Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

Jessica Montanez- Interview Eliana "Elirose" Moore

AndrewGeremek

Rekomendowane odpowiedzi

**Około 11:30PM na V-tube wleciał kolejny wywiad z serii w której Lokalne "Gwiazdy" sceny Los Santos opowiadają o swoich problemach/przeżyciach, w samej serii  wzięła udział już Fehu "Pandora" Skarsgard- Tym razem gościem Jessici Montanez była Eliana "Elirose" Moore, znana piosenkarka,  sam wywiad trwał około 30 minut, w owym wywiadzie sama piosenkarka wspomniała o swojej stracie w przeszłości oraz o uczuciach związanych z nią, na samym końcu również obie kobiety dodały kilka motywujących, lub miłych słów,  **

**Jessica Montanez spojrzała prosto w kamerę, lekko się uśmiechając.**

Jessica Montanez mówi: Hey, witajcie w kolejnym wywiadzie, wywiadzie na temat zdrowia psychicznego, dziś ze mną jest Eliana Elirose Moore, wspaniała artystka, i jeszcze wspanZrzutekranu(1502).png.b7a669794afbf4d12061823432f8ce5b.pngialsza kobieta, Hey Eliana, jak się dzisiaj czujesz? coś się przydarzyło dzisiejszego dnia?

**Jessica Montanez zmienia punkt skupienia na Eliane, zerka życzliwie na nią, wsłuchując się w odpowiedź.**

Eliana Moore mówi: Hey Jessica i witam wszystkich, którzy to oglądają.** Spojrzała z ciepłym uśmiechem w stronę kamery zaraz też znów wracając wzrokiem na swoją rozmówczynię.** Czuję się całkiem dobrze, dziś w sumie miałam spokojny dzień, który spędziłam w domu, ale też był to dzień premiery mojej kolejnej świątecznej piosenki.

Jessica Montanez mówi: Nic tylko się cieszyć! Zahaczając o premiere piosenki, powiedz mi- jak wielki jest stres podczas wypuszczania takiej rzeczy, jak sobie z nim radzisz?

*** Jessica Montanez zadała pytanie nie zerkając na kartkę którą trzyma, skupia swoją uwagę na kobiecie.**

Eliana Moore mówi: Wypuszczenie samej piosenki, przestało być już dla mnie stresujące. Stresowałam się na pewno przed premierą mojego pierwszego kawałka. Ale w takich chwilach najlepiej pomaga wsparcie bliskich. Albo tak, jak dziś wsparcie drugiej artystki, która stworzyła ze mną tę piosenkę.

Jessica Montanez mówi: Okey, rozumiem że weszło to już ci poniekąd w rutyne- mam kolejne pytanie do ciebie, poniekąd związane z tym co mówiłaś. Jakie znaczenie mają dla Ciebie relacje z innymi ludźmi w kontekście zdrowia psychicznego?

Eliana Moore mówi: Relacje z innymi ludźmi w moim przypadku są odgrywają ogromną rolę w zdrowiu psychicznym. Właśnie bliskość, wsparcie i zrozumienie pomagają mi przetrwać trudne chwile. Otaczanie się ludźmi, którzy mnie akceptują i motywują, pozwala mi lepiej radzić sobie z emocjami. W relacjach szukam na przykład przestrzeni na autentyczność – możliwość bycia sobą bez strachu przed oceną. Wtedy czuję się spokojnie co oczywiście dobrze wpływa na psychikę.
 ** Jessica Montanez przytaknęła na słowa Eliany, kontynuując z nią ten wątek**

Jessica Montanez mówi: Jasne... a powiedz mi, kto jest dla ciebie taką osobą przy której... czujesz się swobodnie, przy której uwalniasz w pełni swoje emocje, czy to płacz, czy to śmiech.

Eliana Moore mówi: Oczywiście mój mąż

** Eliana Moore uniosła kąciki ust w uśmiechu.**

Jessica Montanez mówi: Jasne, w takim razie, pozdrawiamy twojego męża Eliana, cieszę się z waszego szczęścia, przejdźmy trochę do innego wątku- Czy jest jakieś konkretne doświadczenie, które znacząco wpłynęło na Twoje zdrowie psychiczne?

Eliana Moore mówi: Tak, jedno z najbardziej traumatycznych doświadczeń miało miejsce, gdy mieszkałam w Miami. Doświadczyłam bolesnej straty w wyniku strzelaniny, co miało ogromny wpływ na moje zdrowie psychiczne. W tamtym czasie postanowiłam skupić się na nauce, by ukończyć studia, i wyprowadziłam się do  Los Santos, szukając nowego początku i chcąc odciąć się od przeszłości. To była forma ucieczki, ale też próba odzyskania kontroli nad swoim życiem.

Jessica Montanez mówi: Okey, a czy była jakaś jedna osoba w tamtym okresie która ci pomogła? jak tak to jaka, i w jaki sposób?

Eliana Moore mówi: Jeśli chodzi o okres przed przeprowadzką, miałam trójkę wspaniałych przyjaciół, od których po prostu się odcięłam. Po przyjeździe do LS, w pewnym momencie poznałam męża i to dzięki Niemu w końcu odzyskałam spokój. Jego wsparcie i miłość otworzyły we mnie chęć do tworzenia muzyki, co okazało się dla mnie prawdziwym lekarstwem.

Jessica Montanez mówi: Bliskość, miłość, lub druga osoba potrafi być lekarstwem na większość rzeczy, nawet na te najcięższe- mam do ciebie kolejne pytanie Eliana, czy uważasz, że trudne doświadczenia z przeszłości pomogły Ci lepiej zrozumieć siebie i swoje potrzeby?

Eliana Moore mówi: Zdecydowanie tak. Trudne doświadczenia z przeszłości, choć bolesne, były dla mnie momentami przełomowymi. Pomogły mi dostrzec, kim jestem i co jest dla mnie najważniejsze. Strata, z którą musiałam się zmierzyć, nauczyła mnie doceniać każdą chwilę i szukać siły w sobie, ale też w relacjach z bliskimi. Te przeżycia sprawiły, że lepiej wiem, czego pragnę, ale także czego powinnam unikać

Jessica Montanez mówi: Będąc szczera, mam bardzo podobnie- ciężkie sytuacje w życiu potrafią nauczyć rozumienia siebie, ale też innych- przejdźmy do kolejnego pytanie, na które ciekawa jestem twojej odpowiedzi, Jak radzisz sobie z negatywnymi myślami lub wewnętrznym krytykiem? Czy masz na to konkretne techniki?

Eliana Moore mówi: Radzenie sobie z negatywnymi myślami i wewnętrznym krytykiem to dla mnie trudny temat. Szczerze mówiąc, mam z tym spory problem i nadal uczę się, jak to kontrolować. Często bywa tak, że te myśli potrafią mnie przytłoczyć, szczególnie w momentach, gdy czuję się osamotniona albo gdy coś mi nie  wychodzi. Pracuję nad tym, by nie być wobec siebie tak surową, ale to proces. Staram się szukać chwil wyciszenia – spacer na plaży, spędzanie czasu z mężem czy pisanie muzyki pomagają mi przynajmniej na chwilę odciąć się od tych negatywnych głosów w mojej głowie, choć nie zawsze to jest takie proste. Dlatego wiem, że przede mną jeszcze długa droga, by naprawdę zaakceptować siebie taką, jaką jestem, i uciszyć wewnętrznego krytyka na dobre.

Jessica Montanez mówi: Czasami największym twoim wrogiem, potrafisz być sam ty, taka walka w środku potrafi być bardzo ciężka, czasami warto zrobić sobie rozmowę czy to z samym sobą, czy z kimś innym by zresetować się, wypuścić z siebie każdą emocje która w tobie siedzi. Przejdźmy do kolejnego pytania, ostatniego na dziś- Czy jest coś, co zmieniłabyś w swoim podejściu do zdrowia psychicznego, patrząc z perspektywy czasu?

Eliana Moore mówi: Zdecydowanie chciałabym być dla siebie bardziej wyrozumiała. Zbyt długo ignorowałam swoje potrzeby emocjonalne, skupiając się na tym, by być „silną” i radzić sobie sama. Teraz wiem, że proszenie o pomoc czy przyznanie się do słabości nie czyni mnie mniej wartościową, a wręcz przeciwnie.  Gdybym mogła coś zmienić, szybciej nauczyłabym się słuchać swojego ciała i emocji, zamiast tłumić je i udawać, że wszystko jest w porządku. Zrozumiałam też, że samo dbanie o zdrowie psychiczne to nie jednorazowe działanie, ale ciągły proces, który wymaga czasu i zaangażowania.

**Jessica Montanez wsłuchuje się w odpowiedź Eliany, słysząc jej słowa zamyśliła się na chwile, po czym wróciła myślami do rozmowy.**

*** Eliana Moore poprawiła swoją pozycję na kanapie. Uśmiechnęła się delikatnie do Jess otwierając się przed nią podczas wywiadu.**

Jessica Montanez mówi: Dobrze że jesteś świadoma swoich problemów, jak i odczuć, czasami warto również popracować z specjalistą, mamy w santos świetnych psychologów- kończąc naszą rozmowe Eliana, Jakie małe kroki poleciłabyś komuś, kto dopiero zaczyna swoją drogę ku lepszemu samopoczuciu, z twojego punktu widzenia?

**Eliana Moore po wysłuchaniu pytania Eli przeniosła wzrok w stronę kamery, tak aby słowa były kierowane do osób po drugiej stronie, które mają gorsze samopoczucie przez swoje problemy.**

**Jessica Montanez widząc ruch eliany, również przeniosła wzrok na kamerę, co jakiś czas spoglądając na eliane, wysłuchując odpowiedzi.**

Eliana Moore mówi: Moja rada? Zacznij od bycia dla siebie łagodnym. Nie musisz mieć wszystkiego rozwiązane od razu, a proces uzdrowienia nie jest prosty. Pamiętaj, że to, co czujesz, jest ważne i zasługujesz na to, by znaleźć pomoc. Możesz zacząć od najprostszych kroków. Na początek spróbuj znaleźć kogoś, komu możesz zaufać – bliską osobę, przyjaciela, kogoś, kto Cię wysłucha. Czasem wystarczy, że pozwolisz sobie na to, by podzielić się swoimi emocjami, żeby poczuć się trochę lżej. Jeśli nie czujesz się gotowy do rozmowy, możesz zacząć od pisania. Zapisuj swoje myśli, swoje uczucia.To sposób na uporządkowanie tego, co czujesz i zauważenie rzeczy, które cię przytłaczają.

**Eliana Moore zakończyła swoją wypowiedź ciepłym, szczerym uśmiechem. Po czym przeniosła wzrok na Jessicę.**

**Jessica Montanez przytaknęła na jej słowa, zadowolona poniekąd z odpowiedzi eliany, przeniosła wzrok na nią.**

Jessica Montanez mówi: Piękne słowa Eliana, ciężko by mi było powiedzieć coś lepszego, chociaż pozwolisz że dodam kilka swoich słów, które wcześniej już padały z moich ust, lecz będe to powtarzała- Nie bójcie się prosić o pomoc, nawet obce dla was osoby, bo czasami to one pomogą wam najlepiej.  Pamiętajcie że macie dla kogo żyć, i nie warto się załamywać z powodu jednej czy drugiej porażki, bo porażka w życiu to nic złego, ważne że po tej porażce wstaliście, i wyciągneliście lekcje, jest tak z wszystkim w życiu, czy to pracą, czy nawet relacją z drugą osobą.

** Jessica Montanez zakończyła swój monolog, podczas którego kierowała wzrok do kamery, przestawiła wzrok na Eliane,**

Jessica Montanez mówi: Chciałabyś coś dodać Eliana?

** Eliana Moore po chwili namysłu znów przeniosła wzrok na kamerę, uśmiechnęła się delikatnie.**

Eliana Moore mówi: Mogę jeszcze dodać, że każdy z nas ma swoje zmagania, ale ważne jest, by dawać sobie przestrzeń na rozwój, błądzenie i naukę. Nie bójcie się szukać wsparcia u bliskich, w pasjach czy u specjalistów. To w porządku nie być zawsze w porządku. A jeśli moja historia w jakiś sposób pomoże Wam poczuć, że nie jesteście sami, to dla mnie największa wartość. Dbajcie o siebie.

Jessica Montanez mówi: Dbajcie o siebie, oraz dbajcie o bliskich, dziękuje ci bardzo Eliana za tą rozmowe, naprawdę dobrze mi się z tobą rozmawiało, mam nadzieje że twoja historia pomoże nie jednej osobie, będąc szczera sama mam kilka przemyśleń po naszej rozmowie- Dziękuje ci bardzo, oraz dziękuje bardzo wam drodzy. Oglądający, pamiętajcie że szacunek dla drugiego człowieka, to jest coś najważniejszego, powtórzę to, dbajcie o siebie, oraz najbliższych.

*** Jessica Montanez zerknęła na Eliane, życzliwie się uśmiechając, podczas końcowego monologu zerkała prosto w kamerę, po czym wyłączyła nagrywanie.**

Edytowane przez AndrewGeremek