Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

Building your dreams with a Mexican

Sesh

Rekomendowane odpowiedzi

3536f066-f5fe-45fb-b106-18eeb33b686d.webp.2fea3dad0a3108c689fa8bc8be42895a.webp

Oszustwa budowlane to problem który jest z nami od lat,  wpływa nie tylko na indywidualnych inwestorów, ale także na cała branże budowlana. Polegają one na wykorzystywaniu nieuczciwych metod w celu osiągnięcia nielegalnych korzyści finansowych. Takie działania mogą wystąpić na każdym etapie realizacji inwestycji, od planowania i projektowania, przez zakup materiałów, aż po wykonanie i odbiór prac budowlanych. Manipulacje finansowe w branży budowlanej, jednym z powszechnych rodzajów oszustw jest celowe zawyżanie kosztorysów lub dodawanie ukrytych opłat, które nie były uwzględnione w pierwotnej umowie. Wykonawcy mogą również stosować praktykę podwójnego fakturowania — wystawiania dwóch faktur na tę samą usługę, co prowadzi do nieuzasadnionego wzrostu kosztów projektu. Kolejnym oszustwem jest używanie materiałów budowlanych niskiej jakości, które nie spełniają wymaganych norm. Choć dokumentacja może wskazywać na zastosowanie certyfikowanych produktów, w rzeczywistości są one zastępowane tańszymi odpowiednikami o gorszych parametrach. Takie działania prowadzą do poważnych usterek konstrukcyjnych, które mogą ujawnić się dopiero po zakończeniu budowy, kiedy naprawa jest kosztowna i czasochłonna.
Nieuczciwi wykonawcy często nie realizują inwestycji zgodnie z zawartymi umowami. Mogą celowo pomijać kluczowe etapy budowy, takie jak odpowiednie przygotowanie fundamentów, izolacja czy instalacje techniczne. W skrajnych przypadkach prace są wykonywane tylko częściowo, a po wypłaceniu kolejnej transzy wynagrodzenia wykonawca przestaje być osiągalny. Oszustwa w budownictwie często obejmują także manipulację dokumentacją. Wykonawcy mogą przedstawiać fałszywe certyfikaty jakości, niezgodne z rzeczywistością raporty z inspekcji czy nieprawdziwe zaświadczenia o ukończeniu poszczególnych etapów budowy. Takie działania mają na celu ukrycie nieprawidłowości lub przyspieszenie odbioru projektu. Niejednokrotnie firmy budowlane zlecają pracę podwykonawcą, jednak w tej samej chwili celowo utrudniają im pracę. Prosty przykład; podwykonawca 'A' opóźnia celowo oddanie wykonanych przez siebie robót. To z kolei powoduje, że podwykonawca B nie może dokończyć swoich robót w terminie, co jest równoznaczne z tym, że generalny wykonawca ma pretekst do obciążenia tegoż podwykonawcy B karą umowną. Takie poczynania są nazywane 'reżyserowanymi' opóźnieniami.  Metody które zostały wypisane to tylko wierzchołek góry lodowej. 

Spoiler

siema, chcę ruszyć z przekrętami budowlanymi. Potencjał jaki ma taki projekt jest potężny a ja chcę go wykorzystać. Kradzione materiały, nielegalni imigranci, fałszywe cerytifkaty, opłaceni inspektorzy. Zrobiłem research, wiem co grać i jak to grać, pozdro. 

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin