Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

"Words at War" - 03. Odsłaniamy Prawdę. Sprawa księdza Josepha Fortera w świetle szokujących zdjęć i oskarżeń!

CZEMP1ON

Rekomendowane odpowiedzi

**Materiał jest do obejrzenia tylko za pośrednictwem potwierdzenia pełnoletności**

spacer.png

Początek burzy 
Raymond Hall otworzył program słowami, które zapowiadały wieczór pełen emocji: „Dzisiaj to jest ten dzień w którym czas, abyśmy poznali prawdę”. Szybko stało się jasne, że nie będzie to zwykła rozmowa. Już pierwsze wypowiedzi pokazały, jak głęboko konflikt zakorzenił się w parafii.

Ksiądz Joseph Forter stanowczo zaprzeczył wszelkim zarzutom, jakoby pod kościołem znajdowały się „prowizoryczne więzienia” czy też że miały miejsce jakiekolwiek rytuały. – „To są pomówienia. Hugo preparuje dowody, próbując obalić Kościół Katolicki” – powiedział, oskarżając swojego rozmówcę o szerzenie herezji i przemoc wobec dzieci.

Z kolei ksiądz Hugo Pembroke zachował chłodniejszy ton, punktując swojego przeciwnika: – „To przedszkolny teatrzyk. Słowa ojca Fortera są niemal kopią moich wcześniejszych wypowiedzi.” Oskarżył go o manipulację i wykorzystywanie swojej pozycji w parafii, w tym finansowe żerowanie na wiernych.

Alkohol, przemoc, spiski?
W toku rozmowy na jaw wyszły kolejne szokujące fakty. Ksiądz Forter oskarżył Hugo o sprowadzenie na mszę pijanego mężczyzny – Alejandro – który miał „przechadzać się po kościele bez spodni”. Hugo natomiast odpowiedział, że to Forter był odpowiedzialny za obecność tego człowieka. – „To Pan wprowadził go do kościoła, Pan go zatrudnił. I to Pan był pijany” – odbił zarzut.

Słowa Fortera, które wielokrotnie zahaczały o pogardliwe, a wręcz rasistowskie i wulgarne komentarze, szokowały prowadzącego i słuchaczy. – „Nie cierpię imigrantów” – padło z jego ust. W dodatku oskarżenia o „zastępy szatańskich demonów” i spiski na zlecenie Hugo przywoływały bardziej narracje z teorii spiskowych niż rzeczowe argumenty.

Hierarchia i pieniądze
Istotnym punktem rozmowy stała się kwestia rzekomego zmonetyzowania parafii oraz faworyzowania proboszcza kosztem innych duchownych. Hugo zarzucił Forterowi, że zwykły wikary zmuszony jest żyć w rażąco gorszych warunkach niż proboszcz. – „Wikary to też człowiek. Kim Pan jest, aby dyktować innym nieludzkie warunki?” – pytał retorycznie.

Forter nie zaprzeczył różnicom, a wręcz je potwierdził: – „Proboszcz to osoba święta. Musi żyć godnie. Wikary jest gorszy niż ja lub proboszcz.”

Wypowiedź ta spotkała się z natychmiastową krytyką – zarówno ze strony Hugo, jak i prowadzącego, który pytał o szczegóły „rażącego luksusu” i domniemanych symboli satanistycznych widniejących na plebanii. Forter wszystkiemu zaprzeczył.

Chaos zamiast odpowiedzi
Cała audycja przybrała formę wojny słów, w której racje obu stron mieszały się z wyzwiskami, wzajemnymi oskarżeniami i brakiem konkretnych dowodów. Kiedy prowadzący próbował dojść do sedna i poprosił Fortera o przedstawienie obiecywanych „dowodów na winę Hugo”, duchowny odmówił, tłumacząc się śledztwem prowadzonym przez Watykan.

Hugo w odpowiedzi zarzucił Forterowi kłamstwo i grę pod publiczkę: – „Od początku audycji z Pana ust wychodzą jedynie utarte formułki.”

spacer.png

Finał sprawy :
Ksiądz Hugo obierając od początku bardzo spokojną postawę w końcowym czasie trwania programu wyciągnął z teczki zdjęcia, pokazując całą prawdę i udowadniając winę Joseph'a Fortera. Pokazał on zdjęcia ukazujące odwrócone krzyże w parafii, zbudowane prowizoryczne więzienia w piwnicach kościoła, czarne habity do odprawiania czarnych mszy, jak i figura upadłego anioła. Hugo Pembroke swoją odwagą i determinacją w działaniu, pomimo straty swojej parafii i możliwości pracy w niej doprowadził do ujawnienia szokujących faktów na temat działalności proboszcza i jego zastępcy w parafii Holy Trinity.

