Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

2. Otwarte drzwi, otwarte sekrety – Grove Street bez maski

Vexovy

Rekomendowane odpowiedzi

behindthecurtains.png

Written by Gasro - 06/10/2025

image.png.583c91bd3279d3acb2857246dffc82d3.png

Czasami wystarczy odrobina szczęścia i głupota ludzi, żeby odkryć to, co zwykle chowa się za zamkniętymi drzwiami. A może raczej: za drzwiami, które powinny być zamknięte. Bo mieszkańcy Grove Street są tak zajęci lataniem z łapami po ulicy, sprzedawaniem syfu i darciem mordy, że zapominają o podstawach. W ten sposób – ich własna nieuwaga stała się dla mnie biletem wstępu.

Nie musiałem wyważać zamków, nie musiałem kombinować jak złodziej. Drzwi były szeroko otwarte. I to, co znalazłem w środku, pokazuje nie tylko, czym żyje Grove Street, ale też jakim dnem jest ta okolica, kiedy zedrzesz z niej fasadę „gangsterskiego stylu życia”.

Mieszkanie numer jeden. Na stole jakby nigdy nic – nakaz przeszukania. To mówi wszystko. Nawet policja dobrze wie, że w tym miejscu dzieje się syf, ale najwyraźniej mają to w dupie. Dokumenty walały się w pokoju jak stary rachunek za prąd. Jeśli ktoś liczył, że nakaz ich przestraszy, to chyba nie zna mieszkańców Grove – tutaj takie papiery traktuje się jak ulotkę z pizzerii.

image.png.34bb20191dcc433608c3ef27a7fd7dd2.png

Mieszkanie numer dwa. Wchodzę i co widzę? Rulony gotówki. Nie schowane, nie zabezpieczone, tylko walające się jak brudne skarpetki. Żadnego sprytu, żadnego cwaniactwa. A przecież każdy wie, że taki pieniądz nie pachnie – on śmierdzi. To nie są oszczędności odkładane do skarbonki, tylko kasa ubrudzona w dilach, kradzionych autach i całej tej patologii, którą Grove karmi się od lat.

Sypialnie. I tu zaczyna się prawdziwa groteska. Nie znajdziecie tu luksusu, nie znajdziecie stylu. Znajdziecie zużyte dmuchane lalki rzucone byle gdzie, jakby ktoś był zbyt leniwy, żeby nawet schować dowody własnej desperacji. To jest ta „gangsterska duma”? To jest to „życie na ulicy”? Śmierdzi tu bardziej lateksem i samotnością niż testosteronem.

I teraz zastanówmy się chwilę: kto tu tak naprawdę wyszedł na idiotę? Gasro, który wszedł i zobaczył, co chowają w swoich czterech ścianach, czy właściciele tych „fortec”, którzy zostawiają drzwi otwarte jakby zapraszali na wystawę?

image.png.8bca0b8ec31ba97c9e756c698c3e3f9b.png

image.png.9b94a7d042bbf4448b4e90b8cca8537e.png

Bo to, co zobaczyłem, mówi jasno: Grove Street to nie tylko strzały, dilerka i wieczna bijatyka na boisku. To też głupota, brak instynktu samozachowawczego i poziom syfu w mieszkaniach, który kompromituje ich bardziej niż jakakolwiek akcja policji.

A skoro o policji mowa – tak, mundurowi dobrze wiedzą, co tu się dzieje. Mają papiery, mają powody, a i tak nic. Ale wiecie co? Ja, Gasro, zrobiłem więcej w jeden dzień, niż oni w całym roku. Wszedłem, zobaczyłem, opisałem. I teraz wszyscy to czytają.

Więc, drodzy mieszkańcy Grove – dziękuję za otwarte drzwi. Dziękuję za wgląd w wasze żałosne sekrety. I dziękuję za to, że po raz kolejny udowodniliście, iż wasza „potęga” to mit, a rzeczywistość jest dużo bardziej żałosna: brudna kasa, gumowe lale i dokumenty, które wołają o pomstę do nieba.

Gasro – kronikarz waszej własnej głupoty.

((zaznaczam, że zdjęcia nie były po nocach czy też z zaskoczenia. Dodam, że robione po południami.) @Adik_)

image.png

Edytowane przez Vexovy