Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

003. Overdrive Podcast - Samochody, które zostały większymi gwiazdami niż aktorzy.

GHOST-DEAGEL

Rekomendowane odpowiedzi

y0r0r0g.pngLeon Belfort - DAILY GLOBE, 19/07/2026

d8VZjMI.png
**Na stronie Daily Globe znaleźć można poniższy materiał z pierwszego odcinka Overdrive podcast nagranego przez dziennikarza motoryzacyjnego Daily Globe - Leona Belfort. Podcast został nagrany dnia: 19.07.2026. Po naciśnięciu przycisku "PLAY" można było usłyszeć głos Leona.**

gPdi1kz.jpeg

Witam was ponownie w miejscu, gdzie benzyna pachnie lepiej niż większość perfum z Rockford Hills, a dźwięk dobrze zredukowanego biegu potrafi poprawić humor bardziej niż najlepszy  psycholog. Z tej strony Leon Belfort, a to jest kolejny Overdrive Podcast. 

Dzisiaj nie będziemy rozmawiać o tym, które auto jest najszybsze. Nie będziemy też kłócić się o to, co jest lepsze - napęd na tył czy na cztery koła. Dzisiaj pogadamy o samochodach... które zagrały lepiej niż niektórzy aktorzy.

Wiecie, co jest niesamowite?  Są filmy, które oglądasz raz i po tygodniu nie pamiętasz nawet nazwiska głównego bohatera. 

Ale samochód? Samochód pamiętamy od razu. Czasem wystarczy zobaczyć jeden reflektor, jeden charakterystyczny tył albo usłyszeć dźwięk silnika i od razu wracasz myślami do konkretnej sceny. Pomyślcie przez chwilę, ile jest takich samochodów, które nie powiedziały w filmie ani jednego słowa, a i tak wszyscy wiedzieli, jaki mają charakter?

Jedne były eleganckie. Drugie agresywne. Trzecie wyglądały, jakby były gotowe popełnić przestępstwo jeszcze zanim kierowca przekręcił kluczyk. I właśnie to jest magia. Bo dobry samochód na ekranie nie jest rekwizytem, on jest bohaterem. 
Najlepszy przykład? Auto, które pojawia się na ekranie dosłownie przez kilka sekund, .a cała sala w kinie mówi: "Oho zaraz będzie się działo"  
Nie trzeba dialogów albo muzyki. Wystarczy po prostu charakterystyczny ryk silnika i wtedy już wiesz, że ktoś ważny właśnie przyjechał. 

Wiecie, co mnie zawsze bawi? Że producenci potrafią wydać setki milionów na efekty specjalne a finalnie okazuje się że ekran skradły cztery kółka
Potem ludzie wychodzą z kina, nie wyszukują w telefon nazwiska operatora kamery czy może nie szukają modelu zegarka głównego bohatera. Ale za to szukają model auta który zagrał w danym filmie, to jest najlepsza właśnie reklama jaka może być. 

Sam pamiętam, jak byłem młodszy, Obejrzałem jakiś film i po powrocie do domu odpalałem komputer i zacząłem szukać wszystkiego o samochodzie, który pojawił się przez pięć minut. Zdjęcia, dane techniczne, filmiki wszelakie na temat danego auta a nawet i tapety na ekran blokady i nagle okazywało się, że bardziej znam dane techniczne auta niż imiona bohaterów. 

Najciekawsze jest jednak to... że samochody żyją o wiele dłużej niż filmy w jakich występowały, Bo filmy się starzeją, Zmieniają się efekty. czy nawet moda i sposób w jaki się je nagrywa. Ale samochody? Dobrze zaprojektowany samochód jest ponadczasowy, nie obchodzi go, że minęło dwadzieścia czy trzydzieści lat. Dalej robi to samo, odwraca głowy u przechodniów. 

Wiecie, dlaczego tak się dzieje? Bo samochody mają coś, czego nie da się narysować na kartce z parametrami. Jest to dokładniej osobowość, serio... Powiedziałem właśnie, że samochody mają osobowość i nie zamierzam tego odwoływać. Są auta, które wyglądają, jakby chciały z tobą spokojnie pojechać na kawę. Są takie, które sprawiają wrażenie, że za chwilę rozwalą pół parkingu i są też takie które stoją nie ruchomo nic nie muszą robić a i tak czujemy przed nimi respekt. To trochę jak z ludźmi, niektórzy nie muszą nic mówić, żebyś wiedział, że lepiej ich nie denerwować. Jeszcze jedna rzecz samochody w filmach nauczyły nas marzyć. 

Bo ilu z nas po obejrzeniu jakiejś sceny wyszło z domu i spojrzało na swoje auto trochę inaczej? Nieważne, czy był to stary sedan po dziadku, Małe miejskie autko , czy wysłużone coupe. Przez chwilę każdy z nas wyobrażał sobie, że właśnie zaczyna własny film. I wiecie co? To wcale nie było głupie. Bo motoryzacja od zawsze działała na wyobraźnię. Nie tylko prędkością, nie tylko osiągami. Tylko historiami. Dzisiaj samochody w filmach coraz częściej są tylko tłem.  

Komputer wygeneruje pościg, efekty zrobią resztę. Wszystko jest perfekcyjne. Tylko... jakoś mniej prawdziwe. Brakuje tego momentu, kiedy wiesz, że ktoś naprawdę siedział za kierownicą. Że naprawdę walczył z autem. Że opony naprawdę zostawiły ślad na asfalcie, a nie na dysku komputera. Może dlatego starsze sceny wciąż ogląda się z takim uśmiechem. Bo czuć w nich ciężar samochodu. Jego dźwięk. Jego niedoskonałości. I właśnie te niedoskonałości sprawiały, że wszystko wydawało się bardziej autentyczne. wiecie, jaka jest największa nagroda dla samochodu? Nie puchar. Nie rekord okrążenia. Nie liczba sprzedanych egzemplarzy. Największą nagrodą jest moment, kiedy ktoś zobaczy go na ulicy po wielu latach...uśmiechnie się pod nosem i powie: "To przecież ten samochód..." Nie trzeba kończyć zdania. Każdy już wie. Bo są auta, które były tylko środkiem transportu. I są takie....które stały się częścią naszej wyobraźni. I właśnie dlatego motoryzacja od zawsze była czymś więcej niż tylko czterema kołami i silnikiem. Bo czasem wystarczy jedna scena, jedno ujęcie albo nawet jeden dźwięk. Żeby samochód stał się nieśmiertelny.

Ja jestem Leon Belfort, a to był kolejny Overdrive Podcast. Dzięki, że byliście ze mną. Mam nadzieję, że następnym razem, oglądając jakiś film, zwrócicie uwagę nie tylko na bohatera... ale też na auto, które po cichu kradnie mu każdą scenę. Do usłyszenia.

olYhbJN.png

Edytowane przez Rezer