Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

038. Wystawa w Royal Car Museum wydarzeniem, które widać rzadko, a chciano by częściej!

triple6

Rekomendowane odpowiedzi

spacer.png

written by Vinnie Rose - Daily Globe,  30/05/2024

spacer.png

W zeszłą sobotę, tj. 25.05.2024 świat motoryzacji, mediów, jak i życia publicznego Los Santos był świadkiem wydarzenia organizowanego przez Royal Car Museum w swojej przestrzeni, lokum - między Las Lagunas Blvd. a Rockford Hills. Spoglądając jedynie na zmieszczone fotografie, można łatwo wysnuć pewien wniosek: impreza ta przykuła niemałą uwagę. Na miejscu zjawiły się tłumy ludzi zainteresowanych obejrzeniem z bliska wielu ciekawych, unikatowych czy też egzotycznych pojazdów, których rzecz jasna - nie brakowało.

spacer.png

Ludzie niekoniecznie z motoryzacją związani, niekoniecznie zamiłowani w niej na codzień robili sobie z wielkim entuzjazmem zdjęcia. Z jednym, uwielbionym modelem lub też całym rzędem supersamochodów! I nie sposób się dziwić, skoro wielu z nich zetknęło się tego dnia prawdopodobnie z autem swoich marzeń.

spacer.png

Gdyby jedynie pożądanie i atrakcyjność w wystawionych samochodach tamtego dnia podkreślał fakt bycia kolekcjonerskim, unikatowym z tytułu bycia świetnie zachowanym, bycia na ten moment wymierającą, zanikającą na rynku pozycją do wyboru... nie zawarłbym wzmianki o organizatorach, nie mniej, czuję wewnętrzną potrzebę, aby zwrócić się w ich kierunku, okazując uznanie. Poza wymiarem fizycznym, wyglądem zewnętrznym i kultowym w wielu przypadkach wydźwiękiem niektóre z wystawionych przez nich egzemplarzy to przypadki o osobliwej, indywidualnej historii. Byłem zszokowany widząc na jednym ze stanowisk egzemplarz Benefactora, który kilkadziesiąt lat temu był limuzyną bezpośrednio, na codzień transportującą prezydenta Francji. Co ten okaz robi w tym zakątku świata? Woah, nie miałem pojęcia, że na terenie naszego kraju są takie perełki.

spacer.png

Jeżeli chodzi o moje osobiste odczucia, wrażenia - pomijając samą kwestie pojazdów, atmosferę i spędzony tam czas umilił mi skrawek zieleni, w postaci drzew na środku. Jeżeli chodzi o wnętrze, jego wystrój - nie mam większych zastrzeżeń, bowiem wpasowuje się ono w standardy muzeum. Jest schludnie, estetycznie i subiektywnie sądzę, że panująca tam kolorystyka została prawidłowo dobrana, a przynajmniej moja osoba czuła się dogodnie w jej akompaniamencie. Następną kwestią, która z początku nieco mnie zastanawiała, oferując bardzo pozytywne doznania to ubiór, stylistyka bardzo wielu przybyłych na to wydarzenie. Pod koniec udało mi się przypadkiem złapać współorganizatora tego przedsięwzięcia i pytając go z ciekawości o to, czy był odgórnie sugerowany jakiś dresscode odpowiedział, że nie. Muszę przyznać, że widząc poszczególne stroje, w zestawieniu, w tle z niektórymi pojazdami, jako wzrokowiec, byłem wniebowzięty!

spacer.png

Cóż, przechodząc do podsumowania. Na podstawie własnych wrażeń, słysząc opinie rozmaitych ludzi biorących bezpośrednio udział, czy też rozmawiając z niektórymi osobiście - myślę, że naszej aglomeracji potrzeba większej ilości takich wydarzeń. Więcej spotkań, imprez na tym poziomie kultury, zrzeszających miłośników motoryzacji. Z autopsji doskonale wiem, że jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju imprezy, miejsca w których fani motoryzacji spotykają się, bywają one niebezpieczne, nacechowane wykroczeniami, naruszeniami w traffic, czy nawet penal code. Nie każda persona odnajdująca się w tej dziedzinie, odnajduje się w takich środowiskach i okolicznościach, a więc - z niecierpliwością, zresztą jak wiele osób, czekam na następne takie przedsięwzięcie!

spacer.png

Edytowane przez triple6
DiN3r, Ozianin, Meph i 11 innych lubią to