Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

003. UNDERGROUND TALKS - Lodowata woda, gorące serce: spotkanie z SGT II Flavio Nevarez, LSPD Metropolitan Division.

Botekk

Rekomendowane odpowiedzi

Y9xUqzp.png

By Timothy Clinard - DAILY GLOBE, 08/01/2025

Underground Talks to wyjątkowy program typu Daily Talk Show, który przyciąga uwagę widzów swoją autentycznością i wrażliwością. W centrum uwagi są ludzie, którzy stawili czoła najtrudniejszym wyzwaniom życiowym, często sięgającym dna, aby następnie odbudować swoje życie i odnaleźć siłę, by iść naprzód. Każdy odcinek programu to intymna podróż przez historie osób, które doświadczyły zarówno bólu, jak i wyzwolenia - opowieści o walce, przetrwaniu i nadziei.

Dzisiejszy jest pierwszym w nowym - 2025 - roku i przedstawia historię sierżanta dywizji metropolitalnej departamentu policji, Flavio Nevarez; ostatnio popularny na wszystkich portalach społecznościowych, po tym jak uratował nastoletniego chłopca w mroźnych kanałach Vespucci. W programie uchwycono jego perspektywę wydarzeń, codzienność funkcjonariusza SWAT w naszym mieście, popularność akcji  służb specjalnych - w tym w sferze gamingowej. Opis dopełnia życie prywatne sierżanta wychwującego samotnie nastoletnią córkę. Jeśli interesuję Cię, jak Flavio Nevarez łączy te wszystkie obowiązki, koniecznie odsłuchaj najnowszego podcastu z udziałem prowadzącego Timothy Clinard.

Przy tej okazji pragnę podziękować Antonio Williams, pomysłodawcy projektu Underground Talks, za starania i trud, jaki podjął w doprowadzeniu go do emisji na głównej antenie Daily Globe. Dziękuję za twoje wsparcie, mentorstwo i pozostaje w stałym kontakcie z Tobą. Bez Ciebie, ten program nigdy by nie powstał. Życzę sukcesów na dalszej drodze życia - Timothy Clinard, twój fan.

HZxfivS.png

**Poniżej umieszczona została wersja audio oraz transkrypcja nagrania z trzeciego odcinka programu UNDERGROUND TALKS prowadzonego przez Timothy Clinard w studiu przy San Andreas Boulevard, Pillbox Hill. Nagranie miało miejsce wieczorem 6 stycznia 2025 roku**

💬💬💬🎵🎵🎵

Timothy Clinard: Dobry wieczór Santos! W 2012 roku cały świat oszalał na temat filmu Davida Ayera "End of Watch". Jak się okazuję, nasi gliniarze wcale się nie zmienili - a nawet lepiej, na żywo są dużo odważniejsi i przystojniejsi. Witam was w kolejnym odcinku UNDERGROUND TALKS, ja nazywam się Timothy Clinard a ze mną jest Flavio Nevarez, sierżant dywizji metropolitalnej departamentu policji. Jakiś czas temu, jego wizerunek pojawił się w sieci z hasztagiem o treści "człowiek z lodu". Przypomnijmy, że uratował nastolatka z lodowatej wody w kanałach Vespucci. Flavio, możesz nam opowiedzieć o tym?

Flavio Nevarez: Hej, na starcie chciałbym powitać wszystkich naszych słuchaczy i życzyć Wam udanego odsłuchu. Jestem sierżantem i pracuje w Los Santos Police, tak jak wspomiał Tim, OK... zacznijmy, więc to był mroźny dzień, a ja jechałem po coś ciepłego na pobliskie LTD w Mały Seul. Nic skomplikowanego to był niezły wieczór i anomalia, bo nawet pruszył śnieg, co często się u nas nie zdarza, a nawet wcale. Było mroźno, a ja jechałem uliczkami przy kanałach wodnych. Rozglądałem się po okolicy ze względu na to, że właśnie w tamtych okolicach dochodziło do włamań. Spojrzałem i zobaczyłem chłopaka, który miał założony telefon z latarką na statywie - nagrywał jak wchodzi do wody i w niej pływa, to było głupie, ale sam nie byłem najmądrzejszym dzieciakiem w swoich latach młodości. Zatrzymałem się, chciałem z nim pogadać, żeby wyszedł z wody, w końcu rozmowa to podstawa - pozwala na rozwiązanie wielu sytuacji. W pewnym momencie ten chłopak przestał mi odpowiadać, wtedy zrobiłem to co, by zrobiła większość z nas, czyli wszedłem do wody i wyciągnąłem stamtąd tego chłopaka, pomogłem mu do czasu przyjazdu Fire Department na szczęście byli szybko. Nie rozpytywałem tego młodego chłopaka o szczególy i jego intencje, po co mu to było - po prostu mu pomogłem. Wiem, że czuje się dobrze, a ta sytuacja to tylko niezła nauczka i lekcja dla niego.

lj8BQdL.png

Timothy Clinard: Mówisz o tym, jakby to była codzienność - no właśnie, jak wygląda wasza codzienność? Pytam w kontekście twojej pracy w dywizji metropolitalnej. Może podzielisz się z nami jakąś historią z akcji, bo, jak wnioskuję, takich unikatowych akcji macie więcej.

Flavio Nevarez: Chodzi Ci o typowy dzień D-TEAM na stacji sto-czternastej? Więc... sporo treningów, cały czas podnosimy naszą jakość i taktykę. Prowadzenie technik negocjacyjnych i tak dalej. Jesteśmy w ciągłym treningu, bo musimy być gotowi dwadześcia-cztery godziny, całą dobę taka specyfika tej pracy - wiele by o tym mówić. Oczywiście są dni, w których mamy większy /luz/ na stacji i zajmujemy się garażem, pojazdami, porządkiem... no i... jedzeniem, tego nie skreślam. Unikatowa sytuacja? Mh... jest ich sporo, ale jedna jest wyjątkowa, bo pewnego dnia, po prostu musieliśmy wyciągnąć zabarykadowanego podejrzanego w samym ręczniku. Taki szczegół (śmiech) - nie wiem czy to słyszeliście, ale Tim zapytał czy jemy pączki. Nah, bardziej atakuje w niezdrowe taco z budek w Davis... nie jedźcie tego za dużo, poważnie.

Timothy Clinard: Yeah, nie jedźcie, chyba, że z Billy's Pub... mają świetny ostry sos. Wracając, Flavio, mówisz o tych szkoleniach jak o grze komputerowej... wybacz za to, porównanie, ale myślisz, że możemy liczyć na jakiś symulator gry w SWAT. Brzmi ciekawie, co? Byłbyś skłonny wystąpić jako ekspert i doradca?

Flavio Nevarez: Jeżeli ktoś jest naprawdę zafascynowany, to już jest taka gra... nazywa się /Ready or Not/, swoją drogą w sieci jest już filmik w którym operator SWAT wypowiadał się co do realności tej gry i techniki. Wypadło nieźle.

Timothy Clinard: Kto wie, może ktoś dołączy pod twoje skrzydła, po tym jak spróbuje swoich sił w /Gotowy, czy nie/. No właśnie, jak oceniasz swoich młodszych kolegów-gliniarzy; mają łatwiejszy start, czy trudniejszy? Jak wygląda system szkolenia rookie? Rookie, tak się mówi na świeżych oficerów, nie?

Flavio Nevarez: Rookie, był taki serial opierający się na naszej pracy... ale nie oglądałem go, może stąd te /nazewnictwo/. Czy jest trudno czy łatwo? Oczywiście, że nie jest łatwo - praca w departamencie policji jest specyficzna i nie jest dla każdego, to zrozumiałe. Nie każdy da sobie radę w takich warunkach, gdzie trzeba podjąć często szybkie i skuteczne działanie, pod presją i stresem. Akademia w departamencie, to możliwość spróbowania swoich sił i sprawdzenia się z każdej strony, naprawdę - poznacie się lepiej z swoim ciałem, niż dotychczas. Nie potrafię odpowiedzieć na to, czy jest łatwiej, gorzej... każdy człowiek reaguje inaczej. Po prostu złóżcie odpowiednie dokumenty i sprawdźcie czy to dla Was, ja wspominam te czasy bardzo dobrze - czasem nawet chciałbym do tego wrócić (śmiech).

