Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

128. Elegancja i doświadczenie - Z wizytą w Rose Hair Salon

Excelsior

Rekomendowane odpowiedzi

jxF08Iz.png

Elegancja i doświadczenie - Z wizytą w Rose Hair Salon

image.png.f84ee41b1c3995907e30ba3c19a34cdc.png

Witajcie czytelnicy! W dzisiejszym reportażu nasza dziennikarka Kaylee Reynolds udała się do jednego z największych salonów fryzjerskich w mieście Los Santos.  Rose Hair Salon położony w dzielnicy Vespucci zaraz obok postoju taksówek. Jest to niezwykle popularne miejsce bowiem w przeszłości w lokalu znajdował się inny salon fryzjerski – Estetica. Zaraz po wejściu do salonu naszym oczom ukazuje się bardzo jasne, wszechstronne i eleganckie wnętrze co robi niesamowite wrażenie. Zatrudnieni pracownicy odbywają specjalne szkolenie, aby świadczyć profesjonalną usługę zarówno fryzjerską jak również barberską. Mamy zatem odpowiedni personel oraz odpowiednią lokalizację i wystrój wnętrza. Czy potrzeba nam czegoś jeszcze? Jak najbardziej, nie zaszkodzi dodać doświadczenia i odpowiedniego podejścia do klienta na co również Rose Hair Salon kładzie nacisk. Podczas swojej wizyty nasza dziennikarka przeprowadziła dla Państwa wywiad z właścicielką salonu – Rose Vergas oraz kierowniczką Luren Kolfid.

sblvvD7.png

v0vJddb.pngWywiad z właścicielką Rose Hair Salon - Rose Vergas

Kaylee Reynolds: Witajcie drodzy czytelnicy Daily Globe. Z tej strony Kaylee Reynolds. Dziś udałam się do jednego z największych salonów fryzjerskich w Los Santos. Dokładnie do Rose Hair Salon. Obok mnie właścicielka tego lokalu Rose Vergas. Rose Twój salon jest najdłużej funkcjonującym salonem w mieście. Opowiedz naszym czytelnikom jakie były jego początki a także co skłoniło Ciebie do prowadzenia salonu?

Rose Vergas: Cześć wszystkim, witajcie. A więc tak. Jakie początki były powstania Rose Hair Salon, tak? Już Wam mówię. A więc tak, miałam kilka lat temu salon fryzjerski Belle Rose. Pewnie mieszkańcy miasta, którzy długo mieszkają w mieście kojarzą. Jednak zamknął się, a ja wyjechałam do Francji na jakiś czas. Wróciłam do miasta no i postanowiłam wrócić do starego swojego zawodu, więc skontaktowałam się z Aną - właścicielką Estetyki. Była moją przyjaciółką dobrą, przyjęłam się do niej do pracy a zbiegiem czasu zostałam jej prawą ręką, pomagałam jej z salonem fryzjerskim. Kiedy usłyszałam o śmierci jej, nie chciałam uwierzyć w to. No, ale wracając do tematu. Wykupiłam budynek od miasta, postanowiłam zrobić salon fryzjerski trochę inny w bardziej eleganckim stylu oraz utworzyłam swój biznes jakim jest Rose Hair Salon. Staram się go prowadzić jak najlepiej. Początki prowadzenia salonu nie były łatwe z powodów takich, że ciężko było mi poszukać nowych osób do salonu. Dużo osób nie chce pracować jako fryzjerka bądź Barber, bo się boją, że to zawód trudny. Tak szczerze nie jest, tylko trzeba przejść przez dobre szkolenie.

Kaylee Reynolds: Trochę wyprzedziłaś moje pytanie Rose, zatem przejdę do niego od razu. Wspomniałaś o trudnościach kadrowych. Czy poza doborem pracowników coś jeszcze stwarzało Ci większe trudności?

Rose Vergas: Tak szczerze Wam powiem - nie. Nic nie stwarzało, nie mieliśmy problemów, aby rozwijać salon fryzjerski.

Kaylee Reynolds: Miło mi to słyszeć. Zostańmy przy temacie pracowników. Większość osób uważa, że w salonach fryzjerskich pracują głównie kobiety. Czy u Was jest podobnie?

Rose Vergas: Tak było na początku i też czasem to się zmienia. Raz jest więcej kobiet fryzjerek, a raz barberów. Na ten moment mamy więcej kobiet, kilku barberów. Chociaż u nas fryzjerki też są szkolone właśnie do stylizacji męskiej. Więc klienci mogą spokojnie przychodzić na stylizacje zarostu bądź fryzury.

Kaylee Reynolds: Rozumiem. Czy jest stylizacja która cieszy się szczególną popularnością? Chodzi mi o jakąś konkretną fryzurę albo nawet o konkretny kolor na jaki klientki chcą farbować włosy?

Rose Vergas: Oj powiem tak. Zdecydowanie w tym konkretnym czasie zauważyłam, że najwięcej klientek farbuje się właśnie na blond lub  przyciemniają pasemka o ton głębszy. Wybierają też kolory rudości o różnych intensywnych barwach od jaśniejszych do ciemniejszych - prawie brązu. A z fryzur to oczywiście ostatnio króluje wśród klientek trend na splecioną kitkę i falowane pasma grzywki bądź falowane włosy rozpuszczone swobodnie.

Kaylee Reynolds: Skoro jesteśmy w temacie fryzur.. Z moich obserwacji wynika, że nie tak dawno temu królował u dziewczyn trend na białe włosy. Czy nadal wiele kobiet farbuje włosy na biało?

Rose Vergas: Nie, już ten trend minął. Wiele klientek teraz właśnie wybiera blond jak wspominałam bądź odcienie rudości. Szczerze dawno nie widziałam aby ktoś miał włosy na biało wystylizowane.

Kaylee Reynolds: W porządku. Wróćmy do rozmowy o Twoim salonie. Powiedz naszym czytelnikom co odróżnia Twój salon od innych salonów w mieście? Czym wyróżniacie się na tle konkurencji?

Rose Vergas: Jasne, a więc tak. Wyróżniamy się zdecydowanie bardzo dobrą lokalizacją. Mieścimy się w centrum miasta, gdzie każdy ma myślę zdecydowanie blisko aby zajrzeć na stylizacje włosów. Wyróżniamy się wnętrzem, zresztą jak z pewnością zauważyłaś robi wrażenie. Eleganckie i jasne ściany oraz każdy detal był dokładnie układany. Oraz wyróżniamy się gościnnością i po prostu swobodą. Czuć się tutaj można jak w domu. Podchodzimy do klientów przyjaźnie, doradzamy i każdy wychodzi zadowolony, co mnie osobiście cieszy jako właścicielkę, bo widzę, że klienci są zadowoleni i przychodzą ponownie do nas.

Kaylee Reynolds: W tym momencie muszę zapytać o plany na przyszłość. Czy jest coś co zamierzasz zmienić, ulepszyć, poprawić bądź dodać? W jaki sposób chcesz przyciągać coraz więcej klientów do swojego salonu?

Rose Vergas: Owszem. Ostatnio rozdawaliśmy kupony dla naszych klientów, aby przyciągnąć uwagę do odwiedzin naszego salonu. Na ten moment mogę zdradzić, że coś planuję dość sporego i już jestem po rozmowach z pewnymi osobami, więc oczekujcie, że coś się pojawi już niedługo. Zostawiam rąbek tajemnicy dla was kochani.

Kaylee Reynolds: Jesteś dosyć tajemnicza muszę przyznać. Na koniec schodzimy z tematyki salonu a przejdziemy do Twojej osoby. Co sprawiło, że zostałaś fryzjerką? Dlaczego właśnie taki zawód?

Rose Vergas: Cóż można powiedzieć, że czasami jestem tajemnicza, ale myślę, że takie tajemnice są świetne. Później jak odkryją się będą miłym zaskoczeniem. Wracając do twojego pytania już odpowiadam. Urodziłam się we Francji gdzie wiadomo jest elegancja, moda.. tak chciał los, że moja ciocia posiadała salon fryzjerski. Pomagałam jej właśnie w wolnej chwili, ona mi pokazywała powoli wszystkie kroki w stronę zawodu fryzjerki. Później ukończyłam szkolenia, kursy w Paryżu właśnie w tym kierunku, popracowałam po ukończeniu u niej, ale chciałam pozwiedzać świat, miałam dość miasta swojego rodzinnego i tak się trafiło, że akurat postanowiłam przylecieć tutaj, pozwiedzać miasto, zostając na dłużej w nim.

Kaylee Reynolds: Super, w takim razie życzę Ci w imieniu swoim jak i całej redakcji Daily Globe samych sukcesów. Moją rozmówczynią była Rose Vergas - właścicielka Rose Hair Salon. Dziękuję Ci Rose.

2VkM8w0.png

vFcJuhe.pngWywiad z kierowniczką Rose Hair Salon - Luren Kolfid

Kaylee Reynolds: Przechodzimy do kolejnego wywiadu. A razem ze mną Luren Kolfid, kierowniczka Rose Hair Salon. Witaj Luren. Opowiedz naszym czytelnikom jak to się stało, że pracujesz w salonie fryzjerskim? Jakie były Twoje początki u Rose?

Luren Kolfid: Witam ciebie Kaylee jak i Was kochani. Więc jak zaczęła się moja praca w salonie Rose Hair Salon? Mogę śmiało powiedzieć, że fryzjerstwo zawsze było moją pasją. Już od dziecka się tym interesowałam i chciałam być fryzjerką, dlatego jestem tutaj i śmiało mogę powiedzieć, że jest to najlepsza praca. Jakie były moje początki u Rose? Początki tutaj były świetne, poznałam bardzo fajnych ludzi którzy tutaj pracują, wiadomo.. na początku zawsze jest ciężej. Najpierw trzeba się wdrożyć a to chwilę zajmuje. Na szczęście mam już to za sobą. 

Kaylee Reynolds: Jesteś zatrudniona na stanowisku kierowniczki. Jaki jest Twój zakres obowiązków poza obsługą klientów salonu?

Luren Kolfid: Dokładnie. Moje obowiązki polegają na zatrudnianiu osób, które chcą podjąć się pracy w naszym salonie oraz na zamawianiu brakujących produktów i to raczej na tyle co mogę powiedzieć o moich obowiązkach.

Kaylee Reynolds: Rozumiem, skoro zatrudniasz pracowników to pewnie musisz ich również przeszkolić oraz nadzorować. Czy zdarzają się przypadki, że musisz komuś wystawić przysłowiową naganę?

Luren Kolfid: Oczywiście, gdy przychodzi osoba która chce podjąć się pracy jako fryzjer w naszym salonie najpierw przechodzi odpowiednie szkolenie pod moją opieką lub pod opieką szefowej Rose. Osoby, które przeszły szkolenie dokładnie obserwujemy przy wykonywaniu pracy z udziałem klientów. Jeszcze taki przypadek mi się nie zdarzył, natomiast gdyby zaszła taka potrzeba to myślę że bym wystawiła.

Kaylee Reynolds: Poruszyłyśmy temat szkoleń. Czy zdradzisz nam tajemnice jak dokładnie wyglądają te szkolenia? Rozumiem, że nie chodzi o zwyczajną obsługę nożyczek.

Luren Kolfid: Nasze szkolenia wyglądają w następujący sposób: dajemy manekin z peruką a dana osoba musi wykonać wybraną przez nas stylizację. Na takiej podstawie możemy wywnioskować czy dana osoba nadaje się do pracy w tym zawodzie.

Kaylee Reynolds: Porozmawiajmy zatem o klientach. Czy zdarzają się kłopotliwi klienci? Na przykład awanturujący się bądź niezadowoleni z usługi? Trafiłaś kiedyś na trudnego klienta?

Luren Kolfid: Mogę tobie powiedzieć że owszem, zdarzają się kłopotliwi klienci. Jakiś czas temu miałam sytuację z trzema facetami, którzy przyszli i po wykonaniu jednemu z nich fryzury zaczęli się oburzać że nasze usługi są za drogie. Na szczęście był na miejscu jeden z Panów, który zajmuje się ochroną naszego salonu. Załagodził sytuację i panowie postanowili przeprosić za swoje zachowanie. Zapłacili za wykonaną usługę i rozeszli się.

Kaylee Reynolds: Takie sytuacje muszą bywać niezwykle stresujące. Poruszałyśmy wcześniej temat zaopatrzenia salonu za co jesteś również odpowiedzialna. Czy są jakieś artykuły, które musisz zamawiać częściej?

Luren Kolfid: Owszem. Najczęściej muszę domawiać produkty takie jak nasze szampony specjalistyczne, odżywki różnego rodzaju. Są to produkty, które najczęściej się sprzedają jak i zużywają.

Kaylee Reynolds: Brzmi to całkowicie logicznie. Na koniec muszę zapytać jak układa się Twoja współpraca z właścicielką salonu - Rose Vergas?

Luren Kolfid: Moja współpraca z Rose? Od kiedy tutaj jestem nasza współpraca rozkwita w najlepsze. Mam nadzieję, że tak już zostanie między nami i bardzo się cieszę, że mogę z nią współpracować.

Kaylee Reynolds: I tego również Wam życzę. Moją rozmówczynią była Luren Kolfid - kierowniczka w Rose Hair Salon. Dziękuję Luren.

IW5FQfJ.png