Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

003. Hensley Auto Testing - Asfalt? Piasek? Bez znaczenia

Zexte

Rekomendowane odpowiedzi

oEI69nq.png
image.png.384b60b10b017d9d989170a49046c2be.png

**Około godziny 16:00, 4 grudnia, w programie Hensley Auto Testing prowadzonym przez Cartera pojawił się nowy materiał wideo. Film prezentuje wiele różnych pojazdów oraz liczne przejazdy zarówno torowe, jak i uliczne – dynamiczne ujęcia, szybkie zmiany tempa, kontrolowane uślizgi i czystą frajdę z jazdy w różnych warunkach. Wszystkie indeksy drogowe pojazdów zostały zamazane (zblurowane) ze względów bezpieczeństwa.**

dNdh7aS.jpeg

** Kamera robi powoli najazd na Patriota Mill Spec, monumentalny klimat. (( Carter Hensley ))**
Tyler Navarro mówi: Dzisiaj… przetestujemy coś, co wygląda jak pojazd, którym można przejąć państwo, przejechać mur, a potem pojechać po bułki.
**Kamera dynamicznie przeskakuje na Cometę S2 na szutrze. (( Carter Hensley ))**
Carter Hensley mówi: A ja mam coś, czym można przejąć… zakręt, sąsiada i prawo jazdy w jednym zakręcie.
Tyler Navarro mówi: Po mojej stronie – Patriota Mill Spec. Pojazd o stylistyce wojskowej, absolutnie bez sensu w mieście.
Carter Hensley mówi: Po mojej – Cometa S2 w wersji rajdowej. Lekka, zwinna, głośna i absolutnie stworzona do tego, żeby Tyler płakał w kurzu.
Carter Hensley mówi: Bo po raz pierwszy w historii programu dołącza do nas… nowy współprowadzący.
Carter Hensley mówi: Poznajcie Tylera. (do kamery).
Tyler Navarro mówi: Siema. Zostałem zaproszony, bo podobno nikt inny nie chciał prowadzić tego z takimi świrami *zaśmiał się*.
Carter Hensley mówi: Nie. Zostałeś zaproszony, bo jako jedyny miałeś odwagę wbić do czegoś, co może utopić auto w stawie.

spacer.png

**Kamera w kabinie Patrioty, silnik buczy głęboko. (( Tyler Navarro ))**
Tyler Navarro mówi: Pierwsze wrażenie?... Nie czuję, że jadę, Czuję, że… zmieniam układ działek na mapie.
Tyler Navarro mówi: Bo większość samochodów próbuje was czymś kusić: prędkością, dźwiękiem, agresją. A ten? Ten nie musi nic udowadniać. On po prostu jedzie.
Tyler Navarro mówi: Każdy metr drogi tutaj ma wagę. Każdy skręt jest decyzją. Nie impulsem - decyzją. I nagle orientujecie się, że przestajecie się spieszyć. Przestajecie walczyć z innymi autami, z zakrętami, z czasem. Zaczynacie… kontrolować przestrzeń.
**Tyler Navarro spogląda na drogę.**
Tyler Navarro mówi: To nie jest jazda... To jest poczucie, że jesteście czymś większym niż ruch drogowy.
Tyler Navarro mówi: I wiecie, co jest w tym najbardziej zaskakujące? Nie czuję tutaj adrenaliny.... Czuję spokój.
Tyler Navarro mówi: Taki prawdziwy spokój, który przychodzi dopiero wtedy, gdy wiecie, że nic was nie pogania. Że nie musicie być najszybsi. Nie musicie być najgłośniejsi. Wystarczy, że jesteście niewzruszeni.
Tyler Navarro mówi: Patrząc na to auto, ktoś z zewnątrz pomyśli: „To musi być walka”. A ja tu siedzę i mam wrażenie, że pierwszy raz od dawna… niczego nie muszę.
Tyler Navarro mówi: I może właśnie dlatego takie maszyny są tak fascynujące. Bo one nie dają wam emocji w stylu rollercoastera. One dają wam coś dużo rzadszego - poczucie absolutnej pewności.

** Tyler Navarro lekko się Śmieje.**
Tyler Navarro mówi: A to, proszę państwa… jest uzależniające.

9XqXGOI.jpegXqLRro0.jpeg

**Krótki uślizg, szybka kontra kierą. (( Carter Hensley ))**
Carter Hensley mówi: W tej jeździe nie ma komfortu. Tu nie ma chwili oddechu. To jest ciągłe napięcie, jakbyś cały czas stał na granicy kontroli i chaosu. I właśnie dlatego to wciąga tak bardzo.
Carter Hensley mówi: Bo każdy zakręt to pytanie:„Masz jeszcze odwagę… czy już tylko rozsądek?.
**Carter Hensley bierze oddech szybki, ale opanowany.**
Carter Hensley mówi: I wiecie co? Na szutrze wszystko wychodzi szybciej. Strach wychodzi szybciej. Błędy wychodzą szybciej. Ale też satysfakcja przychodzi szybciej niż gdziekolwiek indziej.
Carter Hensley mówi: Tu nie da się udawać kierowcy. Albo nim jesteś… albo za chwilę staniesz bokiem w chmurze kurzu.
Carter Hensley mówi: To nie jest auto, które robi z ciebie bohatera.To auto, które sprawdza, czy nim naprawdę jesteś.
Carter Hensley mówi: I dlatego kocham jazdę w takim terenie. Bo tutaj nie liczy się marka, wygląd, cyferki na papierze.Liczą się ręce, nogi, refleks i to, czy masz odwagę docisnąć gaz wtedy, kiedy każdy rozsądny człowiek by go odpuścił.
Carter Hensley mówi: W tym wszystkim jest też coś dziwnie oczyszczającego. Gdy kurz wchodzi do kabiny, gdy szyby są brudne, gdy ręce drżą od kierownicy…Nie zostaje nic poza tobą i maszyną.
Carter Hensley mówi: I to jest dokładnie ten moment, w którym czujesz, że naprawdę żyjesz.
Carter Hensley mówi: A teraz… jedziemy szybciej.

46I9WMR.jpegIMaSASB.jpeg

Carter Hensley mówi (krótkofalówka): Tyler.
Tyler Navarro  (dźwięki z krótkofalówki):  Tak?
 Tyler Navarro  (dźwięki z krótkofalówki): Technicznie rzecz biorąc - nad Twoim dachem
Carter Hensley mówi (krótkofalówka): Ja mam jeszcze kurz na szybie…i odcisk Twojego podwozia w psychice.
 Tyler Navarro  (dźwięki z krótkofalówki): A ja właśnie się dowiedziałem, że to auto potrafi latać... Nie planowałem tego... Ale bardzo mi się to spodobało.
Carter Hensley mówi (krótkofalówka): Ty wiesz, że przez pół sekundy byłem przekonany, że to koniec programu, moich opon i mojego życia? 
 Tyler Navarro  (dźwięki z krótkofalówki): Ale żyjesz.
Carter Hensley mówi (krótkofalówka): Tak, ale teraz mam nowy lęk. Hummery spadające z nieba
 Tyler Navarro  (dźwięki z krótkofalówki):  To się oficjalnie nazywa: demonstracja przewagi taktycznej.
Carter Hensley mówi (krótkofalówka): Wiesz co jest najgorsze?
Tyler Navarro  (dźwięki z krótkofalówki): Co?
Carter Hensley mówi (krótkofalówka): Że to…to było piękne.
Tyler Navarro  (dźwięki z krótkofalówki): Wiedziałem.
Carter Hensley mówi (krótkofalówka): Następnym razem ja skaczę nad tobą.
Tyler Navarro  (dźwięki z krótkofalówki): Nie możesz.
Carter Hensley mówi (krótkofalówka): Dlaczego?
Tyler Navarro  (dźwięki z krótkofalówki): Bo ja nie zmieszczę się pod spodem.

i1T5vKv.jpeg

Tyler Navarro mówi: Na pierwszy rzut oka widać jedno - to auto nie zostało zaprojektowane po to, żeby się podobać. Ono zostało zaprojektowane po to, żeby przetrwać wszystko, co stanie mu na drodze. Tu nie ma linii stylistycznej, tu nie ma finezji. Tu jest geometria wojny: kąty, płyty, masywność. Każdy element wygląda
Tyler Navarro mówi: Tak, jakby miał za zadanie chronić coś bardzo ważnego… albo kogoś.

**Tyler Navarro kładzie dłoń na maskę.**
Tyler Navarro mówi: Ta maska nie jest „pokrywą silnika”. To jest płyta ochronna. Ona nie przykrywa mechaniki - ona ją zabezpiecza przed światem
Carter Hensley mówi: Czyli jak się na niej położę, to auto nawet nie zauważy? (z boku).

Tyler Navarro mówi: Zauważy. Ale uzna, że to nieistotne zagrożenie.

4GvVwvd.jpeg

** Tyler Navarro przechodzi wzdłuż boku auta.**
Tyler Navarro mówi: Zobaczcie na te drzwi. One nie zamykają się jak w aucie. One się ryglują. To jest dźwięk, który mówi: „Od teraz jesteś odcięty od wszystkiego, co na zewnątrz".
**Tyler Navarro otwiera drzwi i nimi trzaska.**
Tyler Navarro mówi: To nie jest komfort akustyczny. To jest cisza pancerna.
Carter Hensley mówi: Brzmi jak sejf.

