Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

Trying to fool the US government 🤑💰

Dupek12

Rekomendowane odpowiedzi

Follow the Money: Investigating Shell Companies June 30, 2025

fiQiEY4.pngCiągniecie pieniędzy z aparatu państwa nie jest nową sprawą na świecie a tymbardziej w USA. Wielkość problemu w stanach zjednoczonych zaczęła się w 2019 roku gdy wybuchła pandemia Covid, wyłudzano wtedy zasiłki na kwotę 36 miliardów dolarów na cały kraj. To największa fala oszustw w historii systemu dofinansowań od rządu. Od początku 2024 roku zniesiono nakaz zgłaszania właścicieli firm, co jeszcze bardziej ułatwiło tworzenie „shell companies” czyli firm, które istnieją tylko na papierze i nie prowadzą żadnej działalności. Całe oszustwo polega na tym, że przez takie fikcyjne firmy pobiera się pieniądze od rządu, korzystając z fałszywych formularzy. W raporcie rządowym z października 2024 roku pokazano, że coraz więcej oszustw to „synthetic identity fraud” czyli tworzenie nieprawdziwych tożsamości przez takie firmy. Oszuści wykorzystują prawdziwe dane na przykład numery SNN, dodając do nich fałszywe imiona czy daty urodzenia. W 2021 roku było około 3000 wezwań powiązanych z fikcyjnymi firmami, które służyły do wyłudzania pieniędzy od systemu dofinansowań bądź ubezpieczeń. Według raportu ITRC z 2024 roku, skala oszustw z użyciem fałszywych tożsamości wzrosła o 30%. W San Andreas w roku 2023 wykryto system, gdzie fałszywe firmy wykorzystywano do oszustw i wyłudzeń w systemie ubezpieczeń medycznych Medicaid odkryto, że aresztowani byli powiązani z zorganizowaną grupą przestępczą o charakterze mafijnym. Sprawa pokazuje, że interes z nieprawdziwymi firmami jest bardzo ryzykowny i zazwyczaj stoją za nim różne podmioty mafijne.

Out of character

Spoiler

Siema, jest to mój pierwszy projekt w Palmintieri Crime Family, oraz pierwszy od dłuższego czasu w sektorze przestępczym. Chcę zagrać dosyć trudny oraz wymagający wątek dla mojej postaci, który będzie opierał się o "fikcyjne słupy", które są obecne w dzisiejszej przestępczości zorganizowanej. Moja gra będzie opierała się o pozyskiwanie fałszywych danych, tworzenie fałszywych danych oraz wyłudzanie od różnej maści organów dofinansowań czy ubezpieczeń. Sam projekt będzie również mocno krążył wokół prania brudnych pieniędzy, korupcji, wyłudzeń czy oszustw podatkowych. Liczę na akceptacje i obiecuje dowieźć z poziomem wrzucając tutaj dobre screeny. 

Edytowane przez Dupek12

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin