Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

5. Los Santos County Sheriff’s Department – Instytucja, która nie widzi, nie słyszy, nie reaguje...

Vexovy

Rekomendowane odpowiedzi

behindthecurtains.png

Written by Gasro - 12/10/2025

image.png.8191375c838e1f1ac36ea0c68f56168d.png

Wiecie, że nie odpuszczam. Jak coś śmierdzi, to ja tam wchodzę po kostki, żeby sprawdzić, kto naprawdę wali ten smród. Tym razem postanowiłem wdrożyć do wszystkiego Los Santos County Sheriff’s Department. Myślałem naiwnie, że może ktoś w końcu powie: „Gasro, dzięki za info, działamy!”. Ale nie. Trafiłem na kolejnego urzędnika w mundurze – sierżanta Contrerasa.

Rozmowa z nim to była strata czasu i tlenu. Gość od początku zachowywał się jakby miał kij w tyłku i robił mi łaskę, że w ogóle ze mną gada. Kiedy zacząłem temat dragów – konkretnych miejsc, które sam zlokalizowałem, adresów, gdzie towar schodzi szybciej niż woda z kranu – ten pieprzony ignorant tylko westchnął i rzucił: „Jestem w pracy, mam inne obowiązki.”

Inne obowiązki? Jakie, do cholery?!
Bo jeśli „inne obowiązki” to żarcie pączków w radiowozie i czajenie się przy światłach, żeby wyłapać kogoś, kto przejechał na pomarańczowym, to gratulacje. Sheriff’s Department oficjalnie stał się parodią samych siebie. Tylko pytanie... Czy da się bardziej sparodiować idiotę? Gość pełniący służbę publiczną rzuca do mieszkańca tekstami typu: koleś...

Gasro mówi: Mam kilka pytań. Powiedzmy, że działam dla dobra mieszkańców, normalnych mieszkańców.
Contreras mówi: No dawaj.
Contreras mówi: Ugh,-.. Mówiłeś do mnie, prawda? Co jest grane, z resztą zejdź na chodnik - coś jeszcze Ciebie przejedzie, c'mon.

Gasro mówi: Nie chodzi o wykroczenia a sprzedaż narkotyków, broni...
Gasro mówi: Dlaczego jesteście takimi nieudacznikami, że nie potraficie zapanować nad przestępczością w tym mieście? **wten uruchomił nagrywanie dzwięku w telefonie.**
Contreras mówi: 'A-ha,-.. W porządku, społeczność i działanie na jej rzecz to ważna, bardzo ważna kwestia - w czym mogę Ci pomóc, koleś?

Contreras mówi: Wróć.. Czemu uważasz, że jesteśmy nieudacznikami? Widziałeś statystyki roczne naszego departamentu? Czy w ogóle upublicznione dane przez prokuraturę okręgową?.. Bronie, dragi.. I przestępcy są zdejmowani z ulic i stają przed ławą przysięgłych.. Prawda?
Gasro mówi: I oczywiście proszę o przedstawienie się. Ludzi na pewno to zainteresuje uśmiecha się.

Gasro mówi: No nie do końca... Jak to jest, że na Grove na waszych oczach okładany jest mężczyzna a wy czekacie aż sytuacja się uspokoi i dopiero wtedy ingerujecie?

Contreras mówi: Sierżant Contreras z LS County Sheriff. Człowieku.. Jestem teraz w pracy, prawda? Nie mam czasu na jakieś wywiady, z resztą Ty nie jesteś dziennikarzem.. Nie znam tej sytuacji, nie mam zdania..- Nie chcę gdybać, zrozum mnie.
Gasro mówi: Kolejna kwestia... W przeciągu kilku godzin udało mi się ustalić gdzie i kto ma coś na sprzedaż a wy latami nie możecie tego ogarnąć?

Gasro mówi: Jesteś pracownikiem publicznym i będąc na służbie masz prawo ze mną rozmawiać. Nie wiesz kim jestem. **wten pokazuje plakietkę Daily Gobe**
Contreras mówi: Cieszy mnie Twoje zaangażowanie w zwalczanie dilerów.. Śledztwa są prowadzone, ale nie są to publiczne dane; Wyobraź sobie, śledczy chcą rozbroić organizacje, a nie jednostki..

