Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

[03/12] SHIRØ - PHOENIX (Official Audio)

bajtek

Rekomendowane odpowiedzi

3 grudnia 2025 roku, na wszelkie platformy streamingowe trafia drugi do tej pory, oficjalny singiel SHIRØ, nazwany "PHOENIX". Singiel, który niesie za sobą tragiczną historię i opis cierpienia, a symbolika feniksa wokół niego nie jest dziełem przypadku - feniks to mityczny ptak, uznawany za symbol odrodzenia. "PHOENIX" to więc nie utwór do codziennego słuchania, który powstał z nadzieją zasilenia list przebojów - to rozliczenie z przeszłością i zostawienie w tyle tego, co złe, by móc po długim czasie postawić kolejny krok i odrodzić z popiołu to, co zgasło na przestrzeni czasu. 

Budowa utworu jest prosta, ale przemyślania. Słuchając "PHOENIX" i słysząc powtarzający się tekst, można odnieść wrażenie, że to po prostu brak weny - w rzeczywistości, cały kawałek zbudowany jest na napięciu, które rośnie ze słuchaniem. Pierwszy refren, zaśpiewany spokojnym głosem, ma symbolizować pierwsze próby odrodzenia się z popiołu - ciche i niepewne. ograniczane przez strach. Drugi refren, chociaż nie zmienia się pod względem tekstu, zaśpiewany jest z większym przekonaniem w głosie, co odnosi się do pewności decyzji i zwalczenia strachu. Ostatni refren jest złączeniem obu poprzednich wersji, co już dosadnie oznacza odrodzenie z popiołu i zaznaczenie swojego pierwszego kroku po powrocie.

zyM9O3j.png

Spoiler

[Verse 1]
Nie zliczę ile razy chciałem już wstać
I każdy zmarnowałem
Chyba nie wiem jak zostawić za sobą 
To co boli najbardziej

[Pre-Chorus]
I najbardziej boje się, że zostałem sam
Najbardziej boję się, że to nie koszmar
Boje się, że skończył się czas
Proszę, pomóż mi odzyskać żar

[Chorus]
Powiedz, że nie pozwolisz mi spaść
Pomóż, kiedy zgubię skrzydła
Pokaż mi, że mogę być ponad to
Bo dzisiaj chcę powstać z popiołu

Topię się we łzach gdzieś na dnie
Szukam czegoś czego już nie znajdę
Chcę tylko znowu czuć się sobą
Dzisiaj rodzę się na nowo

[Verse 2]
Iskry uciekły
Nie ma ich więcej
Zgubiłem siebie
I nie wiem gdzie jestem

[Pre-Chorus]
I najbardziej boje się, że zostałem sam
Najbardziej boję się, że to nie koszmar
Boje się, że skończył się czas
Proszę, pomóż mi odzyskać żar

[Chorus]
Powiedz, że nie pozwolisz mi spaść
Pomóż, kiedy zgubię skrzydła
Pokaż mi, że mogę być ponad to
Bo dzisiaj chcę powstać z popiołu

[Outro]
Dziś odradzam się z popiołu
Dziś odradzam się z popiołu (Wstaję)

Spoiler

PROMOCJA
- Liczne zapowiedzi powrotnego utworu na social-media artysty, w tym jedna zapowiedziana data premiery, z której jednak nic nie wyszło
- Cała otoczka wokół SHIRØ związana ze śmiercią modelki Selah Valdes, a prywatnie partnerki muzyka, do której niewątpliwie skierowana jest część tekstu - np. bójka z Koslovsky, zakończona zarzutami napaści skierowanymi wobec artysty
- SHIRØ zastąpił gitarzystę Suzy - Ricky Serrano - podczas jej finałowego występu z trasy FOLLOWING THE WHISPER OF THE ANCESTORS w Paleto Bay, przejmując gitarę prowadzącą zarówno podczas występu Suzy, jak i Jaden Morrow
- SHIRØ był gościem podcastu Abigail Hernandez, gdzie opowiedział trochę o tym co znaczy dla niego muzyka i czym jest PHOENIX - link
- W trakcie rollout'u utworu, swój niezapowiadany wcześniej kawałek o tym samym tytule wydał Mike Broadhurst. Korzystając z okazji, SHIRØ uszczypnął większego od siebie artystę opisem zdjęcia, wrzuconego dosłownie minuty po utworze Broadhurst. Zdjęcie jakoś zdołało przebić się przez miliony użytkowników, bo sam Broadhurst zareagował na nie emotką śmiechu.
- SHIRØ został ogłoszony jako jeden z artystów supportujących występ Jaden Morrow związany z jego wspólną sesją z Cher Belair - link do plakatu

WYDATKI
- $3000 dla VANCE (realizator i producent)

GRA IC
https://imgur.com/a/AsmoTUE

Imię i nazwisko postaci: Shiro Lee
Link do profilu postaci: SHIRØ
Numer konta: 0369050407

Edytowane przez bajtek

**Ricky uważa, że Shiro to prawdziwy Feniks w przeciwieństwie do Broadhursta i polubił utwór nie tylko przez dużą sympatię do twórcy ale również dlatego, że to bardzo dobry kawałek.**

Edytowane przez Centrolewus
blondynaaa i bajtek lubią to

ouch-ezgif.com-resize.gif.d8959fe700b1dea5d69d8d5427fe0ee5.gif