** Tyler Navarro przechodzi na tył auta.**
Tyler Navarro mówi: Tył tego auta wygląda jakby był zaprojektowany do ewakuacji planety. Zero ozdobników, tylko bryła. Tu wszystko podporządkowane jest jednemu celowi - żeby auto nie miało słabych punktów.
Carter Hensley mówi: A słabym punktem jesteś ty za kierownicą.
Tyler Navarro mówi:
**spokojnie** Dlatego to auto jest tak wielkie. Żeby moje błędy wyglądały na statystycznie nieistotne.
FRhYj0A.jpeg

**Tyler Navarro nachyla się nad kołem.**
Tyler Navarro mówi: Zawieszenie wygląda jakby ktoś wziął most z ciężarówki i uznał, że to wciąż za delikatne. Tu nie ma kompromisu między terenem a asfaltem. Tu jest założenie: droga ma się dostosować.
Carter Hensley mówi: Czyli jak jej się nie spodoba - to ją zmienisz?
Tyler Navarro mówi: Dokładnie tak.
Tyler Navarro mówi: Najbardziej przerażające w tym aucie nie jest to, jak ono wygląda. Najbardziej przerażające jest to, jak bardzo wydaje się… spokojne. Jakby miało świadomość, że nic wokół nie jest dla niego realnym problemem.
Tyler Navarro mówi: I właśnie to sprawia, że to auto robi takie wrażenie. Ono nie krzyczy: „Jestem potężne!”. Ono po prostu stoi… i wszyscy już wiedzą
xFnOVqu.jpeg
Carter Hensley mówi: Muszę to powiedzieć. To jest jedyne auto, przy którym czuję się, jakbym był człowiekiem… który przypadkiem znalazł się na poligonie.
Tyler Navarro mówi: Bo dokładnie tak to wygląda.
Carter Hensley mówi: I wiesz co jest najgorsze?
Tyler Navarro mówi: Co?
Carter Hensley mówi: Że za chwilę jeszcze tym pojedziesz…i to szybko.
Tyler Navarro mówi: I właśnie dlatego tu jesteśmy.

rRnY1PH.jpeg

**Kamera powoli sunie po nisko osadzonej sylwetce auta, Carter stoi przy przednim zderzaku. (( Carter Hensley ))**
Carter Hensley mówi: A to jest dokładne przeciwieństwo tego, czym przed chwilą się zachwycał Tyler.Tu nie ma pancerza.Tu nie ma masy.Tu nie ma poczucia, że możesz przejechać przez świat bez konsekwencji.
Carter Hensley mówi: To auto wygląda tak, jakby ktoś wziął sportowe marzenie… i wrzucił je w kurz, kamienie oraz rozsądek wyrzucił przez okno.
**Carter Hensley kładzie rękę na masce.**
Carter Hensley mówi: Ta maska nie chroni.Ona tylko przykrywa coś, co zaraz będzie krzyczeć na wysokich obrotach.
Tyler Navarro mówi: Czyli żadna ochrona psychiczna.
Carter Hensley mówi: Dokładnie. Tu każda decyzja boli od razu.
Wn5xJMc.jpeg

Carter Hensley mówi: Spójrzcie na tę linię. Niską, spiętą, napiętą jak mięsień. To nie jest sylwetka do pozowania pod galerią handlową. To jest sylwetka do atakowania zakrętów.
Tyler Navarro mówi: A jak zwolnisz?
Carter Hensley mówi: To auto uzna, że coś z tobą jest nie tak.
Carter Hensley mówi: Tył to już czysta funkcja. Tu nie ma „ładnie”. Tu jest:docisk, temperatura, stabilność i wyjście z zakrętu szybciej, niż człowiek zdąży się przestraszyć.
Tyler Navarro mówi: U mnie tył służy do ewakuacji planety.
Carter Hensley mówi: U mnie służy do ucieczki przed rozsądkiem.
sFOi7FT.jpeg

** Carter Hensley przykuca przy kole, pokazuje oponę.**
Carter Hensley mówi: Te koła nie są tu po to, żeby wyglądać. One są tu po to, żeby wgryzać się w szuter, asfalt, błoto - wszystko, co uzna, że da się przejechać szybciej bokiem niż prosto.
Tyler Navarro mówi: Moje koła są po to, żeby nie pytać, po czym jadą.
Carter Hensley mówi: A moje są po to, żeby wiedzieć dokładnie po czym… i iść jeszcze szybciej.

ECMxxx9.png?format=webp&quality=lossless

Edytowane przez Rezer