Gasro mówi: Oczywiście chcą rozbroić organizację. Wczoraj widziałem jak to robią... Goście z bronią przy sobie chwile wcześniej nią wymachiwali, po czym wy przejazdem, krótkie pytanie i odjazd.
Contreras mówi: 'Ah-ha.. Nie przedstawiłeś mi się, stąd ta opinia.. Ale jak powiedziałem, jestem teraz zajęty.. Będąc na zmianie mam masę innych, ważniejszych obowiązków - zrozum mnie. Z resztą nie jestem oficerem prasowym, go możesz sobie zaprosić na rozmowę do.. Studia, coś?
Gasro mówi: To jest śmieszne Panie Contreras...

Contreras mówi: Nie będę tego komentował, nie widziałem i nie słyszałem o tym..
Gasro mówi: Oczywiście **wten dezaktywuje rejestrację rozmowy ** Pana słowa oczywiście znajdą się w artykule. Miłego dnia.

image.png.7a883f739ae3d207c51886d3cc7d1da0.png

Powiedziałem mu wprost: wiem, kto handluje, wiem gdzie i z kim. W ciągu kilku godzin ogarnąłem to, z czym oni niby „walczą” od miesięcy. Wiecie, jaka była reakcja? Cisza. Pusta, zimna, obojętna cisza. Gość mnie olał. Kompletnie. Jakbym gadał z chatbotem z hotline’u, a nie z człowiekiem, który ma bronić porządku.

I wtedy dotarło do mnie jedno: w tym mieście czerwone światło jest większym zagrożeniem niż worek koksu w bagażniku. Bo łatwiej wystawić mandat niż ruszyć dupę do Rancho, Davis czy Grove. Po co ryzykować, skoro można nabić statystykę wykroczeń i mieć „dobrą służbę”?

Sierżant Contreras – człowiek, który powinien być symbolem służby publicznej, stał się symbolem bezradności. Facet w mundurze, który wie, że w mieście dzieje się syf, ale woli udawać, że go nie ma. Bo tak wygodniej. Bo po co się wychylać, skoro szef i tak nic nie zrobi?

I tak właśnie wygląda dzisiejsze „prawo i porządek” w Los Santos County.
Ludzie giną, dragi płyną, a Sheriff’s Department w najlepsze tłumaczy się tym, że „to nie ich kompetencje”.
Szeryf? Chyba dawno zapomniał, po co ma odznakę.

Ja nie zapomnę. Bo jeśli ktoś myśli, że Gasro da się zbyć gadką o „innych zadaniach” – to chyba nie wie, że moim zadaniem jest właśnie grzebać w ich brudach, aż się udławią własną obojętnością.

Gasro – ten, który robi ich robotę, bo ktoś musi.

0X70uAm.png

Edytowane przez puvtxr
puvtxr i Aliéné lubią to

** Na portalu w sekcji komentarzy pojawił się nowy (kolejny) komentarz obsmarowujący redakcję Daily Globe. Ten został napisany bez logowania. **

To jest chore, że taka spora redakcja tak potrafi sama sobie spieprzyć ocenę u społeczności.. Biegają jak bogowie za jakimikolwiek oficerami pokoju, zadają durne pytania wykorzystując audyty obywatelskie i zawracają czas bohaterów na to, aby ich tylko wkurzyć? To jest śmiechu warte.. Takie zachowanie, że lata się z komórką przed twarzą oficera pokoju, a zwłaszcza takie sformułowania w samym artykule, które atakują agencje egzekwujące prawo na czele z Los Santos Sheriff's Department NIE POWINNY MIEĆ NIGDY MIEJSCA.. Jak ten dziennikarz jest taki /odważny/ to niech leci na stację zgłosić przestępstwo, ani robi hulaj dusze wpieprzając się komuś do mieszkania co pokazał w wcześniejszym artykule, który tutaj podlinkuje 2. Otwarte drzwi, otwarte sekrety – Grove Street bez maski czy to naprawdę w dzisiejszej dobie jest tolerowane przez społeczeństwo, żeby jakiś marny dziennikarz mógł sobie tak /O/ wejść komuś do mieszkania?! NO PYTAM CZY TO JEST NORMALNE!? Jeszcze ten dziennikarz śmie wypisywać jakieś głupoty w sieci, do szerokiego przekazu medialnego nie wiedząc z jakim stopniem ma do czynienia, jak działa polityka departamentu dotycząca informowania społeczności przez oficerów pokoju, no porażka.. Ten człowiek, ten dziennikarz powinien odpowiedzieć za takie głupoty i pomawianie!! Ludzie otwórzcie sobie oczy i nie dajcie sobie wpajać do łba jakieś ideologicznej propagandy! Nikt tego nie przegląda?! Z resztą zwykły zastępca czy oficer nie może sobie mówić co chcę, bo reprezentuje cały departament, po to są specjalne jednostki osobowe - Public Information Officer, o czym napisał wcześniej inny czytacz artykuły - ale widzę, że jego post zniknął - teraz? Może wcześniej, czy to jest cenzura?! GDZIE PIERWSZA POPRAWKA KONSTYTUCJI WOLNYCH STANÓW ZJEDNOCZONYCH AMERYKI!? I co tu robią cholerne zdjęcia SAHP i ochrony...? Matko, zdecydujcie się kogo atakujecie - proszę!! 🙏🙏🔥🔥🔥

Edytowane przez cuoreaperto
puvtxr lubi to

🙄

5 minut temu, cuoreaperto napisał:

** Na portalu w sekcji komentarzy pojawił się nowy (kolejny) komentarz obsmarowujący redakcję Daily Globe. Ten został napisany bez logowania. **

To jest chore, że taka spora redakcja tak potrafi sama sobie spieprzyć ocenę u społeczności.. Biegają jak bogowie za jakimikolwiek oficerami pokoju, zadają durne pytania wykorzystując audyty obywatelskie i zawracają czas bohaterów na to, aby ich tylko wkurzyć? To jest śmiechu warte.. Takie zachowanie, że lata się z komórką przed twarzą oficera pokoju, a zwłaszcza takie sformułowania w samym artykule, które atakują agencje egzekwujące prawo na czele z Los Santos Sheriff's Department NIE POWINNY MIEĆ NIGDY MIEJSCA.. Jak ten dziennikarz jest taki /odważny/ to niech leci na stację zgłosić przestępstwo, ani robi hulaj dusze wpieprzając się komuś do mieszkania co pokazał w wcześniejszym artykule, który tutaj podlinkuje 2. Otwarte drzwi, otwarte sekrety – Grove Street bez maski czy to naprawdę w dzisiejszej dobie jest tolerowane przez społeczeństwo, żeby jakiś marny dziennikarz mógł sobie tak /O/ wejść komuś do mieszkania?! NO PYTAM CZY TO JEST NORMALNE!? Jeszcze ten dziennikarz śmie wypisywać jakieś głupoty w sieci, do szerokiego przekazu medialnego nie wiedząc z jakim stopniem ma do czynienia, jak działa polityka departamentu dotycząca informowania społeczności przez oficerów pokoju, no porażka.. Ten człowiek, ten dziennikarz powinien odpowiedzieć za takie głupoty i pomawianie!! Ludzie otwórzcie sobie oczy i nie dajcie sobie wpajać do łba jakieś ideologicznej propagandy! Nikt tego nie przegląda?! Z resztą zwykły zastępca czy oficer nie może sobie mówić co chcę, bo reprezentuje cały departament, po to są specjalne jednostki osobowe - Public Information Officer, o czym napisał wcześniej inny czytacz artykuły - ale widzę, że jego post zniknął - teraz? Może wcześniej, czy to jest cenzura?! GDZIE PIERWSZA POPRAWKA KONSTYTUCJI WOLNYCH STANÓW ZJEDNOCZONYCH AMERYKI!? 🔥🔥🔥

**Do komentarza została dodana krótka informacja dla kontekstu wyjaśniająca, że usuwane są jedynie komentarze łamiące zasady publikacji - przede wszystkim dotyczące użycia wulgarnego języka.**

Baltek lubi to

**wstawiono kolejny komentarz**

Prosze o nieusuwanie niewygodnych komentarzy w strone redakcji Daily Globe! Szeryf to pozycja administracyjno-polityczna, rozmowa odbyła się z zastępcą szeryfa, który jest na pozycji sierżanta, a to znacząca różnica, szeryfa wybierają w głosowaniu mieszkańcy hrabstwa Los Santos i to podczas wyborów. Do udzielania informacji są Public Information Officers, a nie personel agencji zaczepiony podczas prowadzonych działań i scen z przysłowiowej ulicy. Proszę przeznaczyć pieniądze z artykułu na szkolenie prasy oraz nabycie dla nich podstawowej wiedzy. Dziennikarze tworzący takie artykuły raczej nie bedą otrzymywać informacji odnośnie aktywności gangowej, ilości broni i narkotyków, przestępców którzy znikają z ulicy, przedstawiona wizja ma się nijak z rzeczywistością pracy agencji egzekwowania prawa.

Edytowane przez sprunk
Baltek lubi to

4 minuty temu, sprunk napisał:

**wstawiono kolejny komentarz**

Prosze o nieusuwanie niewygodnych komentarzy w strone redakcji Daily Globe! Szeryf to pozycja administracyjno-polityczna, rozmowa odbyła się z zastępcą szeryfa, który jest na pozycji sierżanta, a to znacząca różnica, szeryfa wybierają w głosowaniu mieszkańcy hrabstwa Los Santos i to podczas wyborów. Do udzielania informacji są Public Information Officers, a nie personel agencji zaczepiony podczas prowadzonych działań i scen z przysłowiowej ulicy. Proszę przeznaczyć pieniądze z artykułu na szkolenie prasy oraz nabycie dla nich podstawowej wiedzy. Dziennikarze tworzący takie artykuły raczej nie bedą otrzymywać informacji odnośnie aktywności gangowej, ilości broni i narkotyków, przestępców którzy znikają z ulicy, przedstawiona wizja ma się nijak z rzeczywistością pracy agencji egzekwowania prawa.

22 minuty temu, cuoreaperto napisał:

To jest chore, że taka spora redakcja tak potrafi sama sobie spieprzyć ocenę u społeczności.. Biegają jak bogowie za jakimikolwiek oficerami pokoju, zadają durne pytania wykorzystując audyty obywatelskie i zawracają czas bohaterów na to, aby ich tylko wkurzyć? To jest śmiechu warte.. Takie zachowanie, że lata się z komórką przed twarzą oficera pokoju, a zwłaszcza takie sformułowania w samym artykule, które atakują agencje egzekwujące prawo na czele z Los Santos Sheriff's Department NIE POWINNY MIEĆ NIGDY MIEJSCA.. Jak ten dziennikarz jest taki /odważny/ to niech leci na stację zgłosić przestępstwo, ani robi hulaj dusze wpieprzając się komuś do mieszkania co pokazał w wcześniejszym artykule, który tutaj podlinkuje 2. Otwarte drzwi, otwarte sekrety – Grove Street bez maski czy to naprawdę w dzisiejszej dobie jest tolerowane przez społeczeństwo, żeby jakiś marny dziennikarz mógł sobie tak /O/ wejść komuś do mieszkania?! NO PYTAM CZY TO JEST NORMALNE!? Jeszcze ten dziennikarz śmie wypisywać jakieś głupoty w sieci, do szerokiego przekazu medialnego nie wiedząc z jakim stopniem ma do czynienia, jak działa polityka departamentu dotycząca informowania społeczności przez oficerów pokoju, no porażka.. Ten człowiek, ten dziennikarz powinien odpowiedzieć za takie głupoty i pomawianie!! Ludzie otwórzcie sobie oczy i nie dajcie sobie wpajać do łba jakieś ideologicznej propagandy! Nikt tego nie przegląda?! Z resztą zwykły zastępca czy oficer nie może sobie mówić co chcę, bo reprezentuje cały departament, po to są specjalne jednostki osobowe - Public Information Officer, o czym napisał wcześniej inny czytacz artykuły - ale widzę, że jego post zniknął - teraz? Może wcześniej, czy to jest cenzura?! GDZIE PIERWSZA POPRAWKA KONSTYTUCJI WOLNYCH STANÓW ZJEDNOCZONYCH AMERYKI!? I co tu robią cholerne zdjęcia SAHP i ochrony...? Matko, zdecydujcie się kogo atakujecie - proszę!! 🙏🙏🔥🔥🔥

**Gasro siędząc w swoim wygodnym fotelu popijając Whiski i śmiejąc się pod nosem umieszcza komentarz do wypowiedzi.**

Gasro: Oj... Ależ zabolało, że u was pieniądze przeznaczone na szkolenia idą w kierunku "jak być lepszym krawężnikiem". To, że ktoś pomylił się w stopniu służbisty nie oznacza, że historia wyssana z palca. Jeśli ktoś podchodzi do oficera i głośno mówi, że posiada informację o dragach i ich miejscu a oficer to olewa... To tylko się prosi do obsmarowania. Aktualnie obejmujący wysokie stanowiska w Państwowych departamentach powinni dawno stracić stołki. Chociaż może być to z lekka ciężkie - duża ilość pączusiów. Dodatkowo każdy z was co tak broni niech nie umieszcza anonimowych wiadomości. Chętnie zamienimy kilka słów... Jeśli pracujecie u źródła, wezmę ze dwadzieścia pączków... Starczy na chwilkę dyskusji? Zdjęcia, które dodałem tylko pokazują, że do podstawy się nadajecie, wszyscy... Osiągnąć coś więcej? Niestety nie...

1 godzinę temu, Vexovy napisał:

**Gasro siędząc w swoim wygodnym fotelu popijając Whiski i śmiejąc się pod nosem umieszcza komentarz do wypowiedzi.**

Gasro: Oj... Ależ zabolało, że u was pieniądze przeznaczone na szkolenia idą w kierunku "jak być lepszym krawężnikiem". To, że ktoś pomylił się w stopniu służbisty nie oznacza, że historia wyssana z palca. Jeśli ktoś podchodzi do oficera i głośno mówi, że posiada informację o dragach i ich miejscu a oficer to olewa... To tylko się prosi do obsmarowania. Aktualnie obejmujący wysokie stanowiska w Państwowych departamentach powinni dawno stracić stołki. Chociaż może być to z lekka ciężkie - duża ilość pączusiów. Dodatkowo każdy z was co tak broni niech nie umieszcza anonimowych wiadomości. Chętnie zamienimy kilka słów... Jeśli pracujecie u źródła, wezmę ze dwadzieścia pączków... Starczy na chwilkę dyskusji? Zdjęcia, które dodałem tylko pokazują, że do podstawy się nadajecie, wszyscy... Osiągnąć coś więcej? Niestety nie...

*wrzucono nowy komentarz

Nie wrzuciłeś żadnych faktów, nie pełnisz nawet funkcji śledczej w prasie, jedyne co zarzucasz to słowa bez pokrycia, bez żadnych dowodów i pchasz artykuł na siłę. Ciągłe wspominanie o pączkach świadczy o tym, że zostałeś w minionej epoce, która już dawno przeminęła. Sedno twojego artykułu jest takie, że zawracasz tyłek personelowi z ulicy i będziesz za każdym razem spławiany z tą samą odpowiedzią, nie uzyskałeś kompletnie nic i również nic od siebie nie dałeś. Nie wiem czemu piszesz o Grove Street, zostałbyś tam spressowany przez każdego dzieciaka na sekcji. Weź udział w jakimś Ride Along, konferencjach, rozmów ze społecznością, wspieraj programy które pomagają wyprowadzać dzieciaków z gangu i znaleźć im inną drogę, znajdź w swojej pracy coś, co pomoże innym. Zbierz coś treściwego, aby treść sensowną przekazać ludziom. Pokaż prawdę, narazie twoje słowa nie mają żadnej wagi.

Baltek lubi to

3 minuty temu, sprunk napisał:

*wrzucono nowy komentarz

Nie wrzuciłeś żadnych faktów, nie pełnisz nawet funkcji śledczej w prasie, jedyne co zarzucasz to słowa bez pokrycia, bez żadnych dowodów i pchasz artykuł na siłę. Ciągłe wspominanie o pączkach świadczy o tym, że zostałeś w minionej epoce, która już dawno przeminęła. Sedno twojego artykułu jest takie, że zawracasz tyłek personelowi z ulicy i będziesz za każdym razem spławiany z tą samą odpowiedzią, nie uzyskałeś kompletnie nic i również nic od siebie nie dałeś. Nie wiem czemu piszesz o Grove Street, zostałbyś tam spressowany przez każdego dzieciaka na sekcji. Weź udział w jakimś Ride Along, konferencjach, rozmów ze społecznością, wspieraj programy które pomagają wyprowadzać dzieciaków z gangu i znaleźć im inną drogę, znajdź w swojej pracy coś, co pomoże innym. Zbierz coś treściwego, aby treść sensowną przekazać ludziom. Pokaż prawdę, narazie twoje słowa nie mają żadnej wagi.

**Gasro ponownie odpowiada w swoim artykule.**

Chcąc nie chcą w przeciągu kilku godzin mojej pracy jestem w stanie ustalić więcej niż to robicie wy. Skoro wiecie więcej i wszystko co udało mi się ustalić - to dlaczego w miejscach przez mnie wskazanych nadal osoby z bronią oraz dragami chodzą wolno? Cały czas te same osoby. Mam kontakty z osobami, które za kilka zielonych stówek sprzedają innych, a wy? Gdzie macie osoby przeznaczone do obserwacji? Jeśli chodzi o pączki... Dobrze wiemy... wróć. Wystarczy zrozumieć przenośnie. Z brakiem pozdrowień, Gasro.