Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

043. Hiszpańska mucha w amerykańskim rankingu muzycznym - Juana Nieves

eLquatro

Rekomendowane odpowiedzi

uB2MVt8.png

Written by Marshall Miller - DAILY GLOBE 27/04/2025

Prosto ze słonecznej Malagi na światową scenę muzyczną wkroczyła nowa, dynamiczna producentka, która w błyskawicznym tempie zdobywa uznanie branży.

Jej unikalne podejście do dźwięku, inspiracje czerpane z kultury Andaluzji i nowoczesne brzmienia sprawiają, że już teraz jest na ustach krytyków i fanów.

Czy mamy do czynienia z przyszłą ikoną muzycznej produkcji? Wszystko na to wskazuje!

image.jpeg.16e03da9e3aee76bcb4837022dc31e53.jpeg

W świecie pełnym głośnych nazwisk i rozpoznawalnych brzmień czasem łatwo przeoczyć prawdziwy diament.

Na szczęście mam nosa do takich historii! Podczas jednego ze spontanicznych muzycznych poszukiwań natknąłem się na rapera, który od lat pielęgnował swoją pasję w cieniu mainstreamu.

Jego teksty przepełnione autentycznością, surowym emocjonalnym przekazem i techniczną precyzją biją na głowę większość jego rówieśników.

Nie mogłem przejść obok tego talentu obojętnie. Postanowiłem dać mu przestrzeń, by opowiedział swoją historię w rozmowie na żywo. Kim jest? Co go inspiruje?

Dlaczego jego styl to powiew świeżości, który może odcisnąć trwały ślad na scenie? Poznacie jego historię i przekonacie się, czy rzeczywiście mamy do czynienia z przyszłą legendą!

image.jpeg.486d9d71f6ddaa05722dc19ccdad351c.jpeg

W sobotę o godzinie 7p.m. odbyła się transmisja wywiadu na żywo, której gospodarzem był Marshall Miller, zachęcam wszystkich do sprawdzenia nagrania z transmisji!

**Poniżej player, który po kliknięciu odtwarza nagranie transmisji**

Cytat

MM

Dzień dobry San Andreas, z tej strony Marshall Miller, a to wydanie specjalne WHAT. IN MUSIC INDUSTRY, które specjalnie dla Was-poprowadzę! Witam serdecznie wszystkich pasjonatów muzyki popularnej, klubowej czy soczystej szczerości wypływającej z ust walczących o wasze uznanie artystów! 

Dzisiejszy program nie będzie programem standardowym, w którym opowiadam wam o tym co ciekawego słychać w świecie muzyki. Dzisiaj mam dla Was coś specjalnego. Zaprosiłem do studia trzech twórców, z którymi porozmawiamy na wszystkie tematy, poznamy ich i zadamy im kilka pytań, jesteście gotowi?

Juana, Juana Nieves. Producentka muzyki popularnej, artystka, wokalistka, możnaby powiedzieć, ukryty talent zamieszkujący Los Santos. Bardzo miło gościć Cię w naszym studio. Jesteś gotowa by odpowiedzieć nam na kilka pytań, które specjalnie dla Ciebie przygotowałem?

JN

Witam serdecznie wszystkich słuchaczy. Nazywam się Juana Nieves, mam dwadzieścia jeden lat i pochodzę z Hiszpańskiej Malagi. Tak jak wspomniałeś jestem wokalistką a także producentką muzyczną. To właśnie muzyka pozwalała mi pokonać wszystkie życiowe trudności już od dziecka. Jestem gotowa.

MM

Bardzo się cieszę, że mam przyjemność gościć Ciebie w naszym studio Juana. Hiszpańska Malaga, szczerze powiedziawszy od bardzo dawna planuję wyruszyć w podróż po malowniczej Europie jednym z krajów, które planuję odwiedzić jest właśnie Hiszpania! Juana, wczorajszy występ w klubie Rave to było coś wyjątkowego, parkiet wypełniony po brzegi, gorąca atmosfera podkręcana twoim programem muzycznym. Jak go wspominasz? Co najbardziej Ci się podobało i zapadło w twojej pamięci? Jest ktoś kto dodaje Ci motywacji w tym co robisz czy to po prostu pasja?

JN

Na wstępie powiem, że tak naprawdę to zasługa mojej najlepszej przyjaciółki Lucii Garcii, która jest DJ'ką i przygotowała całą składankę. Wczorajszy występ był naprawdę wyjątkowy i na pewno świetnie go zapamiętam. Cieszę się, że jako artystka mogłam zaśpiewać na żywo także kilka swoich utworów. Wśród nich znalazły się takie przeboje jak "Rainy Song", "Like lights that rises" czy niepublikowany jeszcze "Party Starter", który zrobił zdecydowanie największe wrażenie na klubowiczach, ponieważ jest utworem nagranym właśnie pod kluby. Inspirację czerpię z wielu źródeł i składam ją w całość.

MM

Świetnie Juana, naprawdę kawałek o którym mówisz zrobił wrażenie nie tylko na mnie, emocje na parkiecie było można wyczuć już, gdy podjeżdżało się pod klub! W środku zastałem istne szaleństwo, świetnie się bawiłaś oddając im część siebie. A czy zdarzyło Ci się grać poza klubami, na większej scenie?

JN

Dotychczas zaliczyłam dwa występy klubowe, pierwszy miał miejsce z DJ NOMORE, którego gorąco pozdrawiam. Co do pytania o scenę - nie, ale zmieni się to już jutro! Wystąpię bowiem na wielkim koncercie Vienny w Galaxy Contert Hall. Wszystkich z Państwa pragnę serdecznie zaprosić na to wydarzenie.

MM

Jako producentka muzyczna doskonale wiesz, jak ważne jest znalezienie unikalnego brzmienia. Czy masz swój własny „muzyczny podpis” coś, co sprawia, że utwór od razu można rozpoznać jako Twój? Czym wyróżniają się twoje utwory na tle innych? Jak zachęciłabyś naszych słuchaczy do ich sprawdzenia?

JN

Moja twórczość przede wszystkim jest różnorodna zarówno pod względem tematyki jak również stylu. Zdarzają się utwory smutne, wesołe, nostalgiczne czy klubowe. I chociaż moim wiodącym gatunkiem muzycznym jest pop to czasem potrafię od niego odstąpić co udowodnię w EP, która zostanie wydana. Utwór "Annihilation" bo o nim mowa jest przykładem tego, że wokalistka pop potrafi czasem nawet zarapować. Podsumowując w mojej muzyce każdy znajdzie coś dla siebie a jeśli komuś przeszkadza bariera językowa to na to również mam lekarstwo, bowiem w planach jest nagranie angielskich utworów.

MM

Właśnie to miało być moje kolejne pytanie-uprzedziłaś mnie. Mówisz biegle po Angielsku, nie mam co do tego żadnych uwag. Myślę, że wielu artystów używając języków lokalnych masowo ogranicza swoje zasięgi, język angielski moim zdaniem jest językiem rozumianym praktycznie na całym świecie! Osobiście jestem zwolennikiem tworzenia muzyki za pomocą prawdziwych instrumentów, ale to mój gust, a chcę wiedzieć jaki jest twój. Jak ważna jest dla Ciebie analogowa produkcja? Czy korzystasz z klasycznego sprzętu czy opierasz się głównie na cyfrowych rozwiązaniach?

JN 

Jeśli działam solo przy produkcji to korzystam z cyfrowych rozwiązań w czym się specjalizuję zresztą. Jednak gdybym miała do współpracy artystów specjalizujących się na grze na określonych instrumentach to zdecydowanie wolałabym wykorzystać ich umiejętności do produkcji utworu.

MM

Dziękuje za miłą rozmowe Juana. Naprawdę miło było mi spędzić z tobą czas i przeprowadzić, krótki wywiad. Życzę tobie samych sukcesów w branży muzycznej i miłego weekendu! A tymczasem zapraszam was na blok reklamowy! Za chwilę wracamy z kolejną dawką w WHAT IN MUSIC INDUSTRY! Do usłyszenia!

**Krótka ramówka z reklamami z tego dnia**

MM

Witam serdecznie po krótkiej przerwie reklamowej w programie poświęconym temu o czym się mówi w branży muzycznej, pożegnaliśmy przed chwilą Juane, producentkę, DJ'kę, wokalistkę. A teraz na przeciwko mnie siedzi MOE,młody raper od którego można usłyszeć coraz to więcej nowości! Hej! Dzięki, że znalazłeś czas na rozmowę. Przedstaw się naszym słuchaczom, powiedz coś o sobie, skąd jesteś, czym się zajmujesz, masz niesamowitą okazję, żeby zaprezentować się przed naszymi słuchaczami, a oni zdecydowanie nie mogą się doczekać, aby Cię poznać!

