Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

[03.12.2025] Ayana 𝄖 dad thank you

Ramorkaa

Rekomendowane odpowiedzi

spacer.png**3 grudnia w godzinach popołudniowych na wszystkich streamingach pojawiło się świeżo założone konto Ayany Seethal, a wraz z nim jej debiutancki singiel "dad thank you". Utwór od pierwszego odsłuchu zdradza, że nie jest zwykłą piosenką, lecz szczerym, intymnym wyznaniem, listem do ojca, który już nie może go przeczytać, ale którego obecność Ayana wciąż czuje przy sobie każdego dnia. "dad thank you" opowiada o dorastaniu do straty i o tym, jak trudno odnaleźć siebie w świecie, w którym nagle brakuje jednej z najważniejszych osób. Ayana wraca w nim do wspólnych chwil z ojcem, do jego śmiechu i rad, do tych najprostszych momentów. Tekst niesie w sobie tęsknotę, ale przede wszystkim wdzięczność — za miłość, za naukę, za siłę, którą po nim odziedziczyła. To piosenka o pamięci, która już nie boli, lecz prowadzi. Każdy wers brzmi jak małe "dziękuję", wyszeptane komuś, kto nadal jest częścią jej świata, choć w inny sposób. Melodia utworu jest ciepła, delikatna, zanurzona w miękkim R&B. Pierwsze takty otwiera spokojne pianino, po chwili dołączają subtelne synty i perkusyjne akcenty, które nadają całości głębi, ale nie dominują nad emocjonalnym wokalem Ayany. Produkcja jest minimalna, przestrzenna, zostawiająca miejsce na oddech i na emocje. Brzmienie niesie słowa, zamiast je przytłaczać tworząc atmosferę nocnej, szczerej rozmowy z kimś, kto odszedł, ale pozostawił po sobie światło. Choć to dopiero jej debiut, jakość nagrania jest zaskakująco wysoka. Wszystko zostało stworzone na profesjonalnym sprzęcie, w kameralnym studiu, gdzie Ayana mogła liczyć na pomoc swojego przyjaciela, Malachiego Langleya @Qaczi., początkującego rapera. To on pomógł jej ustawić mikrofony, zadbał o czyste wokale, zajął się brzmieniem i dopracował każdy detal miksu. Dzięki jego wsparciu utwór dostał pełne, klarowne brzmienie, które idealnie podkreśla emocje zapisane w tekście. Całość dopełnia okładka singla ilustracja, którą Ayana narysowała własnoręcznie na tablecie graficznym. Przedstawia pastelowe niebo, w którym miękkie, różowo-lawendowe chmury otwierają się na jasne, białe światło bijące z centrum. Promienie rozchodzą się delikatnie, tworząc niemal duchową atmosferę, jakby symbolizowały obecność jej ojca, który czuwa nad nią nawet teraz. Okładka jest spokojna, pełna ciepła i nostalgii, dokładnie taka, jak piosenka. Wszystko razem tekst, melodia, produkcja i własnoręczna grafika, tworzy spójną całość. Debiut Ayany to nie tylko piosenka. To emocjonalny hołd, zamknięty w dźwięku, świetle i kolorze. To pierwszy krok na muzycznej drodze, który już teraz pokazuje, że Ayana potrafi tworzyć sztukę piękną, szczerą i głęboko osobistą.**

spacer.png

spacer.png

Spoiler

Track Name: dad thank you
Album Name: -
Lyric: Ayana Seethal
Music: Malachi Langley
Mix/Mastering: Malachi Langley
Released date: 03/12/2025

[Verse 1]
Tak łatwo zgubić spokój w codziennych myślach
Zatrzymać się w pół drogi, zapomnieć jak spokojnie oddychać
A przecież mówiłeś: "dziecko, nie bój się spaść"
Bo każda burza kiedyś cichnie, tylko trzeba wstać
Kiedy szukam siebie w świecie, w którym brak już Nas
Czuję Twoje słowa
Jak echo miłości sprzed lat

[Hook 1]
Czuję, jak prowadzisz mnie, czuję jak prowadzisz mnie
Tato, wciąż chronisz mój sen, tato, wciąż chronisz mój sen
Czuję, jak prowadzisz mnie

[Verse 2]
Pamiętam, jak śmiałeś się, gdy znów spóźniłam się do szkoły
Jak mówiłeś, że muzyka leczy Nasze braki i niepokoje
Nie chciałeś wielkich słów, tylko żebym zawsze była sobą
I teraz w każdej nucie czuję Twoją drogę
W ciszy czuję, że prowadzisz mnie dalej po świecie
Choć Cię nie ma, Twoje światło maluje przede mną ścieżkę

[Hook 2]
Tato, wciąż mnie uczysz jak kochać, tato, wciąż mnie uczysz jak kochać
Twoje światło prowadzi mnie w mroku, Twoje światło prowadzi mnie w mroku

[Outro]
Za naukę jak marzyć - kocham Cię
Za naukę jak wierzyć - kocham Cię
Za dni gdy było źle - kocham Cię
Za Twoją siłę, gdy brakło mi jej - kocham Cię
Za Twój cień, co zawsze był - kocham Cię
Za Twój sen, co we mnie żył - kocham Cię
Za to, że dałeś mi świat - kocham Cię
Za wszystko, tato... kocham Cię

Promocja, wydatki & odgrywki

Edytowane przez Ramorkaa

**Amanda po powrocie do San Andreas natrafiła przypadkiem na utwór. Tytuł od razu skojarzyła ze swoim zmarłym tragicznie tatą, więc postanowiła przesłuchać dzieło młodej artystki. Słuchając i wspominając dzieciństwo uroniła kilka łez, po czym dodała "Dad Thank You" do swojej playlisty i zostawiła polubienie.**

Ramorkaa lubi to