Przekupione służby?
Podczas ostatniego wywiadu Hugo stwierdził, jakoby Joseph Forter mówił o jego znajomościach w biurze szeryfa, które gwarantują mu bezkarność. Dnia 6 kwietnia gdy doszło do przeszukania kościoła, biuro szeryfa nie odnalazło nic podejrzanego, zostawiając tą sprawę bez rozstrzygnięcia, aż do teraz! Czy ta sprawa ma kolejne dno, ukazujące korupcję w strukturach służb w naszym mieście?

Agresja, próba pobicia Hugo przy okazaniu dowodów
Gdy Hugo Pembroke bohatersko pokazał wszystkie dowody do kamery, ksiądz Joseph Forter rzucił się na niego chwytając go za kołnierz, musieliśmy przerwać program. W obliczu zagrożenia, nasz CEO wyciągnął broń palną odstraszając agresora. Na miejsce zostały wezwane służby, które otrzymały cały materiał dowodowy, a agresor został aresztowany. 

Niesamowita i bohaterska postawa Hugo Godfray Pembroke 
Ksiądz Hugo pomimo przeciwności losu oraz wielu osób w hierarchii kościoła, które były ponad nim - Udowodnił krzywdę ludzką od długiego czasu mającą miejsce w tej parafii. Pomimo strachu o własne życie, doprowadził do złapania sprawców. Pomimo utraty pracy, troski o własne bezpieczeństwo i podróży z całym swoim dobytkiem życiowym w samochodzie odkąd stracił możliwość mieszkania na plebanii - Zdecydował się doprowadzić tą sprawę do zakończenia. Chcemy pochwalić takie zachowanie oraz ogłosić, iż Hugo Godfray Pembroke w obliczu bohaterskiego czynu otrzymał od nas możliwość pracy w naszej redakcji i będzie prowadzić własny program telewizyjny dotyczący nauk katolickich.

Zapis wideo 3 emisji programu "Words at War"

Spoiler

Raymond Hall : Dobry wieczór szanowni słuchacze, witam Was prosto z naszego studia. Witamy w programie Words at War - Gościmy dzisiaj dwie osoby, bardzo ciekawe osobistości, które w ostatnim czasie posiadają niesamowicie odmienne poglądy na temat afery i przerwania mszy świętej w kościele Holy Trinity w związku z aferą dotyczącej jednego z duchownych, który pod wpływem alkoholu wykrzykiwał bluzgi oraz oskarżał resztę duchownych o pedofilię, jak i wybudowanie prowizorycznych więzień pod kościołem w piwnicy. Dzisiaj to jest ten dzień w którym czas abyśmy poznali prawdę, czas aby tą sprawę doprowadzić do finału - Jestem Raymond Hall i zapraszam na solidną dawkę informacji jak i emocji. Gościmy dzisiaj księdza Joseph'a Forter'a oraz Hugo Pembroke, którzy oczywiście byli obecni podczas kontrowersyjnej mszy, która odbyła się w niedzielę.

* Raymond Hall spogląda na Josepha, dając subtelny znak aby ten mógł się przywitać.

Joseph Forter : Szczęść Boże, witam wszystkich słuchaczy audycji jak i samego prowadzącego.

* Raymond Hall przytakuje głową z uśmiechem, przekierowuje wzrok w kierunku Hugo Pembroke'a.

Hugo Pembroke : Dobry wieczór Panie Redaktorze, dobry wieczór Państwu - kłaniam się.

Raymond Hall : Z racji Panów stanowisk, pozwolę sobie wprowadzić nieco bardziej swobodnego formatu wypowiedzi. Liczę, że zachowamy kulturę wypowiedzi i nasze emocje w tej burzliwej mocno sprawie, nie wezmą góry. Zacznę może od samego początku, tak na dobrą sprawę. Wasze poglądy na temat tej afery, mocno się różnią. Ksiądz Hugo na Life Invaderze ogłosił wiele, wiele informacji, które stawiają parafię w bardzo krytycznym świetle. Tak samo podczas naszej audycji, gdzie trafiły zarzuty o rzekome tajemnicze rzeczy, dziejące się pod kościołem. O realnej krzywdzie wobec ludzi i dzieci na skutek odprawiania różnych... cytuję szatańskich rytuałów. Skąd to wszystko się wzięło i dlaczego akurat tą parafię? Jaka jest geneza tych zarzutów, które patrol służb odrzuciło nie znajdując niczego podczas przeszukiwań.

Joseph Forter : Pan mówi o jakichś pomówieniach i totalnych bredniach. Nigdy nic takiego miejsca nie miało ani nie będzie. Samo biuro szeryfa hrabstwa Los Santos potwierdziło, że w piwnicy nie znajduje się nic podejrzanego. Ojciec Hugo próbuje się wybielić, gdy on sam prześladuje dzieci i się nad nimi znęca stawiając mnie i ojca Zacharego w złym świetle. Co prawda mamy piwnicę, jednak jest ona używana do celów komercyjnych jako schowek na trumny - wszystko inne to są POMÓWIENIA. Hugo preparuje dowody próbując obalić kościół katolicki. Zapewne uczestniczy w jakiejś sekcie - nie wiem...

Raymond Hall : Według księdza - Dlaczego ksiądz Hugo chce doprowadzić do jego obalenia? Jak długo ksiądz Hugo pracował? Pracuje w parafii? Od kiedy zaczął się cały ten konflikt i dlaczego... do tego wszystkiego doszło, tak jak pytałem? Czy posiada ksiądz dowody na prześladywanie dzieci?

Joseph Forter : Dodam jeszcze że w ostatnim czasie zaczął odsuwać się od Boga i parafii... Szerzył na Naszym terenie herezję, podczas Mszy sprowadził pijanego Alejandro i wiele innych nieszczęść. Ksiądz Hugo chce przejąć władzę totalną nad kościołem, mówił coś o Nowym Porządku Świata - to okropne... Pracował w parafii od jakiegoś czasu. Konflikt zaczął się, gdy Hugo mnie i ojca Zacharego wziął do piwnicy i zaczął mówić coś o polityce, o tym że ma władzę i chciał żebyśmy się wyrzekli Boga. Posiadam dowody na to, że Hugo znęcał się na dziećmi w sposób okropny i zapewne złamał celibat i to z dzieckiem. TO jest okropne, naprawdę. Jest mi smutno gdy o tym mówię, jednak to prawda. Ponoć w piwnicy składał ofiary z dzieci. Podjęliśmy wszelkie starania by go odsunąć od pełnienia duszpasterstwa w Naszej parafii. Jedynie udało się doprowadzić do tego, by odszedł z Naszej parafii lub poszedł na urlop. Ten człowiek to wcielenie zła, który interpretuje Pismo Święte przedstawiając Boga jako złego i niesprawiedliwego władcę.

* Hugo Pembroke wysłupiał swoje oczy, nie dowierzając w słowa Fortera. Przez chwilę pomyślał, że przyszedł do programu wstawiony, albo chemicznie przygotowany.

Raymond Hall : Pozwolę się wtrącić na sekundę - Jeżeli ksiądz dysponuje dowodami, bardzo prosimy aby teraz je pokazać z uwagi na to, że tak jak obiecałem. Dziś opuścimy to studio z jawnym wynikiem tej sprawy, nie pozwolę aby ta sprawa nie została wyjaśniona do końca.

Joseph Forter : Mam dowody, znajdują się one na plebanii. Jednak nie mogę ich ujawniać bo Watykan mnie o to poprosił, gdyż przeprowadza śledztwo. Jednak mogę powiedzieć, że materiał dowodowy jest wielki i jest około dziesięciu ofiar tego zwyrodnialca Hugo.

* Hugo Pembroke wpatrzył się w prowadzącego, oczekując na sygnał do zabrania głosu.

Raymond Hall : Liczyłem, że jednak uda nam się uzyskać takie informacje - Widze, że oskarżony ksiądz Hugo - Oskarżony przez księdza Josepha oczywiście chciałby się odnieść do oskarżeń, bardzo proszę. 

Hugo Pembroke : Dziękuję... Ja nie będę może odnosił się do tych oskarżeń, jeśli oczywiście można je tak nazwać... Każdy myślący człowiek, a więc domniemam, że nasi słuchacze również, dostrzegają to, że słowa wypowiedziane przez mojego przedmówcę to trywialna i dziecinna zagrywka. Spostrzegawczy ludzie wiedzą, że jest to niemalże lustrzane skopiowanie wypowiedzianych na poprzednim wywiadzie przeze mnie stwierdzeń. Ojciec Forter najwyraźniej powątpiewa w zdolności intelektualne naszego audytorium, myśląc, że znajdą się ludzie, którzy w przedszkolnym klimacie jakkolwiek uwierzą w ten teatrzyk.

Joseph Forter : Nie kłam! Każdy wie jak jest kłamco jeden.

Hugo Pembroke : Niemniej, pozwolę sobie zadać pytanie... Ojcze Forter, proszę się nie denerwować. Em, wracając! Dlaczego Ojciec stwierdził, pomijając jawne powtórzenie moich słów, że to ja wprowadziłem pijanego człowieka do kościoła w trakcie Mszy św., skoro to ja byłem jej celebransem, a są w stanie to potwierdzić tłumy ludzi? Czy nie uważa Ojciec, że to jawne przeczenie samemu sobie i wprowadzanie słuchaczy w błąd, mimo tego, że większa częśc z nich dokładnie widziała całą celebrację?

Joseph Forter : Prowadzący decyduje kto jest na Mszy. Ty ją prowadziłeś więc się na to zgodziłeś, więc nie pieprz głupot.

Raymond Hall : Muszę przyznać, że rzadko słyszy się wulgaryzmy ze strony księdza i to jeszcze podczas audycji na żywo.

Joseph Forter : Przypomnij sobie co robiłeś na weselu, to była przesada!

Hugo Pembroke : Prowadzący decyduje kto jest na Mszy? Panie Forter, bo raczej tytuł Ojca nie przystoi osobie, która wyraża się w taki sposób - to po prostu razi. Według relacji świadków, Alejandro to mężczyzna, który w owy dzień niedzielny został przez Pana zatrudniony. Nikt z księży nie widział go uprzednio, a dopiero Pan był pierwszą osobą, która wraz z nim przeszła przez bramy świątyni. Więc jak, nie zna Pan prawa kanonicznego?

Joseph Forter : Nie twoja sprawa kto ma jaki tytuł, ty nie powinieneś mieć żadnego, wiesz? Nie cierpię imigrantów, nie są mile widziani w Naszym kraju.

Raymond Hall : Właśnie, Panowie - wybaczcie, że się wtrącę teraz. Spokojnie, zadam pytanie do księdza Josepha. Kim właściwie był Alejandro? Według księdza podczas mszy, padło stwierdzenie, że jest właśnie księdzem i bardzo przepraszacie za jego... brak dyspozycji, tego dnia. Oczywiście brakiem dyspozycji był stan upojenia alkoholowego, człowieka, który spacerował po kościele bez spodni. 

Joseph Forter : Alejandro pomagał w zakupie mebli na plebanii, nie wiem kto szerzy takie pomówienia, że był to ksiądz. On był bez spodni bo ktoś mu je ukradł! Nie będę wskazywał kto, ale wiele tropów wskazuje na jednego z duchownych którego imie zaczyna się na H... TO SKANDAL.

Hugo Pembroke : Więc to jednak Pan go zatrudnił, Panie Forter? Czemu Pan nie mówi spójnie, słucha nas cała rzesza ludzi, proszę Pana.

Joseph Forter : Cała reszta ludzi śmieje się z twoje idiotyzmu. Niemożliwy jesteś! Najpierw molestujesz i napadasz dzieci a teraz się tłumaczysz - wielkie mi niewiniątko.

Raymond Hall : Proszę Księdza, z całym szacunkiem - Ciężko byłoby ukraść odzienie Alejandro przez Księdza Hugo z uwagi, że czynnie prowadził wtedy mszę świętą.

* Hugo Pembroke chrząknął i przytaknął na słowa Fortera, uśmiechając się pod nosem.

Joseph Forter : Redaktorze, on ma swoich ludzi - to SA-TA-NI-ŚCI.

Raymond Hall : Księdzu Josephie, chciałem nawiązać jeszcze do opinii ludzi, jaka pojawiła się w internecie. Ksiądz zauważył chyba, prawda? Że parafia stała się tematem wielu dyskusji w ostatnich dniach.

Hugo Pembroke : Dokładnie... Posłałem swój zastęp szatańskich demonów, by ukraść nieznanemu mi mężczyźnie spodnie, tak było.

Joseph Forter : Kiedyś departament uratował Nas przed satanistami, którzy mnie i Zacharego porwali. To chyba na zlecenie Hugo. Opinia pojawiła się, bo Hugo zaczął pisać dziwne posty pod wpływem alkoholu bądź narkotyków. Jest to bardzo atencyjna osoba. 

Raymond Hall : Według postu użytkownika Taz White'a oraz kilku innych osób, oskarżają Pana osobę o właśnie nadużywanie alkoholu. Na ten moment przerzucają się księża tymi oskarżeniami. Czemu tak bardzo zdania są podzielone i wiele osób, które były na pamiętnym weselu, właśnie oskarżają Pana - Księdzu Josephie.

Joseph Forter : Nie wiem czemu mnie - trochę się napiłem, ale to Hugo był pijany i przeklinał oraz krzyczał.

Raymond Hall : Czy ksiądz Hugo chciałby w jakiś sposób odnieść się do zarzutów?

Hugo Pembroke : Panie Forter... Ja się zupełnie nie dziwię, że Pan nie wie, miał Pan z cztery promile, co potwierdzają goście owego wesela. Owszem - jako normalnym ludziom został nam zaproponowany alkohol, ja myślałem, że jako człowiek i przede wszystkim ksiądz muszę zachować umiar, więc tak postąpiłem. Wypiłem dwa, trzy kieliszki - góra cztery. Natomiast Pan ledwo chodził, wygadując przy tym kompletne bzdury. Wszyscy, którzy tam byli doskonale to pamiętają, ale Pan już nie - o parę promili za dużo, Panie Forter!

Joseph Forter : Co ty wygadujesz? Matko Boska, nie mogę *zaśmiał się*. To ty przeklinałeś i wygadywałeś głupoty.

Hugo Pembroke : Ach, dobrze... Nikt z nas nie ma na to dowodów, jest to bez sensu. Swoją drogą, Pan nie ma żadnych. Ale mniejsza... Czy mógłbym zadać Panu pytanie?

Joseph Forter : Ja mam dowody, to ty nie masz żadnych dowodów. Pokażę ci je dopiero po zakończeniu śledztwa.

Hugo Pembroke : Rozumiem, że wyraził Pan aprobatę. Proszę powiedzieć mi, jak odniesie się Pan do zarzutów całkowitego zmonetyzowania parafii przez Pana? Dlaczego ludzie skarżą się na ciągły wyzysk, nawet przy próbie spowiedzi - w końcu jednego z najważniejszych sakramentów?

Joseph Forter : Słucham? Nigdy nie prosiłem o pieniądze za spowiedź. W dodatku datki są nieobowiązkowe, a proszę o nie gdyż parafia ich potrzebuje.

Hugo Pembroke : Uzależnia Pan od nich całą duszpasterską posługę, mamy na to świadków... Jednakże martwi mnie zupełnie coś innego... Dlaczego w parafii tak bardzo gloryfikowana jest osoba proboszcza, dlaczego zwykły wikary nie może liczyć na tak godne życie, jak jego przełożony? Dzieje się to w stopniu ogromnym!

Joseph Forter : Niech pan sprecyzuje to pytanie, nie do końca rozumiem je - W jakim aspekcie ''gloryfikowana''?

Hugo Pembroke : Sprecyzowałem w drugiej części pytania...

Joseph Forter : To odpowiadając - wikary po prostu musi się wyrzec wielu rzeczy. Proboszcz to osoba święta, która postawiła tą parafię i musi żyć godnie. Nie miej do tego problemu; Zachary coś osiągnął, ty nie.

Hugo Pembroke : Rozumiem, że tą wypowiedzią publicznie odrzucił Pan dogmat kościoła? Ksiądz za życia jest grzeszny, tak jak my wszyscy, a Pan ewidentnie uświęcił go w okamgnieniu! Czy to powód, żeby warunki życia proboszcza były na takim poziomie, jaki niejeden obywatel by mógł sobie wymarzyć?

Hugo Pembroke : Dlaczego wikary - człowiek - nie zasługuje według Pana na choćby przyzwoity komfort życia? Kim Pan jest, aby dyktować innym nieludzkie warunki?

Joseph Forter : Proboszcz musi żyć godnie! Jest bogatym i świetnym człowiekiem - wzorem do naśladowania. Ogólnie rzecz biorąc, to wikary jest gorszy niżeli ja lub proboszcz. Dlatego wikary musi się wyrzec wielu udogodnień by dojść do takiego punktu jak My.

Raymond Hall : Określmy może, jakie to były warunki? Bo jest to zarzut, ale jednak nie wiemy o jakich warunkach rozmawiamy, prawda?

Hugo Pembroke : Warunkach do życia, Panie Redaktorze. Przykładowo - mieszkaniu. Wracając... Może Pan Forter myślał, by powieścić swoje portrety z aureolą przy wejściu do kościoła, czy jest Pan już nadto?! Co powie Pan jednak o pojawiających się w opinii publicznej pogłoskach o elementach satanistycznego kultu które widnieją na plebanii? Sam je widziałem i podpisuję się pod tym! Liczę na odpowiedź.

Raymond Hall : Może nie wyraziłem się jasno, czy te warunki życia - Były jawnie rażące? To znaczy nadmierny luksus? Chodzi mi właśnie o ten zarzut. Jak to wyglądało i czy nie jest to na wyrost? Zaraz po tym przejdziemy do pytania księdza Hugo.

Joseph Forter : Nic takiego na plebanii nie miało miejsca, nawet nie wiem o co chodzi. Proboszcz wyrzeka się wielu rzeczy, jego mieszkanie jest skromne, reszta pokoi jest równie dobrze wyposażona.

Hugo Pembroke : Panie Forter, od początku audycji z Pana ust wychodzą jedynie utartę formułki - to wszystko jest kłamstwem, to nie miało miejsca, było inaczej - czemu nie zacznie Pan mówić merytorycznie? Czy nie chce Pan dążyć do poznania prawdy?

Joseph Forter : Prawda ukryta jest wewnątrz moich słów. Należy głęboko szukać by ją znaleźć. To że ty tego nie rozumiesz to nie znaczy, że każdy.

Hugo Pembroke : Jasne, bez polemiki! Czyli nie było niczego, nic nie miało miejsca, et cetera!? W takim razie ja natenczas nie mam więcej pytań...

Joseph Forter : A ja mam pytanie. Czemu unikasz odpowiedzi na temat twoich dowodów? Pokazałbyś mi je?

* Hugo Pembroke rzucił okiem na Raymonda, usłyszawszy pytanie rozmówcy. Poszukiwał ewidentnego sygnału.

Raymond Hall : Księdzu Joseph, mam jeszcze pytanie... przerwijmy na chwilę tą wymianę zdań. Mam jeszcze kilka, przede wszystkim zacznę od tego, że nieczęsto widzimy takie... zażarte dyskusje i konflikty wśród księży. Moje pytanie, czy prywatnie również podzielacie ten konflikt oraz jak będzie ksiądz dążył do jego zakończenia? Co dalej z parafią w cieniu tego skandalu? Jak ksiądz zamierza działać w najbliższym czasie?

Joseph Forter : Nie zależy to odemnie jednak od proboszcza. Mi osobiście wszystko jedno, gdyż Hugo kłamie najzwyczajniej w świecie. Teraz chcę by on odpowiedział na moje pytanie! Nie zależy to odemnie jednak od proboszcza. Mi osobiście wszystko jedno, gdyż Hugo kłamie najzwyczajniej w świecie. Teraz chcę by on odpowiedział na moje pytanie! A co do prywatnej opinii to powinieneś się wyspowiadać.

* Hugo Pembroke uśmiechnął się szyderczo do Fortera, wiedząc co go czeka.

Raymond Hall : Moje ostatnie pytanie, księdzu Josephie. Czy takie pomieszczenia, które mają odwrócone krzyże, gdzie są prowizoryczne więzienia oraz odprawiane są dziwne rytuały istnieją pod kościołem? Czy jest to kłamstwo, jeżeli jest - To czyjego autorstwa?

* Hugo Pembroke cicho otworzył walizkę znajdującą się przy jego nodze. Wyjął z niej białą, zapieczętowaną kopertę z napisem: Veritas Liberabit Vos. Delikatnym ruchem rozerwał zabezpieczenie i położył na kolanach.

Joseph Forter : To jest kłamstwo - nie wiem kogo autorstwa, jednak się domyślam. Otwórz tą kopertę, Hugo.

Hugo Pembroke : Panie Forter, przed paroma minutami stwierdził Pan, że zwykły wikariusz nie zasługuje na dogodne warunki życia, za to proboszcz godzien jest wszelkich luksusów, proszę spojrzeć. 

**Na wizji widać, o ile oglądacie transmisję, nie słuchacie radia - Jak Ksiądz Hugo otwiera walizkę znajdującą się przy jego nodze. Wyjął z niej białą, zapieczętowaną kopertę z jakimś napisem. Delikatnym ruchem rozrywa jej zabezpieczenie, kładzie na kolanach.** 

**Ksiądz Hugo lekko drżącymi dłońmi wyciąga z otwartej koperty pierwsze zdjęcie, pewnym ruchem podsunął je przez blat stołu, tak aby było widoczne dla rozmówców jak i dla oglądających. Podobnie uczynił z drugim zdjęciem, które widnieje tuż obok pierwszego.**.

**Oba wydrukowane zdjęcia przedstawiały dwa parafialne pokoje. Pierwsze z nich - to pokój wikarego, ewidentnie mały, mieszczący w sobie tylko łóżko, nad którym widniał odwrócony, duży i okazały krzyż. Drugi zaś to rozległe i przestrzenne mieszkanie proboszcza, zawierające sutannę, szafy, sprzęty. Łóżko dla dwóch osób, konsolę DJ, złote płyty i szafy.**

Joseph Forter : To dowód, że w pokoju Hugo są odwrócone krzyże - pieprzony ateista. Hugo, oddaj mi klucze do plebanii, to ty się do niej włamałeś.

Raymond Hall : Chwila, księdzu Hugo - Czy posiada Pan dowody... oprócz takich różnic jeżeli chodzi o warunki mieszkaniowe, dotyczące tych najbardziej mrocznych oskarżeń?

Hugo Pembroke : Panie Forter... Przecież ja nawet nie mieszkałem na plebanii, są dokumenty potwierdzające, że zamieszkuję obecnie inne miejsce. Niemniej, co robi odwrócony krzyż - szymbol szatana w pokoju, jakże drobnym i nieludzkim, na kształt psiej budy - wikarego? Dlaczego pokój proboszcza jest oblany zewsząd luksusem? Jednak proszę, Panie Forter, chwilę zaczekać... Mam coś jeszcze - odnośnie pytania redaktora.

Joseph Forter : Jeżeli masz ten klucz, to zawiadomię departament.

* Raymond Hall przytakuje w kierunku Hugo głową.

**Ksiądz Hugo po tych słowach wyjął z koperty kolejne zdjęcia, w podobny sposób wyłożył je na blacie**

Na zdjęciu widnieją obrazy z parafialnych podziemi przedstawiające duże i przestrzenne pomieszczenie u którego w centrum kadru stoi wielki posąg modlącego się, zapewne upadłego anioła, obok tego widać zdjęcia wnętrza szafek stojących zaraz przy posągu. Na ukos od obiektów znajduje się pusta drewniana i dziurawa trumna. Następne zdjęcie przedstawia dwa malutkie pokoje za kratami, w których znajduje się jedynie jedno, skromne krzesełko. Trzecie zdjęcie zaś obrazuje coś na wzór ołtarza: pokój wysłany białym dywanem, z odwróconym krzyżem w punkcie centralnym, mikrofonem przy wszystkim stoi świeca i kolejna, tym razem w lepszym stanie - jedna trumna.**

Hugo Pembroke : Panie Forter, mnie to nie wygląda na składzik dla trumien, albo samotnie... Mi to wygląda na miejsce do spełniania Pana chorych idei. A tak wypierał się Pan wszystkiego! Że to wszystko ja i ja i ja... Bzdura! Dlaczego w szafkach są habity, prezbiterzy rzymskokatoliccy noszą sutanny!

**Widać, jak Ksiądz Joseph pochylił się nad stołem i spogląda na zdjęcia.**

Hugo Pembroke : Osobiście, przed całym zebranym narodem słuchającym naszej audycji - wzywam Pana do przyznania swojej winy. Cała prawda została obnażona!

**Ksiądz Joseph momentalnie chwycił wszystkie zdjęcia i złapał je obiema rękoma**

Joseph Forter krzyczy: Podrę te pieprzone, preparowane zdjęcia!

Hugo Pembroke : Jest Pan na wizji, proszę nie robić cyrku... I się uspokoić, dobrze?

Raymond Hall : Ma Ksiądz zamiar jakkolwiek się do tego odnieść? Podarcie tych zdjęć nic nie zmieni.

**Ksiądz Joseph podarł momentalnie zdjęcia i rzucił nimi w Hugo, po chwili chwycił Hugo za kołnierz i podniósł go z fotela**.

Hugo Pembroke : PUŚĆ!

Raymond Hall krzyczy: Fineas, przerwij nadawanie!

Hugo Pembroke : Raymond!

**Nagranie zostało przerwane**

**Została również opublikowana reszta nagrania z cenzurą użytą na broń palną i wiele niecenzuralnych słów. Jest to nagranie z monitoringu pokazujące zachowanie Księdza Josepha po udowodnieniu jego winy. Nagranie jest kolejnym materiałem dowodowym, jak i powodem przerwania nagrywania**

spacer.png

Spoiler

Hugo Pembroke : Nie podchodź!

* Joseph Forter spróbował przewrócić Księdza Hugo.

Raymond Hall krzyczy: JOSEPH, STOP!

* Raymond Hall odpina kaburę i wyciąga pistolet, mierząc w kierunku agresora

Raymond Hall krzyczy: RAZ, RAZ! ODEJDŹ OD HUGO, RAZ! DO LEWEJ!

Raymond Hall krzyczy: ODWRÓĆ SIĘ PLECAMI DO MNIE!

Joseph Forter krzyczy: Schowaj tą swoją atrapę bo sobie guza nabijesz ha ha!

Raymond Hall krzyczy: NIE RUSZAJ SIĘ!

Joseph Forter krzyczy: Ja stąd wychodzę. Wezwę tylko departamenty!

* Hugo Pembroke przeczesał rękami nerwowo włosy, złapał się za głowę.

Raymond Hall krzyczy: DO DRZWI JOSEPH, WYJŚCIOWYCH!

Joseph Forter krzyczy: Nie celuj we mnie do cholery!

* Fineas Puttvise zerka co chwilę na Raymonda i Hugo, chcąc być pewien aktualnej sytuacji.

Raymond Hall : Do wyjścia, raz.

Joseph Forter krzyczy: Rozpieprzę tego Hugo, mam na niego jebane dowody!

Joseph Forter krzyczy: Hugo, rozku*wię cię jeb*ny śmi*ciu! Oglądaj się za siebie skurw*synu! Wracaj do Brytanii jeb*ny skurw*synu! Rozj*bię ciebie i każdego kto sprzeciwia się mnie i Zacharemu. Bóg jest zły i go pieprzyć! Nie wrócę tu!

**Po chwili widać jak Raymond odprowadził Josepha do drzwi wyjściowych, jednak nawiązała się między nimi rozmowa, po której Raymond zamknął drzwi, wezwał służby uniemożliwiając wyjście Joseph'owi. Nagranie kończy się, gdy wkroczyły służby i wszyscy wylądowali na podłodze w obliczu ich wejścia.**

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Edytowane przez CZEMP1ON

****Joseph Forter zastanawia się czemu jest przedstawiony jako ''aresztowany'' gdyż został wypuszczony odrazu po opuszczeniu studia. Aktualnie śmieje się z całej sprawy i wie że on ani Zachary nie stracą swojej pozycji popijając drinka w jacuzzi proboszcza myśląc z nim nad wystosowaniem pozwu przeciwko Venture.****

Edytowane przez alfabetabc

**Hugo Pembroke przeglądając poranną prasę przy filiżance bawarki, przeczytał artykuł, a następnie pogratulował jego wykonania redaktorowi. Po tym wszystkim, odpakował list od nuncjusza, który jednoznacznie wyraził aprobatę papieską na zwolnienie go ze stanu kapłańskiego. Hugo momentalnie stwierdził, że jako ksiądz dokonał wszystkiego, do czego był powołany - teraz musi działać przede wszystkim jako człowiek.**

KasiuLa, CZEMP1ON i Sacky lubią to

**Zachary Raymond po przeczytaniu artykułu zastanawia się dlaczego dziennikarz prowadzący ten program jest tak jednostronny i przynosi wstyd dla całego dziennikarstwa. Zachary zastanawia się też, co właściwie udowodniono tymi zdjęciami, na które patrząc nie można stwierdzić winy Zacharego i Josepha, ponieważ nie są oni jedynymi osobami, od których zależy wystrój plebanii. Aktualnie zastanawia się w swoim jacuzzi jakie kroki podjąć w związku z opublikowaniem tego artykułu i oskarżeniami rzucanymi w stronę kapłanów.**

CZEMP1ON i Sacky lubią to