawiliśmy wszystko na ratowanie siebie niżeli łupu.

Koszta:
Opłacanie ludzi do wykonania roboty - 50.000$

AJTX083.png
4WD8ciZ.png
Shx6GP7.png
SrvptR6.png
ZC2pO5m.png

Spoiler

Ooc: Po roku walk w sądach i opłacaniu najlepszych prawników udało się umorzyć sprawę w której Kaia była oskarżona o współudział i morderstwo. Nieoczekiwany telefon ponownie połączył ich los i otworzył kolejne drzwi możliwości. W ramach rekompensaty Kaia otworzyła sztabkę złota 100g, oraz zakupiła pierwszy surowiec za 50.000$. Zagrałem specjalnie na sprobuj czy udało się oszlifować więcej niż połowa, oraz następnie zagrałem kostką od 5 do 12 ile tego się udało oszlifować z racji na brak doświadczenia w takich sprawach u wciąż niedoświadczonej postaci.
Koszty: zakup kamienie szlachetnych 50.000$

• 2 tygodnie później...

Kh3fRuP.png
ztdyKaY.png
CXX5Hbj.png
zcg5bwT.png
ESMepa6.png
PBjp9Cq.png
0BSVx5M.png

Spoiler

ooc: w tym epizodzie wspomogłem się organizacja just gimme laptop, którzy pod pretekstem skradzionych zegarków dzięki swoim umiejętnością informatycznym namierzyli gdzie dokładnie się one znajdują przez aukcje internetową, ludzie z mojej organizacji weszli do domu i okradli parkę z przedmiotów by następnie skorzystać pierwszy raz z nowo uzyskanego kontaktu i zakupić kolejne krwawe kamienie, wciąż zdobywam zaufanie sprzedawców jak i trzymam rozsądną granicę rozgłosu, natomiast w planach na następny epizod mam coś głośniejszego powiązanego z biznesem ubezpieczeniowym. Grałem cały proces na spróbuj który moim zdaniem wyszedł dość solidnie jak na moje szczęście.
wydatki:
40.000$ zapłacenie za namierzenie domu w którym znajdują się zegarki.
45.000$ opłacenie ludzi którzy wykonali kradzież.
90.000$ zakup kamieni które okazały się wysokiej jakości.
175.000$

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin