Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

132. Nordycki smak w sercu miasta - odwiedzamy Nordic Delight

Bartkowsky

Rekomendowane odpowiedzi

jxF08Iz.png

Written by Zyaire Oxley for Daily Globe 31/08/2025

W dzisiejszym odcinku w programie What in business mamy możliisBU19n.pngwość zagościć w dobrze wam znanym Nordic Delight, restauracji z korzeniami wywodzącymi się wprost ze świata wikingów czyli ze skandynawii. Iście "Nordycki smak w sercu miasta." Może wikingów dzisiaj już nie ma, ale jedzenie serwują Ci ludzie z iście nordycką tradycją o czym zdążyliśmy się przekonać kilka dni wcześniej i z pełną odpowiedzialnością przekazujemy, że warto tutaj zajrzeć i spróbować tych dobrodziejstw. W sumie sami się nie spodziewaliśmy, że ta kuchnia może tak zachwycać, ale za niedługo do tego wrócimy poszerzając nasze horyzonty o bezcenną wiedzę na temat rej restauracji.

Restauracja Nordic Delight znajduje się w bliskim sąsiedztwie naszego wieżowca Daily Globe, a dokładniej przy Peaceful Street w dzielnicy Downtown gdzie w sąsiedztwie lokalu posiadamy sporo miejsc parkingowych oraz dla wymagających potężny parking piętrowy tuż naprzeciwko.

Odrobina informacji bardziej szczegółowych - Nordic Delight jest jedną z najdłużej funkcjonujących restauracji w naszym mieście co jest warte wspomnienia - temu przedsięwzięciu przewodzą dwie kobiety, wspólniczki i partnerki biznesowe Eline Mikalsen oraz Celestia Skylark. Godne spostrzeżenia jest również to iż za wystrojem całego lokalu stoją wyżej wymienione panie – ewidentnie można poczuć dotyk kobiecej dłoni. Wygląd lokalu przyciąga swoim wykończeniem w drewnie, które za pewne ma nawiązywać silnie do korzeni skandynawskich, ale sprawia również iż sama restauracja staje się ciepła i przyjemna z atmosferą rodzinną, także jeśli lubisz stonowane i spokojne miejsca to Nordic jest dla Ciebie! Sama obecność działalności restauracji w naszym mieście jest widoczna na różnego rodzaju imprezach masowych, festynach oraz innych imprez okolicznościowych, co ciekawe można też doświadczyć tutaj różnego rodzaju imprez tematycznych, kameralnych koncertów, ale o tym wszystkim i więcej dowiemy się u źródła. Zapraszamy do odsłuchania podcastu z wywiadu z autorkami tego miejsca.

GIF-1-NORDIC.gif

KLIKNIJ, ABY ODSŁUCHAĆ PODCAST Z WYWIADU

Zyaire Oxley: Dobry wieczór Los Santos, witamy was w kolejnym odcinku What in bussines ze znanego wam dobrze lokalu w sercu naszego pięknego miasta, a mowa dzisiaj dokładniej o restauracji Nordic Delight! Mamy dzisiaj okazję bliżej poznać współtwórczynie tego miejsca w stylu skandynawskim - Eline oraz Celestie! Miło u was dzisiaj gościć. Już za chwilę przejdziemy do "serii" pytań **zaśmiał się**, które mam nadzieję uchylą rąbka tajemnicy odnośnie jednej z najdłużej działających restauracji w Los Santos. Tak więc.. Eline, cieszę się, że jesteś! Proszę powiedz skąd wziął się pomysł na stworzenie restauracji Nordic Delight? Z tego co zdążyliśmy się już dowiedzieć, na pewno jesteś tu szefową, ale również zdążyliśmy poznać Celestię. Jak drogie Panie zaczęłyście swoją współpracę?

Eline Mikalsen: Bardzo dziękuję za zaproszenie. Pomysł z założeniem wyszedł około roku temu. Pracowałam spory czas jako kierowniczka w Taco Libre, zdobyłam tam sporo doświadczenia. Po zamknięciu tamtej knajpy, jej właścicielka wyszła do mnie z inicjatywą, abym spróbowała stworzyć coś swojego. Od zawsze moim marzeniem było założenie swojej restauracji, nie mogłam sobie odpuścić takiej okazji, zwłaszcza, że miałam tak ogromne wsparcie.

Celestia Skylark: Dobry wieczór! Nasz start to nie jest skomplikowana historia, tak jak opowiedziała to przed sekundą Eline. Dopowiem, że znamy się już bardzo długo, a początki naszej znajomości właśnie sięgają Taco Libre! Kiedyś zgadałyśmy się w lokalu, że chciałybyśmy mieć coś swojego i tak o to powstał Nordic!

Zyaire Oxley: Czyli znacie się już masę czasu, dobrze to słyszeć! Powiedzcie czy macie może osobiste doświadczenia związane z kulturą skandynawską, które wpłynęły na chęć założenia restauracji w tym stylu? Wpłynęła na to jakaś podróż, a może własne korzenie rodzinne?

Eline Mikalsen: Oczywiście, mieszkałam dwadzieścia lat w Norwegii, więc kontakt z tamtejszą kulturą jest mi bardzo dobrze znany. Głównym założeniem tej restauracji, jest pokazanie obcych smaków, obcej kultury mieszkańcom Santos. Każdy przychodząc do nas może choć trochę tego doświadczyć.

Celestia Skylark: W rzeczy samej! Phah, ja tu jestem tak zwaną doczepą do tego wszystkiego! Eline mi zaproponowała założenie wspólnej knajpki! Oboje stwierdziłyśmy, że temu miejscu brakuje właśnie lokalu o tak unikatowym klimacie. Szczerze mówiąc nie wiem czy w Los Santos znajdziemy drugie takie miejsce jak Nordic Delight! Przy naszych początkach, które sięgają stycznia tego roku i mówię tutaj już o rozpoczęciu działania, nasz lokal spotkał się z dość przyjemnym odbiorem, a przy tym wzbudził duży entuzjazm wśród mieszkańców! Wiele z nich wspomniało, że jeszcze czegoś takiego tu nie było!

Zyaire Oxley: Dobrze, więc zdefiniujecie swoją kuchnię – czy to klasyczna kuchnia nordycka, czy z autorskim twistem? I co najważniejsze, kto tu odpowiada za smaki? Jest to mężczyzna czy kobieta? Chodzi mi o szefa kuchni, na pewno słuchacze sami umierają z ciekawości, choć stali bywalce doskonale pewnie znają.

Eline Mikalsen: Wirtuozem naszych smaków jest kucharz Halvor, jest on Szwedem, większość dań które znajdują się w naszej karcie są właśnie z jego przepisów. To on najlepiej zna się na doskonałym przygotowaniu dań, ich przyprawieniu czy samej kompozycji na talerzu. 

gif-2-nordic.gif

Zyaire Oxley: Liczę, że po naszej rozmowie czegoś skosztujemy. **zaśmiał się** ale, wracając, jakie danie uważacie za firmową wizytówkę Nordic Delight? Które danie zostało waszym popisowym, uchylcie rąbka tajemnicy, a przy okazji polećcie je, pewnie każdy gość by chciał się na nie załapać odwiedzając wasz lokal.

Celestia Skylark: Umm, powiem szczerze, że nie mamy pioniera, phah! Największą popularnością, a także sytością cieszą się trzy dania. Mowa tu o pieczonym łososiu, klopsikach, a także steku z łosia. Te trzy potrawy towarzyszą nam od początku działania tego lokalu! Jeżeli chodzi o słodkości to tu też mamy się czym poszczycić! Bowiem tutaj z kolei królują bułeczki cynamonowe, ciasto czekoladowe z malinami, a ostatnio stały się też popularne puszyste naleśniczki! Powiem, że od samego mówienia o tych daniach, aż sama zgłodniałam.

Zyaire Oxley: Imponująca lista, przyznaję! A co chciałyście, aby goście czuli w Nordic Delight? Chodziło o atmosferę, a dodatkiem ma być jedzenie? Czy może chodziło o przysłowiowe coś dla ciała i duszy. W końcu każda restauracja musi się czymś wyróżniać, aby przyciągać klientelę.

Celestia Skylark: Phah, ogólnie rzecz biorąc zamysłem tego miejsca, by oprócz serwowanego jedzenia i wyczucia smaku tamtych rejonów, klienci mieli odczuwać ciepło bijące z tego miejsca! Chciałyśmy, by ludzie znaleźli tu miejsce do odpoczynku przy przyjemnej muzyce, kominku, który jest w naszym salonie lub po prostu! - By czuli się jak u siebie w domu! To miejsce na pewno wyróżnia się względem lokali swoim menu i niepowtarzalnym klimatem.

Zyaire Oxley: Tak, wystrój jest zaiste domowy, ciepły, przyjemny. Z czystym sumieniem mogę polecić. Czy oprócz jedzenia stawiacie też na inne doświadczenia, na przykład degustacje, eventy tematyczne, udział w imprezach okolicznościowych? Coś mi się obiło o uszy, że na nie jednej imprezie miałyście swój box, namiot w którym można było zaczerpnąć skandynawskiej energii i smaków. Na pewno to ciekawa alternatywa móc wyjść też do potencjalnych klientów.

Eline Mikalsen: Tak, oczywiście! Bierzemy i braliśmy udział w wielu imprezach, zaczynając od prowadzenia cateringu na weselach, przechodząc po większe imprezy okolicznościowe, takie jak Feel The Summer Vibe, Noc Kupały, czy też niedawno przeprowadzona akcja sadzenia drzew. Również sami organizowaliśmy kilka koncertów w naszym lokalu, które cieszyły się bardzo pozytywnym odbiorem. Muszę też wspomnieć o nadchodzącej imprezie, trzynastego września organizujemy spore wydarzenie o nazwie Sound Of The Mirror, jednak jej szczegóły będziemy zdradzać w mediach.

Zyaire Oxley: Woah, czyli jesteście mocno aktywni! Jakie więc było największe wyzwanie przy otwieraniu restauracji? Wiemy, że organizacja takiego przedsięwzięcia wymaga potężnych nakładów czasu oraz energii, a o finansach już nie wspominając. Czy czynnik ludzki ma potężny wpływ na miejsce jak to?

Eline Mikalsen: To prawda, początki prac sięgają grudnia ubiegłego roku, poświęciliśmy masę czasu aby wszystko wyszło zgodnie z planem. Jeśli mowa o czynniku ludzkim... bez naszej ekipy to wszystko by się nie udało.

gif-3-nordic.gif

Zyaire Oxley: Serdecznie dziękuję Wam za gościnę i rozmowę, na koniec ostatnie już pytanie, co chciałybyście, aby goście zapamiętali po wizycie w Nordic Delight? I czym zaskoczy nas Nordic w najbliższym czasie, na co możecie zaprosić naszych słuchaczy? Wiemy już o Sound of the Mirror.

Celestia Skylark: To już koniec? - Huh, a tak przyjemnie się rozmawia, phah... Odpowiadając na pytanie! Chciałybyśmy, by nasi klienci przychodząc tutaj wybieralni się w niezapomnianą podróż smaku i znaleźli tutaj miejsce do relaksu, rozmowy z drugą osobą! Tak jak wspomniałeś, planujemy Sound of the Mirror, ale niewiele jesteśmy w stanie zdradzić! Dopowiem tylko, by nasi radiosłuchacze śledzili Nordic'owego Life Invadera, bo tam znajdą się szczegółowe informacje! Na koniec od siebie chciałabym dodać serdeczne pozdrowienia dla wszystkich radiosłuchaczy i życzyć smacznego odwiedzając nasz lokal!

Eline Mikalsen: Dodatkowo zapraszamy wszystkich chętnych siódmego września na event zoorganizowany przez Fehu Skarsgard, równiez zapewniamy tam zaplecze gastronomiczne, więc to będzie idealna okazja by miło spędzić wieczór, a przy okazji porządnie i zdrowo zjeść! Serdecznie pozdrawiamy i dziękujemy za wysłuchanie!

Zyaire Oxley: Specjalnie dla Was w programie What in business, Zyaire Oxley, Eline Mikalsen oraz Celestia Skylark – kobiety odpowiedzialne za to miejsce – Nordic Delight. Zapraszamy wszystkich do odwiedzin restauracji i do usłyszenia w kolejnej audycji! Podcast w krótce do odsłuchania na naszej stronie! Tymczasem zapraszamy na kolejny program w Daily Globe!

NX6OoA5.png

X7T9Zbw.png

Edytowane przez Bartkowsky
Darmin, Pafelix, Zazi i 3 innych lubią to