Skocz do zawartości
Gracze online

 

 

[Spółka] the roasted bean


raczek

Rekomendowane odpowiedzi

spacer.png

 

the roasted bean - to palarnia kawy funkcjonująca w Los Santos od późnych lat 90. ubiegłego wieku. Prowadzona przez Dolores De Dios - emigrantkę z Argentyny. Dzięki swojemu pochodzeniu i znajomościom, Dolores sprowadzała do San Andreas wyselekcjonowane ziarna z rodzimego kontynentu. W 2021 roku, z racji wieku wystawiła biznes na sprzedaż szukając młodej, ambitnej osoby, która przywróci to miejsce na mapę miasta. Nową właścicielką została Aria Crawford, studentka która stawia wszystko na jedną kartę i poszerza ofertę nie tylko o kawy z południowej Ameryki, ale i z całego świata. Wszystkie ziarna sprowadzane są z organicznych plantacji i to właśnie po zebraniu ich zaczyna się odliczanie czasu. Kawa jak każdy inny owoc najlepiej smakuje świeża, zanim jednak trafi do naszych filiżanek przechodzi długi i skomplikowany proces logistyczny. Firma zakupuje produkt bezpośrednio od producentów, nie narażając przy tym nikogo na horrendalne ceny spowodowane pośrednikami. Jeszcze zielone ziarna trafiają do the roasted bean gdzie w specjalnych do tego piecach są wypalane i przygotowywane do sprzedaży.

 

spacer.png

 

Dotychczas sprzedaż obejmowała jedynie lokalne kawiarnie, Aria Crawfrod wciąż ma w planach podejmowanie współpracy z biznesami, w których ten napój jest wręcz pożądany, jednak jej wizje sięgają również sprzedaży internetowej dla osób prywatnych, a z czasem otworzenia własnej firmowej kawiarni. Na dniach, w mediach społecznościowych pojawią się szczegóły.

 

The Roasted Bean

Adres: Red Desert Avenue, Del Perro.

Właściciel: Aria Crawford

Kapitał spółki: $200.000

 

Edytowane przez raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

**Aria Crawford po tym jak natrafiła na ogłoszenie sprzedaży palarni kawy, spotkała się ze swoją przyjaciółką, której przedstawiła cały zamysł na biznes, oraz poprosiła o małą przysługę, chcąc zrobić z Megan swoją wspólniczkę. Ta odmówiła współpracy, nie pozostawiając jednak przyjaciółki /na lodzie/ i oferując jej pomoc finansową. **

Spoiler

spacer.png

**Spółka w szybkim tempie podpisała umowę sprzedaży z właścicielką Dolores De Dios. Całe przedsięwzięcie poprzedzała wizyta u notariusza, który sporządził odpowiednie dokumenty z zawartymi klauzulami. Między innymi jedną, mówiącą o wypłacie osiemdziesięciu procent kwoty zakupy niezwłocznie po podpisaniu aktu sprzedaży, oraz comiesięcznej wypłacie reszty dwudziestu procent w wysokości trzech procent pozostałej kwoty na konto córki Dolores - Monici De Dios, pierwszego dnia każdego miesiąca. Aria niezwłocznie po zakończeniu spotkania u notariusza przekazała kwotę, wcześniej uzgodnioną w umowie i odebrała klucze do budynku. Pierwszym zadaniem, które sobie wyznaczyła była modernizacja obecnej linii produkcyjnej.  **

Spoiler

spacer.png

**Z racji małej linii produkcyjnej, firma COFFCOMP dosyć szybko uporała się z zamówieniem złożonym przez Arie. Po wizycie przedstawicielki firmy jak i serwisanta, zaczęto momentalnie gruntowną przebudowę starych pieców, które od teraz miały działać całkowicie zdalnie, zastosowano nowe bębny wraz z łopatkami mieszającymi ziarna podczas prażenia. Zmieniono również paliwo napędzające piece, dotychczasowe palniki działające na węgiel zastąpiono prostszym i bardziej ekologicznym gazem. Filtry na kominie zostały zmienione na zgodne z obecnymi wytycznymi. Usprawniono proces /stygnięcia/ ziaren, który od teraz również miał być sterowany ze zdalnego panelu, tak aby jak najszybciej po wyjęciu z pieca przerwać wszelkie procesy chemiczne zachodzące w ziarnach. Reszta maszyn przeszła gruntowny przegląd i odpowiedni serwis. **

**Aria zdecydowała się na bezpośrednią współpracę z producentami ziaren. Skontaktowała się z jednym z farmerów w Brazylii, gdzie umówiła spotkanie. Edvardo chętnie zaprosił Arie do siebie, chcąc pokazać /od kuchni/ proces sadzenia, oraz kwitnięcia kawowców. Po długim dniu spędzonym na plantacji, oboje podpisali papiery importowe, omijając przy tym certyfikacje FairTrade czy RainForest, dzięki czemu nie muszą dzielić się zyskami z pośredniczącymi organizacjami. Edvardo również transparentnie opublikował Arii informacje dotyczące wysokości stawek dla współpracujących farmerów i pracowników. **

Spoiler

spacer.png

spacer.png

**Po powrocie z Brazylii, w oczekiwaniu na pierwszą dostawę, skontaktowała się z autorem sprzedającym szablony sklepów internetowych. Z racji niskiego budżetu zdecydowała się na licencje wcześniej przygotowanej strony, która na jej życzenie miała być nieznacznie poprawiona. Po kilku dniach otrzymała wstępny zarys projektu. Sklep na ten moment miał oferować pięć rodzajów kaw noszących nazwy: Kicker, Dreamer, Standard, Passion i Climber - każda odpowiadająca innemu regionowi Brazylii oraz domieszek z innego kraju, o odmiennych nutach smaku, sposobie prażenia i wyglądzie ziaren. **

Spoiler

spacer.png

**Po kliknięciu w dany produkt, wyświetla się krótki opis o pochodzeniu i przeznaczeniu kawy.**

Kicker - to idealny start do śniadania, pobudza i napędza od pierwszego łyku. Nuty czekolady i orzecha włoskiego dojrzewające w jednym z czternastu regionów Brazylii idealnie wpasują się do każdego domu. Kawowiec rośnie na wysokościach 950 - 1100 m.n.p.m. Region rozpoznawalny dzięki niezwykłej słodyczy w kawach.

Dreamer - wyjątkowe połączenie pomarańczy, wiśni i czekolady. Każdy smak idealnie zbalansowany, z długim, przyjemnym posmakiem. To charakterystyczne cechy dla kaw z regionu Cerrado. Nasz Dreamer pochodzi z rodzinne plantacji, niezmiennie w tych samych rękach od wczesnych lat 50. ubiegłego wieku. Sama farma znajduje się na elewacji 1020 - 1080 m.n.p.m. Plantacja może poszczycić się wieloma wyróżnieniami, między innymi Expocaccer Quality 2020.

Standard - to kawa dla każdego. Możesz ją zaparzyć każdą metodą i uzyskać zadowalający efekt. Idealny kubek pełen pobudzenia, bez niespodzianek: charakterystyczne nuty czekolady, orzechów i delikatny posmak toffi by zadowolić nawet największego laika.

Passion - niech Was nie zwiedzie nazwa, każdą kawę produkujemy z pasją. To połączenie dwóch różnych światów. 70% ziaren pochodzi z Brazylii, z regionu Mogiana - charakterystyczne nuty czekolady i orzecha włoskiego. 30% ziaren pochodzi zaś z Etiopii, gdzie na wysokościach 1750 - 2020 m.n.p.m rosną ziarna o intensywnym smaku borówek.

Climber - w połączeniu z mlekiem smakuje jak kombinacja czekolady, karmelu i śliwki. Niska kwasowość, wysoka słodycz i przyjemny długi posmak. Nie przekonasz się póki sam nie spróbujesz. Ziarna pochodzą z farmy Fazenda Santiago, wielokrotnego zdobywcy nagrody Ernesto Illy - Quality of Espresso Coffee in Brazil. Pionier w promowaniu najwyższej jakości z regionu Cerrado.

 

Edytowane przez raczek
Talka2205 lubi to
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

**Pierwsza dostawa ziaren zawitała w Santos równo tydzień po powrocie z Brazylii, Aria wraz z Megan pojechały więc do portu dopełnić wszelkich formalności związanych z odbiorem towaru, zajęły się również przyszłymi dostawami na nabliższe pół roku.**

Spoiler

spacer.pngspacer.png

[nie mam screena z racji nieuwagi, kwota poszła jako /datek.]

**Po tym jak pierwsze ziarna pojawiły się w firmie, Aria wystawiła ogłoszenie o pracę dla głównego palacza kawy. Fianalnie po kilku dniach odezwał się potencjalny pracownik z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w zawodzie, niejaki Javier Ortega - który błyskawicznie przeszedł proces rekrutacji i zaczął praktycznie od razu produkcję. Doświadczenie Javier'a pozwoliło na szybką realizację zamówień świeżo postawionego sklepu internetowego. Aria zaczęła również prowadzić rozmowy z lokalnymi knajpami i kawiarniami - między innymi Number One, Star Coffee i Lighthouse. Dodatkowo ucieszył ją fakt, iż Megan chcę zainwestować większą kwotę w spółkę, niezwłocznie zaczęła realizować plan biznesowy opiewający na większym kapitale wynoszącym obecnie $200.000. **

Spoiler

spacer.pngspacer.pngspacer.png

**Pierwszą inwestycją była flota The Roasted Bean, z racji iż Aria nie chciała polegać na lokalnych kurierach postanowiła zakupić pojazd do dostaw zamówień internetowych, realizowanych na terenie Santos, jak i do lokalnych biznesów by zamówienie mogło dotrzeć do klienta możliwie jak najszybciej. Po tym oczywiście niezwłocznie zatrudniła na stanowisko kierowcę, oraz osobę odpowiedzialną za przygotowywanie paczek do wysyłki.**

Spoiler

spacer.pngspacer.png

**By bardziej rozpromować markę w Santos, Aria i Megan zorganizowały darmową degustację w Rockford Plaza, gdzie mieszkańcy mogli otrzymać pełen kubek jednego z pięciu rodzajów kawy speciality wyprodukowanej przez /the roasted bean/. Całość oczywiście miała być chwytem marketingowym i zachęceniem do składania jeszcze większej ilości zamówień w internetowym sklepie. Do każdej wydanej kawy, kobiety dodawały ulotkę z adresem strony i obecną ofertą.**

Spoiler

spacer.png

 

Edytowane przez raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kapitał spółki: $200 000

Roasted Bean kontynuuje stawianie podwalin pod swoje małe "imperium" kawowe, podpisując współprace z lokalnymi kawiarniami.
Większa ilość produktu, a także możliwość regularnych dostaw do okolicznych kawiarni sprawiła, że obroty Roasted Bean zanotowały zauważalny skok w finansach.
Jest to także efekt inwestycji firmy w własny rozwój, między innymi zakup samochodu dostawczego w celach uniezależnienia spółki od zewnętrznych kurierów, czy promocja marki metodą 

Spółka może liczyć na wygenerowanie $60 000 (30% przychodów od kapitału.) w tym i następnym tygodniu.

Kizzy lubi to

unknown (2).png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin