Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

008 JUICY TALK-TAILS by Alyssa Marchesi - Flirt - narzędzie do poznania siebie czy w obecnych czasach to już przeżytek?

Lori

Rekomendowane odpowiedzi

Y9xUqzp.png

JUICY TALK-TAILS BY ALYSSA MARCHESI: FLIRT - NARZĘDZIE DO POZNANIA SIEBIE CZY W OBECNYCH CZASACH TO JUŻ PRZEŻYTEK?

**W mediach Daily Globe znajduje się materiał z odcinka Juicy Talk-Tails w wersji skryptowej i nagrania wideo ze studia radiostacji**

AU4RzaG.pngDobry wieczór Los Santos! Wita Was Alyssa Marchesi... Tak, dobrze słyszycie. To ja, Wasza ukochana Aly’ i tym samym ogłaszam wielki powrót kultowego talk show JUICY TALK-TAILS. Tęskniliście? Oh wiem, że tak! Wykorzystując mój czas antenowy i zasięg chciałabym zaapelować do Los Santos Police Departament. Czy koniecznie są te blokady na koła? A zwłaszcza w okolicy Rodeo Drive. Skusiła mnie nowa kolekcja, w jednym z butików… Wybaczcie, nie mogłam przejechać obok niej. Zaparkowałam w miejscu... Mea culpa, niezbyt dozwolonym. Wracam uradowana z kilkoma torebkami zakupów i co? Suprise, suprise! Piękna blokada. God have mercy i lokalny departament również!

Słodki i lekki jak beza, poprawiający samopoczucie jak czekolada – flirt to przepis na smaczne życie. I udany związek... Ale czy tylko? To właśnie flirt będzie dzisiejszym tematem wieczoru. Całkiem przyjemny, prawda? Gdybyśmy chcieli podejść technicznie do tematu, to według sztywnego słownika definicją słowa filtr jest  żartobliwa komunikacja z podtekstami seksualnymi, zwykle podejmowana z zamiarem przyciągnięcia kogoś, z kim nie jest się jeszcze romantycznie związanym. Bla, bla... Kto by słuchał takiego nudzenia.  Flirt to błyskotliwa rozmowa o miłości, podsuwająca partnerowi pewne myśli, oceny uczuciowe czy sugestie – nie zawsze prawdziwe. Zmuszają one jednak do błyskawicznej riposty i zręcznej reakcji na każdą, najsubtelniejszą uwagę.

Na czym polega flirt i czy w obecnych czasach to już przeżytek? Ku naszemu niepocieszeniu ogłoszono, że sztuka flirtu jest na wymarciu. Za flirtowaniem tęsknią jednak nie tylko milenialsi czy osoby ze starszych pokoleń, lecz także gen Z. To samo pokolenie jest oskarżane o zabicie 'magii flirtu'. Jednak, czy potrafimy jeszcze uwodzić i czy ta sztuka bywa przydatna we współczesnych czasach? Flirt, czyli zwykły niewinny żarcik z podtekstem możemy również wykorzystać do poznania drugiej osoby. W ten sposób łatwo się przekonać jak będziemy się bawić i dogadywać z drugą osobą. Naturalnie wiele z nas nie chce tracić czasu i próbuje się przede wszystkim dowiedzieć, czy z potencjalnym partnerem czy partnerką jesteśmy w miarę zgodni – pytamy więc o pracę, politykę, chęć posiadania dzieci. Alee... No właśnie, czy poznawanie drugiej osoby musi wyglądać jak przesłuchanie na stacji departamentu? PS. Pozdrawiam was tutaj serdecznie, nie daruję wam tej blokady! (śmiech) Nawet dość trudne pytania można obrócić we flirt. Bo chemia jest ważna. Bo poczucie humoru jest ważne. Często sprawiają, że nawet niedopasowane z pozoru osoby tworzą udane związki, a różnice, które wydawały się nie do przeskoczenia, okazują się nie być przeszkodą. Ciekawa jestem, kiedy ostatnio zdarzyło się Wam przegadać z kimś całą noc. Nawet nie pamiętam, kiedy mnie samej się to zdarzyło, a jeszcze kilka lat temu to była moja specjalność.

Zwłaszcza kobiety narzekają, że mężczyźni nie flirtują, rozleniwili się, czekają, aż to my zrobimy pierwszy krok, wszystko za nich ogarniemy. Faceci odpowiadają, że mają dość wychodzenia z inicjatywą, skoro co i rusz spotykają się z odrzuceniem. Kolejny argument jest taki, że w czasach po #MeToo po prostu boją się nas zaczepiać. Tymczasem flirtowanie może mieć w sobie sporo zabawy, nie musi w tym być od razu seksualnego napięcia. Jesteśmy zbyt przywiązani do tego kontekstu i kierujemy flirt w tę stronę. Tymczasem próba nawiązania więzi wcale nie musi być przekroczeniem granicy. Mam wrażenie, że w dobie powszechnego oskarżania o seksizm, każdy z ruchów w kierunku niewinnego flirtu jest odbierany jako w swego rodzaju przekroczenie granic, a nawet molestowania. Ucieczka ze skrajności w skrajność nie idzie w dobrą stronę.

W czasach naszych babć flirt był jedynym sposobem na rozeznanie się na rynku matrymonialnym. Flirt był i jest nadal świetną grą wstępną. Nam, kobietom, jest potrzebny czas na rozpalenie się, na wzniecenie pożądania. W ten sposób kobieta może mieć cały pęczek adoratorów i dać sobie z nimi radę, czyli sprawić, by nadal chcieli się przy niej kłębić w nadziei, że zostaną wybrani. Brzmi trochę jak czary-mary, czy jak ktoś woli manipulacja.

Czy rzeczywiście wszystkiemu winne 7xUS07l.jpegsą aplikacje randkowe, trend pracy i nauki z domu, które pogorszyły nasze umiejętności interpersonalne lub nie pozwoliły im się wykształcić, w połączeniu z „transakcyjnym" podejściem do miłości? Niestety, obecny schemat wygląda tak - ktoś wpada nam w oko, zaczepimy go ewentualnym lajkiem pod udostępnionym postem na social mediach, damy follow, wyślemy wiadomość z kategorii /hej, co tam?/. I co dalej? Właśnie wielkie nic. Odbiorca uzna, że to nic ciekawego i szach mat, next please.  

Ktoś może zarzucić, że flirt zaspokaja też naszą próżność. Tak, ale we flircie karmimy się wzajemnie, i to jest najfajniejsze. Kwitniemy na tej grządce sobie wspólnie. I podlewamy siebie nawzajem. Najbardziej jednak podoba mi się w nim to, że rodzi się błyskawicznie. Od błysku w oku, uśmiechu, zabawnej uwagi… i od razu coś się zaczyna dziać. Chociaż, osoby, które wiążą zbyt dużo nadziei, czy też wczuwają się w to zbyt mocno mogą odebrać to na zbyt poważnie. Może to nas właśnie powstrzymuje przed flirtowaniem? Boimy się, że za bardzo się w nim nakręcimy albo damy drugiej stronie mylne wrażenie, że mamy ochotę na romans. Jeśli się po nim za dużo nie spodziewasz i traktujesz to niezobowiązująco możesz odnieść z niego wyłącznie profity. Sztuka uwodzenia nie jest czymś naturalnym, instynktownym. To raczej wyuczone zachowania, które rozwijamy poprzez praktykę i obserwację. Zwykły proces relacji społecznych, którego nie należy demonizować.

Bez wątpienia nie jest łatwo zacząć flirtować ot tak. Kto z nas nie chciałby dostać magicznego sposobu, jak z powodzeniem krok po kroku to zrobić, i znaleźć romans czy miłość. Najlepiej w realnym świecie. Mimo wszystko w tym wirtualnym także da się flirtować. Może być tym, co popchnie do umówienia się na spotkanie w realu. Pozwoli choć trochę wyczuć drugą osobę. Pamiętajmy też, że współcześnie flirt może opierać się na różnych formach ekspresji. Inaczej będzie w realu, inaczej online, gdzie sprawdzają się raczej wszelkie krótkie formy. Przykładowo młode pokolenie - tak zwany gen Z, upraszcza podryw i mówią do siebie memami, a nie rozbudowaną literaturą. Czy to źle? No nie, to ich sposób na uzewnętrznienie siebie, zwrócenie na siebie uwagi.

Flirtowanie nie zawsze jest też łatwe do wykrycia. Często zależy od interpretacji. Gest, uśmiech czy emoji mogą być użyte niewinnie, dla zabawy albo wyrażenia emocji wobec kogoś, pragnienia czegoś więcej. Dodam od siebie, że flirt może być nieszkodliwą zabawą, jeśli mamy ją pod kontrolą. A przede wszystkim, kochajmy siebie moi drodzy! Dziękuję za towarzystwo podczas dzisiejszego odcinka Juicy Talk-Tails. Cieszę się, że mam szansę do Was wrócić.

Oczywiście cały materiał z dzisiejszego odcinka będzie dostępny w naszych mediach. Śledźcie nasze kanały. Juicy Talk-Tails wraca na stałe do naszej ramówki! Dobranoc Los Santos! **w tle Kayes - No Broke Boys**