Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

124. Branża kreatywna w dobie AI. Wywiad z CEO firmy BLENZ, Freyą Falkenholtz-Rawkey.

Zeppek

Rekomendowane odpowiedzi

jxF08Iz.png

JwYzhWs.png

written by Harvey Rosenberg, 09.01.2024

Branża kreatywna w dobie AI. Wywiad z CEO firmy BLENZ, Freyą Falkenholtz-Rawkey.

Harvey Rosenberg: Szanowni Państwo, witam Was po długiej rozłące z anteną Daily Globe. Dziś w ramach programu What in Business, mam przyjemność gościć CEO spółki o nazwie BLENZ. Porozmawiamy o projektowaniu grafiki na zamówienie w dobie AI, o wyzwaniach oraz szansach związanych z taką działalnością. Gościem o którym wspomniałem jest Pani Freya Falkenholtz-Rawkey. Witam gorąco w naszym programie, trochę myślałem nad pierwszym pytaniem które mógłbym Pani zadać i pierwsze zagadnienie jakie przeszło mi przez myśl to kwestia trudności przy zakładaniu takiej działalności. Jak wyglądały Wasze początki

Freya Falkenholtz-Rawkey: Bardzo dziękuje za zaproszenie, to dla mnie ogromna przyjemność być dzisiaj z Państwem. Wracając do Pana pytania o początki - muszę przyznać, że jak w przypadku każdej firmy, nie było łatwo. Zakładanie działalności w branży kreatywnej wymaga nie tylko pasji, ale również dużej dawki wytrwałości. Moja przygoda z branżą zaczęła się od pracy jako freelancerka. Na początku sama nie wiedziałam czego chce się złapać, jednak miałam określony cel: zdobyć doświadczenie, stworzyć różnorodne portfolio, które w przyszłości mogłyby być kluczowe dla mojej kariery. Na początku pracowałam nad drobnymi projektami, najczęściej dla małych przedsiębiorstw czy lokalnych marek. Z czasem zaczęłam pracować w coraz większymi firmami i realizować bardziej złożone projekty marketingowe. Zdobywałam przy tym doświadczenie, jak działa większy rynek. Sam projekt wyszedł strasznie spontanicznie, spędziłam dużo czasu na planie działania. Chciałam zrobić coś własnego, by moja firma była czymś więcej niż tylko zwykłym studiem graficznym - zależało mi na podejściu, które obejmuje zarówno tworzenie treści wizualnych jak i wsparcie w kampanii. BLENZ to był jednak efekt tej całej drogi - od drobnych projektów, przez współprace z większymi przedsiębiorstwami z którymi współpracujemy do teraz, aż po stworzenie marki.

Harvey Rosenberg: Powiedz mi, bo nad tym też się zastanawiałem. Co może stanowić wyróżnik dla takiego projektu? Co sprawia że odnieśliście sukces na lokalnym rynku? Będąc szczerym gdy słyszę o kolejnej firmie zajmującej się grafiką, czuję rynkowy przesyt. Tu trzeba wyjątkowego podejścia. Czym się wyróżniacie?

Freya Falkenholtz-Rawkey: To bardzo trafne pytanie, bo faktycznie rynek usług graficznych i marketingowych jest niezwykle nasycony. Myślę, że klucz do sukcesu BLENZ leży w naszym podejściu, które wykracza poza standardowe rozumienie usług graficznych. Pierwszym wyróżnikiem jest nasza praca - stawiamy na pełne zrozumienie potrzeb klienta i dopasowanie każdego projektu do jego specyfiki. Dla nas grafika czy fotografia to nie tylko estetyka, ale przede wszystkim narzędzie do komunikacji. Drugim kluczowym elementem to kompleksowość. Oferujemy nie tylko projektowanie czy edycję, ale także wsparcie w tworzeniu czegoś więcej. Klienci doceniają to, że dostarczamy spójne rozwiązania - od identyfikacji wizualnej, aż po optymalizację kampanii reklamowych. Dzięki temu nie muszą korzystając z usług kilku różnych firm, co oszczędza im czas i zwiększa efektywność naszych działań. Jednak trzecim jak i moim zdaniem najważniejszym aspektem, który nas wyróżnia jest personalizacja i dbałość o detale. Każdy projekt traktujemy jak unikalny. Nie bez znaczenia jest również nasza otwartość na różnorodne branże. Pracujemy zarówno z małymi lokalnymi firmami, jak i dużymi przedsiębiorstwami, co pozwala nam elastycznie dostosować oferty do różnych potrzeb. Stawiamy na budowanie relacji. Wierzymy, że zaufanie to fundament każdej dobrej współpracy. Zależy nam, aby klienci czuli, że mogą na nas liczyć, nie tylko podczas trwania projektu, ale także długo po jego zakończeniu.

