Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

03. ABOUT YOUR LIFESTYLE WITH VALENTINA WHITE - Presja bycia idealnym.

szafty

Rekomendowane odpowiedzi

Y9xUqzp.png

written by Valentina White, 09.12.2024

ABOUT YOUR LIFESTYLE WITH VALENTINA WHITE - Presja bycia idealnym - jak radzić sobie z oczekiwaniami społeczeństwa?

podcast-grafika-wwhite.png.00038f59b5fe9d8cbfb8eb24c38970b1.png
Hi guys! Wita Was nie kto inny, jak Valentina White w kolejnym odcinku audycji „About Your Lifestyle with Valentina White”. Rozsiądźcie się, kochani, zaparzcie sobie dobrej herbaty, kawy lub przygotujcie coś mocniejszego na najbliższą godzinę ze mną, bo dziś rozmawiamy o temacie bardzo powszechnym, z którym mamy do czynienia na co dzień – nieważne, jakie stanowisko społeczne obejmujemy w życiu, czyli presja bycia idealnym.

#1 MEANING
Co to może być, hm? Macie czasem takie odczucie, że moglibyście być w czymś lepsi, albo nie jesteście odpowiednio zaznajomieni z jakimś tematem, wykonywaniem czynności, czy po prostu BYCIEM w czymś? Niekiedy przysparza nam to dyskomfortu, a nawet zniechęca do podjęcia dalszych kroków, by być LEPSZYM.
No właśnie. Być lepszym. Co to znaczy być lepszym? Być lepszym od czegoś, kogoś? Kto to określa, że On/Ona jest lepszy ode mnie w tym, a tamten to jest w ogóle najlepszy? A dlaczego ja nie jestem tą lepszą?
Fraza ta ma swoje korzenie w dążeniu do porównywania i oceny jakości. Oceniamy siebie względem innych osób – czy to w pracy, w edukacji, na konkursach, zawodach. Wymieniamy się między sobą swoimi dotychczas zdobytymi doświadczeniami, umiejętnościami; tym samym rywalizując ze sobą o to, kto jest lepszy. Jeżeliby spojrzeć na to pod kątem odbywania konkursów, zawodów – jest to całkiem normalne, szykujemy się do czegoś dla podium czy innych nagród.

#2 FINDING OUT
Sprawa komplikuje się, gdy ta rywalizacja przechodzi na sfery życia codziennego, naszą pracę i inne czynności, które wykonujemy w ciągu życia. Przykład: Idę na siłownię, dla czystej zdrowotności, odświeżenia umysłu. Wchodzę i spoglądam na inne kobiety ćwiczące, które wyglądają według mnie lepiej ode mnie – są bardziej wysportowane, mają lepiej wyćwiczone mięśnie niż ja. Mimowolnie myślę sobie: „One są lepsze ode mnie, bo to… bo tamto” – i już w mojej głowie tworzy się zakrzywiony obraz tego, co robię; uważam, że nie wyglądam tak dobrze, automatycznie moja samoocena leci w dół, chwilowo spadają również chęci do wykonywania treningu. Niemniej jednak, wytwarzają mi się myśli, że chciałabym być jak one – pewniejsza siebie, lepiej przygotowana, co skutkuje poczuciem niezadowolenia z własnych osiągnięć. Zatrzymajmy się w tym miejscu na chwilę i zadajmy sobie pytanie: „Dlaczego tak bardzo porównujemy się do innych?”. To właśnie presja idealizowania siebie względem innych. Współczesny świat popycha nas do dążenia do perfekcji, która często jest wytworem oczekiwań innych ludzi, a nie naszych własnych pragnień. Takie działania mogą nam zaburzyć pogląd na siebie, a co za tym idzie, nie będziemy się czuli dobrze w tym, co robimy – nawet jeżeli odnosimy sukcesy – to zachowanie ma swoją nazwę: syndrom impostora.

#3 IMPOSTOR SYNDROME
Kojarzycie tę frazę? To inaczej zwany syndrom oszusta. Psychologiczne zjawisko, w którym osoba, która odnosi sukcesy, odczuwa, że na nie nie zasługuje, że mogły to być przypadki, czy inne podobne zagrania niezwiązane z ich faktycznymi kompetencjami. Skąd to się bierze? Już tłumaczę. Najzwyczajniej w świecie takie poczucie może być zakorzenione w nas od młodych lat. Osoby, które w dzieciństwie były porównywane do innych, otrzymywały pochwały tylko za „najlepsze” wyniki, mogą w dorosłym życiu czuć się nieadekwatne do swoich sukcesów, nawet gdy sięgają wysoko.

#4 THE TRUTH ABOUT SOCIAL MEDIA
A jak się czujecie, codziennie przewijając media społecznościowe, na których na co drugim zdjęciu widzimy wyidealizowane sylwetki, twarze? Pomijając już fakt samego wyglądu zewnętrznego, spójrzmy na idealizowanie życia, odnoszenie sukcesów, które bądź co bądź – w pewnym stopniu mogą być prawdą, jednak realnie jest to wyolbrzymione, by wyglądało korzystnie dla oglądających i było „klikające”. W Internecie duża większość nie jest taka, za jaką się podaje. Dlatego ważne jest, by pod żadnym pozorem nie opierać się na tym, co oglądamy, bo może to skutkować kolejnym nieprzyjemnym odczuciem wobec samych siebie.

6P6M9rC.png

#5 BE YOURSELF
Słuchajcie, wyżej wymienione przykłady nie są zdrowe, nie promujmy tego jako dobre praktyki do poprawy swojej samooceny – branie przykładu z innych. Zadajmy sobie pytanie: czy my musimy być idealni? Porównywanie się do innych może powodować zaniżenie poczucia własnej wartości oraz frustrację związaną z tym. Każdy jest na swój sposób idealny, każdy ma w sobie unikatową cząstkę. Zamiast dążyć do bycia idealnym w oczach innych, warto zastanowić się, czym dla nas osobiście jest sukces i spełnienie. Może to być satysfakcja z własnych postępów, czy po prostu bycie szczęśliwym i zdrowym. Skupmy się na byciu AUTENTYCZNYM. Bo nieważne jest to, czy mamy super ciało, czy mamy najwyższe osiągi w zawodzie – ważne jest to, jacy jesteśmy wewnątrz siebie.

#6 ASK YOURSELF
Jeżeli czujesz, że możesz mieć problem z wyjściem z tak zwanej pułapki, odpowiedz sobie na pytania: co dla Ciebie oznacza sukces? Zamiast podążać wytartymi ścieżkami, pomyśl o tym, co sprawia, że czujesz się spełniony, czy spełniona, na przykład rozwój umiejętności, krok do przodu w swojej karierze.
Pytanie numer dwa: w jaki sposób mogę zaakceptować siebie? To trudna, ale ważna droga – nauczyć się doceniać swoje postępy, małe sukcesy i zaakceptować to, że nie musimy być idealni. Swoją wartość dostrzeżesz nie w tym, jak myślą o Tobie inni, tylko w tym, jak Ty się czujesz ze sobą i jak myślisz o sobie Ty.
I ostatnie pytanie: co TY naprawdę potrzebujesz od życia? Może nie jest to dokładnie to, co robisz, ponieważ chcesz wtopić się w tłum i robić to, co inni. Może nie jest to chodzenie na siłownię, a czytanie książek? Może niekoniecznie praca, a rozwój osobisty?

#7 ENDING
Dla szybkiego podsumowania tego tematu – dążenie do bycia idealnym, ale w oczach innych, nie naszych, może prowadzić do pewnych trudności związanych z naszym rozwojem i akceptowaniem siebie, ponieważ zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie lepszy w tym, a inny będzie lepszy w czymś innym. Postawmy na bycie autentycznym, szczerym wobec siebie i swoich potrzeb. Otwiera nam się wtedy szeroka furtka do dalszego działania, na naszą korzyść, tylko i wyłącznie.
Każdy ma swoją indywidualną drogę, mamy swoje życie i mamy je przeżywać tak, jak my chcemy – nie tak, jak oczekuje tego społeczeństwo. Życie to nie wyścig, nie wstajemy codziennie rano, by piąć się na szczyt w pogoni za wytyczonymi trendami, czy innymi. Ja bym powiedziała, że życie to podróż w odkrywaniu siebie, swoich pasji i tego, do czego zostaliśmy stworzeni. Jesteśmy doskonali i idealni tacy, jacy jesteśmy. Bądźmy sobą, bo to najpiękniejsza wersja nas, którą możemy osiągnąć.

Dziękuję, że spędziliście ze mną ten czas. Życzę Wam miłego wieczoru i mam nadzieję, że mogłam za pośrednictwem tej audycji wnieść coś pozytywnego do Waszych myśli. Mówiła dla Was Valentina White ze studia Daily Globe. Dobranoc!

OjavN7j.png?quality=lossless