Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

[Venture SPORT] 06. Koniec kariery na żużlowym torze: Amanda z Kolorado odchodzi w cieniu niedomówień!

CZEMP1ON

Rekomendowane odpowiedzi

spacer.png

Świat ͏lokalnego wy͏ścigu stracił jedną z zawodniczek. Amanda – pierwsza kobieta z Kolorado, k͏tóra oficjalnie brał͏a u͏d͏ział ͏w zawodach żużlowych – ogłosiła koniec s͏wojej kariery. J͏ej post w mediac͏h społeczno͏ściowych jest pełen emocji, przemyś͏leń, ale͏ też niejasności które wywołały ͏duże zamieszanie w͏ śro͏dowisku.

„Najlepsi odjechali, próbowałam podążyć za nimi, ale... nie udało się” – tymi słowami Amanda rozpoczęła swój emocjonalny wpis, w którym potwierdziła, że definitywnie rozstaje się z żużlem. Jak przyznaje, choć początkowo zakładała kontynuowanie kariery po lutowym memoriale, teraz nie widzi już na to ani szans, ani sensu.

Chociaż oficjalnie nie mówi jasno o przyczy͏nach swojej decyzji, z treści wpisu͏ i słów ludzi z jej bliskiego kręgu możn͏a odcz͏ytać, ͏że za kulisami działy się rzeczy które z sporte͏m niewiele͏ mają͏ wspólnego.

– Amanda bardzo chciała się rozwijać, szukała sponsorów, trenerów, inwestowała swój czas i pieniądze. Niestety natrafiła na przeszkody, które pojawiły się nagle i były nie do przeskoczenia – mówi jeden z jej znajomych, który chce pozostać anonimowy.

Mimo rozczarowania Amanda dziękuje wszystkim, którzy wspierali ją w sportowych wyzwaniach - szczególne podziękowania kieruje do Wesley’a Rattigana i Martina Sondersa, szefów SAS, którzy – jak podkreśla – dali jej szansę na starcie. 

Jej krótka historia to nie tylko sportowa walka, ale też opowieść o determinacji i przełamywaniu barier w świecie zdominowanym przez mężczyzn. Amanda zapisała się w historii lokalnego speedwaya jako pierwsza kobieta z Kolorado, która stanęła na starcie oficjalnych zawodów.

Na razie nie wiadomo, czy jeszcze wróci do żużla – choćby jako kibic. Na zakończenie swojego wpisu zostawiła jednak cień nadziei:

„Jeśli czas pozwoli, być może pojawię się w roli kibica na którychś z kolejnych zawodów.”

Czy to zamknięcie pewnego rozdziału, czy tylko przerwa – czas pokaże. Jedno jest pewne: zarząd SAS starał się kobietę wspierać w przebiegu jej kariery, jednak to nie zatrzymało jej przed dokonaniem decyzji o rezygnacji,  szkoda.

**Artykuł został wzbogacony o nową zawartość**

spacer.png

Przebieg rozmowy Raymond Hall'a z właścicielem organizacji SAS w celu wyjaśnień :

Spoiler

Nastąpiło połączenie głosowe

1. R.Hall : Dzień dobry, miło mi, że zdecydował się Pan z nami nawiązać rozmowę, wybierając sposób łagodny, aniżeli ataki czy jakiekolwiek inne formy - Jestem za to wdzięczny.

W.Rattigan: Witam, jak najbardziej - nie reaguje agresją na takie sytuacje. Powoduje to u mnie złość w małej ilości, proszę zrozumieć, ta liga to moje dziecko, więc wiadome jest, że zareaguje, gdy ktoś postanowi je zaatakować.

R.Hall : Oczywiście, nie to było naszym celem. Czuję, że w obliczu tej sytuacji, ośmieszyliśmy się - Nie boję się użyć tego słowa. Pomimo, że artykuł bazował głównie na poście zawodniczki, jak i relacjach jej znajomych - To stawiał sytuacje, jak Pan przedstawił w nieprawidłowym świetle. Chciałbym poznać szczegóły, jak doszło do rezygnacji zawodniczki z Kolorado, oraz jaki miała cel, o ile Pan ma takie przypuszczenia - Dlaczego jawnie nie atakowała Państwa, jednak za plecami zdecydowała się to zrobić.

W.Rattigan: [podeśmiał się na początku] O.. Proszę, nawet nie wiedziałem, że inne relacje to byli jej znajomi.. Chciałbym odpowiedzieć jednoznacznie na twoje pytanie, jednak.. Nie jestem? Nie wiem co siedzi w jej głowie, a jak wcześniej wspomniałem. Żużel to wymagający psychicznie sport - nie każdy temu podoła. Klucze, a co za tym idzie dostęp do sprzętu faktycznie został zawodniczce zabrany moją uzasadnioną decyzją. Przypomnę, że to ja jestem w posiadaniu tego sprzętu i mogę decydować kto dostanie przywilej jego używania. Proszę jednak spojrzeć też na to, że zawodniczka pomimo swojej "emerytury" postanowiła parę dni temu wrócić na tor i jak najbardziej dostała dostęp do motocykla pod opieką wykwalifikowanych instruktorów w związku z czym trenowała bez żadnego zarzutu.

R.Hall : A więc pomimo "rezygnacji" - zawodniczka otrzymała Pana wsparcie w postaci pozostawienia motocykla pod opieką oraz treningów. To tymbardziej stawia całą sytuację pod znakiem zapytania, rezygnacja i treningi? Co by nie mówić, to wszystko ciężko skleić w jedną całość. Być może jest to próba zrobienia szumu wokół własnej osoby.

W.Rattigan Ze swojej strony nie będę puszczał żadnych przypuszczeń - jak wspomniałem, zależy mi najbardziej na dobrym imieniu naszej organizacji. I tak, zawodniczka przyszła na otwarty i darmowy trening - dostała motocykl, na którym trenowała na czas trwania treningu tak jak każdy inny zawodnik.

R.Hall : Chciałbym poruszyć jeszcze jedną, bardzo kluczową dla nas wszystkich mi się wydaje kwestie. Gdyby zawodniczka chciała kiedykolwiek wrócić do tego pięknego sportu, będzie miała taką możliwość? Jak stanowisko obiera Pańska organizacja w obliczu tej sytuacji?

W.Rattigan: Nie odmawiam treningu nikomu, jednak słysząc takie rzeczy pozostawia to pewnego rodzaju skazę. Będę musiał pomyśleć, na pewno na ten moment jest za szybko, żeby takie coś powiedzieć. Na trening na pewno? Co do dopuszczenia na oficjalne zawody? Nie mam takiej pewności.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Edytowane przez CZEMP1ON

**Do artykułu została zamieszczona adnotacja informacyjna :**

Doszły do nas informacje, jakoby informacje w obiegu medialnym wypuszczone przez zawodniczkę żużlu były nieprawdziwe. Jesteśmy w kontakcie i współpracy z SAS - W celu wyjaśnienia i przedstawienia Państwu sprawdzonych, prawidłowych informacji. Za wszelkie niedogodności przepraszamy.