Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

008. UNDERGROUND TALKS - Pink October 2025; wzruszająca rozmowa z Alice i Roseanne Cheong

Botekk

Rekomendowane odpowiedzi

Y9xUqzp.png

By Timothy Clinard - DAILY GLOBE, 10/14/2025

image.png.ea6eeec775608f1c2b4474dc83d4a0b4.png

UNDERGROUND TALKS - Program Daily Talk Show

Wyjątkowy program typu Daily Talk Show, który przyciąga uwagę widzów swoją autentycznością i wrażliwością. W centrum uwagi są ludzie, którzy stawili czoła najtrudniejszym wyzwaniom życiowym, często sięgającym dna, aby następnie odbudować swoje życie i odnaleźć siłę, by iść naprzód. Każdy odcinek programu to intymna podróż przez historie osób, które doświadczyły zarówno bólu, jak i wyzwolenia - opowieści o walce, przetrwaniu i nadziei.

W "Underground Talks" nie chodzi o sensację, lecz o stworzenie przestrzeni w której zapraszani do studia goście - czują się bezpiecznie i dzięki temu mogą otworzyć się przed innymi. Prowadzący pozostający w cieniu historii swoich rozmówców, zadają pytania, które zachęcają do refleksji i umożliwiają odbiorcom wgląd w prawdziwe emocje bohaterów. 

Program stworzony przez dwóch dziennikarzy Daily Globe - Timothy Clinard oraz Antonio Williams, koncentruje się na ludziach, których historie rzadko przebijają się do głównego nurtu mediów. Są to osoby, które mierzyły się z problemami takimi jak uzależnienia, utrata pracy, problemy psychiczne, samotność, a także wykluczenia społeczne. Dzięki ich odwadze, szczerym rozmowom i otwartości - widzowie mają szansę zrozumieć, że życie mimo trudnych chwil, daje możliwości do przemiany i powrotu na prostą.

Dzisiejszy odcinek związany jest z jedną z najgorszych chorób na świecie. Ma na celu wspieranie inicjatywy Pink October, w związku z czym wyłączone zostały reklamy. Timothy Clinard rozmawia z lekarkami Eugenics Medical Center Alice i Roseanne Cheong. O potrzebie profilaktyki, o przebiegu badań. Wszystko o i dla zdrowia. Jak w każdym odcinku nie brakuję wzruszających momentów. Wspomnienia ostatnich słów, gestów pacjentów. Ostatnie ich słowa i przemiana człowieka w obliczu choroby. Czego unikać, a czym się zajmować.

*Wieczorem 14 października na stronie Daily Globe pojawił się zapis audio oraz transkrypcja z kolejnego odcinku podcastu - UNDERGROUND TALKS prowadzonego przez dziennikarza Daily Globe - Timothy Clinard. Spotkanie zostało przeprowadzone w nowo powstałym studiu - specjalnie dedykowanym pod owy program. Po kliknięciu w odnośnik przenoszący do zapisu z wywiadu, wyświetla się komunikat z potwierdzeniem swojego wieku.**

💬💬💬🎵🎵🎵

7X5MTUg.jpeg

Timothy Clinard: Siema Los Santos! Tutaj program Underground Talks - tak, dobrze słyszycie. Wracamy z programem dla was. Dużo się zadziało w naszej redakcji - ale mamy jeden sukces. Wracam na antenę ze swoim programem. W moim studiu mam przed sobą Alice Cheong i Roxseanne Cheong. Pracowniczki kliniki Eugenics **przerwał, dodając** Przepraszam, Roseanne, wybacz. Wszystkiego najlepszego z okazji waszego święta. Nie mam prezentów niestety, musicie mi wybaczyć. Dziś też światowy dzień wychodzenia z szafy... mówienia głośno o swojej orientacji seksualnej. Szczęścia i wytrwałości dla was. Ale dziś skupimy się na wydarzeniu, które przeżywamy przez cały miesiąc. Mowa o akcji Różowy październik. Bardzo ważne jest mówienie o profilaktyce, bo rak piersi jest naprawdę powszechny, a by go wykryć nie trzeba dużo energii. Alice, Roseanne - przedstawcie się naszym widzom.

Alice Cheong: Cześć wszystkim! Mam na imię Alice, pracuję w EMC jako ginekolożka od już paru lat. Możecie mnie spotkać praktycznie w większość dni w miesiącu w naszej klinice! *Zerknęła na swoją siostrę*

Roseanne Cheong: Dobry wieczór, hej Los Santos! A ja mam na imię Roseanne, tak samo jak siostra pracuję w Eugenics, tylko na innym oddziale - chirurgia.

Timothy Clinard: Alice, Roseanne - świetnie was widzieć. O tym, jak ważna jest profilaktyka nie trzeba przypominać. Świadczą o tym nasze ciuchy - róż na różu. Uprzedzając pytanie - nie, nie zmieniam orientacji. No właśnie - profilaktyka profilaktyką. Ale jak wygląda takie badanie? Można je wykonać samemu?

Roseanne Cheong: Ależ oczywiście, że można. Co lepsze - nie trzeba specjalnie zapisywać się w tym celu na wizytę do lekarza - możemy to zrobić w domu, samodzielnie. Jak? Dotykając swoich piersi. Przez dotyk możemy wyczuć już na prawdę sporo - niepokojące zgrubienia, czy wyczuwalne guzy.

Alice Cheong: Dokładnie, to, o czym wspomina siostra, jest bardzo ważne. Tym bardziej, że właśnie najczęściej my same mamy możliwość kontrolowania tego, czy jest wszystko w porządku. Można to zrobić w swoim domu, samemu, bez niepotrzebnego stresu. Wystarczy to sprawdzić raz w miesiącu.

Timothy Clinard: To interesujące - może zabrzmie egoistycznie. Muszę uspokoić myśli - facetów też to dotyczy? Myślę, że nie tylko mnie to zastanawia. A jeszcze jedno - badania mammograficzne. Na czym polegają i przede wszystkim... są bolesne?

Roseanne Cheong: Mężczyźni? Tak, również dotyczy to ich dotyczy - człowiek niezależnie od płci ma takie coś, co nazywamy tkanką gruczołową piersi. To właśnie w niej może dojść do rozrostu komórek nowotworowych. Różnica jednak jest taka, że mężczyzna ma tej tkanki znacznie mniej niż kobieta, dlatego też ryzyko jest znacznie mniejsze. No i mammografia, coś o czym się dużo mówi, zwłaszcza w trakcie naszego Różowego października. Na dzień dzisiejszy jest to badanie, które radzi sobie najskuteczniej we wczesnym wykrywaniu raka piersi.

Alice Cheong: Timothy, wspominałeś o mammografii, czy ta jest bolesna - już wyjaśniam, pozwolisz, że zacznę od opisu badania. Mammografia polega krótko mówiąc - na zrobieniu zdjęcia rentgenowskiego piersi. Największy dyskomfort, czy jakiś lekki ból może się pojawić przy ściskaniu piersi przy pomocy płytki kompresyjnej. Musimy ułożył pierś na specjalnym stole, a następnie ścisnąć ją od góry przy pomocy płytki, by ją delikatnie rozpłaszczyć dla lepszego uwidocznienia przekroju. Natomiast uczucie bólu jest krótkotrwałe - tylko na potrzebę dociśnięcia piersi płytką. Po tym już nic w tym badaniu nie boli, czy nie sprawia dyskomfortu. Zrobienie zdjęcia nie sprawia żadnego bólu, tak jak w zwykłym badaniu RTG. Mimo to, warto jest się poddać badaniu, tym bardziej, że nie jest to duży ból.

Timothy Clinard: Logiczne? Logiczne. Drogie słuchaczki, nic tylko się badać. Zwłaszcza, że nasze miasto, jeszcze, dysponuje programami darmowych badań mammograficznych. Zobaczymy co będzie po federal shutdown, więc korzystajcie! **przerwa, przytłumiony głos** Alice i Ros - macie w swojej pracy kontakt z wieloma pacjentami. Na pewno też z tymi, którzy cierpią na tę okrutną chorobę. To będzie dosyć intymne pytanie, ale... czy jakiś pacjent utrwalił się w was? Tak, że po wspomnieniu pojawia się smutek, współczucie. Ktoś, kto nie dał rady... i dlaczego.

Alice Cheong: Hm... Ciężkie pytanie Timothy, ale raczej niestety nie, ponieważ my mamy kontakt z pacjentem zazwyczaj do etapu rozpoczęcia leczenia. Na pewno pojawia się w nas jakieś współczucie, gdy nie mamy za bardzo możliwości fizycznych pomóc danej osobie, widząc, jak ta cierpi. Zdecydowanie, gdy jest za późno na przede wszystkim efektywne leczenie, które da szansę na wyleczenie, czy po prostu mniejsze komplikacje. Najbardziej jednak bolał mnie przypadek, gdzie spotkałam młodą, ambitną kobietę, która zmagała się z tą chorobą - jeszcze gdy robiłam rezydenturę w jednym z innych szpitali.

Timothy Clinard: To zrozumiałe, wasze podejście. Możesz opowiedzieć o tej kobiecie? Dla słuchaczy, nie chcemy was wystraszyć... ale uświadomić, co się może nagle stać. Żyjesz sobie, masz dwójkę dzieci zalóżmy, rodzina jak z obrazka - pojawia się diagnoza i... co, to znika? Alice, opowiesz?

Alice Cheong: Pewnie. Przede wszystkim dużo pacjentów po otrzymaniu diagnozy, dla nich kończy się świat, czują, jakby stanęli nad jakąś przepaścią, a nie mogą się wycofać. Nie chcę tutaj też generalizować, bo dla innych otrzymana diagnoza działa jak jakiś motor napędowy. Potrafią się magicznie zebrać w sobie i zacząć robić rzeczy z którymi zwlekali. Podróże, pasje, nauka nowych języków, poszerzanie swoich horyzontów. Chcą żyć, tak, by niczego nie żałowali. Natomiast co z rodziną, czy po otrzymaniu diagnozy się kończy to, co mieli do tej pory? I tak... i nie. Rose, może Ty dokończysz? Siostra chyba będzie mogła z pewnością dorzucić kilka wartościowych przykładów do tego tematu, jak reagowali ludzie na tą informację.

Roseanne Cheong: Pewnie, um.. tak jak powiedziała Alice - są sytuacje gdzie dla rodziny kończy się to, co mieli do tej pory i nie. Zależy to na pewno od stanu zaawansowania choroby - niestety występują przypadki w których leczenie nie przyniesie żadnego efektu. Dla rodziny to często szok, wewnętrzny rozłam łzy bliskich i porzucone ambicje, cele, marzenia. Dla niektórych to w pewnym sensie dosłowny koniec świata, choroba może być bezlitosna.

Timothy Clinard: No tak, sam miałem taką sytuacje w bliskim otoczeniu. Moja sąsiadka, Mrs. Amanda - dostała diagnozę gdy miała siedemdziesiąt lat. Nagle z kobiety, która wiecznie widziana była z miotłą i przy garach w kuchni, stała się kobietą zaangażowaną w lokalny wolontariat, pomagała sąsiadom. Mi wydziergała sweter... który mam na sobie. Jest cudowny, miałem z nim wiele wspomnień. Od pierwszego pocałunku po pierwsze wyjście do klubu. Amanda zmarła kilka miesięcy po diagnozie, ale ten czas choroby oceniam, z perspektywy obserwatora, pozytywnie. I tak ją zapamiętam. Dziękuję Ci. Ot, jaka przemiana! Choroba wywraca nasze życie do góry nogami - od nas i naszych bliskich zależy, czy damy się jej pogrążyć. Alice i Ros - tradycją naszego programu jest kilka słów od gości. Co chcecie przekazać naszym słuchaczom? Dowolna myśl, może cytat, a może zaproszenie. To jest wasz moment.

Roseanne Cheong: Mm.. ja powiem to, co mówi się zawsze i wszędzie - rak to nie wyrok. Nie traktujmy tego jak koniec wszystkiego, uznajmy to za wyzwanie do pokonania z pomocą bliskich, lekarzy i własnej siły. Warto też pamiętać, aby nie odkładać swojego zdrowia na drugi tor - zbadajmy się teraz to tylko 15 minut. Tak jak mówiłam wcześniej - wcześnie wykryty rak ma dużą szansę wyleczenia - to 15 minut może być na wagę naszego życia. Dlatego tutaj wspomnę o akcji trwającej w EMC, polegającej na darmowych badaniach i diagnostyce w kierunku raka piersi.

Alice Cheong: Zgadzam się z tym co wspomniała Rose, natomiast od siebie mówmy otwarcie o raku, nie bójmy się o tym rozmawiać, nie zamykajmy się w sobie. Stawiajmy przede wszystkim na profilaktykę. Zapraszam też na darmowe badania. Na prawdę są nieodpłatne, więc korzystajmy. Na koniec może podzielę się cytatem Marka Twain'a - nigdy nie będziesz młodszy niż teraz. Nie marnuj więc czasu, skorzystaj z każdej chwili.

Timothy Clinard: Dziękuję wam - Alice i Roseanne za pouczającą rozmowę. Myślę, że skoro ja wyniosłem z niej dużo, to nasi słuchacze też wezmą sobie to do serca. Przypominam, że Eugenics organizuje darmowe badania mammograficzne. Zachęcam do wpłacania pieniędzy na zbiórkę charytatywną organizowaną przez Vante. Jako redakcje Daily Globe przeznaczyliśmy na ten cel, uwaga, pół miliona dolarów amerykańskich. Każdy z nas dołożył swoją cegiełkę. Bo dziennikarstwo to nie zawód, to misja. Dziękuję za uwagę i dbajcie o zdrowie, bo "nigdy nie będziesz młodszy". Mówił dla was Timothy Clinard, dzięki.

HCyumIN.jpeg

Tu powinna być reklama. Zostały one wyłączone, co oznacza, że autor i redakcja Daily Globe nie zarabiają na powyższym materiale. Jeśli jesteś zainteresowany wsparciem bądź darmowym badaniem mammograficznym odsyłamy was do poniższych linków:

https://li.v-rp.pl/timeline&u=EugenicsMedicalCenter&ref=se

https://forum.v-rp.pl/forum/574-central-los-santos-medical-center-clsmc/

iPcxxUs.png?format=webp&quality=lossless

Edytowane przez Botekk