Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

038. Niesamowicie LUKSUSOWE i komfortowe coupé, na drodze natomiast... DZIKIE I BRUTALNE! Mowa oczywiście o najnowszej odsłonie Enus Paragon R, która niewątpliwie zachwyca.

triple6

Rekomendowane odpowiedzi

spacer.png

written by Vinnie Rose - DAILY GLOBE, 14/05/2024.

spacer.png

Enus Motors Ltd. - brytyjska marka samochodów sportowych i SUVów w silnie luksusowym wydaniu. Założona w 1919 roku, w Londynie - na fali postępu technologicznego z okresu I wojny światowej. Na dzień dzisiejszy stuprocentowo zdominowana przez udziały niemieckiego koncernu motoryzacyjnego BF.

spacer.png

W swojej karierze miłośnika motoryzacji miałem okazję jeździć wieloma modelami aut, w rozmaitych specyfikacjach. Jednymi dłużej, drugimi nieco krócej. Ten model, czyli najnowszą odsłonę Enus Paragon R do dyspozycji posiadam od ponad miesiąca. I pomijając fakt kilkudniowej przerwy, kiedy odstawiłem go do garażu z pewnych przyczyn, tak po wyprowadzeniu go spowrotem w ramach jazdy codziennej, znów nie mogę się nim nacieszyć, najeździć! Po dłuższej chwili zapoznawania się z tym egzemplarzem wpadłem w zachwyt. Połączenie komfortu, luksusowych doznań z samego zajmowania pozycji siedzącej w kabinie z... tym, co oferuje ten wóz na drodze to po prostu coś niewyobrażalnie pięknego! Śmiało mogę stwierdzić, że o ile nie ogranicza nas budżet, tak jest to jeden z najlepszych wariantów jaki można sobie sprawić w ramach daily!

spacer.png

W samym nagłówku jak i wstępie zacząłem od superlatyw w obszarze wygody i luksusu, a więc - odwróćmy kolejność i pomówmy o osiągach, ale też i o innych liczbach przy okazji. Jeżeli mowa o cyfrach. Wartościach, które widnieją w dokumentacji i które producent tutaj deklaruje to wykreuje nam się następujący obraz: naszą urokliwą bryłę obdarzoną charakterystycznymi cechami nakreślającymi jej ikoniczność w obszarze prestiżu i luksusu napędza silnik o pojemności 4.0 litra V8, Twin-Turbo, co przekłada się na generowaną moc, jak deklaruje producent - 542bhp i prędkość maksymalną o wartości 198mph. Maksymalny moment obrotowy, który przy tym może wygenerować to 568 lb-ft. Od zera do sześćdziesięciu mil przyspieszymy poniżej czterech sekund, bo w 3.9s, choć zdarza się, że można zejść jeszcze poniżej tej wartości. A co do spalania, średnie zużycie paliwa to podobno... 23.3 mil na galon. Co trzeba podkreślić to przymiotnik /średnie/, które występuje przy spokojnej, umiarkowanej jeździe. A uwierzcie mi, siedząc za sterami tej machiny, momentami trudno żyć w zgodzie z tutejszym vehicle code, co logiczne - wiąże się z nadwyraz większym niżeli /średnim/ zużyciem paliwa.

spacer.png

W kwestii wyglądu zewnętrznego. Widniejący odcień na karoserii nie jest żadnym z dostępnych, z oficjalnej palety Enusa. Ten egzemplarz został poddany niedużemu zabiegowi nałożenia folii, pod którą kryje się oryginalna powłoka lakieru, a dokładniej rzecz biorąc - jeden z kilku odcieni szarości, nazwany w katalogu jako /magnetic/. Nie sposób, by oczom umknęły te prześliczne, 22-calowe felgi. Rzecz jasna stockowe i w takiej postaci, w jakiej widnieją - opuściły zakład Enusa - polakierowane w czarnym połysku, co świetnie komponuje się z tą białą karoserią. A przynajmniej mnie niesamowicie odpowiada ta kompozycja barw! Jak nie trudno dostrzec, indywidualnie, przy tym egzemplarzu zamysłem było zestawienie czarnych akcentów z białą barwą nadwozia. Wszystkie elementy, o ile nie są polakierowane na czarno, to tak jak w przypadku dokładki w przednim zderzaku - mamy do czynienia z najwyższej jakości karbonem, tak samo zresztą jak w dokładkach bocznych, czy też tylnim zderzaku! Wyjątkiem jest tutaj chromowany grill, który jako ewenement zaburza pierwotną wizje, ale w całokształcie, z tym białym odcieniem nadwozia - wygląda świetnie!

spacer.png

Cóż, a więc... przejdźmy do kwestii wnętrza. Przez chwilę jakaś siła, energia chciała popchnąć mnie do tego, aby skategoryzować ten obszar jako wisienkę na torcie, nie mniej, za moment przypomniałem sobie, że trudno wyróżnić jakikolwiek jeden detal, szczegół... jakąkolwiek część tego tworu ponad innymi. Wszystko, w każdym detalu i calu jest wisienką, wśród innych. Zatem, przechodzimy do następnego działu z tej lektury poruszającej ten majestatyczny wręcz wóz!

spacer.png

Wnętrze, wnętrze. Majestatyczne wnętrze, a w nim: cudowna kombinacja kolorystyczna, odpowiadająca tej z zewnątrz. Jasne skóry, połączone z ciemnym obiciem na desce rozdzielczej, czy częściowo także na drzwiach. Oprócz jasnej skóry, kwintesencji dopełnia alcantara widniejąca na całym suficie jak i na kierownicy. Ten widok, doznania płynące z każdego dotyku, oddechu we wnętrzu tego pojazdu jest wyjątkowy i w sposób namacalny udowadnia, że auta produkowane przez markę Enusręcznie składane - przy jednoczesnym, całkowitym oddaniu i skupieniu się na najmniejszych detalach. Momentami towarzyszy mi takie uczucie, odczucie... jakby tej bryle bliżej było do arcydzieła, niżeli po prostu do auta dopuszczonego do ruchu.

spacer.png

Ozianin i puvtxr lubią to