Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

001. DAILY TALK SHOW BY BENJAMIN DUGGAN - Nathalie Larson, czyli ADM i rzutki na sportowym poziomie!

Bayer

Rekomendowane odpowiedzi

0CWXkjk.png

DAILY TALK SHOW BY BENJAMIN DUGGAN - Nathalie Larson, czyli ADM i rzutki na sportowym poziomie!

Transkrypcja z wywiadu przeprowadzonego na wizji dnia 11/05/2025

BD - Benjamin Duggan
NL - Nathalie Larson

BD: Dobry wieczór wszystkim słuchaczom Daily Globe, nazywam się Benjamin Duggan i będę miał okazję przeprowadzić wywiad z twarzą sceny dartowej całego stanu San Andreas. W studiu zagościła u nas Nathalie Larson, CEO oraz główna sędzia ligi dartowej American Dart Masters która całkiem niedawno, zakończyła swój czwarty sezon. Śmiało można powiedzieć że każdy z sezonów przyniósł nam dość sporo emocji oraz przeróżnych sytuacji. Rzutki cieszą się w naszym stanie coraz to większym zainteresowaniem. Cześć, Nathalie - miło mi Cię gościć w naszym studio.

NL: Dobry wieczór Los Santos, dobry wieczór słuchacze, cześć Benjamin. Bardzo miło mi zagościć w studio, szczególnie tutaj na antenie. To niezmierny zaszczyt zasiąść tutaj przy mikrofonie i podzielić się przeżyciami i doświadczeniami ostatniego sezonu American Dart Masters jak i samego sportu... darta.

BD: Ostatni sezon całkiem niedawno się zakończył, natomiast na podium stanęła Amanda Oxenberg - debiutantka, nie spotkaliśmy się z nią w poprzednich sezonach. Skąd nastąpiła taka rotacja? W poprzednich edycjach, często widywaliśmy znane nam już twarze. Stawiacie na nowe osoby? Gdzie starzy wyjadacze?

NL: Debiutanci często okazują się czarnymi końmi, tak było w tym przypadku. Amanda zapracowała swoją ambicją, determinacją.. wspięła się na najwyższy poziom formy i zdobyła mistrzostwo chyba w najbardziej widowiskowych okolicznościach dla ligi i dla siebie. Starzy wyjadacze niestety potrzebowali odpoczynku, zregenerowania umysłu, sił. Myślę, że fakt tego, że nie udało się zdobyć mistrzostwa również przeważył o tej decyzji. Jeśli starasz się o cel, kilka razy pod rząd ucieka Ci sprzed nosa, to w końcu dochodzimy do wniosku, że pora na małą przerwę i tak było w tym przypadku.

BD: Przez całą historię ADM, jeszcze przed zmianą jej nazwy - kiedy była odłamem spółki Primal, proszę popraw mnie jeśli się mylę w tej kwestii. Przewinęło się ogrom zawodników, masz albo miałaś jakichś swoich osobistych faworytów? Ulubieńców którzy walczyli, albo i nadal walczą na scenie ligi?

NL: Nie mylisz się w tej kwestii. To prawda za nami cała masa zawodników w przebiegu czterech sezonów. Najdłużej grającymi w lidze zawodników było kilka. Najdłużej z nami była Svetlana Pokrovskaya, która zaczęła jeszcze od Primal Dart League, przebyła z nami trzy sezony pod rząd. Następni w hierarchii są na pewno Murray Elsinore oraz June Fees. Cała ta trójka z ligą związana była najdłużej, dodatkowo cała wymieniona trójka była w fazie play-off, czyli dotarli do wielkich finałów. Każda z tych osób otarła się o mistrzostwo, jednak wymyka się ono im w ostatniej chwili i cel ucieka. Ktoś mi zarzuci po audycji, że nie wymieniłam żadnego mistrza sezonu. Jednak pytanie zrozumiałam dobrze, miałam wymienić osobistych faworytów i ich wymieniłam, ze względu na to, że współtworzyli tę ligę swoją grą o wysokie cele przez kilka sezonów pod rząd, dlatego zasłużyli na wyróżnienie.

BD: Wracasz więc myślami do starych czasów, szczególnie początków ligi oraz dawnych zawodników. Nathalie, widzieliśmy Cię jako prowadzącą wiele z sezonów jako główny sędzia, natomiast nie widzieliśmy Cię przy tarczy, poza... tym bonusowym pojedynkiem, z Larą Kozlovą. Skąd u Ciebie ten zapał do darta?

