Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

Watch out for Culver diamonds💎

Rekomendowane odpowiedzi

y522hh0.pngLuksusowa biżuteria od zawsze była symbolem statusu. Złoto, diamenty, platyna – to rzeczy, które ludzie kupują nie tylko dla wyglądu, ale też dla prestiżu, emocji, wspomnień. Dajesz komuś pierścionek zaręczynowy, dostajesz na urodziny bransoletkę, dziedziczysz po babci złoty naszyjnik – to wszystko ma wartość większą niż tylko liczba na metce. I właśnie dlatego ten rynek przyciąga nie tylko pasjonatów piękna, ale też oszustów, którzy zwęszyli okazję do zrobienia kasy. Dzisiaj fałszywa biżuteria potrafi być tak dobrze podrobiona, że nawet jubilerzy się nabierają.Jak oni to robią? Na początku rozkładają oryginał na czynniki pierwsze. Każdy szczegół jest analizowany – waga, proporcje, nawet mikroskopijne oznaczenia. Prawdziwe złoto? Po co, skoro można zrobić świetny stop metali i pokryć go grubą warstwą złocenia. Diamenty? Moissanity i cyrkonie wyglądają prawie tak samo, a kosztują grosze. No i certyfikaty – nikt nie podejrzewa biżuterii, jeśli ma „oficjalny” dokument, a podrabianie takich papierów to dla nich żaden problem. Dobrej jakości druk, odpowiedni papier, pieczątki – wszystko wygląda jak oryginał.I teraz najlepsze – ludzie myślą, że takie podróbki można znaleźć tylko na bazarach albo w podejrzanych sklepikach online. Guzik prawda. Fałszywa biżuteria trafia do lombardów, butików jubilerskich, a nawet domów aukcyjnych. Nawet eksperci czasem dają się nabrać. A co najlepsze? Niektórzy klienci doskonale wiedzą, że kupują podróbkę. Ale skoro wygląda identycznie jak oryginał, to po co wydawać fortunę?Według badań w samych Stanach Zjednoczonych niemal połowa luksusowej biżuterii może być w jakimś stopniu podrobiona – może to być podmieniony kamień, może tańszy metal. To gigantyczny rynek wart miliardy dolarów. I to nie tylko podrzędni fałszerze się tym zajmują – czasem nawet duże jubilerskie marki nieświadomie sprzedają coś, co nie jest w pełni autentyczne.Technologia tylko ułatwia im zadanie. Drukarki 3D pozwalają stworzyć idealne kopie, zaawansowane powłoki sprawiają, że tani metal wygląda jak złoto, a specjalne procesy chemiczne potrafią „postarzyć” biżuterię, żeby wyglądała na zabytkową. I co wtedy? Kto podejrzewa, że piękny pierścień z aukcji za dziesiątki tysięcy dolarów to zwykła podróbka?Więc jak się przed tym bronić? Najprostsza zasada – jeśli coś wygląda zbyt dobrze, by było prawdziwe, to prawdopodobnie jest ściemą. Kupuj tylko u sprawdzonych sprzedawców, a jeśli masz wątpliwości, oddaj biżuterię do fachowca – jubiler albo gemmolog szybko wykryje, czy ktoś próbuje cię zrobić w balona. Prawda jest taka, że rynek podróbek ma się świetnie i nic nie wskazuje na to, żeby miało się to zmienić. Są podróbki, które da się wychwycić od razu, ale są też takie, które oszukują nawet najlepszych ekspertów. I na końcu wszystko sprowadza się do jednego – jeśli coś błyszczy i wygląda luksusowo, to kto tak naprawdę wie, czy jest prawdziwe?

Spoiler

OOC: Siema już kiedyś próbowałem zagrać to w organizacji Wah Ching ale nie wypaliło i dostałem bana za przelewy majątkowe co było głupie, teraz przychodzę z nowym mindsetem i wiem że takie rzeczy są głupie. Mam w planie grać produkcję oraz sprzedaż zfałszowanych świecidełek lub nawet jakiś ubrań, projekt będe grał pod organizacją Culver City Boys 13 Mam wspolnikow wspólników @skompy oraz @wykxaluxzbyxhumamy w planie grać to bardzo jakościowo i ze smaczkiem, nie typowy grind pod kaske. Mam nadzieje że do zoba w gierce!

Edytowane przez dior

• 3 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin