Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

001 ABOUT YOUR LIFESTYLE WITH VALENTINA WHITE - Jak dbać o relacje?

szafty

Rekomendowane odpowiedzi

Y9xUqzp.png

Written by Valentina White, 27.09.2024

ABOUT YOUR LIFESTYLE with Valentina Whtie - Jak dbać o relacje?

Cześć, dobry wieczór kochani - z tej strony Valentina White. Witam się z Wami ze studia i jednocześnie zapraszam na pierwszy odcinek mojego podcastu. O czym będziemy rozmawiali? O wszystkim i o niczym, o rzeczach przyziemnych, życiowych. Dziś poruszyny temat wspólnego życia, relacji, związków. 

image.png.43ab64c11ab00795d81062b2ef465c73.png

#1 - Taking care of eachother

Z pozoru nic takiego - przecież to część życia każdego z nas, ale czy naprawdę to nic takiego? Czy myśleliście o tym, jak dbać i pielęgnować nasze znajomości? Bo oczywiście prócz tego, że poznajemy ludzi, mamy przyjaźnie bardziej lub mniej zacieśnione; powinien działać w tym pewien mechanizm.
Mechanizm, dzięki któremu relacje utrzymują się w takich stosunkach, jakich chcemy. Podam Wam przykład mojej historii z przeszłości. Przez pewien czas swojego życia miałam koleżankę, nasza znajomość wyglądała przez większość czasu w taki sposób, że ja byłam dawcą, a ona biorcą.

Ja planowałam spotkania, proponowałam wyjazdy, czy głupie wyjścia na kawę. Ona tylko przystawała na to wszystko. A więc o czym mówię? O tym, że powinniśmy dbać o siebie po równo, nie może to wyglądać tak, że pomagam, jestem zawsze i wszędzie o każdej porze dnia i nocy, a ta druga osoba nie jest w stanie zapewnić mi chociażby minimum z tego, co ja daję jej, pomimo że ma fizycznie takie możliwości, tylko brakuje chęci, lub odpowiada branie wszystkiego. Bo przecież kto nie lubi takiej wygody? Brać, czerpać korzyści w zamian za co? Za nic, nawet bez zwykłego -  "dzięki.

To się tyczy praktycznie każdego rodzaju relacji. Czy przyjaźnimy się z kimś, czy jesteśmy w związku. Jestem pewna, że każdy z nas miał kiedyś taką sytuację. Pomyślcie sobie, jak się wtedy czuliście. Nie było to przyjemne, prawda? Morał jest z tego taki, że żeby żyło nam się dobrze wzajemnie, powinniśmy dawać wszystkiego od siebie po równo i niezupełnie mam tutaj na myśli materialne rzeczy. Tak jak powiedziałam wcześniej - wyjście na kawę, zaproponowanie wspólnego spędzenia czasu, czy nawet napisanie wiadomości!

2# Do something
Wbrew pozorom nie potrzebujemy tego wiele, wystarczy chwila uwagi, czy mniejsza czy większa. Lubimy czuć się potrzebni komuś, lubimy czuć, że ktoś się nami interesuje, moi drodzy. Nie zaprzeczycie, co nie?
A więc jeżeli podejrzewacie, że możecie być aktualnie w takiej sytuacji, gdzie Wam się coś nie układa, warto zastanowić się nad tym, czy dajemy drugiej osobie odpowiednio dużo uwagi, czy odpowiednio tą relację pielęgnujemy, w ciągu życia codziennego może nam się zdarzyć zapominać, możemy mieć dużo spraw na głowie, to zrozumiałe! Dlatego jeżeli słuchasz teraz tej audycji i zapomniałeś napisać do kogoś ważnego dla Ciebie "co tam", "co słychać", zrób to teraz. Spraw komuś przyjemność, zapewniam że zwykła wiadomość może zrobić wiele, wiemy to z autopsji, kochani.

3# Love butterflies
Natomiast jak to wygląda w przypadku związków? Wiecie na pewno! Pierwsze początki - motylki w brzuchu, codzienna fascynacja drugą osobą. Znajome, hm?
Pokazujemy siebie z jak najlepszej strony i chcemy dać drugiej osobie najwięcej i to jest zupełnie normalne, ale po pewnym czasie wspólnego życia, dzielenia się wszystkim te różowe okulary znikają - w tym momencie bardzo dużo związków się rozpada, poprzez znudzenie, dostrzegamy wady partnera. Wady, których mogliśmy nie widzieć przez wcześniej wspomniane różowe okulary, bo wszyscy wiemy, że przy poznawaniu drugiej połówki tych negatywnych cech nie dostrzegamy, bądź sprytnie je w swojej głowie kamuflujemy, usprawiedliwiamy w jakikolwiek sposób, by nie psuć sobie wizualizacji naszego potencjalnego faceta, czy kobiety z którym chcemy wspólnie przeżywać życie, że tak powiem. Słuchajcie, dlaczego tak jest, że nudzimy się sobą, tracimy zainteresowanie po pewnym czasie? Już tłumaczę, sprawa jest bardzo prosta, choć dla niektórych nieoczywista.

4# Take her on a date
Oprócz tego, że widzimy człowieka prawdziwym, takim jakim jest, bardzo często jest to przyzwyczajenie się do siebie. To że jesteśmy swoją codziennością i jesteśmy ze sobą cały czas. Przestajemy spędzać wspólnie czas, bo przecież cały czas go spędzamy, bo mieszkamy razem, czy coś. Obejrzymy telewizję i koniec. Nuda! Telewizję to ja mogę sobie odpalić i oglądać sama ze sobą *śmiech*.  Oczywiście nie kwestionuję tego, bo takie dni też są potrzebne, ale porównywalnie z początkami poznawania się jest to niebo, a ziemia. Każdy z nas potrzebuje poczucia zainteresowania, opieki, czułości - o czym też wspomniałam wcześniej. Wspominam o tym, ponieważ jest to podstawa podstawy. Zabierz swoją kobietę na kolację, czy na jakąś imprezę, bawcie się dobrze! Zabierz faceta na wycieczkę, próbujcie nowych rzeczy razem! Gwarantuję, że może to zmienić wiele. Czasami jest to uczucie takie, jakbyście poznawali się na nowo, pielęgnujmy nasze związki, moi drodzy. 

5# Argument
Dajesz coś od siebie dla swojego partnera, On coś da od siebie następnym razem - to jest wzajemna troska, kochani. Tak jak mówiłam - niby nic, ale jej brak skutkuje wieloma kłopotami w późniejszych fazach i myślę, że wiele osób też wie, co mam na myśli. Niepotrzebne sprzeczki, kłótnie których de facto moglibyśmy uniknąć. Wykazywanie braku zainteresowania drugą osobą skutkuje tym, że się od siebie odsuwamy i w najgorszym przypadku doszukujemy się tego w innych osobach, co prowadzi właśnie do kłótni i niedomówień, o których rozmawiać nie mamy ochoty, bo jest to niewygodne dla nas. Niewygodne dla nas jest rozmawianie o rzeczach oczywistych, których nie możemy otrzymać od drugiej połówki, z którą tworzymy coś pięknego, lub próbujemy stworzyć. Kochani, sześćdziesiąt pięć procent ekspertów twierdzi, że problem z komunikacją w związkach jest  jednym z głównych powodów, dlaczego one się rozpadają. Myślę, że fen fakt powinien też dać nam do myślenia. Dlatego podsumowując - rozmawiajmy, dbajmy o siebie nawzajem, dbajmy o kontakt ze sobą, róbmy razem różne rzeczy, które sprawiają nam przyjemność!

nAZHx6V.png

6# Communication in relationships
Na język od razu nasuwa mi się kolejny temat, czyli komunikacja. Ile razy miałaś, czy miałeś problem z powiedzeniem partnerowi, czy koleżance bądź koledze tego, co Ci doskwiera, tego że czujesz się zaniedbany? Lub w inną stronę, ile razy mówiłeś, a nie zostałeś wysłuchany?  Kochani, bez rozmowy nie zrobimy nic. I to akurat tyczy się wszystkiego, czy przyjaźniąc się z kimś, nawet możemy powiedzieć tutaj o pracy, kiedy nie mamy odpowiedniego kontaktu ze swoim przełożonym, czy współpracownikami. Bo w jaki sposób mamy dojść do czegoś, jeżeli nie mamy informacji?
Kanał komunikacyjny wygląda w taki sposób, że mamy nadawcę i odbiorcę, powinna to być prosta linia od jednego do drugiego, by kanał komunikacyjny był odpowiednio zachowany. Jeżeli coś nam stanie na drodze tej linii informacja nie dotrze do odbiorcy w taki sposób, jak powinna, albo w ogóle . Gorzej, jeżeli w ogóle nie chcemy rozmawiać. To podstawa zacieśniania więzów, skąd mamy wiedzieć, czy coś się dzieje? Nie siedzimy w swoich głowach żeby domyślać się, czy coś jest na rzeczy, prawda? Dlatego też przestrzegam Was od tego prześmiewczego "domyśl się" *śmiech*. 
Mówmy sobie wszystko, w końcu jesteśmy przyjaciółmi - po to mamy siebie, czyż nie? Możemy sobie ufać, nie wstydźmy się, bądźmy ze sobą szczerzy. Lepiej powiedzieć, niż zostawić w niepewności i zostawić lukę do dopowiedzenia sobie własnej wersji.

Na tych przykładach widzicie, że głównie problem leży w tym, że nie dbamy o siebie na tyle, ile potrzebujemy. Bo każdy tego potrzebuje. Nieważne, czy jesteś twardzielem ze stali, czy kimkolwiek innym. Każdy z nas ma uczucia, każdemu może być smutno i przykro, pamiętajcie o tym. Co najważniejsze - nie liczą się duże gesty. Czasem najbardziej satysfakcjonujące są te małe, ale dane od serduszka. Zostawiam Was z moją puentą całego podcastu do rozmyślenia. To byłoby na tyle dzisiejszego wieczoru. Cała audycja będzie w transkrypcji do przeczytania na naszej stronie.  Dziękuję za ten miło spędzony czas. Mówiła dla Was Valentina White. Take care!

Edytowane przez szaftyxox