Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

134. Solidny serwis dla nietypowych samochodów - czyli Midnight Tuning Center

kierownikmojito

Rekomendowane odpowiedzi

kmUMX1q.png

Written by Svat’ - 17/10/2025

W przeciągu ostatnich kilku dni mogliście przeczytać artykuł, w którym napisałem dla Was krótką recenzję jednego z lokalnych komisów samochodowych, jakim jest BSK Cars. Przedstawiłem tam krótki opis wspomnianego komisu - zakres asortymentu pojazdów, poziom obsługi, półki cenowe, możliwości negocjacyjne. Dlaczego o tym wspominam? Cóż, przede wszystkim dlatego - że bardzo często mówi się o tym, jak zakup samochodu okazuje się być  dopiero pierwszym wydatkiem, a to co później przynosi czas - to już prawdziwe koszta. Faktycznie, jest w tym trochę racji. Samochód z reguły pochłania znaczną część zarobionej przez nas gotówki, z czym każdy posiadacz samochodu przecież musi się liczyć, prawda? Dlatego też, w dzisiejszym artykule wciąż pozostaniemy w dziale motoryzacyjnym - jednak nie skupimy się tutaj na ogólnikowym zbadaniu kosztów utrzymania pojazdu, bo zdecydowanie jest to temat do szerszego zbadania w Behind The Wheels, natomiast weźmiemy pod lupę jeden z lokalnych serwisów samochodowych, a konkretniej Midnight Tuning Center - warsztat specjalizujący się w samochodach sportowych, w tym w wielu zagranicznych modelach. Nie jest to oczywiście cały ich target, jednak myślę że to możemy uznać za ich punkt przewodni. Tak więc, zaczynajmy!

E8eMcaU.png

Tytułowy dla dzisiejszego tekstu warsztat samochodowy, mieści się na jednej z granic Davis City, tej przy wylotówce na pobliskie Pillbox. Miejsce stosunkowo łatwe do znalezienia, bo jest doposażone w niewielki plac, który wygląda jak… Typowy teren autoserwisu. Niech Was jednak rozmiar tego placu nie myli, bo po przekroczeniu bramy naszym oczom ukazuje się, warsztat o naprawdę dużej powierzchni. Czy to coś zmienia? Teoretycznie nie, przynajmniej dla konsumenta - ale warto wiedzieć, że można tam śmiało wjeżdżać, bo miejsca z pewnością nie zabraknie. A i manewrowanie dzięki temu, też jest o wiele łatwiejsze. Skoro już jesteśmy na etapie wnętrza, trzeba przyznać że to miejsce ma klimat. Z jednej strony przyjeżdżamy tam po to, aby zadbać o swój samochód - a z drugiej czujemy się, jakbyśmy znaleźli się na planie filmowym kultowej serii o wyścigach samochodowych. Wierzcie lub nie, ale naprawdę - to się kupuje. 

mvxPmpm.png

Jak natomiast wyglądają usługi wykonywane przez załogę Midnight Tuning Center? Mówiąc krótko - dobrze. Już w trakcie pierwszego kontaktu z mechanikami z ramienia ‘MTC’, odnosimy wyraźne wrażenie że mamy do czynienia po pierwsze; z zawodowcami -  a po drugie; z pasjonatami. Nie muszę chyba nikogo przekonywać do tego, że usługa wykonywana przez pasjonatę zawsze jest mile widziana - bo za pasją idzie jakość. Czy w przypadku Midnight Tuning Center jest to prawda? Oczywiście. Postanowiłem osobiście sprawdzić stopień jakości usług tytułowego warsztatu i finalnie się nie zawiodłem. Podczas pierwszej z usług, jaką była wymiana oleju silnikowego - o ile na temat samej wymiany nie ma wiele punktów zaczepnych do opisania, był to w końcu dość regularny proces serwisowy wykonany w sposób poprawny oraz zgodny ze sztuką. In plus natomiast był fakt, że mechanik wykonujący usługę serwisową, w pełni zaangażował się w przedstawienie zaleceń odnośnie obsługi docierającego się jeszcze silnika, a sam olej wybierał zarówno według zaleceń producenta, jak i własnej - praktycznej wiedzy. Druga wizyta natomiast opierała się na oklejeniu samochodu folią zabezpieczającą lakier. Jak Midnight Tuning Center wypadło w tej ‘konkurencji ? Równie dobrze - względem czasu oczekiwania, folia została nałożona stosunkowo szybko, a przy tym sprawdziła się w trakcie próby czasu. Fakt faktem, nie jestem ekspertem w zakresie sposobu montażu oraz docelowej jakości folii zabezpieczającej, natomiast - jak dotychczas położone dłuższy czas temu zabezpieczenie wygląda dokładnie tak samo estetycznie, jak chwilę po jego montażu. A warto zaznaczyć że samochód który został przez Midnight Tuning Center oklejony, był przez ostatnie dni narażony na takie warunki jak; słońce, deszcz, wiatr, prędkości autostradowe i wiele innych. Oczywiście jakość tego produktu mówiąc kolokwialnie ‘wyjdzie z czasem’, jednak na ten moment - nie mogę się do niczego doczepić. Jak natomiast wygląda to cenowo? Wydaje mi się, że jest okej. Po prostu okej. Nie jest to ani najtańszy, ani najdroższy warsztat w okolicy czy mieście. Chcąc to zweryfikować, porównałem cenę tej samej usługi właśnie w Midnight Tuning Center, jak i w innym warsztacie mieszczącym się na Del Perro - jaki był tego efekt? Tytułowy warsztat tę konkretną usługę wycenił kilkaset dolarów wyżej (przy rachunku mieszczącym się w granicy $8000 - $9000), niż jego konkurent z Del Perro. Czy jest to duża różnica? To z pewnością każdy oceni sam.

Jak zatem możemy podsumować warsztat Midnight Tuning Center, ujmując to możliwie jak najkrócej? Przede wszystkim jest to dobry, a przede wszystkim - bardzo urokliwy warsztat. Jakość pełnionych przez to miejsce usług jest na bardzo wysokim poziomie i raczej każdy z Was może oddać tam swój samochód bez obaw. Nie jest może najtaniej, ale jest za to dobrze. Czy poleciłbym Wam to miejsce? Myślę że  tak, chociaż pamiętajcie że jest to jedynie moja, subiektywna opinia oraz moje własne doświadczenia. Jeżeli macie inne zdanie, koniecznie dajcie znać.

DlGAtLH.png

Edytowane przez puvtxr
puvtxr lubi to