Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

047. Powiew południa na scenie Los Santos. Czy muzyka country znajdzie swoje miejsce w wielkomiejskim formacie? - Nate Tucker odpowiada.

MaryMaddie

Rekomendowane odpowiedzi

uB2MVt8.png

Written by Clara Marigold 07.22.2025

Prezentuję przed Państwem artykuł poświęcony młodocianemu artyście, którego wybrany gatunek muzyczny niegdyś podbijał Amerykańską scenę. Młode serce, poprzedzone szczerą chęcią kultywowania rodzinnej tradycji, pragnie być może na stałe, zagościć w naszym mieście. Chociaż jego twórczość, póki co jest dosyć skromna, zdołał swoim głosem oczarować niejednego słuchacza, dlatego też poświęćmy te kilka minut lektury, celem przybliżenia Państwu sylwetki dzisiejszego, gościa.

6KiRdf6.png

Nate Tucker, czyli chłopak z prowincji, pewnego dnia postanowił, że podniesie rękawicę rzuconą przez jego ojca i za jej sprawczością, nie porzuci tradycji rodzinnej, którą była pasja do gitary i śpiewu. Jak to bywa w przypadku regionalnych tradycji Amerykanów, również i On, poprzedzony swoistą dumą i potrzebą udowodnienia swojego pochodzenia, pochwycił pewnego dnia gitarę i obwieścił światu, że rzuca mu wyzwanie. Nie patrzy jednak na to, czy jego misja znajdzie swój pozytywny rezultat w sławie, jaka być może przed nim czeka, ponieważ jak to sam określa
"i tak będe to robił.. choćbym miał śpiewać dla jednej osoby. Po prostu to kocham.

Czy przypadek Nate'a stanie się inspiracją, by spełniać swoje marzenia, niezależnie od efektu swojej pracy? Możemy mówić o zapowiedzi przebudzenia w naszym regionie, dawnej popularności muzyki Country? Odpowiedzi na te pytania, przyjdą z czasem, kiedy muzyk zagości na dobre w naszym regionie, a jego śpiew z przebiegiem jego kariery, dotrze do szerszego grona odbiorców. 

W zamieszczonej poniżej transkrypcji wywiadu na żywo, w którym to udział brał wyżej wymieniony artysta, dowiecie się Państwo, czym właściwie sugerował się muzyk, ogłaszając światu start swojej kariery. Przekonamy się również czy przeszkody, których widmo widnieje na horyzoncie, stanowią dla jego ambicji i nastawienia, barierę nie do sforsowania.

Transkrypcja wywiadu na żywo:

Clara Marigold:
Witam serdecznie, z tej strony Clara Marigold. - Dzisiejszego wieczoru goszczę naprzeciw siebie młodego artystę, którego dorobek być może nie jest jeszcze wybitnie okazały, lecz rodzaj muzyki, w której się obraca, wyzwolić może nutkę zaciekawienia. Nate Tucker, witam Cię serdecznie.

Nate Tucker:
Cześć! Witam cię! Witam też wszystkich słuchaczy!

Clara Marigold:
Muzyka Country.. - Jak sama nazwa wskazuje, sugerować może nieco prowincjonalny i odległy od wielkomiejskich zdarzeń, klimat. - Ta kwestia nurtuje mnie od samego początku, kiedy natknęłam się na Twoją twórczość i fakt, że swoją karierę postanowiłeś rozpocząć tutaj, w Los Santos. Powiedz, czy nie myślałeś o tym, że być może napotkasz przed sobą swoistą blokadę? Zdawać by się mogło, iż muzyka country nie zagrzeje swojego miejsca w otaczającym nas gronie popularnych gwiazd, których gatunki muzyczne wysoce odbiegają od kultowych brzmień utworów, których stajesz się częścią.

Nate Tucker:
Wiesz.. Decydując się na taki ruch, jak rozpoczęcie działalności muzycznej w takim mieście jak Santos, miałem w głowie tysiąc myśli.. - Na pewno byłem świadomy, że może mi zwyczajnie.. nie wyjść? Kwestia jest taka, że nie traktuje muzyki tylko jako plan na zarobek.. Jak wiesz - jak źródła dochodu, czy pracy. Muzyka to dla mnie odskocznia - więc nawet jeżeli takie blokady by się trafiły, nie przebije się przez tyle gwiazd i popularniejszych gatunków, to i tak będe to robił. Choćbym miał śpiewać dla jednej osoby - po prostu to kocham. Więc w skrócie, myślałem o tym, ale nie przejmowałem, o!

Clara Marigold:
Kariera artysty idzie w parze, a w zasadzie zależna jest od rozpoznawalności i aktywności w miejskim życiu. - Tak gwoli krótkiego komentarza, przejdźmy jednak teraz do Twoich początków. - Jesteś stosunkowo bardzo młodym mężczyzną, dlatego też podziel się z nami, proszę.. Co było dla ciebie, Twoją pierwszą inspiracją? Co spowodowało, że obrałeś ten kierunek kariery i pomimo niezgody z przyjętym stereotypem, dotyczącym artysty grającego muzykę country i wiekiem, w jakim to pojawił się po raz pierwszy na scenie, zdecydowałeś się pokazać światu, jako świeżość na rynku muzycznym? Bo być może się mylę, lecz tak prywatnie, jestem fanką dobrych, nieco starszego wykonania, utworów muzycznych z tego gatunku, lecz przy dosłownie każdym z nich, dostrzec mogę nieco starszych wykonawców, jakby nie mówić, osoby w kwiecie wieku.

Nate Tucker:
Wiesz.. Moją największą inspiracją był mój ojciec. W rodzinnych stronach każdy go znał z tego, że kocha country.. Znaczy kochał. - Grał na gitarze, śpiewał.. - zabawiał ludzi. Na naszym rancho country, to była codzienność. Dorastając w tym klimacie sam poczułem, że ten gatunek do mnie przemawia.. Dostrzegłem w nim siebie? Tak, można tak to ująć. Wiek nie gra tu roli. Country trafi zarówno do młodego jak i do starszego odbiorcy. Ja chce być tym, który to udowodni.. stąd wziąłem się pierwszy raz na scenie!

Clara Marigold:
Czy w trakcie Twoich początków.. Twojego budowania w sobie potrzeby pójścia śladem Twojego ojca, znalazły się również jakieś inspiracje, związane z istniejącymi już ikonami muzyki Country? Czy jesteś w stanie tu i teraz wskazać, którego artysty najczęściej słuchałeś? - Jeżeli nie artysty, to może któryś z tytułów, przypadł ci najmocniej do serca?

Nate Tucker:
Hmm.. Może to zabrzmi sztampowo. Wiadomo, pierwsze co przyjdzie mi na myśl, to "Country Roads" fenomenalnego Johna Denvera, ale tak samo świetny był Johnny Cash!

Clara Marigold:
Wspomniałeś najczęściej słyszalne ikony muzyki Country, które w latach swojej świetności, faktycznie skradły serca Amerykanów. - Czy Twoja twórczość, w takim razie bazuje, bądź uszczypliwie pożycza styl i treść pisanych i śpiewanych przez Ciebie, utworów? Czy też może inspiracja zamyka się w jedynie dla obranej przez Ciebie, drogi życiowej?

Nate Tucker:
Powiem szczerze, że nie.. Nie inspiruje się jakoś mocno - muzyka którą robię, często odbiega od stereotypowych tematów country.. Moje dwa ostatnie utwory bazują dookoła tematu miłości.. Nieudanej miłości - wiadomo, mam w rękawie sporo innych tematów do przekazania.

Clara Marigold:
Temat miłości i nostalgii często gości w utworach znanych osobistości. Wraz z nim, kultowym zwyczajem jest, aby treść utworów współgrała ze szklanką wybornego whisky, oraz dobrej jakości cygarem. - Sugerując się Twoimi zdjęciami w mediach społecznościowych, łatwo odnieść się wrażeniu, że unikasz tego typu szkodliwych używek?

Nate Tucker:
Powiem tak, nie pogardzę dobrym whisky.. Jak spora część ludzi - co do palenia.. pale, tak zgadza się. Ani tego, ani tego, nie traktuje jako elementu muzyki jaką tworze. Nie nadużywam też ani alkoholu, ani papierosów, czy cygar, po prostu gdybym powiedział, że czasem się nie napije - skłamałbym.

Clara Marigold:
Twoja sylwetka, którą jednak często prezentujesz w pełni okazałości, wskazywać by mogła, że stronisz od szkodliwych nawyków. - W trakcie naszej rozmowy często podkreślasz, że symbolika muzyki country, w przeróżnym jej wydaniu, nie definiuje Twojego podejścia do granej przez Ciebie muzyki. Czy zatem słusznie podejrzewam, że celowo pragniesz walczyć ze stereotypami? Czy też może twoje podejście jest zwyczajnie neutralne względem słuchaczy, którzy przekonani są, że siwizna na głowie, zniszczona skóra od papierosów i alkoholu, oraz chrypliwy i niski ton głosu, to wyznacznik tego naturalnego, grającego od serca artysty z doświadczeniem życiowym?

Nate Tucker:
Walczyć? Niee... Każdy ma prawo postrzegać wszystko tak jak chce. Jeżeli z tym kojarzy mu się country - niech i tak będzie. Ma poniekąd racje.. Bardziej chodzi mi o to, żeby zobaczył oprócz jego często słusznego zauważenia, że są jeszcze inne kreacje artystów Country.

Clara Marigold:
Pomówmy teraz o Twojej twórczości. - Za sobą masz dwa utwory, których stylistyka obcuje w nieco smutniejszych klimatach. Wspomniałeś wcześniej, że miłość była Twoją inspiracją. - Czy można zatem uznać, że pozostaniesz w melancholijnej stylistyce, czy też w przyszłości usłyszymy nieco weselsze utwory, przy których niejedna osoba wejdzie na parkiet z partnerem, bądź partnerką?

Nate Tucker:
Zawsze pisze o tym co mi w duszy gra. Ale jednego drodzy słuchacze, możecie być pewni! Jeszcze nie raz zaskoczę was skocznym, tanecznym country! To właśnie jest piękne w tej muzyce - przekrojowość emocjonalna!

Clara Marigold:
Zdecydowanie, muzyka country otwiera przed artystą i słuchaczem, szeroki wachlarz zastosowania. - Zbliżamy się powoli do końca naszej rozmowy, dlatego też chciałabym zapytać się na koniec.. - Jaką masz strategię, by zdobyć na nowo serca Amerykanów? Kiedy możemy spodziewać się nowych utworów Twojego wykonania, a co za nimi idzie.. czy masz już pomysł na swój powiedzmy, dziewiczy koncert? Ciekawi mnie twój plan na przyszłe miesiące.

Nate Tucker:
Co do planów.. Na pewno nie raz Was zaskoczę, ale nie mogę wszystkiego zdradzić. Pierwszy koncert? To już mogę powiedzieć, że na dniach ogłoszę coś, na co sam długi czas czekam! Musicie być cierpliwi, kochani! - Podbicie serc.. myślę, że autentyczność sama się obroni!

Clara Marigold:
Pozostaje nam w takim razie czekać i z zaciekawieniem śledzić Twoje poczynania. - Bardzo Ci dziękuje za obecność. Ciesze się, że udało mi się porozmawiać z artystą, który wraca pamięcią do chluby naszej Amerykańskiej sceny muzycznej. Życzę szczęścia i powodzenia w dalszym etapie Twojej kariery, a naszym słuchaczom, dziękuje za obecność i za to, że mogłam spędzić z Państwem niedzielny wieczór. Zapraszam do śledzenia poczynań dzisiejszego gościa i życzę miłej i spokojnej nocy.

Nate Tucker:
Dziękuje ci serdecznie, dziękuje wszystkim słuchaczom! Pamiętajcie, by koniecznie sprawdzić mój ostatni numer "I wanted her". Życzę wam spokojnej nocy i wszystkiego dobrego!

Clara Marigold:
Do zobaczenia. 

3qBwEsS.png

Edytowane przez MaryMaddie