Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

017. Astrid Nillson: nie zdziwię się, jeśli była burmistrz odwoła się od wyroku sądu

Ozianin

Rekomendowane odpowiedzi

nad.png

PRuTwn1.png
(Astrid Nillson oraz Luis Chorostecki)

Niespełna dwa tygodnie trwała kadencja przewodniczącej Rady Nadzorczej z ramienia Partii Demokratycznej. Burmistrz Miriam Avrahami została oficjalnie odwołana ze stanowiska i skazana przez sąd na półtora roku więzienia za napaść na tle seksualnym. To kolejny, po aresztowaniu Wayne Larsena z Partii Republikańskiej, skazany, prominentny polityk z San Andreas w tym roku. Z tymi i innymi faktami skonfrontowaliśmy Astrid Nillson, Przewodniczącą Partii Demokratycznej w Hrabstwie Los Santos.

Pmswo3P.png

Dnia trzynastego września, przewodnicząca rady nadzorczej, Miriam Avrahami, została aresztowana pod zarzutem gwałtu i odurzenia innej osoby. Sąd finalnie skazał ją na półtora roku pozbawienia wolności za atak na tle seksualnym. Wielki sukces wyborczy przerodził się w katastrofę. Dla ofiary, ale zarówno Partii Demokratycznej. Może pani określić działania, jakie podjęła partia aby zaradzić temu kryzysowi?

Dobry wieczór Panu, witam wszystkich słuchaczy. Zacznę od tego, jakie decyzje zostały podjęte na górze Partii Demokratycznej - nastąpiło najpierw zawieszenie, a następnie odwołanie z funkcji członka Partii Demokratycznej. Powiem wprost - to był spory cios dla naszego środowiska, z którego ciężko się pozbierać. Wewnątrz poznaliśmy Avrahami jako osobę bardzo rzetelną, merytoryczną - miała pomysł na swój byt w Partii Demokratycznej, jak i na przeróżne pomysły które mieliśmy wspólnie zdziałać. Nigdy nie spodziewaliśmy, że może się nastąpić taka sytuacja. Ciężko będzie nam personalnie zastąpić Miriam, a jeśli chodzi o działania - praca jest rozwiązaniem tej kwestii. Musimy podnieść się silniejsi, działając z dwukrotną mocą by pokazać, że zostały wybrane odpowiednie osoby na odpowiednie miejsce.

Wszyscy słyszeliśmy słowa skruchy. Naszych widzów interesują jednak działania. W jaki sposób Partia Demokratyczna zamierza zadośćuczynić ofiarom podobnych przestępstw?

Czy Partia Demokratyczna jest powiązana z tym przestępstwem? Nie. Sąd wydał odpowiedni wyrok, a skazana w odpowiedni sposób zadośćuczyniła. A jeśli chodzi o kwestię pomocy ofiarom, od wielu lat Partia Demokratyczna wspiera wszystkie chętne osoby które dotknęła jakakolwiek forma przemocy - czy to seksualnej, fizycznej. Fundacje powiązane z Partią Demokratyczną wspierają i organizuje akcje społeczne przeciwko przemocy, rasizmu, czy wykluczeniom ze względu na płeć czy orientacje seksualną.

Najpierw CEO Hrabstwa Wayne Larsen, teraz Burmistrz Avrahami. Politycy z obu obozów zdają się zawodzić na całym froncie. Jaka lekcja z dla nas, wyborców?

Lekcja dla wyborców jest jedna - powinni patrzeć jeszcze bardziej na ręce z każdego z polityków, aby takie sytuacje się nigdy nie powtarzały. Co do Larsena, jego działania związane z korupcją, jak i nieodpowiednie wykorzystanie budżetu Hrabstwa przez Republikanów za jego kadencji spowodowały kryzys, który musimy do dziś spłacać. Widać to między innymi w budżecie, który jest o wiele mniejszy niż w poprzednich kadencjach. Ale sytuacja na całe szczęście nie została zapomniana przez wyborców, czego efekty widzieliśmy podczas ostatnich wyborów.

W związku z odwołaniem pani Avrahami czekają nas wybory uzupełniające do Dystryktu Centralnego. Wybory te będą miały bezpośredni wpływ na wybór kolejnego przewodniczącego Rady Nadzorczej. Kiedy możemy spodziewać się oficjalnego kandydata Partii Demokratycznej i jak macie zamiar odbudować zaufanie mieszkańców tej części miasta?

Mamy na ten moment kilku kandydatów - z Los Santos i nie tylko, musimy przeanalizować każdą z kandydatur i wystawić osobę, która najlepiej zastąpi Panią Avrahami na stanowisku. Tak jak wcześniej powiedziałam - praca i realizacja założeń ustalonych przed kadencją. Poza tym, ważną kwestią będzie kontakt z mieszkańcami tamtego dystryktu.

Poza tym, musimy jeszcze poczekać na ogłoszenie terminu wyborów - decyzja sądu utrudniła decyzję. Gdy Rada Nadzorcza odwołała samemu burmistrz, procedura byłaby inna. Poczekałabym także na kolejne kroki w sprawie Avrahami - spodziewam się pewnych działań podejmowanych przez byłą Burmistrz, bo w moim odczuciu mam pewne wątpliwości.

Wątpliwości wobec wyroku sądu? Proszę rozwinąć swoją myśl.

Czy według pana, wyrok nie padł zbyt szybko? Poza tym, takie sprawy powinny być publiczne i otwarte dla mediów - powinniśmy wiedzieć, jakie argumenty zostały użyte wobec i w obronie Pani Avrahami. Informacje które do nas docierają są wybiórcze, a sąd nie wydał żadnego, większego oświadczenia publicznego. Media nic nie wiedzą, Rząd nic nie wie, Partia Demokratyczna nic nie wie. Nie zdziwiłabym się, jakby otoczenie Avrahami starało się o odwołanie. 

Sąd uznał, iż dowody jednoznacznie wskazują na dopuszczenie się przez panią Avrahami ataku na tle seksualnym. Czy Partia Demokratyczna ma wątpliwości co do tych dowodów?

Ja, jako Astrid Nillson mam wątpliwości wobec dowodów. Przeredagujmy jeszcze raz to zdanie - "Sąd uznał, iż dowody jednoznacznie wskazują na dopuszczenie się przez Panią Avrahami ataku na tle seksualnym" - jakie dowody? Czy dowody zostały przedstawione publicznie?

Zdaje się, że rozprawa miała charakter niejawny, jednak staram się wierzyć w nasz system prawny. Czy ma pani informacje dotyczące apelacji pani Avrahami? Czy możemy spodziewać się jakiegoś oświadczenia ze strony byłej burmistrz?

To jedynie moje przewidywania - ja na miejscu pani Avrahami złożyłabym odwołanie do sądu najwyższego, by zbadać sprawę jeszcze raz. Dowody są niepubliczne, a rozprawa odbywała się za zamkniętymi drzwiami.

Mam wątpliwości, czy publiczna rozprawa byłaby na rękę Partii Demokratycznej. Ale odpuśćmy na moment temat byłej burmistrz. W latach 2009-2018 była pani, pani Nillson, członkinią Partii Republikańskiej. Robiąc research na pani temat nie natknąłem się na żaden wywiad, w którym omawiałaby pani zmianę partii i jej okoliczności. Jak do tego doszło?

Myślę, że publiczna rozprawa mogła by rozwiać wszelkie wątpliwości. A media także popełniły błąd, nie próbując nawet podjąć się śledztwa dziennikarskiego. Teraz przejdę do pytania i odpowiem krótko - wchodziłam do polityki bez mniejszego doświadczenia, działając jako aktywistka społeczna. Odstąpiłam z Partii z powodu konfliktu poglądów - głównie tu chodziło o kwestie ideologiczne. Przejście do niebieskiego skrzydła było strzałem w dziesiątkę - wpasowałam się dobrze w partię budując swoją pozycję u wieloletniej współpracowniczki, Lucille Ferreira. Po jej odejściu z polityki, zostałam jej naturalną następczynią, kontynuując misję Partii Demokratycznej.

O jakie kwestie ideologiczne chodziło? Wstępując do Partii Republikańskiej z pewnością wiedziała pani, co kryje się za tym sztandarem.

Wprost mogę powiedzieć o sobie, że jestem liberałem. Przystępując do Partii Republikańskiej zajmowałam się jedynie kwestiami gospodarczymi, a polityka ideologiczna była dość neutralna. Z czasem Partia Republikańska stała się dla mnie opcją bardzo radykalną, która coraz bardziej odpływała wraz z polaryzacją społeczeństwa. A chodzi mi o podejście do osób o innej orientacji seksualnej, czy też kwestię prawa do aborcji.

Czy kwestia finansowania prowadzonej przez panią fundacji miała jakikolwiek wpływ na decyzję o odejściu z Partii Republikańskiej?

Myślę, że również. Wsparcie Republikanów dla mojej fundacji było spore i utrzymywało ją przy życiu. Bez tych funduszy, nie miałam możliwości pomocy i po pewnym czasie zawiesiłam działanie fundacji, a później zamknięcie. Raczej powiedziałabym, że to był gwóźdź do trumny. Byłam w tamtym okresie dość buntowniczą polityczką, a do tego mało doświadczoną.

Edytowane przez Ozianin

**Astrid Nillson przeczytała jeszcze raz wywiad ze swoim udziałem. Jej zdaniem wywiad był zbyt krótki i brakowało w nim więcej pytań o obecną sytuację polityczną. Przewodnicząca Partii Demokratycznej jest ogólnie zadowolona ze swoich wypowiedzi, lecz liczy za jakiś czas na bardziej szczegółową dogrywkę.**

Ozianin, Ksunix, MarceI i 1 inny lubią to

**Precious Arceneau jest dumny z pracownika, który stworzył perfekcyjną promocję twarzy w programie. Ma nadzieję, że ożywi ponownie sektor publicystyczno-dyskusyjny, zapraszając kolejno to barwne persony do Night American Discussions. Złożył mu gratulacje i zamówił prezent, który czekał na niego nad ranem przed jego apartamentem w Daily Globe Apartaments - były to czekoladki i numer telefonu wraz z podpisem "pomogę Ci przy następnym odcinku przy smacznej kawie" sugerując, że chętnie PA wyskoczy z nim na kawę.**

Ozianin lubi to