Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

020. Droga do przestworzy - czyli jak spełnić swoje marzenia - By Marshall Miller

eLquatro

Rekomendowane odpowiedzi

Y9xUqzp.png.6853c65ed1e338cb9ee77f07dce3ccc3.png

By Marshall Miller - DAILY GLOBE, 15/09/2025

fkZBX4a.png.d1b84f0f973a4a9489ac55c3bb422dfb.pngNasze życie zaczyna się od płaczu, to znak, który dostają położne, że oddychamy. Pomijając serie badań, szczepień i wiele innych aspektów mających na celu rozwój naszego organizmu, z upływem czasu dochodzimy do miejsca, w którym każdy z nas zastanawia się, dlaczego nie mamy tego, czego chcemy! Niektórzy wcześniej, inni później, ale każdego to dopada. Przychodzi do nas chęć posiadania jakieś rzeczy, osoby czy umiejętności! Te zachcianki często nazywamy marzeniami. W tym artykule dowiecie się, jak wyglądała droga, którą przebyłem, aby spełnić jedno z nich, a przy okazji dowiecie się, jak zostać pilotem helikoptera!

Najważniejszym elementem, od którego powinniśmy zacząć, to nasze zdrowie. To element najważniejszy całej układanki, bo co nam po pilocie śmigłowca, który podczas zmiany pułapu, czyli mówiąc na język prosty- zmiany wysokości bezwarunkowo przyśnie za sterami, może ktoś, kto widzi tylko czubek swojego nosa też by się nadał? Otóż nie – osoby niesprawne fizycznie, jak i psychicznie niestety mogą zapomnieć o byciu pilotem, jednakże nikogo nie można skreślić. Biorąc pod uwagę współczesną medycynę, postęp technologiczny i umiejętności specjalistów, jesteśmy w stanie wyeliminować niektóre defekty naszego organizmu, więc nie poddawajcie się w realizacji swoich marzeń, gdy przeszkodą do ich realizacji jest, chociażby wada wzroku!

Kolejnym krokiem na ścieżce ku spełnieniu marzenia o byciu pilotem było przygotowanie się do egzaminów teoretycznych. Z początku czułem się nieco przygwożdżony całą wiedzą, jaką trzeba pojąć. Nie była może to najciekawsza część szkoły latania, lecz najważniejsza, jeśli chodzi o bezpieczeństwo w powietrzu i poznanie budowy śmigłowca, o którym jeszcze wam opowiem. Dowiadujemy się na takim szkoleniu wszystkich ważnych informacji, poznajemy procedurę przygotowania maszyny przed lotem, procedury startu, czy lądowania, jesteśmy informowani o zagrożeniach, uczymy się używać radia pokładowego wedle ściśle przyjętych norm w lotnictwie, aby na niebie dbać o bezpieczeństwo swoje, jak i innych uczestników. Jak możecie się domyślać po moim podejściu do tematu, do egzaminu podchodziłem dwukrotnie, więc plotki o tym, że taki egzamin zda się bez żadnej wiedzy, to tylko plotki bez pokrycia. Pierwszy mój egzamin to był stres, nie do końca się przygotowałem, po pierwszych grupowych kursach, szybko otworzyły mi się oczy i widziałem, jak daleko jestem w plecy z całym materiałem, a zbliżał się pierwszy termin. Gdy przyszedł czas, podszedłem do pierwszego egzaminu.

GTA5-2025-08-10-20-44-18.png.18db7988a2542f7c869863208934d214.png

Werdykt?
Egzamin niezdany, umówiona poprawka i masa nauki do nadrobienia! Przypomniałem sobie jeszcze raz, dlaczego tak bardzo nie chciałem spełnić swoich marzeń właśnie teraz i postanowiłem się wziąć. Wziąłem głęboki oddech i zacząłem pilnie przeglądać podręczniki, kartka po kartce sumiennie i płynnie przechodziłem do coraz to bardziej skomplikowanych rzeczy. Po kilku dniach czułem, jak wiedza z podręczników przeskakuje po moich szarych komórkach niczym Jakub Młynarczyk przeskakujący w ostatnim meczu obronę Spurs! Może ten mecz też był powodem mojego braku przygotowania do pierwszego podejścia! W każdym razie do drugiego egzaminu podszedłem w pełni przygotowany, co potwierdził wynik egzaminu. Cieszyłem się jak małe dziecko, wyskoczyłem wręcz z pomieszczenia, w którym otrzymałem wyniki testu i nie mogłem doczekać się swoich pierwszych lekcji latania!

d4jBE8K2IdNkPoLIgvYA_15_dfeccbd05b16b6d9e2496ea49c29653c_image.jpg.75f71025d7c5503378cc76f33451171e.jpg

Pierwsze obejście lądowiska mające na celu sprawdzenie, czy można rozpocząć procedurę startu, sprawdzenie elektroniki i planowanie trasy przelotu i to uczucie. Uczucie, gdy pierwszy raz w życiu zasiadłem na miejscu pilota, uruchomiłem silnik i zobaczyłem na własne oczy to, co widziałem tylko na filmach, czy symulatorze, założyłem słuchawki i mogłem dumnie zameldować, że za chwilę odbiję się od ziemi! Bardzo miły instruktor, członek zespołu AERO, zastępca, który nauczył mnie wszystkiego, za co z tego miejsca chciałbym mu pogratulować cierpliwości i konkretnego podejścia!
Nauczył mnie wszystkiego, co niezbędne do zdania egzaminu praktycznego, pokazał jak wychodzić z kryzysowych sytuacji, jak działać, aby do nich nie dopuścić i jednym zdaniem nauczył mnie latać! Pierwsze lekcje to kolejny stres, ale i ekscytacja, teraz czuję się pewniej, chociaż to jedna z tych rzeczy, które szlifuje się poprzez doświadczenie i czas przebyty tam na górze! Egzamin praktyczny po takim przygotowaniu to była czysta formalność.

DKmFJtk6QjJufwDJv7sU_15_4b3578e7a183d6efeb74fba661a86a36_image.jpg.7aa13d6f7693a284dc6d09564567390f.jpg

Wynik egzaminu pozytywny. To dzień, w którym spełniłem jedno ze swoich marzeń i dziękuję wam za to, że mogłem pokazać wam, jak wygląda droga do podniebnych marzeń, więc jeśli nie ogranicza Cię budżet i chciałbyś zostać pilotem śmigłowca, samolotu, czy paralotni! Nic straconego! Zgłoś się do najbliższej szkoły latania i zacznij już dzisiaj!

Wierzę w to, że jeśli udało się mi, uda się i wam, trzymam kciuki! Powodzenia!