Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

[01/09] ALIBI - UNBOTHERED. (Official Audio)

toniezombie

Rekomendowane odpowiedzi

**1 września w sieci bez żadnej wcześniejszej zapowiedzi pojawił się nowy kawałek Alibi - UNBOTHERED. To mocno statementowy track wyprodukowany przez kojarzonego w scenie muzycznej producenta OLLIE SMWO w którym raperka odnosi się do fali beefów, jakie ostatnio rozpalają underground i ekipę 404MOB. Od pierwszych wersów Alibi daje jasno do zrozumienia że nie zamierza być pionkiem w grze, porównuje się do Kleopatry, której wystarczy jeden ruch spojrzeniem by przejąć władzę. W tekście jasno podkreśla że jest trendsetterką, odnosząc się do dziewczyn które kopiują jej styl, ubierają się jak ona. Pada też mocne wyznanie - "Jestem ghostwritterką" - co raperka potwierdza zaraz po dissie Jaydehell, który zarzucił jej pisanie tekstów dla artystów związanych z 404MOB, a nawet dla części raperów z undergroundu, którzy sami skierowali ogień w jej stronę. Alibi pokazuje swoje oburzenie przez to, że inni chcą jej linijek ale jednocześnie próbują ją wciągać w swoje konflikty. Jest też fragment, w którym Alibi zdradza że jest zmęczona brakiem zaufania do ludzi, cokolwiek komuś powie, od razu zostaje to powtarzane dalej. Podsumowuje to gorzkim wersem "wszystko co im powiem, powtarzają jak klauny" oraz "brak zaufania do nikogo we mnie demona budzi". W tym samym klimacie wspomina także Letti, która podczas beefów wrzucała na swoje socjale memy odnoszące się do sporu OAKMOON VS ADONIS, i zwyczajnie nie wiedziała którą ma obrać stronę. Alibi krótko to podsumowuje linijką "nawet dla Letti zaczyna robić się to przykre". W numerze znalazł się też szpil w stronę undergroundowego rapera /GuttahVon/. Do sieci trafiło zdjęcie z klubu w którym Von klęczy na kolanie przed Białą Damą - szybko zrobiło się z tego źródło żartów i memów. Sam raper tłumaczył sytuacje mówiąc że "tylko wiązał buta". Alibi wyraźnie nawiązuje do tej sytuacji w wersie "wiąże but bo wyprzedzam cały clout, ty wiążesz but choć błagałeś o jej ass". To jasna kpina, pokazująca że raperka nie przepuści okazji by punktować swoich przeciwników. W dalszej części UNBOTHERED Alibi ostro ocenia beefy - nazywa je dziecinnymi i bezwartościowymi podkreślając, że jej pierwsza EP była jak te spory - "do wyj**ania". Podczas gdy reszta sceny tapla się w błocie, ona stawia na statement i realną wartość, prześmiewczo dodając że "każdy jej wers jest warty dwa tysiące". Nie brakuje też kąśliwych linijek wymierzonych w raperów i gangsterów, którzy na pokaz bawią się w twardzieli a w praktyce "gonią się nawzajem z bólem tyłka". Wersy o "znikaniu z podjazdu" dobitnie pokazują że dziewczyna nie boi się konfrontacji. W pewnym momencie pojawia się również wers o Riley, w którym Alibi daje do zrozumienia że życie w 404MOB wcale nie było dla niej łatwe. Przyznaje, że kilka wydarzeń realnie odbiło się na niej psychicznie a jednocześnie wyraźnie podkreśla że gdyby nie Biała Dama, jej ścieżka mogłaby potoczyć się inaczej. To akurat moment szczerości, który kontrastuje z ostrym tonem reszty kawałka. Mimo wszystko "złe czasy" minęły i kariera Alibi pod skrzydłem 404MOB ma się dobrze. Na końcu UNBOTHERED Alibi wrzuca krótką odpowiedź, której adresat nie jest do końca jasny. Można jednak spekulować że chodzi o Oakmoon. Padają słowa w stylu: "Sam obiecałeś że mnie to nie dotknie, a teraz gubię się w kłamstwach?" To nawiązanie do zarzutów Oakmoona, który wcześniej mówił o jej rzekomym gubieniu się w kłamstwach, mimo że sam zapewniał ją że żaden diss nie będzie wymierzony w jej stronę. Tymczasem wyszły już trzy lub cztery tracki, w których jest wspomniana. Alibi kwituje to jednak bez większych emocji, zaznacza że nawet nie jest zła, bo dla niej to tylko "kopiuj-wklej", a w gruncie rzeczy to ona sama jest dla nich inspiracją. Na koniec efektownie wspomniała o nadchodzącym albumie BAD BADDIE ANTHEMS, przy którym ostatnio miała małą przerwę. Można zatem założyć że jest to statementowa odpowiedź a zarazem kawałek promujący album, kto wie, może się na nim pojawi?**

image.png.ba1878e905cdc2be796098aceeba79a8.png

Spoiler

[Verse]
Ayy
Yeah, Alibi ma potencjał
Jestem Cleopatrą, spojrzał na mnie i odleciał
Nie potrzebnie zdecydował żeby mnie w to mieszać
Wiem że jestem gwiazdą, nie musicie mi już schlebiać
Jestem trendsetterką, suka ubiera się jak ja
Jestem ghostwritterką, wersy każdy chce mieć jak ja
Większość undergroundu potrzebuje swojej niańki
Gruby przelew za ich teksty znowu do mnie wpada
(B) Chyba dzisiaj rozbijam tą sieć
(A) Suki wiedzą że mogę je zjeść
(D) W branży walą w chuja, to jest pewne
(BAD) Dziś jestem grzeszną suką, zróbcie miejsce
Zmieszam gniew z ostrym cięciem
Mam dość ich spięć, to dla mnie przegięcie
Raperzy, chcą mieć beef lub track z 'Doni,
Gangsterzy, widzę tylko jak jeden drugiego z bólem dupy goni
(QUEEN)
Wiąże but, bo wyprzedzam cały clout
Ty wiążesz but, choć błagałeś o jej ass
Wszystko co mówiłam im, powtarzają jak klaun
Wait, chyba coś słyszałam
Oh, to tylko scena znów wspomina moją ksywke
Miałam siedzieć cicho, lecz najlepiej na tym wyjdę
Chcieli złapać clout'u, a weszli z deszczu pod rynnę
Skoro już jest głośno to od siebie też coś krzyknę
Nawet dla Letti zaczyna robić się to przykre
Dwa tysiące, tyle warty jest każdy mój wers
Na wypadek jeśli ktoś po beefie do mnie napisze
Zastanówcie się nad sobą, tylko dzielicie ludzi
Brak zaufania do nikogo demona we mnie budzi
(TO WE MNIE, NIE NA MNIE, ŚLUBUJE GRE)
Fo' real, huh, pieprzę to, daj mi trochę czasu
Tak jak DMX, będą znikać mi z podjazdu
Riley pluje faktami, i tak nie wezmą z niej przykładu (nope)
Bez tej laski, nie miałabym z nimi kontaktu
Bez tej laski, nie podpisywałabym kontraktu
Moja pierwsza EP była jak ten beef, do wyjebania
Stawiam tylko statement, wy się bawicie jak dzieci
Jeden fałszywy, drugi zawistny, z jednej cipy wzięci
Proszę mnie w to nie wtrącać, nie chce mi się pisać drugiej części
Ayy, yeah, wracam do świateł
BAD BADDIE ANTHEMS, mnie kontroluje diabeł    
Chyba potrzebuje masażu stóp, zmęczona deptaniem po was SUKI, FO' REAL
Wracam na pełnym gazie

Sam obiecałeś że mnie to gówno nie dotknie, damn
boy, teraz gubię się w kłamstwach?
Wiem że nie mieliście o czym nawinąć,
Nawet nie jestem zła
Kopiuj i wklej, hoe,
Jestem inspiracją
BAD BADDIE ANTHEMS
MWAH

Spoiler

Imię i nazwisko postaci: Aaliyah Bordeaux
Link do profilu postaci: Aaliyah Bordeaux
Numer konta postaci: 0503441855

Edytowane przez toniezombie

**Bunny ma troszkę pompę że raperka promuje jakiś projekt z "Anthem" w środku śmiejąc się tym samym z wołowiny na linii adonisa i treviego, a paru innych murzynow. Poczuł się troszkę jak trendsetter, nie zostawił nic po sobie**

del lubi to

wyłącza wkurwiony budzik, budzik już nie jest wkurwiony