Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

87. Kariera ochroniarza od podszewki, czy to praca dla ciebie?

Matthias9752

Rekomendowane odpowiedzi

pWWzv25.png

Written by James Martin - DAILY GLOBE 11.02.2024

Pracownicy ochrony są obecni praktycznie wszędzie wokół nas. Czy to podczas wizyty w sklepie czy relaksu w klubie, zawsze czujesz ich obecność. Czy praca ochroniarza może być interesująca? Czy ich życie jest pełne wyzwań i przygód? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w niniejszym artykule.

Branża ochrony obejmuje wiele różnorodnych funkcji, wśród których wymienić można kilka podstawowych:

• Personel ochrony: Stanowi kluczowy element każdej firmy z branży bezpieczeństwa, odpowiedzialny za ochronę obiektów i podstawowe zadania w firmie.
  • Personel ochrony podwyższonego ryzyka: To najlepiej wyszkolony i wyposażony personel, obsługujący najbardziej wymagające zadania.
  • Personel techniczny: Zajmuje się instalacją różnych systemów bezpieczeństwa.

Mając już pewną wiedzę na temat różnorodności ról w branży, warto zaznaczyć, że praca ochrony nie jest pozbawiona ryzyka. Według statystyk z 2021 roku, w Stanach Zjednoczonych podczas wykonywania swoich obowiązków życie straciło 32 pracowników ochrony.

Jeśli zastanawiasz się, czy praca w ochronie jest dla Ciebie, warto przeanalizować poniższe cechy i umiejętności:

• Komunikatywność: Ochroniarze muszą być dobrze zorganizowani i efektywnie komunikować się zarówno z klientami, jak i innymi członkami personelu.
  • Elastyczność: Pracownicy ochrony często pracują w nocy, w weekendy i w święta, wymagając elastycznego grafiku pracy.
  • Sprawność fizyczna: Praca w ochronie może wymagać patroli, interwencji w sytuacjach kryzysowych, dlatego istotne jest zachowanie dobrej kondycji fizycznej.
  • Odpowiedzialność: Ochroniarze są odpowiedzialni za bezpieczeństwo osób i mienia, dlatego muszą podejmować szybkie decyzje w sytuacjach pilnych.
  • Znajomość przepisów: Ochroniarze powinni być zaznajomieni z obowiązującymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa.

Jeśli spełniasz powyższe kryteria, warto rozważyć karierę w ochronie. Pracownicy ochrony w USA zarabiają średnio od 25 000 do 55 000 dolarów rocznie, co może zapewnić odpowiednią stabilność finansową. Pomimo potencjalnych ryzyk związanych z tą pracą, ochroniarze odgrywają istotną rolę w społeczeństwie, przyczyniając się do podniesienia poziomu bezpieczeństwa w miejscach pracy oraz redukcji zagrożeń, takich jak kradzieże, napaści czy zamachy.

Niemniej jednak, praca ochroniarza nie jest pozbawiona negatywnych aspektów. Wystawieni są oni na różne niebezpieczeństwa, takie jak fizyczne ataki, groźby czy wypadki. Warto więc, aby pracodawcy zapewnili odpowiednie szkolenia z zakresu bezpieczeństwa oraz odpowiedni sprzęt ochronny.

Zapraszamy do lektury wywiadu z Patrickiem Kremem, pracownikiem Gruppe Sechs, który opowie nam więcej o swojej pracy i życiu jako ochroniarz.

James Martin: Cześć, jestem James Martin, a ty pewnie Patrick Krem i pracujesz w ochronie?

Patrick Krem: Tak dokładnie, dokładnie dla firmy Gruppe Sechs.

James Martin: Czyli pracujesz w jednej z największych firm w Santos z tego co się orientuje, może na sam początek opowiedz nam coś o sobie.

Patrick Krem: Jasne, Jestem 24-letnim Irlandczykiem, obecnie mieszkającym w USA. Moją pasją jest lotnictwo i służby mundurowe, coś co podziwiam i czym podążam przez całe życie. Ta podróż przeniosła mnie z mojej ojczyzny do Stanów w pogoni za obiecującą przyszłości. Pomimo codziennego zgiełku moje życie towarzyskie kwitnie. Będąc zwolennikiem równowagi między życiem zawodowym a prywatnym, każdą wolną chwilę spędzam z bliskimi przyjaciółmi, zwykle przy dobrym piwie.

image.png.3a6abc196c7f473c1f39fd7e43b7a253.pngJames Martin: Irlandczykiem? Czyli pewnie za brytyjczykami za bardzo nie przepadasz?

Patrick Krem: Ja osobiście nie mam całkowitej złej opinii co do brytyjczyków, lecz nie przepadam za ich akcentem.

James Martin: No dobrze, może przejdźmy dalej, jednak temat irlandczyków i brytyjczyków jest delikatnym tematem. Wspomniałeś że do stanów przyciągnęła ciebie obiecująca przyszłość? Co przez to mamy rozumieć?

Patrick Krem: Nie unikam że w Irlandii życie jest dla mnie za proste, ja jestem jednak osobą która lubi nieco wyzwania i wiedziałem że prędzej czy później wskoczę w mundur i tutaj. Jednak jaram się tą amerykańską stylizacją i widzą tutaj swoją przyszłość.

James Martin: Ale nie sądzisz że jednak jako Security Officer jesteś trochę dalej do tyłu pod względem pracowników LEA? Pod względem wyszkolenia czy pod innymi aspektami? Czy może sądzisz że twój mundur może dorównać mundurowi oficerów?

Patrick Krem: Uważam że moje wyszkolenie nie różni się znacznie od tego w LEA, lecz nie unikam że czasami brakuje mi dostępu do pewnych kruczków prawnych które przydałyby się na służbie w ochronie.

James Martin: Nie różni się? Ale jednak jako pracownik ochrony masz że tak to powiem mniejsze prawa niż taki deputy.

Patrick Krem: Dokładnie, jeśli chodzi o prawa to tak ja wspominałem mamy je znacznie mniejsze.

James Martin: Dobra, a może opowiedz nam o jakiś dziwnych sytuacjach, które spotkały ciebie podczas pracy?

Patrick Krem: Przykładowo wczoraj doszło to pewnej nietypowej sytuacja gdy robiłem obchód bo budynku mieszkalnym. W dwóch otwartych różnych mieszkaniach znalazłem nieznaczną ilość marihuany z zostawioną notatką w ramach niby prezentu. Na miejsce zadysponowane było biuro szeryfa oraz detektywi którzy zapisali nagranie ponieważ zdaje się na pierwszy rzut oka że doszło do wtargnięcia.

James Martin:  Do wtargnięcia? Co do marihuany to pewnie to były ilości dozwolone skoro tylko nagranie zapisali.

Patrick Krem: Tak, to były dozwolone ilości.

James Martin: Jak już jesteśmy w temacie marihuany, trawki jak to się mówi. Zdarzyło ci się już kiedyś ją zapalić?

Patrick Krem: Tak, to było jeszcze za czasów młodości gdy nie robiłem w ochronie, zazwyczaj minimalne ilości podczas jakiś wypadów do klubu.

James Martin: Masz z tym może jakąś przygodę związaną? Niektórzy ludzie mają ciekawe historie, przykładowo jednego dnia bawią się dobrze w Santos a drugiego budzą się w Paleto.

Patrick Krem: Aż tak to nie, ja raczej należy do tej grupy rozsądnych lecz raz straciłem przytomność w klubie po przedawkowaniu alkoholu i wylądowałem na plaży na zewnątrz. Akurat tej nocy byłem z współpracownikami ochrony którzy mi pomogli

James Martin: Czyli jednak masz słabą głowę ale do alkoholu a po trawce nic ci nie jest.

Patrick Krem: Tak, ja to mam tak że wypije trochę i już nie ma czasu na picie bo lecę na parkiet i zapominam o piciu.

James Martin: Dobra ale wracając do tematu pracy, miałeś okazję współpracować albo pracować dla jakiejś sławnej osoby?

Patrick Krem: Nie, jeszcze mi się nie zdarzyło.

James Martin: Czyli jeszcze wszystko przed tobą. A brałeś udział w pilnowaniu jakiś imprez, przewozie gotówki?

Patrick Krem: Zazwyczaj raz na tydzień mamy zlecenie ochrony wydarzeń masowych, czy to zabezpieczenia rozpraw, ślubów a nawet gali.

James Martin:  Najłatwiej to chyba śluby zabezpieczać, bo jednak rozprawy czy gale to już większe wyzwanie?

Patrick Krem: Na ślubach to raczej nie ma co się spodziewać jakiś awantur, na gali już raz zdarzyło mi się wyrwać strzał na twarz i miałem zszyty łuk brwiowy. To jest do dotychczas pierwszy uraz jaki miałem w tej pracy, mam nadzieje że ostatni.

James Martin: Mówisz swój pierwszy raz miałeś w tej branży, zdołałeś się obronić czy jednak padłeś po tym ciosie?

Patrick Krem: Niestety, straciłem przytomność po tym ciosie. Do tej pory nie wiem do końca jak to się wydarzyło, jedynie z zeznań osób które były w pobliżu i mnie asekurowały.

James Martin: Pomimo tego, nie poddałeś się i dalej pracujesz. Powiedz nam co ciebie motywuje do tej pracy i kto jest twoim mentorem a także postacią, którą byś chciał naśladować.

Patrick Krem: Przyznam szczerze że jestem swoim mentorem, podążam swoją ścieżką i robię to co ja uważam za słuszne. Motywuje mnie wiedza że jestem w stanie komuś pomóc, a nawet i bądź uratować życie bądź zdrowie to sprawia mi radość i czuje się potrzebny.

James Martin: Ciekawe podejście, ciekawe. Czyli pod względem psychicznym sam dla siebie jesteś wsparciem, natomiast w pracy tej równie ważny jest aspekt fizyczny. Jak dbasz o sprawność fizyczną?

Patrick Krem: Mamy dostępną siłownie, regularnie przed czy po rozpoczęciu zmiany z niej korzystam. Lubię też spacerować gdy jest spokój, to będzie albo w nocy albo wcześnie rano.

James Martin:  Noc, Los Santos i spokój? Coś mi tutaj nie pasuje. Te trzy słowa się ze sobą nie łączą mam wrażenie.

Patrick Krem:  Oczywiście, Los Santos to jednak nie jest najspokojniejszym miastem zwłaszcza w nocy. Lecz ja lubię sobie czasami wyjechać poza miasto, gdzieś do parku bądź leśnych rejonów.

James Martin: Czyli jak tutaj siedzimy w naszym biurze w Paleto, to te rejony ci się podobają? Masz tutaj obok góry, las.

Patrick Krem: Tak, co prawda jest to dosyć daleko od Santos. Zazwyczaj tak daleko nie podróżuje, chyba że jest to wyjazd służbowy. Mamy tutaj pewne rejony do kontroli lecz już ubywają z racji pojawienia się nowej firmy ochroniarskiej w Paleto.

James Martin:  No tak Santos a Paleto to dość duży dystans do pokonania i kilka godzin jazdy. Właśnie zauważyłem że działa tutaj lokalna firma. No dobrze powoli zmierzając ku końcowi. Co według ciebie jest najważniejsze w pracy ochroniarza? I czym powinien się każdy w tej branży kierować?

Patrick Krem:  Do najważniejszych obowiązków pracowników ochrony należy dbanie o bezpieczeństwo osób czy to klientów sklepu, mieszkańców domu albo pracowników firmy, ochrona obiektu i znajdującego się w nim mienia.  Praca ochroniarzy nie należy do łatwych, ale poczucie bezpieczeństwa, jakie zapewniają innym ludziom, jest bezcenne i daje dużo satysfakcji. Każdy ochroniarz powinien słuchać się przełożonych, regularnie ćwiczyć oraz aktywnie uczestniczyć w wykładach i szkoleniach wtedy człowiek czuje się pewniej i będzie bardziej stanowczy do sytuacji jakie mogą napotkać na drodze.

James Martin: Czy twoja praca ma jakieś może znaczenie w twoim życiu w sensie czy bardzo mocno na nie wpłynęła? 

Patrick Krem: Wpłynęła bardzo, można powiedzieć że ja praktycznie w domu czasu nie spędzam tylko cały czas albo na służbie albo w biurze. Mi to osobiście nie przeszkadza, jestem osobą pracy.

James Martin: Czyli poświęcasz całe swoje życie dla pracy? Jesteś pracoholikiem? Nie ma to jakiegoś negatywnego wpływu na ciebie?

Patrick Krem: Aktualnie nie, jestem osobą jak na razie samotną i nie unikam że jak przyjdzie mi kogoś poznać w przyszłości może być ciężko się odzwyczaić ale wtedy będę ćwiczył by utrzymać tą równowagę między pracą i życiem osobistym.

James Martin: No to mam nadzieje że kogoś znajdziesz, zdradź nam może czy masz jakieś marzenia do których dążysz?

Patrick Krem:  Aktualnie dążę do tego by w mojej aktualnej firmie zajść jak najwyżej. A drugim też ważnym marzeniem do znaleźć bądź wybudować mój wymarzony dom, ale to są koszta na które odkładam.

James Martin: No tak z każdym dniem budowa domu staje się coraz droższa. Dziękuje ci bardzo za tą rozmowę, czy chciałbyś dodać coś od siebie na sam koniec?

Patrick Krem: Nic, jak już nie masz więcej pytań to nie mam nic do dodania. Dziękuje uprzejmie za zaproszenie.

image.png.8ddfb15aece667f907d394b5230b0143.png

Podsumowując ten wywiad, można zauważyć, że pracownik ochrony, pomimo że czasem może być znienawidzony przez ludzi, jest takim samym człowiekiem jak każdy inny. Ma swoje marzenia, doświadcza smutków i radosnych momentów w życiu. Praca w ochronie nie należy do najłatwiejszych, ponieważ wymaga wielu poświęceń, ale jednocześnie jest niezwykle potrzebna dla społeczeństwa. Mam nadzieję, że ten artykuł zainspiruje Cię do rozważenia kariery w branży ochrony.

ECMxxx9h.jpg

Edytowane przez Ozianin