wNTj1dM.png

Timothy Clinard: Każdy z nas chciałby być młodszy... uwaga, na studiach, czy nawet w akademii policyjnej, nie zawsze chodzi o naukę. Czyli nie obawiasz się o swoje zastępstwo, gdy już nadejdzie moment emerytury, tak? Wybacz za takie pytanie, ale każdego z nas to czeka, na pewno jakoś się przygotowujesz na to.

Flavio Nevarez: Póki co jeszcze się na nią nie wybieram, ale wiem, że na moje miejsce jest sporo dobrych gości, którzy znają się na wykonywaniu dobrej pracy - więc, nie, nie obawiam się. Każdego z nas to czeka, i trzeba się z tym pogodzić, choć nie będzie to zbyt wesoły moment (śmiech).

Timothy Clinard: Nie jest zbyt wesoły moment... widzę, że bardzo kochasz tą pracę, nawet teraz jesteś tutaj w reprezentacyjnym mundurze. Słuchaj, jak spędzasz czas wolny - po służbie! Z chłopakami przy dobrym whisky, czy może wyjeżdzasz gdzieś - góry, plaża. Flavio, uchyl nam rąbek swojego prywatnego życia.

Flavio Nevarez: Zdarza mi się wypić trochę rudego alkoholu, przecież każdy jest człowiekiem. Przeważnie wolny czas spędzam z swoją córką, jeżdżę z nią na strzelnicę, uczę jej obsługi broni. Oprócz tego, często jeździmy na ścianki wspinaczkowe poza miasto... spędzam tyle czasu ile tylko mogę z swoją rodziną.

Timothy Clinard: Uczysz córkę używania broni? Flavio, jakie wartości chcesz jej przekazać, jako ojciec-gliniarz? Myślisz, że czas, który z nią spędzasz jest wystarczający? Z własnych doświadczeń, wiem, jak wpływa nie równomierny czas pracy na relację rodzinne.

Flavio Nevarez: Mhm, jeszcze z niej nie strzelała - dopiero wchodzi w ten świat, poznaje broń palną, i to jak się z nią obchodzić. Uważam, że jestem dobrym ojcem, daje jej tyle czasu ile tylko mogę, a chciałbym jeszcze więcej. Gliniarz w rodzinie to nic nadzwyczajnego, zasady życzliwości, zrozumienia i miłości to podstawa. Przekazuje jej dalej te wartości, bo są dla mnie naprawdę ważne. Naszą tradycją w rodzinie jest spieranie się o to, kto dzisiaj sprząta mieszkanie. Phah! Życzę każdemu takiej córki, to okaz dobrego przykładu (śmiech).

Timothy Clinard: Dobrego przykładu, bez wątpienia - ojciec-gliniarz to dyscyplina. Ale z drugiej strony, często nie ma Cię w domu - idealny sposób na zorganizowanie domówki. Ja bym korzystał. Słuchaj, Flavio, tradycją jest, że moi goście mówią pod koniec kilka słów refleksji do naszych słuchaczy. Może to być cytat.

Flavio Nevarez: Dzięki wielkie za to, że mogłem się tutaj pojawić. Uważajcie na siebie ludzie i... nigdy nie przestawajcie się uczyć, zawsze trenujcie i bądźcie gotowi do walki - pamiętajcie o swojej misji w życiu. Dobrej nocy.

Timothy Clinard: To ja Tobie dziękuję, Flavio. Słuchajcie, to był pierwszy nowy odcinek w nowym - 2025 - roku. Dziękuję wam, drodzy słuchacze, że jesteście z nami, nawet po tych ostanich rotacjach kadrowych. Tak, od teraz w UNDERGROUND TALKS będziecie spotykać się tylko ze mną - Timothy Clinard. Do usłyszenia!

1N8eiA5.png

ECMxxx9.png

Edytowane przez Botekk