Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

002. THE SHARP EDGE by Fernando Lazaroa - Kontrola Departamentu Żywności, prawomocny wyrok, spowodowanie wypadku z uszczerbkiem na zdrowiu i ucieczka z miejsca zdarzenia - Nicholas Hopkins, właściciel IDEA Home i The Roof

Garrett

Rekomendowane odpowiedzi

DxR6Db4.png

By Fernando Lazaroa - DAILY GLOBE, 06/18/2025

imageMożna rzec, że ledwo zmieściłem się z nazwą tematu pod względem znaków. Wiecie sami jako czytelnicy i subskrybenci The Sharp Edge, że jako dziennikarz nie gryzę się w język oraz nie rzucam słów na wiatr. By zbadać tą sprawę musiałem zasięgnąć wiedzy od wielu instytucji - w tym na szczeblu federalnym. Przełom poprzedniego tygodnia owocował niczym szczodra jabłonka w soczystą garść informacji, które mnie osobiście wbiły w fotel powodując swoistą konsternację. Czy w ciągu kilku dni można spowodować wypadek z uszczerbkiem na zdrowiu niewinnego człowieka, uciec z miejsca zdarzenia i dodatkowo przeżyć kontrolę Departamentu Żywności pod kątem higieny sanitarnej otrzymując swoiste F ? Jeśli uważacie, że taki osobnik nie istnieje to spieszę Wam z odpowiedzią. Istnieje i jest wśród nas - tym osobnikiem jest Nicholas Hopkins, właściciel lokalu The Roof w jednym z apartamentowców spółki kapitałowej Larocque oraz Idea Home by Larocque - który służy jako realizator sprzedaży nieruchomości nabytych i posiadanych.

Zacznijmy na początku od samej kontroli Food & Drugs Administration, bo w tym przypadku sytuacja jest dość ciekawa. Każdy raczej kojarzy lokal The Roof. Znany mieszkańcom przybytek barowy mieszczący się na zadaszeniu jednego z apartamentowców na Vinewood przykuwał uwagę i zachęcał jak do tej pory ilością osób korzystających z niego w celu spotkania się lub przez swoje upodobania do drinków i innych wyskokowych napojów. Jednak 13 czerwca 2025 roku do The Roof zawitała niespodziewana kontrola rutynowa mająca na celu zweryfikowanie higieny i stosowanie się do norm prawnych ustalonych przez U.S Food & Drugs Administration. Zgodnie z tym co udało mi się ustalić z rzecznikiem prasowym FDA - właściciel odrzucił rutynową kontrolę departamentu. Podejrzewam, że inspektorzy się nieco wściekli bo poszli za ciosem - skierowali sprawę do sędziego występując o nakaz z jego pieczątką o wykonanie swojej powinności. Sędzia naturalnie przychylił się do nakazu FDA. Inspektorzy jednak nie zrobili tylko rutynowej kontroli - w nakazie do sędziego wystąpili również o tymczasowe zamknięcie lokalu na czas kontroli - sprytnie wykorzystali "rzekome" podejrzenia ukrywania nielegalnych substancji. W zasadzie to nawet nie ma co się dziwić ich reakcji - jakbyście zareagowali na możliwość zablokowania Wam wejścia do danego miejsca? Naturalna droga dedukcji mówi, że skoro ktoś bardzo stara się by nie wejść do konkretnej lokalizacji to coś w niej jest - zazwyczaj coś czego nie chce pokazać. Wnioski więc wysnute przez FDA można uznać za wiarygodne podejrzenie.

Aby nie być gołosłownym - oto komentarz U.S. Food & Drug Administration w kwestii zaistniałej sytuacji:

- Kontrola miała początkowo charakter rutynowy, jednak została ona odrzucona (13.06). W związku z tym agencja wystąpiła do sądu o nakaz przeszukania oraz tymczasowe zamknięcie lokalu na czas kontroli, powołując się na podejrzenie ukrywania nielegalnych substancji lub innych przedmiotów znajdujących się poza granicami legalności. Drugą kontrolę zrealizowano dzień później przy asyście Sheriff's.

Na mocy ustawy Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (21 U.S.C. § 374), niniejszym upoważnia się powyższych agentów FDA do przeprowadzenia pełnej kontroli administracyjno-sanitarnej lokalu „The Roof” oraz do uzyskania dostępu do wszystkich obszarów, pomieszczeń, zaplecza, systemów elektronicznych i dokumentacji działalności gospodarczej. - komentuje inspektor U.S FDA Mark McMurphy

Przez zaborczość właściciela niestety, była potrzeba mobilizacji jednostek Los Santos Sheriff Department. W ten sposób zastępcy zamiast przebywać w miejscach zagrożonych pod względem bezpieczeństwa asystowali inspektorowi McMurphy, ponieważ Nicholas Hopkins wzbraniał się przed kontrolą. Inspektorat z Departamentem Szeryfa zjawili się 14 czerwca 2025. W tym przypadku nie było wyboru "nie, nie chce", tylko było zasadnicze dostosowanie się do litery prawa. Departament Żywności wszedł do lokalu i nakazał rezydentom sączącym drinki opuszczenie lokalu z racji prowadzonej kontroli. Rezultat jednak tej kontroli przerósł oczekiwania chyba wszystkich - zwłaszcza stanowiska samej działalności względem rezultatu inspekcji. Jak ujęto w raporcie FDA upublicznionym przez The Roof:

- Stwierdzone nieprawidłowości w zakresie higieny i organizacji pracy:
Zaobserwowano niewłaściwe rozłożenie produktów spożywczych zarówno na blatach roboczych, jak i w lodówce, co może prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia żywności. Dodatkowo odnotowano nieprawidłowości w zakresie utrzymania czystości w miejscach szczególnie narażonych na kontakt z żywnością, co stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa sanitarno-epidemiologicznego.

- Nieprawidłowości w zakresie bezpieczeństwa przeciwpożarowego:
Stwierdzono brak gaśnic z aktualną datą ważności przeglądu technicznego. Urządzenia nie posiadają aktualnej kontroli, co stanowi naruszenie przepisów dotyczących bezpieczeństwa przeciwpożarowego i może zagrażać zdrowiu oraz życiu osób przebywających w obiekcie.

- Nieprawidłowość w zakresie wyposażenia apteczki pierwszej pomocy:
Stwierdzono brak wymaganego asortymentu medycznego w apteczce pierwszej pomocy. Wyposażenie apteczki nie spełnia obowiązujących wymogów w zakresie udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej, co stanowi naruszenie przepisów BHP i może utrudnić właściwą reakcję w sytuacji zagrożenia zdrowia lub życia.

- Utrudnianie czynności kontrolnych:
Podczas próby przeprowadzenia kontroli w dniu 13.06.2025 stwierdzono brak współpracy ze strony personelu lokalu. Osoby przeprowadzające czynności zostały bez uzasadnienia odesłane, co uniemożliwiło realizację zaplanowanej inspekcji. Tego rodzaju postawa stanowi naruszenie obowiązku współdziałania z organami kontrolnymi i może być traktowana jako utrudnianie czynności służbowych. 

A jak na to zareagowało przedsiębiorstwo The Roof? Oto wiadomość udostępniona przez przedsiębiorstwo

image.png.688d21470b11e85c2895d41fdace2edf.png

Jakież to śmieszne i komiczne. Każdy z nas, w tym ja mogliśmy spożyć bakterie, która oddziaływałaby na nasze zdrowie i portfele. Niemniej dla personelu i właściciela The Roof rezultatem kontroli jest "poprzestawianie butelek" oraz "wymiana gaśnic". Wiecie.. Jest czas na komiczność i jest czas na powagę. W przypadku interwencji departamentu federalnego i stwierdzenia nieprawidłowości oraz naruszeń powinno się wziąć na klatę pewne rzeczy i wyrazić skruchę a nie robić z siebie klauna. Są pewne zasady, których się przestrzega dla dobra zdrowia i życia konsumentów - najwyraźniej właścicielowi The Roof jest to obojętne czy ktoś się zatruje u niego w lokalu powodując pewien uszczerbek na zdrowiu. Ale cóż się dziwić, skoro rozbija się samochodem po mieście, powoduje wypadki a na sam koniec ucieka z miejsca zdarzenia? Za szybko odbiegam do kolejnego tematu zanim zakończyłem jeden. Jaki jest rezultat kontroli? Wydane pieniądze w Waszych podatkach na obecność Departamentu Szeryfa przy asyście FDA z powodu poprzedniego utrudniania w realizacji kontroli rutynowej. Następnie bagatelizowanie zagrożenia zdrowia lub życia nie tylko przy serwowaniu produktów sprzedażowych lokalu, ale i pod względem bezpieczeństwa pożarowego. Przecież pożar nie wybuchnie prawda? Żyjmy w złudzeniu, że wszyscy jesteśmy bezpieczni. A jak coś Wam się stanie? Nawet jak się niefortunnie potkniecie? Lepiej byście mieli towarzysza, który zjedzie windą na dół do podręcznej apteczki albo przebiegnie  na drugą stronę ulicy, bo w The Roof na pewno nie otrzymacie pierwszej pomocy w chwili potrzeby. 

To co ująłem nie jest czymś sensacyjnym, tylko podstawowym wymogiem każdej działalności gospodarczej, która prosperuje. Fire Department w swoich prelekcjach, które udziela obywatelom zarówno tym starszym jak i młodszym jest podstawowe słowo - "zapobieganie". Tutaj zapobiec wszelkim wydarzeniom losowym się nie da, gdyż nie ma do tego odpowiednich podstawowych komponentów. Ciekawe czy od poprzestawianych butelek zgaśnie potencjalny pożar instalacji czy też wspomnianą butelką ustawioną we właściwy sposób opatrzymy komuś nogę jak się potknie. Śmiem wątpić, ale może Hopkins nas zaskoczy.

Poniżej garść zdjęć uwiecznionych przez życzliwego konsumenta tego lokalu gastronomicznego.

uzYff8s.jpeg9vp0dVV.jpegK6o5Fw6.jpeg

Czytaliście wnikliwie poprzednią część tego artykułu? Więc pamiętacie doskonale co powiedziałem odnośnie bagatelizowania zdrowia innych ludzi przez Nicholasa Hopkinsa. Słuchajcie można być aroganckim, ja wiem o tym, że tacy ludzie chodzą po tym globie i w zasadzie patrzą tylko na koniec własnego nosa. Ale takiego stopnia egoizmu, braku empatii i niewiarygodnego cyrku osobistego nie doświadczyłem jeszcze nigdy. Następstwem działań Departamentu Szeryfa z Departamentem ds. Żywności i Leków było przekazanie przez Departament Szeryfa właściciela The Roof i IDEA Home - Nicholasa Hopkinsa - w ręce oficerów Departamentu Policji Los Santos. Jak w komunikacie medialnym na moją prośbę ujął Departament Szeryfa:
- Departament Szeryfa informuje jakoby Zastępcy z Departamentu Szeryfa jedynie asystowali podczas działań nadzorowanych przez agencje federalną, przez co też nie będą udzielać dokładniejszych informacji, głównie spowodowane jest to przez brak takowych - przedstawiciele biura szeryfa nie znają dalszych losów oraz zarzutów postawionych wobec osoby jaką jest Nicholas Hopkins, jako że ten został ostatecznie przekazany do dalszych czynności LSPD. - mówi Jack Warren, Sergeant Sheriff's Information Buerau.

Postanowiłem więc drążyć niczym ta kropla o skałę by zdobyć rzeczowe informacje i odpowiedzieć sobie na pytanie - Dlaczego Nicholas Hopkins został aresztowany? Co było powodem? Czy aby podczas inspekcji agencji federalnej dopuścił się czegoś co by mogło wskazywać na uzasadnione aresztowanie? 

Odpowiedź udało mi się uzyskać od wydziału Media Relations z Los Santos Police Department.  Obwieszczenie jest wręcz mrożące krew w żyłach:

- Nicholas Hopkins został zatrzymany przez zastępców z Los Santos County Sheriff's Department w trakcie działań prowadzonych przez departament Food & Drugs Administration na terenie lokalu The Roof. Po zatrzymaniu został przekazany oficerom PD, celem dalszych czynności., Wobec Nicholasa Hopkinsa postawiono zarzut Felony - Hit & Run. Został on prawomocnie skazany na karę pozbawienia wolności. Sąd, mając na uwadze postawę oskarżonego, nie dopuścił możliwości zastosowania kaucji. Decyzja ta była zgodna ze stanowiskiem zarówno prokuratora, jak i sędziego prowadzącego sprawę. Dodatkowo, jako środek karny, wobec Hopkinsa zastosowano czasowe zawieszenie DL. - relacjonuje Captain II Patricia Burner.

Hopkins został więc złapany cztery dni po spowodowanej szkodzie mechanicznej oraz osobowej uciekając z miejsca wypadku. Został aresztowany, doprowadzony przed wymiar sprawiedliwości i prawomocnie skazany na karę pozbawienia wolności. Nawet pieniądze tutaj nic nie zdziałały, ponieważ prokurator z sędzią wyłączyli możliwość wyjścia za kaucją. A ostatnim wymiarem sprawiedliwości za popełnione czyny uznawane przez Vehicle Code jako przestępstwo - czasowe zawieszenie licencji kierowcy. A czego dokładnie dotyczyła sprawa? Los Santos Police Department spieszy nam z wyjaśnieniem:

- Dnia 10.06.2025 około godziny 23:30 w rejonie Burton, na Hawick Avenue doszło do kolizji drogowej z udziałem dwóch pojazdów. Pojazd Canis Terminus należący do Nicholasa Hopkinsa, wjechał z nierozsądnie wysoką prędkością w inny pojazd. W wyniku kolizji, poszkodowany został kierowca pojazdu, u którego doszło do znaczącego uszczerbku na zdrowiu, a pojazd doznał poważnych uszkodzeń. Sprawca zdarzenia odjechał od razu z miejsca wypadku. - przekazuje Captain II Patricia Burner

Zainteresowałem się dosadnie tą sprawą by zweryfikować w jakim stanie jest poszkodowany. Nie udało mi się jednak ustalić kto nim został z powodu bezpieczeństwa danych osobowych. Los Santos Police Department zaś informuje nas iż:

- Poszkodowany przeżył zaistniałe zdarzenie, był hospitalizowany, obecnie jest określany jako stabilny, dobry - z nieoficjalnych informacji. - informuje nas Captain II Patricia Burner

Całe szczęście, że ten człowiek jest cały i zdrowy. Życzę Ci zdrowia kimkolwiek jesteś i obyś wytrwał przez nierozważność, snobizm i brak empatii osoby, która Ci to sprawiła. Aby zweryfikować dokładnie sam proceder sięgnąłem do wspomnianego kodeksu przepisów drogowych by zweryfikować zakres odpowiedzialności sprawcy wobec poszkodowanego. Zgodnie z zapisem odnośnie Hit&Run w Vehicle Code:

20.114 VC - Hit&Run (PRZESTĘPSTWO)
Każdy kto ucieka z miejsca wypadku lub kolizji w momencie jej spowodowania.

Każdy kto popełnia to przestępstwo podlega karze pozbawienia wolności i/lub grzywnie. Obowiązany jest również do pokrycia kosztów napraw zdrowia i mienia z własnych środków. Dezaktywacja licencji należy całkowicie pod decyzję sądu.

Ciekawi mnie jednak to czy Nicholas Hopkins pokrył koszty poniesionego leczenia oraz koszty na uszkodzeniu mienia. Na to jednak nie odpowiem bo szczerze powiedziawszy nie mam informacji. Jeśli poszkodowany to czyta - napisz do mnie wiadomość mailową bądź na medium społecznościowym Lifeinvader na prywatną skrzynkę. Obyś szybko wrócił do zdrowia i swoich pasji, które ten paskudny wypadek zapewne uniemożliwił wykonanie.

Co jednak wykonał nasz protagonista? Postanowił pomalować twarz różnymi barwami łudząco przypominając klauna i opublikować pod postem słusznie zresztą przedstawionego przez Los Santos Drama osobistą opinię co do sprawy, która miała być zabawna - oto ona:

image.png.1da0e5b07000b4a5c0dc9a76395e9aa6.png

Tabun prześmiewczych łez. To miało należeć do ikonicznych żartów roku 2025? Wiesz - ludzie słusznie pod postem wymienionej strony powyżej twierdzą, że przecież "tylko" zabrali Ci prawo jazdy. Choć nie mylisz się z prawdą odnośnie tymczasowego zawieszenia Ci licencji kierowcy - rozumiem fakt nie przyznawania się do prawomocnego wyroku odsiadującego w placówce więziennej - sam bym się do tego nie przyznawał by bardziej się nie pogrążać przebojowym ilorazem inteligencji.

Jaki jest więc rezultat tego wszystkiego? Istnieje uzasadniona obawa poruszania się po drodze i spożywania produktów znajdujących się w The Roof z powodu lekceważącego podejścia właściciela do każdego możliwego aspektu. Jeśli mam wyrażać osobistą opinię - to blamaż na opinii własnego przedsiębiorstwa, podważenie wiarygodności i pewnego rodzaju powagi w zakresie sprzedaży nieruchomości jak i brak refleksji w przypadku spowodowania uszczerbku na zdrowiu i mieniu osoby trzeciej. Jak w poprzednim artykule, każdy z Was ma własną opinię i zdanie na dowolny temat, który szanuje. Tutaj przedstawiłem Wam garść faktów zaczerpniętych z różnych źródeł, które nie mają żadnej intencji przeinaczania prawdy na temat człowieka powyżej. Ze swojej strony sugeruję dwukrotnie przemyśleć próbowanie czegokolwiek w The Roof oraz radzę uciekać z dróg gdy wspomniany Canis Terminus Hopkinsa pojawi się w Waszych lusterkach. Chyba, że Was stać na leczenie i rehabilitacje w klinice.

Rm94TW7.jpeg

Edytowane przez Garrett

** Chenille Larocque jest w szoku, że wątpliwe dziennikarstwo Daily Globe nie pokusiło się o więcej wzmianek o wysokiej pozycji Nicholasa w funduszu inwestycyjnym Larocque. Z jednej strony odzyskuje wiarę w rzetelność niektórych dziennikarzy molocha, a z drugiej obawia się, że to jednak zasługa braku odpowiedniego researchu w tym temacie. **

**Richard Sutliff z przyjemnością oddał się lekturze, biorąc pod uwagę, że sam miał pewne biznesowe sprawy z Hopkins. Jest zaskoczony wynikiem śledztwa dziennikarskiego. Autor mu zaimponował do tego stopnia, że w swojej głowie mianował go godnym zastępcą R. Sutliffa. Nadzieja, że Daily Globe podniesie poziom wciąż żywa.**

Garrett i Sava lubią to