Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

"Soul Talks with Hugo" - 00. Savior Baptist Church of Davis - wspólnota miłości i dobra!

Kierbii

Rekomendowane odpowiedzi

image.png?ex=68054a59&is=6803f8d9&hm=d6ec08633bd7b3cb690f43f1a05c421eb95aaa388b6a9be7dafb904ae829d510&

Chrześcijanie z całego świata łączą się w jedno każdego roku, w okresie świąt Męki i Zmartwychwstania Jezusa. Jako materiał do zapowiedzi nowego programu Venture - Soul Talks with Fr. Hugo, redaktor Hugo Pembroke obrał zlokalizowany w dzielnicy Strawberry, Davis zbór baptystów prowadzony przez pastora Terrence Vandermeer'a. W poniższym artykule poznacie krótką historię kościoła oraz wysłuchacie wywiadu z jego głównym pasterzem. Już niebawem Soul Talks with Fr. Hugo pojawi się na antenie, a natenczas zapraszamy wszystkich do zapoznania się z ponad stuletnimi perypetiami Savior Baptist Church.

Kościół od lat

W samym sercu Davis od 1912 roku nieprzerwanie działa wspólnota, która dla lokalnej społeczności stała się czymś więcej niż obiektem kultu. Savior Baptist Church, założony przez Harriet'a Davis — weterana wojny secesyjnej powstał w odpowiedzi na głosy potrzebujących i strapionych. Od początku jego celem było nie tylko zapewnienie godnego miejsca do modlitwy, ale przede wszystkim zbudowania bezpiecznego schronienia dla wszystkich, którzy tego potrzebowali. Z biegiem lat miejsce to zaczęło stanowić istotny element codziennego życia mieszkańców. Organizowane były tu zbiórki żywności, pomoc dla rodzin, a także spotkania wspierające rozwój duchowy i edukacyjny. Niezależnie od poglądów, wyznania i orientacji ów zbór stał się zgromadzeniem wspólnotowej refleksji i wzrastania.

W styczniu 2005 roku funkcję pastora głównego objął Terrence Vandermeer, 70-letni weteran wojny w Iraku. Jego doświadczenie życiowe wynikające zarówno z trudów wojny, jak i lat pracy wśród ludzi imponowało wiernym, którzy widzieli w nim postać pełną zrozumienia, otwartości i dobra. Pod jego przewodnictwem zbór znacząco rozszerzył swoją działalność. 

Lokalna perła architektury 

Położony u zbiegu Forum Drive i Strawberry Avenue, zabytkowy, drewniany budynek kościoła stał się nieodłącznym elementem krajobrazu dzielnicy Strawberry w Los Santos. Otwarty jest przez cały tydzień dla wszystkich, zapraszając nie tylko wierzących, ale i tych, którzy potrzebują prostej ciszy, rozmowy czy chwili wytchnienia.

Małe inicjatywy - wielkie skutki

Baptystyczny Kościół Zbawiciela jest stale i  aktywnie zaangażowany w życie lokalnej społeczności w Strawberry. Jego wspólnota stawia na budowę otoczenia, które wspiera rozwój duchowy, ale także angażuje się w rozwiązywanie problemów społecznych. Nierzadko organizowane są wydarzenia edukacyjne, spotkania modlitewne i warsztaty, które pomagają mieszkańcom lepiej zrozumieć swoje potrzeby duchowe i emocjonalne. Ponadto władze zboru nieustannie współpracują z organizacjami pozarządowymi oraz lokalnymi szkołami, aby wspólnie działać na rzecz poprawy jakości życia w lokalnej społeczności.  W planach są także programy wsparcia dla młodzieży, rodziców oraz seniorów.

image.gif.09ef0e11a11709f1b6faa3141ca303a0.gif

Zapis wywiadu z Terrence Vandermeer'em w formie audio:

Spoiler

Hugo Pembroke : Dobry wieczór wszystkim słuchaczom radia Venture! Nazywam się Hugo Pembroke, a moim dzisiejszym i jakże zacnym gościem jest wieloletni pastor kościoła baptystycznego Savior - Terrence Vandermeer... Przed nami okres świąt wielkanocnych, a więc też świetna okazja do porozmawiania na temat tego, co oferuje dla naszych dusz zgromadzenie baptystów na Davis. Pastorze Terrence, witam!

Terrence Vandermeer : Witam wszystkich słuchaczy i oglądających!

Hugo Pembroke : Pastorze, jest Pan od wielu lat związany z kościołem, w którym obecnie się znajdujemy... dlaczego akurat to miejsce? Co pięknego kryje się w murach tej świątyni?

