Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

053. Pokaz wyścigów żużlowych dla uczestników na San Andreas Speedway. Niezapomniane wrażenia i adrenalina w pakiecie

S1lvio

Rekomendowane odpowiedzi

oEI69nq.png.d5551dd15128e205799669202b9835fb.png

written by Charles Beaufils, Daily Globe - 17/11/24

spacer.png

Dzisiaj, siedemnastego listopada na San Andreas Speedway odbył się pokaz żużlowy, w którym każdy mógł brać udział jako kierowca WR500. Na koniec szkolenia każdy uczestnik, który zdecydował się na wzięcie udziału otrzymywał oficjalny certyfikat potwierdzający ukończenie. Powodem zorganizowania takiego dnia był pokaz sportu, o którym mówi się cicho w Ameryce przez jego nieznajomość oraz małe zainteresowanie w kraju. 

spacer.png

Organizatorem całego wydarzenia oraz właścicielem San Andreas Speedway jest Wesley Rattigan - doświadczony uczestnik zawodów oraz miłośnik tego unikalnego sportu. Sam tor został zakupiony przez Rattigana za własne pieniądze oraz dzięki pomocy kilku inwestorów. Jako stary rozpadający się tor który kiedyś miał podobne zastosowanie, Wesley sam jeździł na tym torze za młodu, oraz na nim zaczynały się początki jego kariery. Obiekt może się pochwalić tym że jest przystosowany pod standardy torów Europejskich, oraz że wszystkie materiały zostały ściągane z tamtejszych krajów - mowa tutaj chociaż o bandach pneumatycznych sprowadzanych z Czech, czy systemów bezpieczeństwa importowanych ze Szwecji, aż po Polskie Motocykle. Dzięki wszelkim staraniom właściciela oraz inwestycjom w importowane systemy jak i maszyny, tor może być nazwany unikalnym oraz poza niezapomnianym widokiem, który prezentuje - może pozostawić jedyne w swoim rodzaju wspomnienia jak i chociażby z tego jednego pięknego dnia. Trudno jest wyliczyć szacunkowo koszty, jakie zostały włożone w budowę tego miejsca, lecz można na pierwszy rzut oka powiedzieć ile poświęcenia i miłości zostało włożone, aby ten obiekt mógł oddawać piękno sportu żużlowego, który znany jest głównie w Europie.

spacer.png

W wydarzeiu łącznie brało udział piętnastu uczestników, którzy mieli okazję nauczyć się podstaw prowadzenia motocykla jak i wziąć udział w krótkich zawodach. Uczestnicy doświadczając tego typu adrenaliny z pewnością zabiorą ze sobą niezapomniane wrażenia, kiedy mogli poczuć się jak zawodnik profesjonalnych wyścigów żużlowych. Zadowolenie ludzi z możliwości przejechania się WR500 na torze z prawdziwego zdarzenia było ogromne, tony pozytywnego feedbacku od osób biorących udział był nie do zliczenia;
"Emocje, piach oraz prędkość, ten sport to arcydzieło, nie wyobrażałem sobie że ten sport to tyle frajdy"

"Wygląda jak zwykła jazda w kółko po piachu i żwirze, ale jest to kompletnie inny świat kiedy usiądzie się na siodełku tych maszyn"

To tylko kilka z wielu opisów jakie udało się usłyszeć od czynnych uczestników pokazu SAS.

Sam byłem jednym z osób, które postanowiły wziąć udział w wydarzeniu, więc mogę wam opisać własnymi słowami wrażenia po całym dniu od początku do końca. Początkowo wszystko brzmi łatwo podczas słuchania wykładu prowadzonego przez organizatora, który instruuje o poprawnym prowadzeniu pojazdu, oraz ogólnych zasadach poprawnego zachowania na torze. Zaraz po tym każdy uczestnik otrzymuje stosowny strój do jazdy. Przed startem czułem strach i adrenalinę przed puszczeniem sprzęgła i daniem gazu w manetkę. Piach, ryk silników oraz chaos dookoła spowodował że czułem się niesamowicie, kompletnie inaczej niż na normalnym motorze. Zaraz po zjechaniu i zejściu z motocykla jedyne co mi towarzyszyło, to euforia oraz chęć do kolejnej próby.

spacer.png

Przez miniony czas nie miał miejsca wypadek, nie było też rannych, lecz jak sam Wesley Rattigan wspomina "Podczas moich występów zdarzyło mi się mieć wiele upadków, czy to podczas treningu, czy też na meczu.. Taki sport - miałem złamaną rękę, nogę.. Człony kręgłosłupa, połamane żebra.. Wiele siniaków.. Zdarzyło mi się też brać udział w karambolu z innymi zawodnikami". Z pewnością ten sport jak każdy prowadzi za sobą wiele niebezpieczeństw których także ja doświadczyłem, jak dla przykładu mocno ograniczona widoczność, czy jazda na żyletkę przy innym uczestniku. Pomimo wszystkich tych napinających, delikatnie niebezpiecznych sytuacji, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jeżeli brakuje Wam w życiu dobrej rozrywki, albo jesteście fanami zastrzyku adrenaliny to ten sport jest dla Was. Tor San Andreas Speedway daje to wszystko.

MOON_1_800x125.png?ex=673b96ba&is=673a453a&hm=620f459ac43e822778c1c9f263863f4fea5dfa40d9cc8b59c3cffb929d03c7be&=

Edytowane przez puvtxr
wstawiłem złe zdjęcie