Harvey Rosenberg: Jesteście dość świeżym graczem na rynku Los Santos. Spoglądam na Wasze portfolio i widzę szereg interesujących projektów dla wielu znanych marek. Ventre Technologies, Barnett Development czy Vision of Beauty. Jesteś w stanie wymienić zlecenie które przysporzyło Wam najwięcej pracy?

Freya Falkenholtz-Rawkey: Szczerze mówiąc, trudno wskazać jeden projekt, który przysporzył nam najwięcej pracy. Wynika to z faktu, że w naszej brany wiele rzeczy rozkłada się w czasie - każdy projekt jest procesem, którzy rzadko ma definitywny koniec. W rzeczywistości, zawsze jest coś do dodania, poprawienia lub do nowych wymagań klienta czy zmieniających się warunków na rynku. Każdy projekt rozwija się, a zmiany mogą być różne – czasem są to drobne korekty, takie jak dostosowanie kolorystyki do nowej kampanii, a innym razem większe transformacje, na przykład całkowita zmiana strategii wizualnej marki. Wszystko zależy od potrzeb klienta i tego, jak zmienia się jego działalność. Projekty dla przedsiębiorstw które wymieniłeś, często oznaczają wieloetapowe działania. Zaczynamy od jednego aspektu, ale w miarę rozwijania dodajemy kolejne elementy. Dlatego nie ma jednego "najcięższego" projektu - każdy z nich jest inny i każdy m swoje wyzwania.

Harvey Rosenberg: Powiedz proszę jaką obejmujecie strategie wobec obecnej rewolucji AI? Uważasz że freelancerzy mogą ucierpieć przez to że sztuczna inteligencja zaspokoi potrzeby rynkowe małych przedsiębiorstw? W końcu ostatnio nawet znana marka czarnych napojów gazowanych wypuściła reklamę stworzoną przez AI...

Freya Falkenholtz-Rawkey: Rewolucja Ai to temat, który wywołuje wiele dyskusji, zwłaszcza w naszej branży. Uważam jednak, że sztuczna inteligencja nie musi być postrzegana jako zagrożenie - wręcz przeciwnie, może być ogromnym wsparciem, o ile podejdziemy do niej w odpowiedni sposób. W BLENZ przyjęliśmy strategię zrównoważonego podejścia do AI. Wykorzystujemy narzędzia oparte na sztucznej inteligencji, aby zwiększyć efektywność naszych działań, ale jednak nie używamy jej jako narzędzie które ma zrobić za nas robotę. Jeśli chodzi o przedsiębiorstwa - tak, AI może częściowo zaspokajać ich potrzeby. Narzędzia do generowania grafik, pisania tekstów czy nawet tworzenia prostych kampanii reklamowych stały się bardziej dostępne, ale jednak te narzędzia mają swoje ograniczenia. Tutaj wciąż leży ogromna wartość ludzkiej pracy. Nawet jeśli znana marka napojów gazowanych wypuściła reklamę stworzoną przez AI, zauważmy, że ten projekt zyskał rozgłos głównie dzięki temu, że został wsparty doświadczeniem marketingowców. Którzy wiedzieli, jak wykorzystać to narzędzie w kreatywny sposób. AI nie zastępuje pomysłu, tylko go uzupełnia. Klienci wciąż szukają czegoś więcej niż tylko „gotowych rozwiązań” – oczekują partnera, który zrozumie ich potrzeby i pomoże wyróżnić się na rynku. Nie obawiam się rewolucji AI, ale patrzę na nią jako na szansę. Kluczem jest umiejętne połączenie tego, co może zaoferować technologia, z unikalnym spojrzeniem, doświadczeniem i kreatywnością

Harvey Rosenberg: Jakie macie plany na przyszłość? Celujecie w coraz większych klientów czy raczej obstajecie przy zleceniach obecnego zaawansowania? Przy okazji tego pytania chciałem też wybadać czy posiadacie jakąś ulubioną tematykę/branżę po której lubicie się obracać? Imponująca jest na pewno Wasza różnorodność.

Freya Falkenholtz-Rawkey: Nasze plany na przyszłość są ambitne, ale też bardzo elastyczne. Z jednej strony, chcemy nadal rozwijać się i pracować z coraz większymi klientami, którzy mają bardziej złożone potrzeby i wymagają kompleksowych strategii. Z drugiej strony, nie chcemy porzucać mniejszych zleceń, bo to one pozwalają nam na zachowanie różnorodności i często przynoszą najbardziej kreatywne wyzwania. W BLENZ wierzymy, że kluczem do sukcesu jest balans – umiejętność łączenia różnych rodzajów projektów, które wzajemnie się uzupełniają. Jeśli chodzi o ulubione branże, faktycznie mamy dużą różnorodność, co jest jednym z naszych największych atutów. Pracowaliśmy nad projektami dla technologii, nieruchomości, mody, gastronomii czy nawet siłowni. Każda z tych branż ma swoją specyfikę i to właśnie ta różnorodność sprawia, że praca nigdy nie jest monotonna. Mówiąc o przyszłości, chciałabym też wspomnieć o ekscytującym nowym projekcie, który właśnie uruchamiamy – naszej stronie internetowej z szablonami, zdjęciami, poradnikami i wektorami. Naszym celem jest stworzenie czegoś, co będzie pomocne nie tylko dla naszych klientów, ale także dla freelancerów czy małych firm, które chcą podnieść jakość swoich materiałów wizualnych. Wierzymy, że ta platforma będzie również świetnym sposobem na zbudowanie większej społeczności wokół BLENZ.

Harvey Rosenberg: Czy masz jakąś radę dla początkujących grafików? Czy na podstawie własnych doświadczeń jesteś w stanie dać jakąś unikalną wskazówkę dla ludzi chcących pracować kreatywnie? Oprócz aplikowania w BLENZ ma się rozumieć...

Freya Falkenholtz-Rawkey: To wspaniałe pytanie! Dla początkujących grafików i osób, które chcą pracować kreatywnie, mam kilka rad, które wynikają z moich własnych doświadczeń. Grafika i kreatywność to obszary, które wymagają nie tylko talentu, ale też determinacji, otwartości na naukę i ciągłego rozwoju. Eksperymentowanie i uczenie się na błędach. Na początku drogi każdy się boi próbować różnych stylów, technik i narzędzi.  Nawet jeśli coś nie wyjdzie idealnie, każda próba to krok naprzód. Podobnie jest z byciem otwartym na opinię innych. Nie każda uwaga będzie łatwa do przyjęcia, ale krytyka – zarówno od klientów, jak i od innych profesjonalistów – jest niezwykle wartościowa. To właśnie dzięki niej możesz się rozwijać i unikać powtarzania błędów. Czy też nabrać nowe poglądy na style oraz tematy. Jedna w sumie najważniejsza rada? Nie zniechęcać się. Każdy, kto pracuje w branży kreatywnej, przechodzi przez momenty zwątpienia. To naturalne, ale najważniejsze, by trzymać się swojej pasji i nieustannie dążyć do rozwoju. Podejście, cierpliwość i pasja są tym, co Każdego wyróżni - niezależnie od tego, czy pracujesz dla siebie, czy w przyszłości aplikujesz w BLENZ. Co, oczywiście również polecam. Czy nawet innych przedsiębiorstw.

Harvey Rosenberg: Tym akcentem, czy też przesłaniem będziemy powoli kończyć nasze dzisiejsze spotkanie. Moim i Państwa gościem była Freya Falkenholtz-Rawkey, CEO spółki BLENZ, zajmującej się projektowaniem grafiki i działalnością kreatywną. Bardzo Ci dziękuję za udział w programie.

Freya Falkenholtz-Rawkey: To ja dziękuję za zaproszenie i możliwość podzielenia się naszą historią oraz wizją z Państwem. Życzę wszystkim słuchaczom dużo kreatywności i odwagi w realizacji swoich pomysłów. Raz jeszcze dziękuję.

ECMxxx9.png

Edytowane przez Zeppek