NL:  Zapał do darta wziął się z losowego potknięcia na zmagania w europejskiej lidze Premier League, obejrzałam jeden pojedynek, drugi, trzeci, czwarty, bezzwłocznie zamówiłam tarczę i zaczęłam naukę, najpierw zasady, później trenowałam moje umiejętności przy tarczy, celność, wysokie checkouty, rzuty za sto osiemdziesiąt, z mistrzynią sezonu pierwszego Diana Daivari, jeszcze przed powstaniem ligi grałyśmy praktycznie codziennie w Moka Cafe, zorganizowałyśmy mały turniej, w którym też sama wystartowałam. Był to chyba dobry początek popularyzacji darta w stanie, prosty początek zaowocował w coś wielkiego, z czym mamy do czynienia dziś, początkowo Primal Dart League, teraz pod nazwą American Dart Masters. Klimat darta to magia, ludzie przebrani za postacie z bajek, przyśpiewki, gwar, masa krzyków, przekąski, a reszta magii dzieje się przy tarczy, gdy zawodnicy idą na wymianę ciosów.

BD: No dobra, Dart to z pewnością pozytywne doświadczenia, ale zdarzają się też zgrzyty - protesty zawodników, dyskwalifikacje. Pamiętasz jakieś większe zdarzenia w tym zakresie? Przy okazji, z sezonu czwartego wykluczony został Luca Rogers. Czym dokładnie było to "niesportowe zachowanie wobec rywali"?

NL: Rzeczywiście dart to nie tylko piękne wspomnienia i sprawiedliwość, jednak zgrzyty, dyskwalifikacje są w każdym sporcie. Przez całą historię ligi odnotowaliśmy dwie dyskwalifikacji. Najpierw to wspomniana Svetlana w sezonie trzecim poirytowała się, głowa się zagotowała i postanowiła notorycznie rzucać w sektor singlowej jedynki. Odebrałam to jako brak szacunku do rywalki i ligi, dlatego po kilkunastu rzutach podjęłam decyzję o dyskwalifikacji, jesteśmy profesjonalną ligą, która nie pozwala sobie na takie dziecinne zachowanie. Luca został zdyskwalifikowany również za gorącą głowę po jednym z pojedynków, przegranym, miał jeszcze jeden do rozegrania, postanowił jednak opuścić naszą salę bez żadnej wiadomości, opuszczając salę z hukiem. Był to też wyraz braku szacunku, więc nie mogłam postąpić inaczej, niż zdyskwalifikować go z dalszych zmagań.

BD: Z pewnością takowe sytuacje mogą zdarzyć się również w przyszłości, miejmy nadzieję jednak że zobaczymy sportową rywalizację. Nathalie, na zakończenie naszego wywiadu - chciałbym zapytać, czy mogłabyś nam zdradzić kiedy możemy spodziewać się kolejnego sezonu, jakie są dalsze plany na rozwój ADM?

NL: Kiedy będzie kolejny sezon zdradzić nie mogę, póki co to tajemnica zarządu, jednak już niedługo mamy w planach mniejsze rzeczy, mniejsze wydarzenia, o których dowiecie się już niedługo, szczególnie na social mediach, bo tam działamy bardzo prężnie. Dalsze plany na rozwój samej ligi, w ostatnim sezonie wprowadziliśmy dostęp PPV do naszych rozgrywek, więc jest to spory rozwój, sala jest wypełniona kamerami, oglądać można po przez właśnie streaming PPV. Na pewno przed nami jest magiczny sezon, który będzie różnił się od wszystkich dotyczasowych, ale na to przyjdzie czas. W ostatnim  czasie uruchomiliśmy też nasz oficjalny sklep online, póki co w ofercie jest album, fotorelacja sezonu czwartego. Mamy w planach poszerzyć gamę produktów o koszulki, akcesoria darterskie, ale na to przyjdzie jeszcze czas. Liga z każdym sezonem rozwija się, przyciąga większe zainteresowanie więcej fanów i to jest dla nas najważniejsze, zbudować wielką społeczność, która będzie z nami zawsze, będzie cieszyła się z bycia częścią tej społeczności, cieszyła z rozgrywek, cieszyła z klimatu panującego na sali, dlatego śmiało mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z całości.

BD: Zatem będziemy oczekiwać więcej z Waszej strony, sam chętnie rzuciłbym rzutkami jednak boje się dodatkowych dziur w ścianie! Tym pozytywnym akcentem, będziemy się z Wami żegnać - pamiętajcie, sport to nie tylko koszykówka i futbol. Ze studia żegna się z Wami Benjamin i Nathalie Larson, dobranoc!

ECMxxx9.png