MOE

Przede wszystkim dzieki za zaproszenie, Marshall. Właściwie wolałbym, żebyś przedstawiał mnie jako Most Hated Uchie, bo ludzie z tej nazwy właśnie mogą mnie kojarzyć. Jestem prosto z Figueroa Street, właśnie stamtąd wychodzą moje pnącza kariery.

MM

Zacznijmy od podstaw Most Hated Uchie–jak wyglądała Twoja droga do rapu? Czy było to spontaniczne zainteresowanie, czy od zawsze wiedziałeś, że chcesz się tym zajmować, jak długo się tym zajmujesz i jakbyś miał przedstawić swoje utwory naszym słuchaczom w jednym zdaniu, jak by ono brzmiało? 

MOE

Moja droga do muzyki była naturalna, jakby wpisana w mój los, wiesz.. Od małolata czułem, że to moja ścieżka. Rapem zajmuję się na serio od kilku miesięcy, ale sercem jestem w tym od zawsze. Gdybym miał opisać swoje utwory w jednym zdaniu...? Głos prosto z ulicy. Jestem w mojej twórczości prawdziwy.

MM

Przyjeżdżając do waszego studia, nie byłem pewien, czy jest sens kontynuować poszukiwanie świeżych talentów, przesłuchałem kilka twoich numerów, są - okej. Mam nadzieję, że masz coś w planach na najbliższą przyszłość? Most Hated Uchie? Jeszcze jedno pytanie-skąd pomysł na ten pseudonim artystyczny?

MOE

Mam w planach EP... dość dużą EP, która tworzę z moim producentem Sex P, a nad całością będzie czuwał mój brat Jay So. Raczej nie muszę go przedstawiać. Co do pseudonimu — ludzie nienawidzą mnie za prawdę, którą mówię bez zawahań, dlatego Most Hated Uchie idealnie oddaje to, kim jestem, stary.

MM

Czy kiedykolwiek zmieniłeś przekonania lub wartości, które kiedyś promowałeś w swoich tekstach? Czas zweryfikował zmiany w twoich kawałkach? Czy trzymasz się tego o czym w nich nawijasz od początku do dnia dzisiejszego? Jest coś czego się wstydzisz o czym nawinąłeś wcześniej?

MOE

Od początku staram się być prawdziwy w tym, co robię. Nie zmieniłem swoich wartości, tylko dojrzewałem razem z muzyką. Nigdy nie wstydziłem się swoich wersów, nie mam czemu. Muzyke traktuje jako moje odbicie.. yknow? Niektórzy ludzie z przemysłu muzczynego mają sztuczną maskę, ale ja od tego odbijam.

MM

Co sądzisz o zarzutach, że hip-hop jest teraz bardziej biznesem niż kulturą. Czy kiedykolwiek czułeś presję, żeby dostosować swój styl do trendów, zamiast tworzyć w zgodzie ze sobą?

MOE

Teraz liczą się tylko pieniądze, stary. Każdy goni za papierem, zapominając skąd to wszystko wyszło. Ja nigdy nie zamierzam dostosowywać się pod jakieś trendy. Tworzę to co czuję bo tylko wtedy to ma wartość dla mnie i dla moich ziomków. Takie wartości narzucił mi mój brat Jay So, stary. Dziękuje mu.

MM

Teraz moje ulubione pytanie Moe, które uwielbiam zadawać osobą z branży. Żałuję, że nie zadałem tego pytania uroczej Juanie, która bawi się za konsolą w RAVE, ale na szczęście, jeszcze tu jesteś! Co byś robił, gdybyś nie zajmował się muzyką?

MOE 

Gdybym nie robił muzyki..? Dalej pracowałbym jak normalny człowiek. Szanuję każdą uczciwą pracę, bo wiem, ile trzeba poświęcić, żeby coś mieć. Muzyka to moja pasja, ale nigdy nie zapomnę, skąd jestem i jak to wszystko wyglądało. Sam pracowałem w sklepie odwieżowym, stary.. Praca jak praca.

MM

Dziękuje Ci pięknie za wywiad Moe, życzę Ci samych sukcesów, osiągnięcia wszystkich postawionych przez siebie celów i realizacji swoich marzeń. Miejmy nadzieje, że ten dzień był dla Ciebie jak i dla Was moi mili wyjątkowy. Specjalnie dla-What In Music Industry, Marshall Miller-do usłyszenia!

ECMxxx9.png

Edytowane przez szafty