Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

287. Fałszywy alarm bombowy w lokalu Ocean's Bounty Bar

puvtxr

Rekomendowane odpowiedzi

Itt2c14.png

Written by Richard Sutliff - DAILY GLOBE, 21/08/24

EPzzRTh.png

Dwudziesty sierpnia, dzień jak każdy inny w popularnym lokalu Ocean's Bounty Bar przy Del Perro Freeway. Obsługa w pocie czoła pracuje, przygotowując świeże potrawy dla klientów. Klienci oddają się spożywaniu specjałów morskich, rozmawiając czy śmiejąc się przy tym. Do czasu - do środka wchodzi kilku zastępców szeryfa i ogłasza ewakuację. Na numer alarmowy 9-1-1 przyszło zgłoszenie - ma się tam znajdować ładunek wybuchowy.

Przyszłam po przekąskę i w przeciągu pięciu minut do lokalu wparowało LSSD, które poinformowało wszystkich przebywających w środku, że jesteśmy w ogromnym niebezpieczeństwie. - opisała sytuację jedna z kobiet, która znajdowała się w lokalu. - Otrzymaliśmy powiadomienie o zagrożeniu bombowym, to spowodowało natychmiastową ewakuację. Na miejsce przybyły służby ratunkowe, saperzy, którzy zaczęli przeszukiwać obiekt. Trzymali nas tutaj do pory, aż dowiedzieli się wszyscy, że to fałszywe zgłoszenie.

Tak, dokładnie. Pracownicy, ale przy okazji również dowiedziałam się więcej z anteny radia. Akurat pracowałam przy komputerze w domu, gdy dostałam masowy atak telefonów i przekazywaliście informację w specjalnym wydaniu radiowym. - pracownicy poinformowali manager Ocean's Bounty Bar, Ayame Shinazugawa, o sytuacji. - Przyznam szczerze, że dużo się działo na miejscu. Nie miałam okazji porozmawiać z nikim tak dokładnie. Odesłałam pracowników do domu i jutro z nimi porozmawiam, by dowiedzieć się więcej. Moim celem było wsparcie działań zastępców, dokładniej mówiąc - przekazanie monitoringu lokalu. [...] Nie wiem, kto chciałby nam zaszkodzić. Może to podobny motyw jak w przypadku /swattingu/ w sieci na influencerach, czy też po prostu twórcach?

Jednostki zostały zadysponowane do zgłoszenia o zagrożeniu bombowym. - informuje Deputy Luana García Menéndez z Sheriff's Information Bureau, LSCSD. - Zabezpieczono wszystkie osoby w środku, przygotowano dla nich miejsce ewakuacji i poinformowano EMS, by jednostki były w gotowości. Po zabezpieczeniu perymetru na scenie pojawił się Bomb Squad, który zweryfikował pakunek pozostawiony w toalecie. Pakunek był mały, lecz jego kształt łudząco przypominał improwizowany ładunek wybuchowy.

0lAk1rj.pngMożna było mieć wątpliwości co do miejsca, w którym trzymano cywili w trakcie sprawdzania budynku - skraj parkingu należącego do lokalu. Pytanie jakie pojawiało się w głowie to czy jest to bezpieczna odległość w razie gdyby ładunek okazał się prawdziwy i doszło do wybuchu? Deputy Menéndez uspokaja: Tactical Incident Commander zarządził punkt ewakuacji na tyle daleko, by nie narażać ludności cywilnej na ewentualne odłamki i uszkodzenia infrastruktury. Ponadto zadbano o to, by między punktem ewakuacji, a lokalem znalazła się dodatkowa osłona. W tym wypadku były to radiowozy i ciężki pojazd utility z ramienia Bomb Squad.

Całość 'na szczęście' okazała się fałszywym alarmem - specjaliści z Arson Detail, Special Enforcement Bureau potwierdzili, że 'ładunek' nim nie był i nikomu nic nie grozi. To było szczęściem w tej sytuacji, a nieszczęściem pozostaje sam fakt, że ktoś wykonał fałszywy telefon na numer alarmowy: Prosimy by nie wykorzystywać emergency-hotline do takich żartów. Wiele jednostek zostało zaangażowanych w fałszywe zagrożenie bombowe, podczas gdy w centrum miasta trwał napad na stację paliw. W związku z tym fałszywym zgłoszeniem część jednostek została przekierowana właśnie tam, zamiast na faktyczne zagrożenie w postaci napadu z użyciem broni.

Biorąc pod uwagę powyższe informacje nasuwa się jedno pytanie - czy rzeczywiście był to niewinny żart? Czy może jednak zrobiono to z premedytacją, by wywołać mniejszą odpowiedź organów ścigania do napadu na jedną z stacji paliw? Na to pytanie odpowiedź będą musieli znaleźć detektywi z ramienia departamentu szeryfa. Działają, a Deputy Menéndez z racji na ewentualne zaszkodzenie śledztwu nie mogła podać więcej informacji. Pozostaje czekać, czy detektywom uda się ustalić te ważne aspekty sprawy i czy uda się pociągnąć sprawcę do odpowiedzialności.

spaceforyourad.png.29eada8533f5557c8968d0049d88c7f2.png