Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

006. Overdrive Show - Pegassi Vacca Review

Rekomendowane odpowiedzi

a3p4PfE.png
                       Written by Leon Belfort - 24/05/2026

Pegassi Vacca - Bilet w Jedną Stronę do Adrenaliny

Dobra, to usiądź wygodnie, bo dziś będzie o jednym z tych samochodów, które mówi „patrz na mnie” nawet jak stoi na stacji paliw Little Seul . Mowa oczywiście o Pegassi Vacca - włoskiej piękności, która w Los Santos jest jak espresso z Mon Chéri Cafe: mała dawka, ale wali z kopyta.

u2pfM82.jpegPierwsze wrażenie

Kiedy pierwszy raz zobaczyłem Vaccę, to aż się zawiesiłem. Ten kolor, pomarańcza tak żywa, że wieczorem odbija się w witrynach budynków jak neony w Vice City. Linia karoserii wygląda jakby ktoś wziął ołówek, popatrzył na tor wyścigowy i pomyślał sobie: “Zróbmy z tego coś, co może zabić samym spojrzeniem.”

Światła przednie - agresywne, ale nie przesadzone. Tył auta to czysta poezja. Podwójne końcówki wydechu, wszystko schowane w eleganckiej, sportowej pupie z włókna węglowego. Jak się odpali silnik, to dźwięk przypomina bardziej wściekłego lwa niż samochód. I nie wiesz wtedy, czy to cię straszy, czy jednak może zachwyca.

Wnętrze3K0stTe.jpeg

Tutaj minimalizm spotyka się z technologią, ale po włosku - czyli teoretycznie wszystko ma sens, a jednak czujesz jednak lekkie szaleństwo w powietrzu. Zegary świecą jak parkiet w nocnym klubie gdzieś w Vinewood, pomarańczowe przeszycia na fotelach idealnie dogadują się z kolorem nadwozia.

Jednak środek auta mówi sam za siebie „tor wyścigowy”, a jednocześnie udaje normalne auto do miasta. Siedzisz nisko jak w kokpicie myśliwca, przed tobą rząd pomarańczowych zegarów wyglądających jak miniaturowe słońca, do tego karbon na konsoli, sportowa kierownica i te przeszycia na fotelach, które aż proszą, żebyś robił głupoty.

Jazda i osiągiOevPmDh.jpeg

Jazda Vaccą to nie jest zwykłe „od punktu A do B”. To bardziej „od punktu A do o kurde, jak ja tu dojechałem tak szybko?".

Jak tylko wciśniesz gaz, auto nie pyta o zdanie - po prostu wystrzela do przodu jak pocisk. Tył siada, przód delikatnie się unosi, a ty czujesz, jakby ktoś wcisnął cię w fotel łapą jakiegoś wściekłego giganta. Obrotomierz leci w górę szybciej niż twoje tętno, a dźwięk silnika zmienia się z basowego pomruku w czyste, wściekłe wycie. 

Na prostej autostradowej Vacca jest w swoim żywiole. Wyprzedzanie? To nie wyprzedzanie, to teleportacja. Zakręty to już inna bajka: jak masz trochę wyczucia i nie boisz się, że tył zacznie uciekać, to możesz ciąć łuki tak, jakbyś miał przyklejone opony. Jak przesadzisz, cóż powiedzmy, że barierki na autostradzie widziały już niejednego maniaka prędkości.

Podsumowując: Osiągi to mieszanka czystej adrenaliny i lekkiego strachu. To nie jest auto, które się tylko „prowadzi”. To auto, z którym da się zatańczyć tango - a jak się dogadacie, to razem robicie z asfaltu jeden wielki parkiet do upalania.

A8x2tCq.jpeg

Dla kogo jest Pegassi Vacca?

Dla ludzi, którzy lubią styl i prędkość, ale też nie boją się spojrzeń (ani patrolu LSPD). To samochód, który idealnie pasuje do roli: „biznesmen z Vinewood, ale z duszą ulicznego kierowcy”.
Nie jest to auto do codziennego latania po 24/7, tylko do nocnych przejażdżek po autostradzie z radiem na full i miastem w tle.

3Geeavv.jpeg

Podsumowując

Pegassi Vacca to więcej niż tylko supersamochód. To po prostu pokazanie swojego drugiego "Ja". Krzyczy, błyszczy, i czasem nie daje spać sąsiadom przez swój ryk silnika. Ale właśnie o to chodzi. W Los Santos nie wystarczy być szybkim. Trzeba wyglądać, jakbyś był szybki jeszcze zanim ruszysz. A Vacca robi to wszystko perfekcyjnie.

No i nie ukrywajmy. Jak już wskoczysz tym autem na wyższy level, to nawet twoja dusza zaczynie się uśmiechać.

Edytowane przez Rezer