Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

032. Wywiad z Joseph Montez - Engineer w Los Santos County Volunteer Fire Department

Emka

Rekomendowane odpowiedzi

bannerselfradio.png

BY SOPHIE SCHULZ | 08.07.2022

IMGIBae.png

Xu00Ikm.png

Sophie Schulz: Dobry wieczór Los Santos, z tej strony Sophie Schulz z Self Radio! Dziś mam przyjemność rozmawiać z Joseph'em Montez, czyli Engineer w Los Santos County Volunteer Fire Department! Jak się dziś czujesz?

Joseph Montez: Cześć, właśnie dopiero przyjechałem ze stacji z kolejnego wezwania. Czuję się dobrze jak na dzisiejszy dzień.

Sophie Schulz: Na dzisiejszy dzień? Działo się coś konkretnego, przez co byś mógł się źle czuć?

Joseph Montez: Mieliśmy w sumie jak codziennie, wezwanie dotyczące pożaru roślinności w lesie.

Sophie Schulz: Jasne! Rozumiem, że wasza jednostka to forma wolontariatu, którzy zajmują się usługami ratunkowymi oraz gaszeniem pożarów na terenie lokalnej jurysdykcji? Jak to wygląda w praktyce? Często wzywa was Los Santos Fire Department lub inne służby do pomocy?

Joseph Montez: Tak dokładnie, działamy jako wolontariat całkowicie za darmo i zajmujemy się działaniami pożarniczymi oraz technicznymi z zakresu gaszenia pożarów, oraz ratownictwa technicznego, czyli chociażby wycinanie osób z zakleszczonych pojazdów na wypadkach, lifeguard i podstawowe ratownictwo chemiczno ekologiczne. Przechodząc do tematu innych służb my jesteśmy podpięci pod dispatch hrabstwa Los Santos i jesteśmy dysponowani na naszym rejonie operacyjnym oraz jako wsparcie dla metro fire.

Sophie Schulz: Jesteś w stanie wyjaśnić dokładne różnice między Los Santos Fire Department a Los Santos County Volunteer Fire Department?

Joseph Montez: My działamy jako wolontariat, jesteśmy dostępni przez 24/7 poprzez posiadanie przy sobie pager nie musimy siedzieć też tak na stacji, a zajmować się własnym życiem robiąc to też za darmo. A Fire Departament pracuje zmianowo i dostają za to wypłatę.

Sophie Schulz: Tematem straży pożarnej interesowałeś się już wcześniej czy dopiero po dołączeniu do Los Santos County Volunteer Fire Department?

Joseph Montez: Do wolontariatu dołączają osoby z pasją, wcześniej jeszcze przechodząc czteromiesięczną akademię. Mnie po prostu to złapało, że nie wiem szczerze, to samo weszło, że po prostu lubię to, co robię i musiałem wstąpić, bo mnie to ciągnie od młodości.

Sophie Schulz: Jaka akcja wywarła na tobie największe dramatyczne przeżycie?

q981mBc.png

Joseph Montez: Były pożary magazynu chemii w Paleto Bay, był pożar akumulatorów z eksplozjami na Vinewood, ale mimo to najbardziej taką poruszającą sytuacją był wypadek na Los Santos Freeway gdzie ciężarówka najechała na samochód osobowy, gdzie tam wtedy zmarło dziecko. Jest wiele zjawisk dramatycznych, ale cierpienie dzieci najbardziej porusza zdrowie psychiczne, z którym zmaga każdy strażak.

Sophie Schulz: Opisywałam obie akcje, były naprawdę dramatyczne. Jesteś w stanie powiedzieć jakie pojazdy aktualnie posiadacie?

Joseph Montez: Na chwilę obecną posiadamy dwa pojazdy gaśnicze w tym jeden z dodatkowym wyposażeniem do ratownictwa technicznego, jeden quad używany do działań w trudno dostępnym terenie. Obecnie planujemy doposażyć naszą jednostkę w pojazdy takie jak Tower Ladder, Brush Engine, Rescue Squad.

Sophie Schulz: Ile macie średnio w ciągu dnia wyjazdów ze stacji?

Joseph Montez: Około dziesięciu wyjazdów dziennie, przez to, że w naszym rejonie jak wspominaliśmy, jest sporo pożarów, też mamy bardzo dużo turystów i wypadków na trasach, które się łączą w Paleto Bay, a także szlakach górskich i plażach.

Sophie Schulz: Rozumiem... jakie stopnie posiadacie w waszej stacji oraz czy różnią się od tych z Los Santos Fire Department?

Joseph Montez: Posiadamy stopnie takie jak Probationary Firefighter, Firefighter i Engineer oraz stopnie oficerskie, czyli Captain. Podlegamy oczywiście tak samo pod Battalion, ale już z hrabstwa, a nie z miasta, które aktualnie znajduje się na innej stacji.

Sophie Schulz: Zmieniłbyś coś aktualnie w systemie działań Fire Department, czy wszystko jest tak, jak powinno być?

Joseph Montez: Napewno poprawiłbym współpracę Volunteer Fire Department z Metro Fire. Nie jest ona perfekcyjna, chociażby poprzez brak wspólnych ćwiczeń.

Sophie Schulz: Do jakich rodzajów akcji macie najwięcej wyjazdów? Raczej pożary czy próby samobójcze?

Joseph Montez: Ostatnio pożary lasów, roślinności przewyższają ilością zgłoszeń. Był kiedyś okres, gdzie było bardzo dużo zgłoszeń dotyczących samobójców, lecz ta liczba zmalała a zaś wzrosła liczba pożarów.

Sophie Schulz: Jak to się stało, że dołączyłeś akurat do Los Santos County Volunteer Fire Department, a nie Los Santos Fire Department?

Joseph Montez: Los Santos County Volunteer działa w mojej okolicy. Mieszkam w Paleto Bay od urodzenia, przez co mam bardzo dobry kontakt z tamtejszymi ludźmi. Oraz bardzo dobrze znam tereny okolic.

2Fstwwl.png

Sophie Schulz: W Los Santos Fire Department każdy strażak jest też paramedykiem. Jak to wygląda u was?

Joseph Montez: Nie wygląda to tak. W Los Santos Fire Department wybierasz sobie ścieżkę czy zostajesz strażakiem, czy Paramedykiem. Nie jest się tym i tym. Paramedyk wyróżnia się tym, że jeździ tylko w ambulansie oraz ma zdany certyfikat ALS, a strażak jeździ wozem Engine, Truck lub ambulansem BLS i ma zdany jedynie certyfikat BLS. U nas wygląda to tak, że działamy jako strażacy, ale są osoby, które we własnym zakresie wyrobiły sobie certyfikat ALS.

Sophie Schulz: W jaki sposób rekrutujecie do waszej jednostki, zbieracie odpowiednią liczbę kandydatów i otwieracie akademie? Czy każdy przyszły wolontariusz uczy się od razu przy waszym boku i po jakimś czasie staje się pełnoprawnym strażakiem?

Joseph Montez: Każdy aplikant musi przejść akademię, następnie przechodzi przez komisję fire departamentu i zostaje przydzielony do naszej stacji.

Sophie Schulz: W jaki sposób spędzasz swój wolny czas, jeżeli nie jesteś na służbie, interesujesz się czymś?

Joseph Montez: Poza głównie przebywam w towarzystwie ludzi, którzy mieszkają w Paleto, czy to się zrobi imprezy na plaży, czy posiedzi w barze tamtejszym. Uprawiam również sport tak z hobby po prostu.

Sophie Schulz: Ze mną był Joseph Montez, czyli Enginer w Los Santos County Volunteer Fire Department i tymi właśnie słowami kończymy nasz wywiad. Czy chciałbyś kogoś jeszcze pozdrowić lub coś dodać od siebie na koniec?

Joseph Montez: Chciałbym oczywiście podziękować wam za zaproszenie na to spotkanie, na pewno ślę pozdrowienia dla naszego kapitana Gilberta Vorbecka i dla całej stacji dziesiątej.

buttonselfradio.png

Edytowane przez Emka
Kbvcpr, przelot, Nexisten i 1 inny lubią to

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin