Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

038. WIMI NEXT STAR. Sylwetki uczestników - Kiari 'KIA' Carver

puvtxr

Rekomendowane odpowiedzi

MJsoahn.png

written by Richard Sutliff, 20/02/2025

B8MXbBUQQ1xW8aQOQXI3_10_fdac92fd6a4c426a9dea1bdf7292de4c_image.pngKiari 'KIA' Carver - młody artysta, który dopiero stawia pierwsze kroki w świecie muzyki, ale już zwraca na siebie uwagę. Jego twórczość balansuje na granicy pop i R&B, a inspiracje czerpie od takich artystów jak Chase Love czy Baby Ray. Niedawno zrobiło się o nim głośniej za sprawą programu WIMI Next Star, gdzie został wyłoniony przez jury jako jeden z uczestników - to wystarczający argument by uznać, że ma potencjał. KIA nie tylko śpiewa, ale także rozwija się jako producent, eksperymentując z brzmieniem, co pozwala mu na pełną kontrolę nad swoim wydźwiękiem. O tym, co go napędza, jak wygląda jego proces twórczy i jakie ma plany na przyszłość – rozmawiamy w tym wywiadzie.

Richard Sutliff: Kiari, jesteś na początku swojej muzycznej drogi, ale już udało Ci się dostać do WIMI Next Star. Jakie to uczucie?
Kiari Carver: Damn... To wszystko jest szalone - poważnie... Muzyki na samym początku nie traktowałem poważnie. Wraz z moim kuzynem FIN THE FINEST robiliśmy muzykę po szkole dla zajawki. Za namową spróbowałem sił do WIMI, nagrałem to w studio i wrzuciłem w internet.. To uczucie jest niezłe - to może być moja szansa, chce ją wykorzystać w stu procentach.. Traktuje to też jako formę "zabawy" i nauki, wiesz.

Richard Sutliff: Można uznać, że inspirujesz się twórczością Chase Love, o czym może świadczyć Twój niedawno wydany remix ‘Nomad Anthem’. Co najbardziej przyciąga Cię w jego muzyce? I dlaczego akurat ten utwór?
Kiari Carver: 'Nomad Anthem' to totalny banger. Obserwuję Chase Love od samych początków, tak samo jak świętej pamięci Baby Ray. Podoba mi się to, że Chase Love potrafi miksować style, to go wyróżnia. Może zrobić coś melodyjnego, a później zrobi coś w stylu ostatniego jego albumu gdzie łączy style. To jest totalnie do******. Robię tak samo. Mogę zrobić Ci track pod TRAP, mogę wykorzystać swój głos i zrobić POP albo zrobić melodyjność i połączyć POP i R&B. Dlatego Chase wyróżnia się na scenie i będzie to robił w przyszłości, trust me.

Richard Sutliff: Opowiedz nam coś więcej, daj nam poznać Ciebie i Twoją pasję. Co sprawiło, że zacząłeś tworzyć muzykę? Masz jakieś swoje ulubione otoczenie, które pomaga Ci w tworzeniu?
Kiari Carver: Yeah, w sensie... Otaczam się różnymi ludźmi. Jestem też producentem - robiłem szlify dla kapel rockowych. Poszedłem w pop i R&B po namowach od pewnej różowowłosej kobiety - powinieneś skojarzyć.. Stwierdziła, że mój głos idealnie do tego pasuje. Staram się też uczęszczać do szkoły muzycznej na zajęcia, aby doszlifować w stu procentach swój wokal. Chce wykorzystać swój głos na tyle ile będę mógł, aby późniejsze produkcje były zależne tylko i wyłącznie od mojej ścieżki wokalnej.

Richard Sutliff: Jak wygląda Twój proces tworzenia utworu – zaczynasz od bitu, tekstu czy może melodii? I trochę od technicznej strony… Co jest dla Ciebie najważniejsze w tekstach – przekaz, emocje, rytmika?
Kiari Carver: Tworzenie utworu... To zależy jaki mam nastrój. Jeżeli chcę zrobić coś emocjonalnego - zaczynam od tworzenia melodii, chociażby na gitarze albo pianinie, jeżeli mam do niego dostęp w studio. W międzyczasie rozmyślam nad dalszą wersją, piszę tekst i to leci. Co jest najważniejsze w tekstach? To co przeżyłem lub przeżywam, to co się dzieje wokół mnie. To jest dla mnie najważniejsze. Inne rzeczy są dla mnie zbędne.

ZvvtGwmzPAL8fhpKqrUv_18_891aacbb2cddbfc42024fbf742510788_avatar_full.pngRichard Sutliff: Dostałeś się do WIMI Next Star. Widzisz wiadomość z zaproszeniem… Jakie emocje towarzyszyły Ci wtedy? Czy program otworzył Ci jakieś nowe drzwi w branży muzycznej?
Kiari Carver: Damn, to było jakbym złapał Boga za nogi. Byłem w szoku, że Jury akurat wybrało mnie. Ale chciałbym pokazać się z jak najlepszej strony. Jest to rywalizacja, ale ja tego tak nie traktuję. Szanuję każdego uczestnika i mam nadzieje, że wygramy wszyscy. WIMI jest dla mnie szansą na zobaczenie czegoś innego, jak tworzyć przy profesjonalnych warunkach. Traktuję to jako zabawę i jednocześnie naukę. Całe życie będę się uczył, nie ważne czy to w WIMI czy poza WIMI.. Czy otworzył mi nowe drzwi? Oczywiście, ale nie chcę tego zdradzać na aktualny moment.

Richard Sutliff: W przyszłości widzisz się jako topowy producent czy piosenkarz?
Kiari Carver: Piosenkarz... Produkcja to druga moja gałąź. Priorytetem jest bycie piosenkarzem.
Richard Sutliff: Jakie przesłanie chciałbyś przekazać swoją muzyką?
Kiari Carver: Szczerze? To zależy. Nie chciałbym aby ktoś brał moje przesłania w muzyce za poważnie. W sensie, rozumiesz... Twórcy dużo koloryzują niekiedy. Chciałbym aby to wyszło naturalnie, to znaczy.. Zależy od tego co będę chciał przekazać w swojej twórczości... Niekiedy będą to słodkie utwory, niekiedy to co mnie dotyczyło przez większość mojego życia.

Richard Sutliff: Czy miałeś momenty zwątpienia w swoją muzyczną drogę? Jak sobie z nimi radzisz? Początki w tej branży nie należą do najłatwiejszych.
Kiari Carver: Miałem momenty zwątpienia to fakt... Ale zacisnąłem pięść i chcę udowodnić, że będę wartościowym graczem w tej branży.
Richard Sutliff: Teraz będzie ciężkie zadanie - określ swój styl trzema słowami.
Kiari Carver: Fakt, ciężkie zadanie... Chaotyczny, połączony w R&B, pop, elektronikę i hip-hop.
Richard Sutliff: To było trochę więcej niż trzy... (śmiech)
Kiari Carver: Ale masz pełną odpowiedź.

Richard Sutliff: Co według Ciebie wyróżnia właśnie Twoja postać na tle pozostałych artystów? Zauważasz w sobie to mityczne 'coś', które w przyszłości przyciągnie fanów?
Kiari Carver: Styl muzyczny i melodyjność. Teraz większość sceny przepełniona jest raperami. Twórców POP i R&B mogę aktualnie policzyć na jednej ręce, bo jest to KAYES, Maxine Koci. Nie wiem czy Mike Broadhurst też nie ma takiego samego stylu - mogę się mylić. Chodzi o mi o tych bardziej znanych, bo jeszcze jest Glitter Dolls - które też tworzą coś na ten sam wzór...

Richard Sutliff: OK... Załóżmy, że masz możliwość nagrać album marzeń. Dziesięć piosenek i na każdą zapraszasz innego artystę - dla urozmaicenia załóżmy, że artyści którzy nas opuścili również mogą udzielić Ci gościnki. Kto będzie w Twoim tracklist?
Kiari Carver: Maxine Koci, trzy glitterki, to już masz cztery. Chase Love, Mike Broadhurst, Kayes i Baby Ray. Baby Ray to był najlepszy artysta ostatnich lat. Też lubił eksperymentować z brzmieniem. Jego numery były majstersztykiem... Jak przesłuchałem pierwszy raz jego numerów to moim marzeniem było nagrać z nim wspólny album... Ale niestety, nie ma go już z nami... Niech Bóg ma go w opiece. Może bbykayla jeżeli wpasowałaby się w inny styl i niech pomyślę... Vienna, o. Ten jej utwór na WIMI też był niezły i śmieszny, serio.

Richard Sutliff: Na sam koniec - masz okazję powiedzieć coś więcej niż poście ogłaszającym Twój udział - co chcesz wszystkim przekazać?
Kiari Carver: Dążcie do swoich marzeń. Nie słuchajcie pustych słów innych. To wy macie szanse zmienić swoje życie, pamiętajcie to ludzie.

image.png.d23c202ab2554a39442bdb51d95048c1.png

Edytowane przez puvtxr