Terrence Vandermeer : Dlaczego akurat tutaj? Cóż, ja wierzę, że Pan posyła nas tam, gdzie jesteśmy najbardziej potrzebni. Po ponad dwudziestu latach służby jako kapelan wojskowy na Bliskim Wschodzie widziałem, jak bardzo ludzka dusza potrzebuje nadziei, i jak potężna potrafi być moc Pana, nawet pośród wojny i rozpaczy, kiedy powróciłem do Stanów, na ziemię ojczystą, nie szukałem wygody.. zamierzałem dalej realizować tę misję. Aż wreszcie Pan wysłuchał moich próśb, wskazał mi miejsce, w którym mogę służyć.. służyć ludziom. I tak o to właśnie trafiłem do tego skromnego zboru.

Hugo Pembroke : Pastora służba poza granicami naszego kraju jest szczególnie imponująca... Zwłaszcza, że słysząc o wszystkich tragediach rozgrywających się zdala od nas, nie jesteśmy w stanie pojąć tego właściwie do końca - tak pastor z pewnością jest przykładem żywego dotknięcia katastroficznej rzeczywistości... Rozumiem, że jako przewodniczący tego zboru, musiał pastor zmierzyć się z wieloma wyzwaniami... W jakim stanie zastał pastor tę wspólnotę i jak zmieniła się ona teraz? Czy ilość wiernych należących do zgromadzenia zwiększyła się, czy jednak podąża ona za tendencją spadkową?

Terrence Vandermeer : Kiedy tu przyszedłem wspólnota była dość.. rozbita. Ale mimo to muszę powiedzieć jedno - tutejsi ludzie byli i są cudowni! Ich serce były otwarte, a chęć pomocy była wciąż obecna. Na nabożeństwach bywała dość skromna garstka osób, a obecnie? Ta liczba delikatnie wzrosła, jednak wciąż mam nadzieję, że ta liczba wzrośnie, mam nadzieję, że większa grupa osób przyjmie do siebie prawdy Słowa Bożego.. a jeśli nie prawdy to chociaż nauki.

Hugo Pembroke : Nauki Słowa Bożego adekwatne są zwłaszcza w okresie, który właśnie przeżywamy. Chrześcijanie z całego świata od kilku dni zadumani są w misterium Męki i Zmartwychwstania Pańskiego... jak wygląda celebracja tego pięknego czasu tutaj? Dlaczego to właśnie Wielkanoc uznawana jest za święto najważniejsze w całym roku?

Terrence Vandermeer : Wielkanoc to nie tylko upamiętnienie wydarzeń, sprzed.. dwóch tysięcy lat, to żywda prawda - która zmienia życie każdego z nas. W tym czasie spotykamy się na nabożeństwach, wspólnie odśpiewujemy pieśni, modlimy się.. a co najważniejsze - wspólnie oddajemy hołd Panu. Właśnie w to święto przypominamy sobie, że Jezus pokonał śmierć i dał nam nowe życie! Nie chodzi tu o obrzędy, ale o to co się dzieje w sercach ludzi. To czas refleksji nad ofiarą Chrystusa i nad naszą odpowiedzialnością, by żyć w sposób, który świadczy o tej nadziei - która On nam dał  U nas, w kościele baptystycznym, Wielkanoc jest czasem, kiedy cała wspólnota, cały zbór, łączy się w modlitwie.. ale także w radości, by uczcić Zmartwychwstanie Jezusa. Bez zwątpienia jest to najważniejsze święto, śmiem stwierdzić, że bez Zmartwychwstania nasza wiara nie miała by sensu.  

Hugo Pembroke :  Bez wątpienia piękna jest ta indywiudalność duchowego przeżywania, szczególnie tak ważnego dla wierzących czasu... Pastorze, co powiedziałby pastor dla tych, którzy jeszcze wahają się nad swoją duhowością? Dlaczego warto jest poznawać Stwórcę właśnie poprzez wspólnotę baptystów Savior?

Terrence Vandermeer : Mogę im jedynie powiedzieć - spróbuj uwierzyć w Niego, choćby odrobinę, a zobaczysz, że On od dawna wierzy w ciebie! U nas nie chodzi o perfekcję, tylko o szczerość - szczerość w stosunku do Pana. Bóg nie szuka ludzi bezbłędnych, tylko tych, którzy są gotowi zrobić krok w jego stronę.

Hugo Pembroke : Pięknie... Bardzo dziękuję Panie pastorze, serdecznie dziękuję Wam - drodzy słuchacze. Jednocześnie pragnę Was zaprosić na nadchodzący wielkimi krokami program filozoficzny "Soul Talks with Hugo", w którym poruszać będziemy nie tylko tematy wiary, ale także naszego umysłu i ludzkiego wnętrza. Wyczekujcie, już niebawem w Venture! Moim rozmówcą był Terrence Vandermeer - główny pastor wspólnoty baptystów Savior. Dziękuję i życzę dobrej nocy! Prowadził dla Was - Hugo Pembroke...

Slcgy7a.png

MSjtutj.gif

5NKpA9R.png

Edytowane przez kirbyyy