Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

GHOST GUNS - America fastest-growing gun problem

Rekomendowane odpowiedzi

2gVwI14.png

Stany Zjednoczone od dawna słyną z szerokiego dostępu do broni palnej. Jak jednak taki piękny kraj dotarł do takiego stopnia dostępności do śmiercionośnych narzędzi? Po zakończeniu wojny secesyjnej rusznikarze, którzy wzbogacili się na walkach obu armii, zostali pozostawieni na lodzie z dziesiątkami sztuk broni wyprodukowanymi na zapas. Wojskowe zamówienia po ustaniu walk nie były na tyle obszerne, aby szybko pozbyć się tej niepotrzebnej nadwyżki, więc postanowiono szukać klientów w sektorze cywilnym, po wojennej Ameryce. Jednak cywilni klienci nie byli w stanie zamówić dużej ilości narzędzi zniszczenia, dlatego nastawiono się na liczne, małe zamówienia pojedynczych sztuk broni palnej. W myśl interesów broń została wprowadzona na półki sklepowe, leżąc w jednym lokalu z artykułami pierwszej potrzeby. Zamieszczano reklamy w gazetach, mówiące, że posiadanie produktu rusznikarzy wyłoni z młodych chłopców "prawdziwe męstwo". Z powodu takich zabiegów liczba prywatnych posiadaczy broni palnej znacznie się zwiększyła.

Kilka lat później utworzył się mit tzw. gunslingerów, kowbojów przemierzających biedne ulice Dzikiego Zachodu, dzierżących "big iron" na biodrze i wymierzających samodzielnie sprawiedliwość. Mit ten jednak został spopularyzowany przez najmniejsze miejscowości, albowiem w większych miastach posiadanie broni było kontrolowane przez władze. Można przeczytać nawet o przypadku Dodge City, w którym noszenie ze sobą jakiegokolwiek "shooting iron" było zakazane. Do początku XX wieku 43 stany ustanowiły prawa kontrolujące posiadanie broni, między innymi zabraniając noszenia jej w miejscach publicznych. Dokonano jeszcze wielu prób utrudnienia użytkowania strzelającej broni przez ludzi wyjętych spod prawa. Obecnie przed zakupem broni lub ważnych części (takich jak komora zamkowa) dokładnie sprawdza się przeszłość chętnego do zakupu, zapobiegając kupnie legalnej broni przez członków gangów ulicznych. Jednak ta metoda kontroli jest często omijana dzięki tzw. straw purchase. Członkowie gangów lub zorganizowanych organizacji przestępczych znajdują osoby bez kryminalnej przeszłości, zdolne w świetle prawa do zakupu i posiadania broni palnej. Również ostatnio spopularyzowane zostały napady rabunkowe na domostwa osób kolekcjonujących broń lub na sklepy z bronią.

To jednak nie jedyne sposoby na pozyskanie broni przez podrzędnych "outlaws". W ostatnich latach można usłyszeć o 3D printed guns, zwanych również 3D guns lub ghost guns. Ghost guns wykorzystują luki w prawie USA, pozwalające na zakup mniej ważnych części broni bez wcześniejszej kontroli przeszłości kupującego. Osoba składająca 3D m66aGa8.pngprinted gun może kupić zestaw do tego w internecie bądź wydrukować komorę zamkową na drukarce 3D. Modele broni, jakie można w ten sposób wyprodukować, są jednak ograniczone. Musi to być model, w którym receiver wskazany przez władze nie ma bezpośredniego kontaktu z reakcją wystrzału, ponieważ taka część zrobiona z filamentu nie wytrzymałaby ciśnienia i temperatury. Dlatego z listy ghost guns odpada każdy model broni na bazie AK. Ogromną zaletą pistoletów wyprodukowanych z filamentu i złożonych z "legalnych" części jest brak numerów seryjnych, przez co śledzenie, skąd dana broń dostała się w ręce kryminalisty, graniczy z cudem. Jednak nie tylko przestępcy korzystają z ghostXTVovT8.png guns – korzystają z nich również zwykli mieszkańcy Ameryki, martwiący się o rządową inwigilację ich prawa do posiadania broni. Na internecie można znaleźć strony takie jak DefCad.Com, skąd można pobrać gotowe blueprinty receiverów do danego modelu broni, aby wyprodukować je w domowym zaciszu, a następnie zamówić pozostałe potrzebne części przy pomocy kuriera DPD lub FedEx. Władze USA starają się walczyć z bronią widmo, wprowadzając szereg restrykcji dotyczących jej produkcji. Jednak zjawisko nadal występuje i poświęcając odrobinę więcej uwagi niż przedtem, można nadal złożyć swój własny pistolet w zaciszu swoich czterech ścian. Minusem ghost guns jest ich wytrzymałość, ponieważ receiver z filamentu nie jest tak trwały jak jego oryginalna wersja produkowana z metalu.

How did it get to 18th? Na Barrio osiemnastej ulicy można usłyszeć o Dosisie "Daze" Lambda, który dotychczas zajmował się handlem narkotykami oraz zarabianiem na sprzedaży zmodyfikowanej przez siebie broni kalibru 9x19 Parabellum. Po tym, jak stracił dostęp do "gorących" sztuk pistoletów niemieckiej firmy, postanowił spróbować swojego szczęścia z produkcją pistoletów na własną rękę. W dzisiejszym świecie 24-letni Mulat był w stanie bardzo łatwo kupić wydrukowane zestawy do składania ghost guns na czarnej stronie internetu, a także resztę potrzebnych części do prawidłowego funkcjonowania broni. W głowie Daze'a chodzi myśl o powolnym zakupie i rozstawieniu drukarki 3D w swojej piwnicy oraz samodzielnej produkcji komór zamkowych z filamentu.

Spoiler

OOC.
Hola! Kilka miesięcy temu planowałem założyć postać freelancera, zajmującego się właśnie takową produkcją broni palnej. Jednak moje plany zeszły na dalszy plan, po tym jak odnalazłem się w organizacji 18th Hoover Locos. Już od początku gry na postaci Dosisa, grałem, że posiada trochę większą wiedzę na temat narzędzi niesienia zniszczenia niż przeciętny gangbanger z ulicy. Teraz, kiedy większość sytuacji na mojej postaci się uspokoiła, pomyśliłem, że taki wątek z własnoręcznym składaniem broni mógłby dobrze nakręcić gierkę dla mnie, i kilkunastu innych osób, które mogły by kupić takową broń odemnie. Nie zamierzam nastawiać się na e-dolary, chciałbym tylko w miły dla siebie sposób postarać się o wytworzenie kilku, góra kilkunastu tanich pistoletów, które posłużyły by może do jednego, dwóch hit-upów i zostały by porzucone bez żałowania takiej decyzji. Zamierzam odgrywać wytwarzanie tylko pistoletów, aby nie przesadzać z możliwościami projektu zarobkowego. Myślę również, że dobrym sposobem na "znerfienie" takowych ghost gunów było by zmniejszenie ich stanu do 50%, przez co po kilku akcjach będą się nadawać tylko do wyrzucenia. Jako dobre źródło wiedzy na temat broni z drukarek 3d służy mi defcad.com, oraz kilkanaście artykułów jakie znalazłem na ten temat na zagranicznym internecie, w aplikacji zamieściłem dwa zdjęcia, z DefCad właśnie. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Dodatkowo zamieszczam, jak to wygląda prawnie z budową bronii 
mICEqjU.png

Edytowane przez Kekse
Czakula, 4B3L, Zalewa i 14 innych lubią to

gI1ZSjO.png
I6dvD7J.png
XpNnTNz.png
hpudgdY.png

Spoiler

Pierwszy pacjent tegoż projektu - Berreta 92.
Produkcja Beretty 92 rozpoczęła się w roku 1976. W wcześniejszych latach pracowano nad nią, z myślą zrobienia jej następcą Model 1951 Brigadier, pierwszej podręcznej bronii działającej na zamku ryglowanym wyprodukowanej przez włoską firme Berette. W roku 1979 pistolet po modyfikacjach wygrał konkurs na nową podstawową broń podręczną armii USA. Dzięki temu zwycięstwu, wytwór fabryki z Bresci uzyskał dużą popularność sektora cywilnego. Od tamtego momentu, pistolet wiele razy był modernizowany, produkowany w odmiennych wersjach, dla armii różnych państw świata. Powszechnie uważa się ten oto pistolet za odpowiedniego zastępce dla M1911 jako głównego pistoletu armii Wujka Sama, jednak 9x19 Parabellum wykorzystywane przez Berette nie jest wstanie dorównać siłą obalającą dla .45ACP, wykorzystywanego w M1911.

Beretta 92FS M9 Frame - DEFCAD
jbpiuBE.png

Creativ, Blejd, ZipeX i 7 innych lubią to

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin