Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

307. Rabunek, pobicie oraz interwencja departamentu na Vespucci Beach; o mały włos od tragedii.

Vasilli

Rekomendowane odpowiedzi

sxTUtyp.png

Written by Antonio Williams - DAILY GLOBE, 10/18/2024

image.png.c0826484e5a9d21e9eae61fd2f571c0d.png

Rejony deptaku na Vespucci Beach w środowy wieczór - 16 października przedstawiały sceny rodem z filmu akcji, gdzie departament ma ręce pełne roboty, a w pobliżu roi się od osób, które najwyraźniej mają coś za uszami i na wszelki sposób chcą uniknąć sprawiedliwości. W okolicach 7 PM centralę departamentu zalały zgłoszenia dotyczące napaści oraz pobicia właśnie na Vespucci Beach, skierowani na miejsce zdarzenia funkcjonariusze jeszcze nie wiedzieli co ich czeka...

Będący na miejscu zdarzenia świadkowie byli przerażeni, choć podobnych zdarzeń w tym rejonie było jak na pęczki w ostatnich czasach - ale sam fakt rozwoju sytuacji był dla nich czymś o czym nawet nie śnili; jak relacjonuje jeden ze świadków zdarzenia - słychać było tak przeraźliwe krzyki, jakby zza światów odzywała się jakaś przerażająca postać.

,,(...) no co ja mogę Panu powiedzieć? Akurat kupiłem wóz, miałem się spotkać ze znajomymi i pomyślałem, że to miejsce będzie idealne, z resztą to jest jeden z najbardziej popularnych parkingów w mieście, a jak się ma czym popisać to się przyjeżdża, nie? (...) Słyszałem, że coś się dzieje, w pobliżu darli się, żeby ktoś kogoś zostawił, już nie bił; ja to nigdy nie byłem fanem przemocy, nie? Ale no zainteresowałem się, pomyślałem - a zobaczę, może pomogę. Ale to co zobaczyłem to aż przyprawiło mnie o zmiękczenie nóg (...) no leżał facet w krwi, nie? Jakieś kobiety się darły, zaraz wpada departament; wszędzie się świeci na niebiesko i czerwono, no odlot, jak w filmie jakimś kryminalnym ze Stevenem Seagalem, no nie powiem - drygnąłem trochę jak departament zaczął gonić jakiegoś faceta, a ten zaraz wyjmował w ich stronę broń; jakby Pan usłyszał jak się wtedy darły tutaj kobiety, no pisk był tak przerażający jakby zza światów wyłaniał się jakiś demon, albo inny stwór. (...) No nie polecam takiego doświadczenia nie? Ale departament dał radę, to najważniejsze, wiem że mogę czuć się bezpiecznie, ja i moja fura, nie?''

image.png.a0263df7b934f0fe6752a3f2ecaf9ea1.pngZ informacji jakie uzyskaliśmy od świadków zdarzenia oraz od osoby funkcyjnej w Los Santos Police Department, udało się ustalić, że po przybyciu na miejsce zadysponowanej jednostki, funkcjonariusze momentalnie podjęli się pościgu za osobą, która była odpowiedzialna za naruszenie nietykalności cielesnej osoby poszkodowanej, pościg był prowadzony pomiędzy budynkami co tylko utrudniało zadanie, ponieważ funkcjonariusze musieli mieć oczy dookoła głowy i zachować pełne skupienie w momencie gdyby zza rogu miał ktoś wyskoczyć i utrudnić im dokonywane czynności - na szczęście nic takiego miejsca nie miało, a już po kilkuset metrach udało się ująć osobę odpowiedzialną za napaść, zostały zastosowane środki przymusu bezpośredniego w postaci kajdanek oraz siły fizycznej. Lecz to nie był scenariusz kończący tą interwencję tak jak przedstawiciele prawa mogli by oczekiwać... W momencie gdy chcieli oni przeprowadzić czynności wobec osoby poszkodowanej, ta okazała się nie współpracować oraz nie wykonywać poleceń wydawanych przez funkcjonariuszy, a na domiar tego - zaczęła uciekać; organy ścigania momentalnie podjęły się pościgu, który zakończył się kilkanaście metrów dalej. Ale to nie była jedyna czynność, która zaskoczyła funkcjonariuszy. W momencie kiedy funkcjonariusze obezwładniali uciekiniera, ten sięgnął po... broń i w tym właśnie momencie zaczęła się cała akcja, której raczej nikt się nie spodziewał. 

image.png.24f4d69d781041b273987f2d1bc00ceb.pngOsoba, która była chwilę wcześniej poszkodowana - sama stała się agresorem, podjęła kroki o wyjęciu broni i wycelowaniu w kierunku funkcjonariuszy departamentu. To właśnie ten moment oraz profesjonalne wyszkolenie jednostek zapobiegło tragedii w której życie mogłyby stracić osoby postronne bądź właśnie - przedstawiciele prawa. Funkcjonariusze zmuszeni byli do Officer Involved Shooting (OIS) czyli w skrócie to sytuacja, w której funkcjonariusz organów ścigania używa broni palnej w trakcie swojej służby, co skutkuje postrzeleniem lub śmiercią osoby w stronę, której były wykonywane te czynności. Na szczęście nikt z osób postronnych nie ucierpiał w wyniku tego starcia, a sam poszkodowany z raną postrzałową został zabrany przez służby medyczne celem hospitalizacji. Po zakończonych czynnościach w szpitalu, zostanie on przetransportowany do lokalnej jednostki gdzie odczeka do rozprawy sądowej, która będzie miała na celu postawienie mu zarzutów - 5-48.1 PC - Ucieczka piesza, oraz 13-11.1 PC - Posiadanie broni palnej bez licencji

Zakończenie tej sytuacji w taki sposób z pewnością jest pozytywnym aspektem tej sprawy, ponieważ osoba będzie mogła zostać postawiona przed sądem i odpowie za karygodne zachowanie, jakiego się dopuściła; być może będzie to przykładem dla innych, którzy uważają, że są ponad prawem.

Podobne zdarzenia miały miejsce już wcześniej, stąd też nie bez powodu uważa się, że rejony Vespucci Beach wieczorną porą stają się miejscem w których trzeba zachować szczególną ostrożność oraz unikać podejrzanych zgromadzeń - tak by przypadkiem nie wdać się w niepotrzebną sprzeczkę słowną, która może zakończyć się niekiedy... tragicznie. Wzmożone patrole departamentu miejskiego oraz zastępców szeryfa w tych rejonach odstraszają potencjalnych sprawców wykroczeń oraz przestępstw, jednak nie zawsze przynosi to odpowiednie skutki, co przykładem jest powyższe zdarzenie. Na szczęście coraz więcej osób dla których bezpieczeństwo drugiej osoby jest priorytetem oraz  wyrażają chęć niesienia pomocy oraz przestrzegania prawa wstępuje w szeregi wcześniej wspomnianych. Czy to poprawi bezpieczeństwo w naszym mieście? Czy dożyjemy czasów, gdzie podczas spacerów nie będziemy musieli oglądać się za siebie? Być może tak, lecz nie jest to proces, który zachodzi z dnia na dzień.

ECMxxx9.png

Edytowane przez puvtxr