Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

[Venture NEWS] 08. Anonimowy buntownik kontra LEA – viral, który wstrząsnął Los Santos!

CZEMP1ON

Czy Twoim zdaniem misja prowadzona przez kanał V-Tube "GR4V3" pomimo narażenia bezpieczeństwa obywateli prowadzi do czegoś dobrego w przyszłości?  

26 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Twoim zdaniem misja prowadzona przez kanał V-Tube "GR4V3" pomimo narażenia bezpieczeństwa obywateli prowadzi do czegoś dobrego w przyszłości?

• Tak
      19
    • Nie
      7

Rekomendowane odpowiedzi

**Na stronie internetowej radiostacji Venture oraz w telewizji, natrafić można na artykuł bądź wysłuchać informacji o kompromitacji LEA przez anonimowego kierowcę, który doprowadził do pościgu w którym radiowozy wjeżdżały na chodniki bądź jeździły pod prąd - Doprowadzając do ucieczki okolicznych przechodniów narażając ich na bezpieczeństwo.**

Zrzutekranu2025-02-07142541.png.7921555d454c4743d6459b4d480c47b9.png

Nagranie opublikowane w sieci na platformie "V-Tube" dnia 2 lutego, przez anonimowego kierowcę o pseudonimie "GR4V3" stało się prawdziwą sensacją. Film ukazuje niepokojący obraz działań lokalnych służb porządkowych. Pościg ulicami Los Santos, w którym funkcjonariusze LEA wykazali się skrajną brawurą i niekompetencją, próbując za wszelką cenę dogonić sprawcę nie zważając na bezpieczeństwo ludności miasta - Wzbudził debatę na temat przeszkolenia i umiejętności funkcjonariuszy odpowiedzialnych za bezpieczeństwo w naszym mieście. Sprawca, który wciąż jest dla nas anonimowy, jednak udało nam się przykuć jego zainteresowanie, co zaowocowało internetową rozmową przez Telegram w której zdradził on kulisy swojego działania, które również jest niesamowicie niebezpieczne oraz niegodne pochwały.

Nagranie, które obnażyło rzeczywistość

Film, który trafił do internetu, szybko zyskał na popularności. Ukazuje on pościg, w którym to ścigający funkcjonariusze wykazali się brakiem profesjonalizmu. Policyjne radiowozy pędzące wąskimi ulicami miasta, wjeżdżające na chodniki i zmuszające pieszych do ucieczki, chaotyczne manewry oraz utrata kontroli nad pojazdami – wszystko to wstrząsnęło opinią publiczną.

"Sam filmik poszedł dość mocno viralem… Mimo wszystko zależy mi na tym, żeby to ujrzało jak najwięcej osób. To, co LEA pokazuje w sieci, jakie to oni nie robią super akcje i jak są wyszkoleni, a to co potem jest w rzeczywistości, to kompletnie dwie inne bajki" – przyznaje autor nagrania.

Skrajnie niebezpieczna i nieracjonalna zabawa, która stała się misją

Rozmówca podkreśla, że jego działania nie były początkowo celowym zdemaskowaniem błędów służb. „Na początku miała to być zabawa. Trochę większej adrenaliny i zrobienie czegoś, czego nikt nie robił w Los Santos… Z czasem przerodziło się to trochę w moją misję – która ma na celu pokazanie realiów LEA w naszym stanie” – mówi.

Podkreśla jednak, że nie wszyscy funkcjonariusze są niekompetentni, choć według niego problem jest na tyle poważny, że wymaga działań wewnątrz struktur jednostek Police Departmentu: „Ostatni filmik pokazał, że żadna osoba, która za mną jechała, nie miała jakichkolwiek umiejętności w jeździe. Podobno to są ludzie wyszkoleni, najlepsi w tym, co robią… A jaka jest prawda?” – pyta retorycznie, nie podając odpowiedzi.

Zrzutekranu2025-02-07142743.png.9983e35bf8b458765ea97f694b0d0b13.png

(źródło : kanał V-Tube twórcy "GR4V3")

Niebezpieczna gra i jej konsekwencje

Choć jego działania ukazują problemy w funkcjonowaniu służb, nie pozostały one bez konsekwencji. „Zostałem złapany… Za ostatnie nagranie odpowiedziałem przed sądem. Odsiedziałem wyrok, który potem został skrócony, ale jakiś czas odsiedziałem… Klucz to dobry prawnik” – przyznaje. Zdradza również, że zapłacił kaucję w wysokości dziesięciu tysięcy dolarów.

Naszym zdaniem, nie jest to jego ostatnia odpowiedź w kierunku służb naszego miasta. Szacujemy, że mogą się pojawić kolejne nagrania aż do momentu w którym nie osiągnie on swojego celu. Być może zależy mu na zmianach w strukturach Police Departmentu? Odpowiedzialności karnej za brak odpowiednich kwalifikacji do prowadzenia radiowozu w pościgu i narażenia bezpieczeństwa obywateli? Myślimy, że czas ukaże całkowitą prawdę i należy być z tą sytuacją na bieżąco oczekując kolejnych informacji. Jak autor nagrania dodał : "Ostatnie nagranie zrobiło naprawdę poruszenie, nie wątpię, że po nim kilka osób z LEA otrzymało kary… Mimo wszystko, to nie jest jeszcze to, co chcę osiągnąć” - Co jasno daje nam do zrozumienia, że to jeszcze nie koniec, jednak gdy spytaliśmy o ewentualne nowe nagrania, rozmówca stanowczo zaprzeczał.

Zrzutekranu2025-02-07142659.png.fbe796d38759698105ff2b2a21e15a98.png

Przyszłość i granice działania

Jednym z kluczowych tematów rozmowy była przyszłość jego działań i ewentualne negocjacje ze służbami. Zapytany, czy podjąłby rozmowę z wysoko postawionymi osobami w LEA, które chciałyby naprawić błędy w strukturach, odpowiedział: „Myślę, że jestem w stanie usunąć całkowicie kanał… Jeśli faktycznie te struktury by się poprawiły. Same słowa nie są za wiele warte”.

Dzięki nowoczesnej technologii sprawca zabezpiecza swoje materiały przed ewentualnym zniszczeniem przez funkcjonariuszy. „Wszystko trafia od razu do chmury. Mogą niszczyć mi nagrania i kamery, ale wszystko od razu jest zapisane bez żadnych strat” – zdradza.

Zrzutekranu2025-02-07142614.png.4f331747301bbf2d206223e9355b6118.png

Podsumowanie

Pościg, który miał miejsce w Los Santos, obnażył niedoskonałości lokalnych służb porządkowych. Anonimowy kierowca, który doprowadził do tej sytuacji, nie tylko zwrócił uwagę na brak umiejętności funkcjonariuszy, ale również wywołał społeczną debatę na temat odpowiedzialności i profesjonalizmu LEA. Jego historia nie jest jednoznaczna – choć jego działania są ryzykowne i łamiące prawo, to trudno zaprzeczyć, że nagrania ukazują realne problemy w systemie.

Czy jego misja przyniesie realne zmiany? Czy kolejne nagrania ujrzą światło dzienne? Jak daleko posunie się sprawca w swoim dążeniu do ujawnienia prawdy? Na te pytania odpowiedź przyniesie przyszłość.

**Na końcu artykułu stworzono ankietę dla czytelników dot. jego treści. Jest to częsty zabieg mediów Venture w celu badania opinii mieszkańców miasta.**

Edytowane przez CZEMP1ON