Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

we'll take care of your money

Rekomendowane odpowiedzi

qVDpDRn.png"I served in World War II and Korea. I was a federal judge. I was the director of the FBI. Director of the CIA. And I was the target of an elder fraud scheme. Each year, millions of older Americans fall victim to financial fraud schemes. Criminals gain older people’s trust and then prey on their desire for companionship, love, or financial security. Don’t fall for scammers’ promises of money, friendship, love, or romance. These are criminals who want to take one thing: your money. You’ve worked hard. You’ve saved. Don’t let criminals try to take that away from you. If you or a loved one have been affected by elder fraud, contact the FBI at 1-800-CALL-FBI, or visit ic3.gov to file a complaint. If it can happen to me, it can happen to you. For information and resources, visit fbi.gov/elderfraud. Contact the FBI at 1-800-CALL-FBI or visit ic3.gov to file a complaint."

Elder Fraud, czyli wymuszenia na osobach starszych, nie są już jedynie uciążliwym problemem, czy epidemią - są już samonapędzającą się normą, chorobą cywilizacyjną, w której spryt żeruje na wykluczeniu technologiczno-informacyjnym starzejącego się społeczeństwa. Przestępcy wzbudzają zaufanie celując przede wszystkim w te aspekty życia osób starszych, które są w stanie wywołać u nich największe emocje: perspektywa utraty oszczędności, czy domu; możliwość szybkiego zarobku; zagrożenie dla osób bliskich, czy nawet romantyczne zainteresowanie. Zdobycie zaufania przez oszustów jest bajecznie łatwe, zwłaszcza, że mogą operować wszystkimi kanałami; zarówno online, telefonicznym, jak i pocztą tradycyjną - co w przypadku młodszych pokoleń byłoby znacznie bardziej skomplikowane. 

CLccHiX.pngLiczba zgłoszeń o Elder Fraud wpływających do federalnego centrum zgłoszeń na temat przestępstw internetowych (IC3) wzrosła o 11% w roku 2023, późniejsze raporty wskazują dalszy trend wzrostowy. Przeciętna jednorazowa utrata w wyniku tego typu wymuszeń to $33,915, gdzie utrat powyżej $100,000 było dokładnie 5920. Najwięcej zgłoszeń dotyczyło osób powyżej sześćdziesiątego roku życia, było to aż 101068 spraw. Najpopularniejszy rodzaj oszustw, to te dotyczące szerokopojętego wsparcia technicznego - niemal dwa razy rzadziej zdarza się w podobnych ilościach szereg kolejnych takich jak wezwania do zapłaty, fałszywe inwestycje, czy romantic baiting. FBI intensywnie pracuje nad namierzaniem scammerów, ale najskuteczniejszą bronią do walki z nimi jest przede wszystkim stałe edukowanie osób starszych. 

[...]Wielu młodych wciąż idzie w najprostszą możliwą opcję, spychając w zaułkach każdy możliwy towar, do którego są przyzwyczajeni lokalni narkomani... ale mamy już w pełni dwudziesty pierwszy wiek - dla tych, którzy nie mają wielkiego zmysłu przetrwania na ulicy, to przestaje się opłacać. [...] Prawie każdy ma komputer, większość ma smartfony i to one są dziś najpotężniejszym narzędziem robienia łatwych pieniędzy.

OOC

Spoiler

Hej, hej, hej. To moje pierwsze podejście do gry w sektorze przestępczym na vibe. Udało mi się trochę wkręcić w klimat, dzięki organizacji 335 i chciałabym pod ich skrzydłami rozwinąć swój pierwszy projekt zarobkowy. Sam koncept tych projektów jest dla mnie super, bo nie jestem jakoś mega into typowa przestępcza rozgrywka ze strzelaniem i narkotykami, więc let's gooo.
Nie jestem pewna, czy to wygląda dość perspektywicznie po samej aplikacji, ale chciałabym poprowadzić dość długi projekt opierający się na drobnych, biało-kołnierzykowych przestępstwach, które z początku mają skupiać się na wymuszeniach od osób starszych, a później rozwijać stopniowo na różne gałęzie 'miękkich' wymuszeń - celuję stricte w non-violent działalność. Startuję z tym pomysłem przede wszystkim z zajawki, ale też dzięki pewności, że osóbki z organizacji pomogą mi się w tym odnaleźć. Pograłam chwilę w FBI na vibe, mam duże zaplecze wiedzy na temat tego typu przestępstw, więc... Mam nadzieję, że się spodoba...

Edytowane przez z00nia
rzabka, Zakrzok, Bizzie i 10 innych lubią to

• 3 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin